24 Οκτωβρίου 2020
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδαςσυνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

συνδικαλιστική επικαιρότητα 2020

στείλτε αυτή τη σελίδα εκτύπωση

17 Σεπτεμβρίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 16/9/2020: Κατάσταση στα δικαστήρια και δικαστικοί υπάλληλοι


Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 16/9/2020: Κατάσταση στα δικαστήρια και δικαστικοί υπάλληλοι

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16/9, μέσω τηλεδιάσκεψης, η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Αν και η ημερήσια διάταξη περιείχε σημαντικά θέματα, όπως ο νέος πτωχευτικός κώδικας και το νομοσχέδιο για την τύχη των υπερχρεωμένων, τη συνεδρίαση μονοπώλησε η κατάσταση που επικρατεί στα δικαστήρια, ιδίως στο Πρωτοδικείο Αθήνας, η αποχή των δικαστικών υπαλλήλων, οι καταγγελίες για καταχρηστικές συμπεριφορές γραμματέων και η στάση του δικηγορικού σώματος.

Η συζήτηση στο Συμβούλιο κινδύνεψε αρκετές στιγμές να εκτραπεί σε μια ανέξοδη και αδιέξοδη καταγγελιολογία συλλήβδην των δικαστικών υπαλλήλων, χωρίς να λαμβάνεται υπόψιν το πλαίσιο της κατάστασης, δηλαδή η δραματική υποστελέχωση των υπηρεσιών, που αποτελεί τη βάση για τα προβλήματα και που δίνει αφορμές για αυθαίρετες συμπεριφορές άρνησης του δικαιώματος του πολίτη – και του δικηγόρου του – να έχει πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Δυστυχώς, η Ολομέλεια των Προέδρων, με την από 11/9 απόφασή της, έριξε λάδι στη φωτιά, καλώντας τους συναδέλφους σε μηνύσεις και εφαρμογή του αυτοφώρου (!) κατά υπαλλήλων που δεν κάνουν τη δουλειά τους. Φυσικά, την προτροπή αυτή ακολούθησε η υποβολή μήνυσης από δικηγόρο σε δικαστικό υπάλληλο, που στη συνέχεια αναδείχτηκε, με ευθύνη του Προέδρου του ΔΣΑ, σε υπόθεση του συνόλου των δικηγόρων, λες και διάδικοι είναι οι δικηγόροι και οι γραμματείς συλλήβδην. Σε συνέχεια όλων αυτών, ακούστηκαν φωνές για δικαστική προσφυγή κατά των κινητοποιήσεων των δικαστικών υπαλλήλων, δικηγορική αποχή κόντρα στην αποχή τους (!) και άλλοι τέτοιοι λεονταρισμοί. Τοποθετήσεις αυτού του ύφους και του κλίματος έγιναν από συμβούλους όπως η Μ. Γούναρη, ο Μ. Ματαλιωτάκης, ο Γ. Κλεφτοδήμος, κλπ. Αντίθετα, με διαφορές στις τοποθετήσεις τους, αλλά με σαφώς πιο νηφάλια αντιμετώπιση της κατάστασης, τοποθετήθηκαν άλλοι σύμβουλοι, όπως οι Αντ. Αντανασιώτης, Β.Παπαστεργίου, Θ. Σοφός, Φ. Κωτσής, Ι. Κάπος, Δημ. Αναστασόπουλος, κλπ.

Στην παρέμβασή του, ο σύμβουλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής είπε μεταξύ άλλων:

“Τα προβλήματα στην άσκηση της δικηγορίας στην εποχή του Covid-19 είναι η νέα καθημερινότητα για όλες και όλους μας. Τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας έβγαλαν στην επιφάνεια όλες τις ελλείψεις της διοίκησης και όξυναν τα προβλήματα στην επαφή του πολίτη με το κράτος και κατα συνέπεια στην εργασία μας ως δικηγόρων. Τα προβλήματα αυτά έχουν φταίχτη και ονοματεπώνυμο: είναι πρώτα και κύρια η χρόνια υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα, η μη πλήρωση των οργανικών κενών σε απολύτως απαραίτητο προσωπικό, η έλλειψη ψηφιοποίησης, κοκ. Αυτά είναι που ως Δικηγορικοί Σύλλογοι πρέπει να αναδείξουμε και να στοχεύσουμε. Κάνοντας αυτά και ερχόμενοι σε συνεννόηση με όλους τους φορείς με τους οποίους συνεργαζόμαστε στην απονομή της δικαιοσύνης, μπορούμε καλόπιστα να αναδείξουμε και να αντιμετωπίσουμε και μεμονωμένες προβληματικές συμπεριφορές, δείχνοντας στην πράξη οτι εμείς παρεμβαίνουμε όχι ως μέρος του προβλήματος αλλά συνολικά, εκ μέρους του δικαιώματος του πολίτη και της δυνατότητας πρόσβασής του στη δικαιοσύνη.

Τι δεν πρέπει να κάνουμε; Δεν πρέπει να τορπιλίζουμε το κλίμα. Η απόφαση της Ολομέλειας που έδωσε γραμμή στους συναδέλφους να κάνουν μηνύσεις και να ζητάνε αυτόφωρο είναι στη λάθος κατεύθυνση. Στο τέλος, με τους δικαστικούς υπαλλήλους θα πρέπει να συλλειτουργήσουμε και να συνυπάρξουμε και αυτό δεν μπορεί να γίνει με την απειλή του αυτοφώρου. Το γεγονός ότι ο Πρόεδρος επέλεξε να κάνει σημαία μια υποβληθείσα μήνυση και να μας καταστησει διάδικους σε μια ποινική υπόθεση είναι βεβαιο οτι θα είχε ως συνέπεια μια λογική “αντιποίνων” από την άλλη πλευρά. Και ολα αυτά είναι σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από την καλοπιστία την οποία χρειαζόμαστε. Γιατί δεν γίνεται και δεν προβλέπεται να ενημερώνει υπηρεσιακά ο υπάλληλος αν θα απεργήσει την επομενη ημέρα, όπως μας ζητείται να αποφασίσουμε. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στα πλαίσια μιας άτυπης καλόπιστης συνεργασίας, η οποία όμως τορπιλίζεται με τις λογικές μιας συντεχνιακής σύγκρουσης.

Τι προτείνουμε:

 • Να επιδιώξουμε νέα συνάντηση με τον Σύλλογο Δικαστικών Υπαλλήλων και να επιδιώξουμε συνεννόηση και καταλλαγή.
 • Να δημιουργηθεί επιτροπή του ΔΣΑ που να συγκεντρώνει τα προβλήματα και τις καταγγελίες των συναδέλφων και να συνεργάζεται με μια ανάλογη επιτροπή που θα φτιάξει το συνδικαλιστικό όργανο των δικαστικών υπαλλήλων.
 • Να διεκδικήσουμε την καλυψη των οργανικών κενών, κινητοποιούμενοι και εμείς μαζί με τους δικαστικούς υπαλλήλους που έχουν αυτό ως κύριο αίτημα. Από τη στιγμή που με την αποχή χάνονται αυτές οι δύο ώρες, τουλάχιστον ας αξιοποιήσουμε αυτή την κινητοποίηση για να αναδείξουμε τα ζητήματα που ταλανίζουν τον χώρο της δικαιοσύνης.
 • Να κάνουμε μαζική κινητοποίηση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης μαζί με τους γραμματείς και να θέσουμε την κυβέρνηση προ των ευθυνών της.”

Τελικά, η πλειοψηφία των συμβούλων συντάχτηκε με την εισήγηση του Προέδρου. Το ψηφισθέν κείμενο, όπως αποτυπώθηκε, απέφυγε τουλάχιστον τις ακρότητες, αλλά δεν πήρε καμία απόφαση μαζικής κινητοποίησης του δικηγορικού σώματος για την επίλυση των προβλημάτων.

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση στηρίξαμε την ακόλουθη τοποθέτηση που ψηφίστηκε από τρεις συμβούλους (Αντανασιώτης, Παπαστεργίου, Καμπαγιάννης) που ανέφερε:

«Να εκδοθεί ανακοίνωση η οποία θα καταδικάζει τις τεράστιες και καθοριστικές ευθύνες της κυβέρνησης για την εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Να πραγματοποιηθεί δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, απαιτώντας την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των δικαστικών υπαλλήλων και τη βελτίωση της υλικοτεχνικής υποδομής των δικαστηρίων.

Να εκφραστεί, στην κατεύθυνση αυτή – αντί για την αποπροσανατολιστική και επικίνδυνη αντιπαράθεση – συμπόρευση, αλληλεγγύη και κοινή στάση με τους δικαστικούς υπαλλήλους, μέσω και συνάντησης των αντίστοιχων ΔΣ, για την από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων μας».

Για τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, η συζήτηση θα συνεχιστεί σε νέο ΔΣ την επόμενη βδομάδα.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος στο ΔΣ του ΔΣΑ με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”.

 
   
   
   
   
15 Σεπτεμβρίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενιαίο ειδοποιητήριο ΕΦΚΑ-ΕΤΕΑΕΠ: Λόγος για πανηγυρισμό ή για κινητοποίηση; (Ανακοίνωση για το ασφαλιστικό)


Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής" για το ασφαλιστικό και το "ενιαίο ειδοποιητήριο".

ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΔΟΠΟΙΗΤΗΡΙΟ ΕΦΚΑ-ΕΤΕΑΕΠ: ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟ Ή ΓΙΑ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ;

Ως “βήμα απλούστευσης και εκσυγχρονισμου” παρουσιάζει ο Υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης την ανάρτηση ενιαίου ειδοποιητηρίου οφειλών ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ για τον μηνα Ιούλιο του 2020. Πλέον η αποπληρωμή όλων των μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών θα γίνεται με ενιαίο κωδικό (όσες πληρωμές εκκρεμούν στον ΕΤΕΑΕΠ μέχρι τον Ιούνιο του 2020 θα γίνουν με τον παλιό κωδικό της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΕΤΕΑΕΠ).

Το Υπουργείο πανηγυρίζει γιατί η πληρωμή ενός ειδοποιητηρίου είναι “απλούστερη” από την πληρωμή δύο. Κάποιοι στην ηγεσία του ΔΣΑ επιχαίρουν, φέρνοντας ως επιχείρημα ότι τα γραμμάτιά μας θα μπορούν πλέον να αποπληρώνουν και την οφειλή στο ΕΤΕΑΕΠ, κάτι που μέχρι σήμερα δεν ήταν δυνατό.

Αλλά οι πανηγυρισμοί αυτοί είναι κάλπικοι και αφορούν τους λίγους. Αποκρύπτουν ηθελημένα την αδυναμία χιλιάδων συναδέλφων να ανταποκριθούν στην πληρωμή των εισφορών τους, λες και το πρόβλημα ήταν το ένα ή τα δύο ειδοποιητήρια. Αποσιωπούν τις συνέπειες που θα έχει το ενιαίο ειδοποιητήριο στην υγειονομική κάλυψη χιλιάδων δικηγόρων και ελεύθερων επαγγελματιών, και μάλιστα σε εποχή πανδημίας. Και βέβαια, συγκαλύπτουν το σχέδιο ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης που αποτελεί πλέον άμεσο στόχο, όπως φάνηκε και με την είσοδο στην κυβέρνηση με «ειδική αποστολή» του Παναγιώτη Τσακλόγλου ως υφυπουργού Εργασίας.

1) Η αδυναμία πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και το χαράτσι Μητσοτάκη

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη εκλέχτηκε έχοντας στο πρόγραμμά της την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Φυσικά, αυτό που εννοούσε η Νέα Δημοκρατία ήταν η ανακούφιση των πλούσιων φίλων της και όχι της πλειοψηφίας των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό φάνηκε με την αύξηση της κατώτατης ασφαλιστικής εισφοράς (που πληρώνει περίπου το 80% των επαγγελματιών) από τα 185 ευρώ στα 220 ευρώ (και από 102 ευρώ στα 136 ευρώ στους κάτω της πενταετίας). Με την πανδημία, δόθηκε αναστολή πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών και, για όσους μπορούσαν να πληρώσουν, χορηγήθηκε μείωση (μηνιαία δόση 165 ευρώ, φυσικά με αναλογική μείωση των συντάξιμων αποδοχών...).

Πλέον η αναστολή τελείωσε και χιλιάδες συνάδελφοι και συναδέλφισσες, που δεν έλαβαν καμία αποζημίωση για την πολύμηνη αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων (θυμίζουμε τον τραγέλαφο των 800 ευρώ), καλούνται να πληρώσουν τη λυπητερή.

Στο μεταξύ, εκκρεμεί και η ολοκλήρωση της ρύθμισης των παλιών ασφαλιστικών οφειλών με τον ν. 4611/2019, η οποία έχει πάρει αναβολή μέχρι τις 30/9/2020 (και δόθηκε εκ νέου η, μάλλον τελευταία, αναβολή μέχρι τις 31/12/2020 λόγω προβλημάτων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα). Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, περίπου 11 χιλιάδες δικηγόροι πανελλαδικά έχουν κάνει αίτηση για να υπαχθούν στη ρύθμιση, έχουν δηλαδη ασφαλιστικές οφειλές παλιότερων ετών.

Όταν λοιπόν, σε τρεις μήνες, ολοκληρωθεί και η εν λόγω ρύθμιση, θα προστεθεί στον μηνιαίο προϋπολογισμό άλλο ένα έξοδο 100, 150 ή 200 ευρώ, που θα πρέπει να αποπληρώνεται ευλαβικά, μαζί με τις τρέχουσες εισφορές, καθώς τυχόν μη πληρωμή θα συνεπάγεται απώλεια της ρύθμισης...

2) Η πρόσθεση του ΕΤΕΑΕΠ στο ειδοποιητήριο του ΕΦΚΑ: ταφόπλακα για την υγειονομική ασφάλιση χιλιάδων δικηγόρων και ελεύθερων επαγγελματιών

Με την αποστολή ενιαίου ειδοποιητηρίου, το ελάχιστο οφειλόμενο ποσό διαμορφώνεται πλέον στα 288 ευρώ τον μήνα (πριν καν προστεθεί για το 1/3 των συναδέλφων το επιπλέον ποσό της μηνιαίας ρύθμισης). Για τους κάτω πενταετίας συναδέλφους, το ποσό ανέρχεται σε 204 ευρω το μήνα!

Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή θα γίνεται πλέον με έναν ενιαίο κωδικό. Η ένδειξη “Ασφαλισμένος”, που είναι απαραίτητη για την υγειονομική περίθαλψη, θα χορηγείται δηλαδή, πλέον μόνο αν έχει πληρώσει κάποιος ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΠΟΣΟΥ των εισφορών ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ.

Θυμίζουμε εδώ, για να μην έχουμε μνήμη χρυσόψαρου, τα εξής:

Όπως είναι γνωστό, ειδικά τα χρόνια της κρίσης, πολλοί δικηγόροι που αδυνατούσαν να πληρώσουν τις εισφορές τους έκαναν την επιλογή να πληρώνουν αποκλειστικά τις οφειλές τους στο Ταμείο Προνοίας (περίπου 1200 ευρώ τον χρόνο, 100 ευρώ τον μήνα, για τους άνω της πενταετίας), προκειμένου τουλάχιστον να είναι υγειονομικά ασφαλισμένοι.

Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου, η οφειλή του Ταμείου Νομικών και του Ταμείου Προνοίας ενοποιήθηκε: έτσι, για να εισαι υγειονομικά καλυμμένος, αρχικά η μηνιαία κατώτατη εισφορά ήταν 167 ευρώ και έπειτα 185 ευρώ. Με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση Βρούτση, η ενιαία οφειλή ανήλθε στα 220 ευρώ. Τώρα, με το ενιαίο ειδοποιητήριο, φτάνουμε στα 288 ευρώ τον μήνα!

Δηλαδή, αν δεν έχεις να δίνεις 288 ευρώ τον μήνα ακατέβατα, χάνεις την πρόσβαση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και μάλιστα σε μια περίοδο πανδημίας, που θα έπρεπε όχι να δυσκολεύει αλλά να διευκολύνεται η πρόσβαση, ανεξάρτητα από την πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία του ασφαλισμένου!

3) Και στο άμεσο μέλλον, η επικουρική ασφάλιση, δηλαδή το φιλέτο των εισφορών μας, στους ιδιώτες!

Στην πραγματικότητα, η ηλεκτρονική ενοποίηση ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ αποτελεί το πρελούδιο της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης και της εισαγωγής του κεφαλαιοποιητικού συστήματος του “ατομικού κουμπαρά”. Πρόκειται για ολική επαναφορά του σχεδίου του τέως υφυπουργού Εργασίας Ν. Μηταράκη που είχε ανακοινωθεί με το πόρισμα της “Επιτροπής Σοφών”: ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, ατομικός κουμπαράς κάθε ασφαλισμένου στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές (κατάργηση της “αλληλεγγύης των γενεών”) και επένδυση αυτών στην αγορά με ανάληψη ρίσκου από τον ασφαλισμένο. Στο ερώτημα “ποιός θα πληρώσει το κόστος της μετάβασης” αφού οι εισφορές χρηματοδοτούν σήμερα τις αποδοχές των νυν συνταξιούχων, η κυβέρνηση απαντά: οι ασφαλισμένοι!

Η ηγεσία του ΔΣΑ νόμιζε ότι η προσωρινή απομάκρυνση Μηταράκη απο το Υπουργείο Εργασίας (τον κέρδισε η δόξα της αντιμετώπισης του προσφυγικού με τη γνωστή σε όλους επιτυχία...) θα πάγωνε το σχέδιο της ιδιωτικοποίησης. Όμως, η είσοδος Τσακλόγλου στην κυβέρνηση σηματοδοτεί και επίσημα το γκάζι για το ξεπούλημα της επικουρικής στους ιδιώτες. Τώρα, πώς θα συμβιβαστεί το κεφαλαιοποιητικό σύστημα με την ρητή συμπερίληψη της επικουρικής ασφάλισης στον δημόσιο πυλώνα στις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αυτό είναι κάτι που θα το δούμε στο μέλλον.

Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΕ ΠΕΡΙΟΔΟ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΖΗΤΗΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ!

Ζητάμε από τον ΔΣΑ και τους Δικηγορικούς Συλλόγους να καταρτίσουν ένα άμεσο πρόγραμμα διεκδίκησης και δράσης με στόχο την με χαμηλό κόστος υγειονομική κάλυψη των συναδέλφων και την παροχή της δωρεάν σε όσους αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους. Ειναι ζήτημα επιβίωσης.

Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή // epda.gr.

 
   
   
   
   
18 Ιουλίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Πρόσκληση της Εναλλακτικής για συμμετοχή στο υπό ίδρυση Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων


Πρόσκληση της Εναλλακτικής για συμμετοχή στο υπό ίδρυση Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων

Η Εναλλακτική Παρέμβαση προσκαλεί όλους τους συναδέλφους και ασκούμενους συναδέλφους, που εργάζονται για λογαριασμό άλλου δικηγόρου, γραφείου, δικηγορικής ή εμπορικής εταιρείας ή άλλη επιχείρησης στην Αττική, στη συνέλευση που έχει κληθεί για την ίδρυση Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων. Η Συνέλευση θα γίνει αύριο 19 Ιουλίου, στις 10 π.μ., στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας (Αγίας Φιλοθέης 5β - πλατεία Μητροπόλεως, στην Αθήνα.

Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν ολοένα και περισσότεροι συνάδελφοι δικηγόροι στις μέρες μας : Αφού περάσουν το στάδιο της άσκησης, όπου επικρατεί η χαμηλόμισθη εργασία, κάτω και από τα επίπεδα του νόμιμου κατώτατου μισθού, ενώ απουσιάζει οποιοδήποτε επί της ουσίας ρυθμιστικό πλαίσιο, εργάζονται ως έμμισθοι συνεργάτες σε δικηγορικά γραφεία, δικηγορικές εταιρείες και νομικά τμήματα επιχειρήσεων.

Και ενώ τα παραπάνω δεν είναι πρωτάκουστα για το δικηγορικό επάγγελμα, εντούτοις τα τελευταία χρόνια η μισθωτή σχέση εργασίας στον κλάδο έχει επεκταθεί, αφενός καταλαμβάνοντας τεράστια μερίδα των συναδέλφων και αφετέρου εκτεινόμενη σε πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι στο παρελθόν.

Η συσσώρευση της δικηγορικής ύλης στα μεγάλα γραφεία-εταιρείες αλλά και οι επιπτώσεις των τόσων ετών οικονομικής κρίσης και μνημονιακών πολιτικών έχουν επιφέρει τα αποτελέσματά τους και στο επάγγελμά μας, το οποίο πλέον βασίζεται επάνω σε «στρατιές» μισθωτών συναδέλφων, με υποκρυπτόμενη σχέση εξαρτημένης εργασίας, ανεξάρτητα από το νομικό χαρακτηρισμό της σύμβασής τους (έμμισθου δικηγόρου, παροχής νομικών υπηρεσιών, ή κάποια άλλη άτυπη συμφωνία).

Ο ΔΣΑ, αρνούμενος μέχρι στιγμής να αναγνωρίσει πλήρως την παραπάνω κατάσταση, έχει αποδειχθεί ιστορικά αναποτελεσματικός στο να παράσχει οποιαδήποτε ουσιαστική προστασία στον μισθωτό συνάδελφο απέναντι στην εργοδοσία του (είτε αυτή είναι έτερος δικηγόρος – δικ. εταιρεία είτε όχι).

Σε αυτή τη βάση, η προσπάθεια που έχει ξεκινήσει για συγκρότηση εργατικού Σωματείου Μισθωτών Δικηγόρων μας βρίσκει σύμφωνους. Μπορεί με αυτό τον τρόπο να δοθεί η δυνατότητα σε όλους/ες τους/τις συναδέλφους που δουλεύουν στον κλάδο ως μισθωτοί/ες, να αρθρώσουν με αποφασιστικό τρόπο συλλογικές διεκδικήσεις για να κατοχυρώσουν τα δικαιώματά τους σε μισθό, ωράριο, άδειες, επιδόματα και λοιπούς όρους εργασίας, ενώ την ίδια στιγμή να αποτελέσει ασπίδα απέναντι στις απολύσεις και πάσης φύσεως εργοδοτική αυθαιρεσία στους χώρους δουλειάς.

 
   
   
   
   
9 Ιουλίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 8/7/2020: Για το αντισυνταγματικό νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις


Συνεδρίασε στις 8/7/2020 τπ ΔΣ του ΔΣΑ μέσω τηλεδιάσκεψης με βασικό θέμα το νομοσχέδιο του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ για τις διαδηλώσεις.

Εισηγήθηκε ο Αντιπρόεδρος Θ. Σοφός, με βασική κατεύθυνση την αντισυνταγματικότητα σημαντικών διατάξεων του νόμου. Την έκδοση ανακοίνωσης του ΔΣΑ σε αυτή την κατεύθυνση και με την απαίτηση να αποσυρθεί συνολικά το νομοσχέδιο ζήτησαν ως μέλη της Επιτροπής οι σύμβουλοι Αντ. Αντανασιώτης και Θ. Καμπαγιάννης.

Στην τοποθέτηση του ο σύμβουλος της Εναλλακτικής ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

“Όσον αφορά το νομοσχέδιο του Υπ. ΠΡΟΠΟ για τις διαδηλώσεις, έχει ήδη υπάρξει πλούσιος πολιτικός και νομικός διάλογος, έχουμε μάλιστα πλέον και το εμπεριστατωμένο κείμενο της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Το νομοσχέδιο άλλάζει το πρόσημο του δικαιώματος: από εκεί που οι συναθροίσεις είναι κατ'αρχήν ελεύθερες και νόμιμες εφόσον πραγματοποιούνται “ήσυχα και χωρίς όπλα”, κατ' εξαίρεσιν δε τίθενται περιορισμοί για σοβαρούς λόγους δημόσιας ασφάλειας, πηγαίνουμε σε έναν κανόνα ανελευθερίας: οι συναθροίσεις είναι ύποπτες αν όχι έκνομες, η δε νομιμότητά τους είναι ένα έπαθλο που κατακτάται υπό προϋποθέσεις (γνωστοποίηση, ορισμός οργανωτή, επικοινωνία με κρατικό διοαμεσολαβητή, κλπ).

Θέλω όμως να προχωρήσω σε πιο συγκεκριμένα ζητήματα που έχουν αναδειχτεί:

α) Τίθεται το ζήτημα αν η γνωστοποίηση ταυτίζεται με την αδειοδότηση. Λέγεται δηλαδή ότι η αδειοδότηση θα ήταν παράνομη γιατί θα έκανε προληπτικο έλεγχο νομιμότητας και άσκησης του δικαιώματος, δεν ισχύει όμως το ίδιο για τη γνωστοποίηση που αποτελεί θεμιτή διατύπωση. Η απάντηση βρίσκεται στο άρθρο 9 που προβλέπει τη διάλυση συνάθροισης που δεν έχει γνωστοποιηθεί εξ αυτού και μόνο του λόγου, ακόμα και αν είναι απολύτως ειρηνική! Πρόκειται δηλαδή για πλήρη καταστρατήγηση του άρθρου 11 του Συντάγματος. Το άρθρο αυτό, μαζί με το ιδιώνυμο αδίκημα συμμετοχής σε μη γνωστοποιηθείσα διαδήλωση, είναι οι κορωνίδες της αντισυνταγματικότητας του νομοσχεδίου. Το ιδιώνυμο πάρθηκε πίσω, αλλά το άρθρο για τη διάλυση παραμένει και ειναι το κλειδί της αντισυνταγματικότητας του νομοθετήματος.

Δυνατότητα διάλυσης μη γνωστοποιηθείσας συνάθροισης προβλεπόταν με το χουντικό διάταγμα του 1971 και αυτός ηταν ένας από τους σημαντικοτερους λογους που θεωρούταν καταργηθέν ως αντισυνταγματικό, ασχετως του αν τωρα ρητα καταργείται. Και βεβαια υπαρχει πάγια νομολογία και εγχώρια και του ΕΔΔΑ για το θέμα, και συμφωνία στη θεωρία όσον αφορά τη δυνατότητα διάλυσης, ακόμα και από όσους προκρίνουν τη γνωστοποίηση (βλ. Χρυσόγονο, Ανθόπουλο, κλπ).

β) Ο θεσμός του οργανωτή αποτελεί όχι τον νεωτερισμό, αλλά την ταφόπλακα του εν λόγω νομοθετήματος. Αποτελεί τον λόγο του γιατί το νομοσχέδιο δεν θα εφαρμοστεί από καμιά συλλογικότητα. Κι αυτό γιατι η πολιτεία πετάει στον οργανωτή το βάρος των δικών της συνταγματικών υποχρεώσεων: ο οργανωτής είναι ταυτόχρονα διαδηλωτής, αστυνομικός, πληροφοριοδότης και στο τέλος και αστικός υπεύθυνος! Κανένα φυσικό πρόσωπο δεν θα αποδεχτεί τέτοιο ρόλο (τον ρόλο του κορόιδου!), ιδίως όταν γνωρίζουμε από δημοσιευμένες φωτογραφίες την ύπαρξη - όχι αγνώστων – αλλά αστυνομικών που συμμετέχουν με πολιτική αμφίεση σε διαδηλώσεις και δρουν ως agent provocateur και στη συνέχεια καλύπτονται πίσω από τις δυνάμεις των ΜΑΤ. Ποιός εχέφρων άνθρωπος θα βάλει το όνομά του και θα εκθέσει τον εαυτό του σε τέτοιο κίνδυνο; Η απάντηση είναι κανείς. Με τον τρόπο αυτό, θέτοντας δηλαδή τόσο ψηλά τον πήχυ των καθηκόντων του οργανωτή, ο νομοθέτης εν γνώσει του παρανομοποιεί αδιακρίτως τις συναθροίσεις. Μάλιστα, η εφαρμογή του θεσμού του οργανωτή ξεπερνάει τα όρια του γκροτέσκου όταν ο νομοθέτης αξιώνει από αυθορμήτως συγκεντρωμένους να εκλέξουν ad hoc οργανωτή για να επιτραπεί η νομιμότητα της συγκέντρωσής τους!

γ) Οι δυνατότητες απαγόρευσης επικείμενης συνάθροισης απαριθμούνται περιοριστικά στην παράγραφο 2 του άρθρου 11. Η προσθήκη επιπλέον λόγου απαγόρευσης με το στοιχείο γ της παραγράφου 1 του άρθρου 7, και μάλιστα ερειδόμενης αποκλειστικά στον σκοπό της συνάθροισης που αντιτίθεται σε άλλη, είναι αντίθετη με τη βούληση του συνταγματικού νομοθέτη, ορθά δε περιγράφεται αυτό στην Έκθεση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής.

Όσον αφορά το ζήτημα του ποιός αποφασίζει την απαγόρευση, τον περιορισμό και τη διάλυση, είναι απολύτως ενδεικτική της πρόθεσης του νομοθέτη η απονομή της αρμοδιότητας στην Αστυνομία. Αλλά ας μη γελιόμαστε: η μεταγενέστερη προσθήκη της σύμφωνης γνώμης ή/και ενημέρωσης του δικαστή και του εισαγγελέα δεν μας καλύπτει αν αυτοί πρόκειται να εφαρμόσουν αντισυνταγματικές διατάξεις”.

Καταγράφουμε βασικά σημεία τοποθετήσεων και των υπόλοιπων συμβούλων:

Δεληγιώργης: Το νομοσχέδιο έχει διατάξεις που συγκρούονται με το Σύνταγμα, αλλά δεν πρέπει να βγάλουμε ανακοίνωση σε οξύ τόνο γιατί θα έρθουμε σε σύγκρουση με την κοινή γνώμη και πολλούς συναδέλφους που το υποστηρίζουν.

Κορδώνης: Να βγει ανακοίνωση σε οξείς τόνους γιατί πλήττεται το συνταγματικό δικαίωμα. Η θέση αυτή ειναι ανεξάρτητη από τη δημοφιλία της στην κοινή γνώμη κλπ. Περιορισμοί του δικαιώματος πρέπει να συζητηθούν (πχ κυκλοφορία κλπ), αλλά δεν είναι αυτό το θέμα του παρόντος νομοσχεδίου.

Μαρινάκη: Να συγκεκριμενοποιηθεί το εγκαίρως στη γνωστοποίηση. Ο ορισμός οργανωτή συναντάται στη γερμανική έννομη τάξη (βλ. άρθρο Αλιβιζάτου).

Κωτσής: Όχι αίτημα απόσυρσης λόγω αντισυνταγματικότητας. Να προτείνουμε διορθώσεις. Δεν διαλύονται οι μη γνωστοποιηθείσες, είναι λάθος αυτή η ανάγνωση. Προβληματικός ο θεσμός του οργανωτή.

Παπαστεργίου: Δεν υπάρχει εξειδίκευση των συνταγματικών όρων “διατάραξη”, “κίνδυνος”, κλπ, αλλά απονέμεται η εξουσία στην αστυνομία να τις αποφασίσει. Πρόδηλα αντισυνταγματική η διάλυση μη γνωστοποιηθείσας συνάθροισης. Ομοίως προβληματικός ο θεσμός του “οργανωτή”. Οι διατάξεις θίγουν τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος.

Γούναρη: Πολυ προβληματικός ο θεσμός του οργανωτή.

Καλαντζόπουλος: Νομοσχέδιο με αντισυνταγματικές ρυθμίσεις. Πρέπει αυτό να προκύπτει με σαφήνεια στην ανακοίνωσή μας. Ανεπίτρεπτη αντιστροφή του τεκμηρίου νομιμότητας: η κάθε συνάθροιση είναι παράνομη. Κανείς δεν θα δεχτεί να αναλάβει ρόλο οργανωτή. Υπάρχει σκοπιμότητα στην νομοθέτηση διάλυσης μη γνωστοποιηθείσας συνάθροισης. Δεν αρκεί η θέση της Συντονιστικής. Πρέπει ο ΔΣΑ να βγει με πιο σαφή θέση, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο.

Ράντος: Η μεγάλη πλειοψηφία των συγκεντρώσεων τα τελευταία χρόνια υπερβαίνει το Συνταγμα, δεν είναι ήσυχες και χωρίς όπλα. Οπότε χρειάζεται νομικό πλαίσιο. Απολύτως συνταγματική η γνωστοποίηση. Θετική η ρύθμιση του οργανωτή. Δεν θα ψηφίσω σχέδιο ανακοίνωσης, η ανακοίνωση της Συντονιστικής πιο ήπια. Αν προταθεί ανακοίνωση αντισυνταγματικότητας και απόσυρσης, καταψηφίζω.

Πρόεδρος: νομικό κείμενο με πολιτική θέση. Θεμιτοί οι περιορισμοί, αλλά συγκεκριμένοι στο ά. 11 παρ. 2. , δεν αναφέρονται ενδεικτικά. Ο συνδυασμός γνωστοποίησης άρθρου 3 με διάλυση άρθρου 9 παρ. 1 περ. δ' (περίπτωση μη γνωστοποίησης), παραβιάζει τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος.

Μετά από μακρά διαλογική συζήτηση και σχετικές ψηφοφορίες, το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε το ΔΣ ήταν ότι το νομοσχεδιο περιέχει διατάξεις που πλήττουν τον πυρήνα του συνταγματικού δικαιώματος του συνέρχεσθαι, δηλαδή διατάξεις αντισυνταγματικές. Μια σημαντική μειοψηφία των παρόντων συμβούλων ήθελε να συνοδευτεί αυτή η κρίση με την απαίτηση πλήρους απόσυρσης του νομοσχεδίου, γι' αυτό και η τελική ψήφος του συμβούλου της Εναλλακτικής ήταν “παρών”. Το κείμενο της απόφασης διαμορφώθηκε τελικά ως εξής:

Θέσεις του ΔΣΑ επί του νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «Δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις και άλλες διατάξεις», που συζητείται στη Βουλή

1. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θεωρεί θεμελιώδους σημασίας την προστασία που παρέχει το άρθρο 11 του Συντάγματος για την άσκηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και τη διενέργεια δημοσίων συναθροίσεων στα πλαίσια της προάσπισης των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών.

Το άνω δικαίωμα δεν είναι απόλυτο. Χωρούν θεμιτοί περιορισμοί σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 11 του Συντάγματος. Συγκεκριμένα, οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, μόνο, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, και σε ορισμένη περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής.

Με δεδομένο ότι κατά το Σύνταγμα, μπορεί και μόνη η αστυνομική αρχή να λαμβάνει απαγορευτικά μέτρα εφόσον συντρέχουν οι ως άνω περιοριστικά απαριθμούμενοι, η παρεμβολή δικαστικής κρίσης προκειμένου να εξεταστεί η συνδρομή λόγων που δικαιολογούν τον περιορισμό του δικαιώματος συνάθροισης είναι θεμιτή, αρκεί να διατυπώνεται ρητά και να μην συνάγεται σιωπηρώς (όπως αδόκιμα επιχειρείται στο νομοσχέδιο, με την προταθείσα νομοτεχνική βελτίωση).

2. Η υποχρέωση προηγούμενης γνωστοποίησης δεν μπορεί να ανατρέπει τον συνταγματικό κανόνα της κατ’ αρχήν νομιμότητας των δημοσίων συναθροίσεων. Συνεπώς, μόνη η παράλειψη γνωστοποίησης δεν μπορεί, κατά το Σύνταγμα, να παρέχει επαρκές νόμιμο έρεισμα για τη διάλυση της συνάθροισης. Για το λόγο αυτό, με το άρθρο 9 παρ. 1 δ’ του νομοσχεδίου, σε συνδυασμό με την καθολική απαγόρευση του άρθρου 7 και τους περιορισμούς του άρθρου 8, και την αντικειμενική ευθύνη του διοργανωτή (άρθρο 13), πλήττεται ο πυρήνας του συνταγματικού δικαιώματος, αποστεώνοντας την ουσιαστική λειτουργία του. Ως εκ τούτου, οι άνω διατάξεις των άρθρων 3, 7, 9 παρ. 1 δ’ και 13 πρέπει να επανεξεταστούν.

3. Ο ΔΣΑ επίσης διαφωνεί με την καθιέρωση αντικειμενικής ευθύνης, αστικής και ποινικής, του διοργανωτή (άρθρο 13 του ν/σ), καθώς αντίκειται προδήλως στην αρχή της ενοχής και της υπαιτιότητας.

4. Σε κάθε περίπτωση, η σύγκρουση συνταγματικών δικαιωμάτων, αφενός του δικαιώματος του συνέρχεσθαι και αφετέρου του δικαιώματος συμμετοχής στην κοινωνική και οικονομική ζωή, πρέπει να αντιμετωπίζεται με in concreto στάθμιση σύμφωνα με τις αρχές της πρακτικής εναρμόνισης και της αναλογικότητας, ώστε αφ’ ενός να εξασφαλίζονται εν τοις πράγμασιν οι όροι άσκησης του δικαιώματος του συνέρχεσθαι από τους πολίτες, αλλά αφ’ ετέρου να μην διαταράσσεται δυσανάλογα η οικονομική ζωή και να μην καθίσταται προδήλως καταχρηστική η άσκηση του δικαιώματος.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος στο ΔΣ του ΔΣΑ με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”.

 
   
   
   
   
2 Ιουλίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 2/7/2020: Αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις και συζήτηση για "ΤΝΠ-Ισοκράτης"


Συνεδρίασε στις 2/7/2020 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ.

Πριν ξεκινήσει η συζήτηση, ο σύμβουλος της “Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής” διαμαρτυρήθηκε για την μη συμπερίληψη στην ημερήσια διάταξη του αιτήματος οργάνωσης μαζικής διαμαρτυρίας που εδώ και έναν μήνα έχει ζητηθεί να εισαχθεί:

Έκφράζω την ενόχληση και τη δυσαρέσκειά μου για το γεγονός ότι στην ημερήσια διάταξη που μας εστάλη δεν περιλαμβάνεται το αίτημα συζήτησης που έχουμε ήδη υποβάλει ως παράταξη "Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή" με θέμα "Οργάνωση μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας του ΔΣΑ για τις διεκδικήσεις των δικηγόρων":

Το αίτημα αυτό υπέβαλα εγγράφως με ηλεκτρονικό μήνυμα σε εσάς, πριν το ΔΣ της 2/6/2020. Ο Πρόεδρος δεν το ενέταξε στην Ημερήσια Διάταξη αλλά σε προφορική του τοποθέτηση στις 2/6 δήλωσε ότι θα το εισαγάγει στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο.

Επανήλθαμε στο ζήτημα στελνοντας επιστολή υπογεγραμμένη από τρεις συμβούλους ΔΣΑ και ΔΣΘ στις 15/6/2020 με τίτλο: "Πρόταση κινητοποίησης προς την Ολομέλεια των Προέδρων, τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων και κάθε συναδέλφισσα/συνάδελφο δικηγόρο":

Όμως, στο επόμενο Διοικητικό Συμβούλιο της 18/6 ενημερωθήκαμε ότι η ημερήσια διάταξη θα ήταν μονοθεματική και θα αφορούσε μόνο το ιδιωτικό ασφαλιστήριο υγείας του Συλλόγου, με τον Πρόεδρο να δηλώνει κατά την τηλεδιάσκεψη ότι τα υπόλοιπα θέματα θα συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση. Όπως όμως όλοι είδαμε, το θέμα τελικά δεν συμπεριελήφθη στην ημερήσια διάταξη του σημερινού ΔΣ, τη στιγμή που άλλα ζητήματα που τέθηκαν μεταγενέστερα από συμβούλους (κ. Χ. Κακλαμάνης) ή από συναδέλφους (Δέσποινα Παπαθανασίου) θα συζητηθούν, όπως προφανώς και πρέπει να συμβεί.

Η πρακτική αυτή αποτελεί διακωμώδηση κάθε συλλογικής και δημοκρατικής λειτουργίας από πλευράς του Προέδρου. Δεν γίνεται επειδή υπάρχει διαφωνία με κάποια πρόταση, απλά αυτή να εξαφανίζεται με το "έτσι θέλω". Ειναι δε και υπονομευτική κάθε αξιοπιστίας, τη στιγμή που ο Πρόεδρος δήλωσε δύο φορές ότι το θέμα θα εισαχθεί στην ημερήσια διάταξη (όσες δηλαδή φορές δήλωσε και ο Πρωθυπουργός ότι θα πάρουμε την αποζημίωση των 800 ευρώ...).

Κυρίες και κύριοι σύμβουλοι, μπορείτε να διαφωνήσετε όσο θέλετε με την πρόταση που καταθέσαμε για απόφαση μαζικής κινητοποίησης των Συλλόγων. Ωστόσο, εδώ μιλάμε για κάτι παραπάνω: ένα μοντέλο διοίκησης που ευτελίζει κάθε δημοκρατική λειτουργία και που δεν συναντάται σε κανένα Διοικητικό Συμβούλιο Δικηγορικού Συλλόγου σε όλη την Ελλάδα”.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος του ΔΣΑ είναι ο μόνος που αρνείται να συζητήσει το αίτημα, αφού τα Διοικητικά Συμβούλια Πειραιά και Θεσσαλονίκης συζήτησαν την πρόταση (ο Πειραιάς την δέχτηκε κατόπιν πρότασης συμβούλου προσκείμενου στο ΚΚΕ, η Θεσσαλονίκη την απέρριψε οριακά με ψήφους 7-6 κατόπιν πρότασης των συμβούλων της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας).

Τα επιχειρήματα που προέβαλε στην απάντησή του ο Πρόεδρος είναι απολύτως έωλα: ότι “είμαστε σε διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση” (οπότε όσο διαπραγματευόμαστε, δεν κινητοποιούμαστε!), ότι “η Ολομέλεια δεν το έχει αποφασίσει” (λες και ένα Διοικητικό Συμβούλιο δεν μπορεί να συζητήσει κάτι που δεν έχει αποφασίσει η Ολομέλεια!), ότι “το θέμα θα εισαχθεί στο επόμενο ΔΣ” (εδώ πραγματικά γελάνε!).

Για την πρακτική του Προέδρου, διαμαρτυρήθηκαν με παρεμβάσεις τους οι σύμβουλοι Αντ. Αντανασιώτης και Δ. Αναστασόπουλος, και εγγράφως ο σύμβουλος Βασ. Παπαστεργίου.

Στα θέματα της ημερήσιας διάταξης:

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για την ανάγκη αναβάθμισης της “ΤΝΠ-Ισοκράτης” σε σύστημα Cloud από την αρμόδια επιτροπή. Ο ομιλητής περιέγραψε ένα αμυντικό σχέδιο (διάθεση 250 χιλιάδων ευρώ το ανώτερο, κατόπιν μειοδοτικού διαγωνισμού, για μετριοπαθή βελτίωση εντός 6 μηνών) και ένα επιθετικό σχέδιο (διάθεση 500 με 800 χιλιάδων ευρώ εντός 18-24 μηνών για εκ βάθρων αναβάθμιση της βάσης δεδομένων). Η Επιτροπή Τηλεματικής του ΔΣΑ εισηγήθηκε περαιτέρω την συμμετοχή του ΔΣΑ σε διαγωνισμό που προκηρύχθηκε από την “Κοινωνία της Πληροφορίας” για την ύπαρξη δημόσιας πλατφόρμας συστηματοποίησης της νομοθεσίας, ύψους 2.2 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο σύμβουλος της Εναλλακτικής τοποθετήθηκε ως ακολούθως:

Ο Ισοκράτης ειναι αγαθό και υπηρεσία που προσφέρει ο Σύλλογος στα μέλη μας. Δεν είναι εμπόρευμα. Με δεδομένο μάλιστα ότι, όπως πληροφορούμαστε, η ταυτόχρονη σύνδεση άνω των 300 ατόμων είναι απαγορευτική για τη λειτουργία του συστήματος, γίνεται κατανοητό ότι οι πόροι που διαθέτουμε είναι περατοί και πρέπει πρώτα και κύρια να διατεθούν στα μέλη μας. Η ανάγκη αναβάθμισης του Ισοκράτη είναι απαίτηση των μελών μας, ιδιαίτερα όσων δεν έχουν να πληρώσουν ιδιωτική συνδρομή σε άλλες πλατφόρμες, και υποχρέωση του Συμβουλίου. Γι' αυτό, ως παράταξη υπερψηφίζουμε την αναβάθμιση, ξεκινώντας από το αμυντικό σενάριο. Για τη διάθεση μεγαλύτερου ποσού, πρέπει να λάβουμε υπόψιν την κατάρρευση των εσόδων του προϋπολογισμού μας και άρα θέλει νεότερη συζήτηση στο μέλλον.

Αυτό που σίγουρα όμως θα καταψηφίσουμε είναι η πρόταση για συμμετοχή του ΔΣΑ στον διαγωνισμό της ΚτΠ, που έρχεται στο συμβούλιο λίγες μέρες πριν τη λήξη κατάθεσης προσφορών (16 Ιουλίου) χωρίς σχέδιο, κοστολόγηση, κλπ. Διαβάζοντας την προκήρυξη του εν λόγω διαγωνισμού, γίνεται κατανοητό ότι δεν θα μπορούσαμε μόνοι μας να συμμετέχουμε με δεδομένες τις εγγυητικές επιστολές, τις απαιτήσεις σε προσωπικό κλπ. Μαθαίνουμε λοιπόν σήμερα ότι θα υπάρξει συνεργασία με ιδιωτική εταιρεία, χωρίς να προσδιορίζεται με ποιόν τρόπο αυτή θα επιλεγεί (σσ. ο Πρόεδρος ανέφερε τις εταιρείας Unisystem και Singular). Ο μηχανισμός αυτός συνδιαλλαγής με ιδιωτικές εταιρείες, αλλά και χρηματοδότησης του Συλλόγου από τέτοιες κρατικές πηγές, είναι ένας εν δυνάμει μηχανισμός διαφθοράς του Συμβουλίου μας. Δεν πρέπει να τον αποδεχθούμε”.

Το Συμβούλιο αποφάσισε την άμεση αναβάθμιση του Ισοκράτη με το αμυντικό σχέδιο και τη διερεύνηση συμμετοχής του ΔΣΑ στον διαγωνισμό, με νέα συνεδρίαση του Συμβουλίου στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Το Συμβούλιο αποφάσισε τη συγκρότηση Επιτροπής για την εκπόνησης δημόσιας τοποθέτησης του ΔΣΑ για το υπό ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για τις διαδηλώσεις (αντιπρόεδρος Θ. Σοφός, σύμβουλοι Αντ. Αντανασιώτης, Θ. Καμπαγιάννης, Χρ. Κακλαμάνης, Γ. Δεληγιώργης). Αποφασίστηκε περαιτέρω η επανασυγκρότηση της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων με τη συμμετοχή των: Χριστόφορου Αργυρόπουλου, ως Προέδρου, και Νικολάου Αλιβιζάτου, Σόνιας Δροσοπούλου, Θρασύβουλου Κονταξή, Άγγελου Μπώλου, Δημήτρη Σαραφιανού, Θοδωρή Σχινά, Χάρη Τσιλιώτη, Δημήτρη Τσοβόλα, Δημήτρη Φίλη και Βασιλείου Χειρδάρη ως μελών.

Το Συμβούλιο δήλωσε την αλληλεγγύη του σε δύο απολυμένους συναδέλφους από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ΑΕ (ΕΤΑΔ ΑΕ) και συγκρότησε επιτροπή για τη διενέργεια παρέμβασης.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ με την "Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή".

 
   
   
   
   
15 Ιουνίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Πρόταση κινητοποίησης προς την Ολομέλεια των Προέδρων, τα ΔΣ των Δικηγορικών Συλλόγων και κάθε δικηγόρο


Πρόταση κινητοποίησης προς την Ολομέλεια των Προέδρων, τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων και κάθε συναδέλφισσα/συνάδελφο δικηγόρο (15/6/2020)

Τα μέτρα για την πανδημία σταδιακά αίρονται, αλλά κανείς δεν μπορεί στα σοβαρά να ισχυριστεί ότι επιστρέψαμε στην κανονικότητα. Τα ποινικά ακροατήρια επανεκκινούν στις 22 Ιουνίου: συμπληρώνονται δηλαδή πάνω από τρεις μήνες αναστολής λειτουργίας των ποινικών δικαστηρίων – δίπλα στους δυομιση μήνες όλων των ακροατηρίων – που αποτελούν τη βασική πηγή βιοπορισμού χιλιάδων συναδελφισσών και συναδέλφων. Η καθημερινότητα της δικηγορίας έχει χειροτερέψει δραματικά: η παραμικρή εργασία απαιτεί πλέον πολλαπλάσια προσπάθεια, οργάνωση και αναμονή από ό,τι στο παρελθόν. Η ίδια η δικηγορική ύλη είναι δραματικά μειωμένη.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, η κυβέρνηση ενέπαιξε βάναυσα τους δικηγόρους. Τα μέτρα στήριξης που τελικά αποφασίστηκαν ήταν ασπιρίνες: μια αναστολή πληρωμής κάποιων υποχρεώσεων που θα τις βρούμε μπροστά μας μέσα στη χρονιά, μια προσωρινή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών - αφού αυτές είχαν αυξηθεί (!) με το ασφαλιστικό Βρούτση - και αυτό μόνο για όσες/ους μπόρεσαν να τις πληρώσουν εμπρόθεσμα, μια δίμηνη μείωση ενοικίου. Και ως οικονομική ενίσχυση για τρεις μήνες, λάβαμε τελικά τα 600 ευρώ του εκπαιδευτικού επιδόματος με την παρωδία των voucher. Αν και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί δύο φορές τη χορήγηση της αποζημίωσης των 800 ευρώ, σε τηλεοπτικό διάγγελμα για τους μήνες Μάρτιο-Απρίλιο και στην Βουλή για τον μήνα Μάιο, οι υποσχέσεις αυτές αποδείχτηκαν λόγια του αέρα.

Η ηγεσία της Ολομέλειας των Προέδρων αρνήθηκε συστηματικά, σε σχετικά αιτήματα που υποβλήθηκαν στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, να απευθυνθεί στη βάση του δικηγορικού σώματος και να καλέσει κινητοποιήσεις για την υλοποίηση του διεκδικητικού μας πλαισίου. Η προβαλλόμενη αιτιολογία ήταν πάντα ο φόβος διασποράς του ιού εν μέσω πανδημίας και οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων. Σήμερα, κάθε τέτοια αιτιολογία είναι πλέον αβάσιμη. Ως δικηγόροι, θα πρέπει να διεκδικήσουμε μαζικά τα αιτήματα που περιλαμβάνονται στο από 31/3 διεκδικητικό πλαίσιο της Ολομέλειας και να απαιτήσουμε τις υποσχεθείσες χρηματικές αποζημιώσεις που είναι απαραίτητες προκειμένου χιλιάδες συναδέλφισσες και συνάδελφοι να ανταποκριθούν σε άμεσα πιεστικά έξοδα εν μέσω πανδημίας και δυσπραγίας.

Καλούμε την Ολομέλεια των Προέδρων και τα Διοικητικά Συμβούλια των Δικηγορικών Συλλόγων να αποφασίσουν πανελλαδική κινητοποίηση – παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας και στο Μέγαρο Μαξίμου για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Καλούμε κάθε σύμβουλο-μέλος Διοικητικού Συμβουλίου να θέσει το αίτημα αυτής της κινητοποίησης στην ημερήσια διάταξη, ξεπερνώντας την αδράνεια και τη φοβικότητα της ηγεσίας μας. Αν η Ολομέλεια ή το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αρνηθούν, η παράσταση διαμαρτυρίας μπορεί να οργανωθεί από Συλλόγους και συμβούλους που θα το επιλέξουν.

 • Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ
 • Χαράλαμπος Κουρουνδής, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΘ
 • Αρετή Σκουνάκη, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΘ.
 
   
   
   
   
3 Ιουνίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 2/6/2020: Επίκαιρα ζητήματα και άρνηση κινητοποίησης


Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 2/6/2020: Επίκαιρα ζητήματα και άρνηση κινητοποίησης

Συνεδρίασε στις 2/6/2020, με αυτοπρόσωπη παρουσία των συμβούλων στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, το Διοικητικό Συμβούλιο.

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για την υπό επεξεργασία διαδικασία έκδοσης ένορκης βεβαίωσης από δικηγόρο. Η διαδικασία θα περιλαμβάνει: υπογραφή από πολίτη και δικηγόρο, σκανάρισμα και ανάρτηση μέσω portal, θέση ψηφιακής υπογραφής από ΔΣΑ και κατέβασμά της ως επίσημου εγγράφου, με την υποχρέωση προσκόμισης του πρωτοτύπου στον ΔΣΑ εντός 5 ημερών. Εγκρίθηκε η σχετική γνωμοδότηση/έκθεση της επιτροπής.

Στη συνέχεια, έγινε ψηφοφορία για την πλήρωση της μίας θέσης Αντιπροέδρου του ΔΣΑ, καθώς ο κ. Χ. Κονδύλης παραιτήθηκε από τη θέση του. Οι υποψήφιοι ήταν τρεις, οι κκ. Αναλυτής, Περάκης και Κωτσής. Έλαβαν: Αναλυτής 11, Περάκης 6 και Κωτσής 5, ενώ υπήρξαν και δύο λευκές ψήφοι. Η ψήφος του συμβούλου της Εναλλακτικής ήταν “λευκό”. Επειδή δεν υπήρξε απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία θα επαναληφθεί την Πέμπτη 4/6 στις 15:30.

Όσον αφορά τις ψηφιακές υπογραφές, έγινε συζήτηση με αφορμή πρόταση του συμβούλου κ. Δ. Αναστασόπουλου. Η παρέμβαση του συμβούλου της ΕΠ-ΔΑ ήταν η εξής: δεν υπάρχει, όπως φαίνεται, κόψιμο δρόμου από την γνωστή διαδικασία (αυτοπρόσωπη παρουσία με παροχή usb) ούτε με τις περίφημες 150.000 ψηφιακές υπογραφές (θα δοθούν τελικά αποκλειστικά στον στενό δημόσιο τομέα) ούτε με λεφτά του ΕΣΠΑ για τα οποία δεν υπάρχουν καν προκηρυχθέντα προγράμματα. Με κινητοποίηση των πόρων του Συλλόγου, κατέστη εφικτό να δοθούν πολύ περισσότερες ψηφιακές υπογραφές τις τελευταίες βδομάδες (η ενημέρωση είναι ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 6 χιλιάδες ενεργές υπογραφές) και έχουν ήδη κλειστεί 1460 νέα ραντεβού τον μήνα Ιούνιο.

Κατόπιν έγινε ενημέρωση για το ζήτημα της επαναλειτουργίας των Υποθηκοφυλακείων και των Κτηματολογίων, καθώς την Πέμπτη 4/6 θα υπάρξει συνάντηση του Προέδρου του ΔΣΑ με συναρμόδιους φορείς. Με δεδομένο ότι ξεκίνησε από 1/6 και η λειτουργία κτηματολογικού γραφείου για τον Δήμο Αθήνας (στις εγκαταστάσεις στο Γαλάτσι), το Συμβούλιο άκουσε τις εισηγήσεις των συμβούλων Κουτκιά, Κορδώνη και Σταυρόπουλου και κατήρτισε σώμα προτάσεων για την εξυπηρέτηση των δικηγόρων (διευρυμένο ωράριο, ηλεκτρονικές αιτήσεις ΚΑΙ παραλαβές πιστοποιητικών, επίλυση προβλημάτων με μεγαρόσημα, προμήθεια POS, κλπ).

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή, θέσαμε μετ' επιτάσεως την ανάγκη για διοργάνωση μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας του ΔΣΑ στο Υπουργείο Εργασίας για την υλοποίηση του διεκδικητικού μας πλαισίου και τη χορήγηση της αποζημίωσης των 800 ευρώ που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί για τον μήνα Μάιο. Τονίσαμε τον εμπαιγμό της κυβέρνησης που ανέστειλε τη λειτουργία των δικαστηρίων επί τρεις μήνες και θεωρεί ότι ξεμπέρδεψε μαζί μας με 600 (!) ευρώ. Δηλώσαμε ακόμα πώς δεν υπάρχει πλέον καμία δικαιολογία (πχ απαγόρευση κυκλοφορίας, μέτρα για τον κορονοϊό) να μην διοργανωθεί μια μαζική παράσταση διαμαρτυρίας με παρουσία όλων των μελών ΔΣ των Δικηγορικών Συλλόγων πανελλαδικά και με μαζικό κάλεσμα παρουσίας προς τις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους της Αθήνας. Ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η θέση της κυβέρνησης μετά τις δηλώσεις του υφυπουργού Βεσυρόπουλου στη Βουλή είναι καθαρή (ότι δηλαδή ΔΕΝ θα πάρουμε καμία αποζημίωση) αλλά απέφυγε να θέσει το αίτημα σε ψηφοφορία, λέγοντας ότι “υπάρχουν ανοιχτά αιτήματα” (ΟΑΕΔ, κλπ) και παραπέμποντας το θέμα σε επόμενη συνεδρίαση.

Γενικά, ο φόβος μην τυχόν και “κακοκαρδίσουμε” την γαλαντόμο κυβέρνηση των 200 ευρώ τον μήνα έχει φωλιάσει στην ηγεσία των Δικηγορικών Συλλόγων. Καθόλου παράλογο, αφού αν δεν σου λείπουν, η αποζημίωση των 800 ή των 500 ευρώ δεν σου κάνει και καμία διαφορά.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος στο ΔΣ του ΔΣΑ με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”.

 
   
   
   
   
1 Ιουνίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Αίτημα οργάνωσης μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας του ΔΣΑ για τις διεκδικήσεις των δικηγόρων


Δημοσιοποιούμε αίτημα που απηύθηνε στον Πρόεδρο και τα μέλη ΔΣ του ΔΣΑ ο σύμβουλος της "Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής" εν όψει της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου στις 2/6/2020:

Αίτημα οργάνωσης μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας του ΔΣΑ για τις διεκδικήσεις των δικηγόρων

"Κύριε Πρόεδρε, κυρία και κύριοι σύμβουλοι,

σε συνέχεια του μηνύματος για την Ημερήσια Διάταξη του επικείμενου Διοικητικού Συμβουλίου, έχω να παρατηρήσω ότι απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στο πρόγραμμα διεκδικήσεων του δικηγορικού σώματος και στους τρόπους πάλης ώστε αυτό να υλοποιηθεί.

Προφανώς η επαναλειτουργία της δικαιοσύνης θέτει ζητήματα προς συζήτηση. Συζητήσαμε στα δύο προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και τη Νομική Βοήθεια. Έχει όμως έτσι μείνει "στη μέση" η συζήτηση για τα φλέγοντα αιτήματα των δικηγόρων απέναντι στην Κυβέρνηση: τα 800 ευρώ του Μαϊου - που ρητά είχε υποσχεθεί ο Πρωθυπουργός - εξαφανίστηκαν, τα 533 ευρώ είναι και αυτά πλέον άφαντα, η επιστροφή στην κανονικότητα είναι το νέο ευαγγέλιο. Όμως αυτό που γνωρίζω είναι ότι τα ποινικά δικαστήρια το πρώτο 20ήμερο του Ιουνίου (τρεις μήνες μετά το λοκ-άουτ!) θα αναβληθούν και ότι η κυβέρνηση ψήφισε τον πολλοστό αποσυμφορητικό νόμο που αφαιρεί εκ νέου ύλη από τα δικηγορικά γραφεία.

Ελπίζω και εύχομαι η συζήτηση αυτή να - υπονοείται ότι θα - γίνει στην "Ενημέρωση Προέδρου". Όμως δεν γίνεται να περάσει όλος αυτός ο Αρμαγεδώνας και οι Συλλογοι να μην έχουν αποφασίσει μία (!) μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας (ή το Μαξίμου θα πρότεινα εγώ) για τον εμπαιγμό που έχουμε δεχτεί και για την διεκδίκηση των αιτημάτων μας. Μέχρι σήμερα, σε σχετικά αιτήματα που έχουμε θέσει - τόσο ο σύμβουλος κύριος Αντώνης Αντανασιώτης επανειλημμένα όσο και εγώ - η απάντηση του Προέδρου - και της πλειοψηφίας του Συμβουλίου - ήταν ότι δεν μπορούμε να κάνουμε μαζική διαμαρτυρία λόγω απαγορεύσεων και κορονοϊου. Τώρα που οι συνθήκες αυτές τελείωσαν, βλέπω απλώς να "πάμε παρακάτω". Αυτό ήταν; Τελειώσαμε;

Σε κάθε περίπτωση, αιτούμαι τη συζήτηση του θέματος "Διεκδικητικό πλαίσιο του δικηγορικού σώματος και μέσα πάλης" και δηλώνω ότι θα προτείνω εκ μέρους της παράταξης που εκπροσωπώ την οργάνωση μιας μαζικής παράστασης διαμαρτυρίας του ΔΣΑ για την υλοποίηση των - ακόμα ανοιχτών - αιτημάτων μας.

Συναδελφικά,

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος με την παράταξη "Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή".

 
   
   
   
   
27 Μαϊου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 26/5/2020: Για τη Νομική Βοήθεια


Πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη στις 26 Μαϊου 2020 η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ με αποκλειστικό θέμα τις καταγγελίες για τη Νομική Βοήθεια.

Την εισήγηση έκανε ο σύμβουλος Γ. Κλεφτοδήμος που παρουσίασε το πόρισμα της Επιτροπής Νομικής Βοήθειας (μια μορφή υπάρχει εδώ), ενώ ακολούθησαν τοποθετήσεις των μελών της Επιτροπής Αναλυτή και Ματαλιωτάκη και του πρώην μέλους (δήλωσε παραίτηση μετά τις καταγγελίες του) Ζώη Σταυρόπουλου. Το Συμβούλιο άκουσε την τοποθέτηση του συμβούλου Γ. Δεληγιώργη, πρώην μέλους της Επιτροπής Νομικής Βοήθειας (5μελής κατά τη συγκρότησή της), ο οποίος έκοψε άνω του ενός γραμμάτια νομικής βοήθειας κατά το δίμηνο της καραντίνας και κατηγορήθηκε για πράξεις και παραλείψεις που παραβίασαν τον ψηφισθέντα Κανονισμό. Μπορείτε να βρείτε τον Κανονισμό που ψήφίστηκε τον Ιανουάριο εδώ, ενώ ο σύμβουλος Γ. Δεληγιώργης ανέβασε τη δική του τοποθέτηση στο facebook στη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου. Παρά ταύτα, το υποβληθέν αίτημα ζωντανής μετάδοσης της συνεδρίασης μέσω live-streaming δεν έγινε αποδεκτό (ο εκπρόσωπος της Εναλλακτικής συντάχθηκε με το αίτημα), κατόπιν εισήγησης της επιτροπής Προσωπικών Δεδομένων του ΔΣΑ.

Ο σύμβουλος της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής εξέθεσε τη συλλογική τοποθέτηση της παράταξης, η οποία καταρτίστηκε βάσει στοιχείων που ελήφθησαν από τις Υπηρεσίες του Συλλόγου. Προκύπτει καθαρά η λειτουργία κυκλώματος, αφού κάθε χρόνο επαναλαμβάνονται στις πρώτες θέσεις των καταλόγων τα ίδια ονόματα δικηγόρων με τα περισσότερα έσοδα από γραμμάτια νομικής βοήθειας (στο όριο των 15 χιλιάδων ευρώ).

Συγκεκριμένα καταγγείλαμε:

“Η επιλογή των δικηγόρων που αναλαμβάνουν ποινικές υποθέσεις μέσω νομικής βοήθειας δεν έχει δυστυχώς καμία σχέση με τον κατάλογο, την αλφαβητική σειρά, την ετοιμότητα ή την τύχη. Υπάρχει ένα καλολαδωμένο κύκλωμα που εξασφαλίζει ότι συγκεκριμένοι δικηγόροι αναλαμβάνουν σωρηδόν υποθέσεις μέχρι να φτάσουν στο ετήσιο χρηματικό όριο των 15.000 ευρώ. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι συγκεντρωτικοί κατάλογοι γραμματίων ανά δικηγόρο. Στην πρώτη δεκάδα ανά χρονιά, βλέπουμε δυστυχώς να επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια ονόματα. Έτσι:

 • Συνάδελφος Κ είναι 1ος σε αξία γραμματίων (104) ύψους 14.973 ευρώ την δικαστική περίοδο 2016-2017, 2ος με 14.963 ευρώ (91 γραμμάτια) την περίοδο 2017-2018, 3ος με 14.936 ευρώ (108 γραμμάτια) την περίοδο 2018-2019 και 18ος με 7.578 ευρώ (74 γραμμάτια) την περίοδο 2019-2020 (μέχρι 20/5).

 • Συνάδελφος Μ είναι 3ος σε αξία γραμματίων (66) ύψους 14.696 ευρώ την περίοδο 2016-2017, 3ος με 14.918 ευρώ (87 γραμμάτια) την περίοδο 2017-2018, 1ος με 14.967 ευρώ (65 γραμμάτια) την περίοδο 2018-2019 και 5ος με 11.555 ευρώ (45 γραμμάτια) την περίοδο 2019-2020 .

 • Συνάδελφος Σ είναι 5ος σε αξία γραμματίων (17) ύψους 13.515 ευρώ την περίοδο 2016-2017, 7ος με 14.125 ευρώ (18 γραμμάτια) την περίοδο 2017-2018, 4ος με 14.749 ευρώ (31 γραμμάτια) την περίοδο 2018-2019 και 3ος με 12.941 ευρώ (17 γραμμάτια) την περίοδο 2019-2020 .

 • Συνάδελφος Μ είναι 6ος σε αξία γραμματίων (18) ύψους 13.094 ευρώ την περίοδο 2016-2017, 1ος με 16.113 ευρώ (21 γραμμάτια) την περίοδο 2017-2018 (εδώ ξεπεράστηκε και το όριο), 2ος με 14.958 ευρώ (22 γραμμάτια) την περίοδο 2018-2019 και 4ος με 12.001 ευρώ (18 γραμμάτια) την περίοδο 2019-2020 .

 • Συνάδελφος Α είναι 7ος σε αξία γραμματίων (103) ύψους 14.176 ευρώ την περίοδο 2018-2019 και 7ος με 10.893 ευρώ (103 γραμμάτια) την περίοδο 2019-2020.

Οι συνάδελφοι που συμμετέχουμε στον κατάλογο νομικής βοήθειας και αναλαμβάνουμε μετρημένες στα δάχτυλα υποθέσεις κάθε χρόνο, καταλαβαίνουμε διαβάζοντας αυτά τα νούμερα το μέγεθος της κοροϊδίας...”. Διαβάστε όλη την τοποθέτηση εδώ.

Δυστυχώς, αν και ακούστηκαν τοποθετήσεις συμβούλων που στηλίτευσαν την ύπαρξη κυκλώματος, το Συμβούλιο δεν δέχτηκε να βάλει το δάχτυλο “επί τον τύπον των ήλων”. Υποστηρίξαμε ότι δεν μπορεί να υπάρξει επανεκκίνηση χωρίς κάθαρση: αν δηλαδή δεν εξαρθρωθεί το κύκλωμα που στήθηκε και δεν ελεχθεί πειθαρχικά και ποινικά, τότε οποιοδήποτε μέτρο που θα ληφθεί ακόμα και προς τη σωστή κατεύθυνση (πχ η μείωση του ορίου γραμματίων νομικής βοήθειας από 15 χιλιάδες σε 5 χιλιάδες ευρώ, η έκδοση γραμματίου την ημέρα ανάληψης του διορισμού προκειμένου να καταστεί διαφανής η τήρηση ή μη του αλφαβητικού καταλόγου, κλπ), δεν θα ξεκαθαρίσει το τοπίο της καχυποψίας των μελών του Συλλόγου μας.

Ζητήσαμε ρητά από τον Πρόεδρο του ΔΣΑ να αναλάβει θαρρετά την αντικειμενική πολιτική και συνδικαλιστική ευθύνη που έχει για τη δράση του κυκλώματος στα χρόνια της Προεδρίας του. Εκεί βρίσκεται το πρόβλημα και όχι φυσικά σε κάποιον υπηρεσιακό παράγοντα ή σε κάποιον μεμονωμένο σύμβουλο – που σε κάθε περίπτωση ανήκει στην πολιτική συμμαχία που υποστηρίζει τον Πρόεδρο. Αν ο κ. Βερβεσός δεν αναλάβει ρητά την πολιτική ευθύνη, τότε νομιμοποιεί όσους μιλούν για σύστημα ευνοιοκρατίας και ελέγχου των συνδικαλιστικών και πολιτικών πραγμάτων στο δικηγορικό σώμα.

Αντί αυτού, κληθήκαμε να ψηφίσουμε την νομοθέτηση ασυμβίβαστου της ιδιότητας του Συμβούλου του ΔΣΑ με την εγγραφή στον κατάλογο νομικής βοήθειας. Δηλαδή, ο τρόπος να χτυπηθεί η διαφθορά είναι οι εκλεγμένοι Σύμβουλοι να έχουν λυμένα τα οικονομικά τους ζητήματα! Τέτοια απομάκρυνση του Συμβουλίου από την καθημερινότητα των μαχόμενων συναδελφισσών και συναδέλφων! Ο σύμβουλος της ΕΠ-ΔΑ κατήγγειλε τη συγκάλυψη και απείχε από την ψηφοφορία, ζητώντας την καταγραφή στα πρακτικά της ακόλουθης τοποθέτησης:

«Ως "Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή" απέχουμε από την ψηφοφορία γιατί, χωρίς ρητή ανάληψη της πολιτικής και συνδικαλιστικής ευθύνης που φέρει ο Πρόεδρος του ΔΣΑ και χωρίς πειθαρχικό και ποινικό έλεγχο όσων εμπλέκονται στο κύκλωμα που καταφανώς λειτουργεί στα πλαίσια του προγράμματος Νομικής Βοήθειας, δεν μπορεί να υπάρξει κανένα υγιές νέο ξεκίνημα στο συγκεκριμένο πεδίο».

Οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου δημοσιεύτηκαν στον ιστότοπο του ΔΣΑ και είναι διαθέσιμες εδώ.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος στο ΔΣ του ΔΣΑ με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”.

 
   
   
   
   
25 Μαϊου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Νομική Βοήθεια και ΔΣΑ: Αποκαλύψεις για ένα διαχρονικό σκάνδαλο


Ανακοίνωση της "Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής", 25/5/2020:

Νομική Βοήθεια και ΔΣΑ: Αποκαλύψεις για ένα διαχρονικό σκάνδαλο

Σε μια περίοδο που ως δικηγόροι αξιώνουμε μέσω των θεσμικών μας οργάνων την άμεση αποπληρωμή των οφειλομένων από το ΤΑΧΔΙΚ για τις υπηρεσίες που έχουμε προσφέρει στα πλαίσια της νομικής βοήθειας με αναμονή πάνω από δύο χρόνια (!), είναι ένα πελώριο αυτογκόλ οι νέες παραβιάσεις του Κανονισμού της Νομικής Βοήθειας, που μόλις τον Ιανουάριο του 2020 ψήφισε το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ. Ωστόσο, τουλάχιστον για εμάς στην "Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή", η σκοπιμότητα δεν μπορεί να συγκαλύψει την αλήθεια. Γι' αυτό και πρέπει να μιλήσουμε ανοιχτά και καθαρά.

Η νέα ανακίνηση του θέματος της Νομικής Βοήθειας έγινε κατόπιν καταγγελιών του συμβούλου Ζώη Σταυρόπουλου, μέλους της 5μελούς Επιτροπής Νομικής Βοήθειας του ΔΣΑ (μαζί με τους κκ. Αναλυτή, Κλεφτοδήμο, Δεληγιώργη, Ματαλιωτάκη, όπως προσδιορίστηκε η επιτροπή το 2018). Σύμφωνα με τον κύριο σύμβουλο, το χρονικό διάστημα της καραντίνας, πάνω από το 50% των γραμματίων νομικής βοήθειας (ύψους 45.000 ευρώ) κόπηκαν εκτός καταλόγου αλφαβητικής σειράς. Μάλιστα ενημερωθήκαμε ότι εν ενεργεία σύμβουλος του Διοικητικού Συμβουλίου και μέχρι πρόσφατα μέλος της 5μελούς Επιτροπής Νομικής Βοήθειας (που περιφρουρεί τη νομιμότητα!), έκοψε 8 γραμμάτια συνολικής αξίας 3.248 ευρώ. Ο σύμβουλος ήταν εντός καταλόγου και αλφαβητικής σειράς. Ωστόσο, ο αριθμός των γραμματίων μοιάζει υπερβολικός, τη στιγμή μάλιστα που εκκρεμούν πειθαρχικές διαδικασίες για προγενέστερα κρούσματα παραβίασης από τον ίδιο των κανόνων περί της Νομικής Βοήθειας. Ο κύριος Σταυρόπουλος δήλωσε κατόπιν τούτων την παραίτησή του από την Επιτροπή.

Κάποιος θα μπορούσε να επισημάνει ότι το σύστημα επιλογής των δικηγόρων για τη Νομική Βοήθεια... μπάζει από παντού! Ευθύνες μπορούν να αποδοθούν και σε δικηγόρους και σε γραμματείς και σε δικαστές. Ωστόσο, η επισκόπηση των στοιχείων των γραμματίων νομικής βοήθειας, που μας προσκόμισαν οι Υπηρεσίες του Συλλόγου, δείχνει ότι το “έγκλημα” είναι οργανωμένο...

Η επιλογή των δικηγόρων που αναλαμβάνουν ποινικές υποθέσεις μέσω νομικής βοήθειας δεν έχει δυστυχώς καμία σχέση με τον κατάλογο, την αλφαβητική σειρά, την ετοιμότητα ή την τύχη. Υπάρχει ένα καλολαδωμένο κύκλωμα που εξασφαλίζει ότι συγκεκριμένοι δικηγόροι αναλαμβάνουν σωρηδόν υποθέσεις μέχρι να φτάσουν στο ετήσιο χρηματικό όριο των 15.000 ευρώ. Αδιάψευστος μάρτυρας είναι οι συγκεντρωτικοί κατάλογοι γραμματίων ανά δικηγόρο. Στην πρώτη δεκάδα ανά χρονιά, βλέπουμε δυστυχώς να επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια ονόματα. Έτσι:

 • Συνάδελφος Κ είναι 1ος σε αξία γραμματίων (104) ύψους 14.973 ευρώ την δικαστική περίοδο 2016-2017, 2ος με 14.963 ευρώ (91 γραμμάτια) την περίοδο 2017-2018, 3ος με 14.936 ευρώ (108 γραμμάτια) την περίοδο 2018-2019 και 18ος με 7.578 ευρώ (74 γραμμάτια) την περίοδο 2019-2020 (μέχρι 20/5).

 • Συνάδελφος Μ είναι 3ος σε αξία γραμματίων (66) ύψους 14.696 ευρώ την περίοδο 2016-2017, 3ος με 14.918 ευρώ (87 γραμμάτια) την περίοδο 2017-2018, 1ος με 14.967 ευρώ (65 γραμμάτια) την περίοδο 2018-2019 και 5ος με 11.555 ευρώ (45 γραμμάτια) την περίοδο 2019-2020 .

 • Συνάδελφος Σ είναι 5ος σε αξία γραμματίων (17) ύψους 13.515 ευρώ την περίοδο 2016-2017, 7ος με 14.125 ευρώ (18 γραμμάτια) την περίοδο 2017-2018, 4ος με 14.749 ευρώ (31 γραμμάτια) την περίοδο 2018-2019 και 3ος με 12.941 ευρώ (17 γραμμάτια) την περίοδο 2019-2020 .

 • Συνάδελφος Μ είναι 6ος σε αξία γραμματίων (18) ύψους 13.094 ευρώ την περίοδο 2016-2017, 1ος με 16.113 ευρώ (21 γραμμάτια) την περίοδο 2017-2018 (εδώ ξεπεράστηκε και το όριο), 2ος με 14.958 ευρώ (22 γραμμάτια) την περίοδο 2018-2019 και 4ος με 12.001 ευρώ (18 γραμμάτια) την περίοδο 2019-2020 .

 • Συνάδελφος Α είναι 7ος σε αξία γραμματίων (103) ύψους 14.176 ευρώ την περίοδο 2018-2019 και 7ος με 10.893 ευρώ (103 γραμμάτια) την περίοδο 2019-2020.

Οι συνάδελφοι που συμμετέχουμε στον κατάλογο νομικής βοήθειας και αναλαμβάνουμε μετρημένες στα δάχτυλα υποθέσεις κάθε χρόνο, καταλαβαίνουμε διαβάζοντας αυτά τα νούμερα το μέγεθος της κοροϊδίας...

Για να γίνει όμως αντιληπτό πώς λειτουργεί αυτό το κύκλωμα, θα φέρουμε ένα παράδειγμα. Ας δούμε τα γραμμάτια ποινικών ακροατηρίων ενός δικηγόρου (ας τον πούμε Χ) κατά την έναρξη της δικαστικής περιόδου 2018-2019:

 • Στις 16/9/2018 γραμμάτιο ύψους 1.128 ευρώ για ποινικό σε Εφετείο (εβδομαδιαίος κατάλογος Συλλόγου 17-21/9 Παπ έως Σπ, εκτός καταλόγου)

 • Στις 30/9/2018 γραμμάτια ύψους 1.128 ευρώ και 1.051 ευρώ και στις 4/10/2018 γραμμάτια ύψους 983 ευρώ και 750 ευρώ (εβδομαδιαίος κατάλογος Συλλόγου 1-5/10 Φωτ έως Αργ, όλα εκτός καταλόγου)

 • Στις 13/10/2018 γραμμάτιο ύψους 983 ευρώ (εβδομαδιαίος κατάλογος Συλλόγου 15-19/10 Γρ έως Ζελ, εκτός καταλόγου).

 • Στις 24/10/2018 γραμμάτιο ύψους 983 ευρώ (εβδομαδιαίος κατάλογος Συλλόγου 22-26/10 Ζεν έως Καρ, εκτός καταλόγου).

 • Στις 6/11/2018 γραμμάτιο ύψους 214 ευρώ ((εβδομαδιαίος κατάλογος Συλλόγου 5-9/11 Κουτσ έως Λουκ, εκτός καταλόγου).

 • Στις 19/11/2018 γραμμάτιο ύψους 214 ευρώ και στις 22/11/2018 γραμμάτιο ύψους 750 ευρώ, πάλι εκτός καταλόγου.

Μέσα σε δύο μήνες, κόπηκαν γραμμάτια αξίας πάνω από οκτώ χιλιάδες (8.000) ευρώ. Στο μεταξύ, ο ανυποψίαστος δικηγόρος ακόμα περιμένει να έρθει η αλφαβητική σειρά του. Ποιός αλήθεια, βλέποντας αυτό τον ποταμό γραμματίων, μπορεί στα σοβαρά να τον αποδώσει σε “τύχη”;

Κατόπιν τούτων, που προκύπτουν διαβάζοντας τα σχετικά έγγραφα και χωρίς πρόσβαση σε περαιτέρω στοιχεία μέσω των Υπηρεσιών του Συλλόγου, προκαλούν κατάπληξη οι από 20/5/2020 και 21/5/2020 ανακοινώσεις του Προέδρου του ΔΣΑ κ. Δ. Βερβεσού όπου λίγο πολύ σπεύδει να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης στον περί ου ο λόγος σύμβουλο αξιώνοντας την παραίτησή του. Αυτό δηλαδή είναι μόνον το θέμα; Να βρεθεί ο αποδιοπομπαίος τράγος; Θα περίμενε κανείς να αναλάβει ο Πρόεδρος ευθαρσώς την πολιτική και συνδικαλιστική ευθύνη για όσα συμβαίνουν και επί Προεδρίας του – όπως δυστυχώς συνέβαιναν και παλιότερα – και φυσικά να στείλει όλα τα στοιχεία στον Εισαγγελέα, κίνηση που αποτελεί πλέον μονόδρομο. Αν δεν το κάνει δικαιώνει όσους λένε ότι το σκάνδαλο της νομικής βοήθειας, μαζί με όσα ψιθυρίζονται για ανάλογες πρακτικές σε Σωματεία, κλπ, αποτελεί όψη ενός συστήματος ευνοιοκρατίας και συναλλαγών που διαιωνίζει τον έλεγχο των πολιτικών και συνδικαλιστικών πραγμάτων στο δικηγορικό σώμα. Θα προχωρήσει σε αυτές τις ενέργειες ο κύριος Βερβεσός; Ή θα ισχυριστεί ότι “απλως προήδρευε” όταν η αποφορά της διαφθοράς κάλυπτε το βασίλειό του;

 
   
   
   
   
25 Μαϊου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Τοποθέτηση της Εναλλακτικής Παρέμβασης για την παρέμβαση Βερβεσού στην υπόθεση Τοπαλούδη - Υποβολή υπογραφών


Δημοσιοποιούμε κείμενο που υποβλήθηκε στις 25/5/2020 από τον σύμβουλο της "Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής" προς τον Πρόεδρο και τα μέλη ΔΣ του ΔΣΑ, για συζήτηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της παρέμβασης του Προέδρου του ΔΣΑ στη δίκη Τοπαλούδη. Με το κείμενο, συνυποβλήθηκε δήλωση με 234 υπογραφές συναδελφισσών και συναδέλφων δικηγόρων.

Π Ρ Ο Σ

Τον κ. Πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών

ΑΙΤΗΣΗ

του Θανάση Καμπαγιάννη, συμβούλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την “Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή”

////

Με την παρούσα, σας επιδίδουμε το συνημμένο από 18/5/2020 κείμενο, υπογεγραμμένο (με ονοματεπώνυμο και αριθμό Μητρώου) από διακόσιες τριάντα τέσσερις (234) συναδέλφισσες και συναδέλφους, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Συλλόγων πολλών πόλεων ανά την Ελλάδα, με αφορμή την παρέμβαση του Πρόεδρου του ΔΣΑ στη δίκη της υπόθεσης Τοπαλούδη.

Πέραν των αναφερομένων στο εν λόγω κείμενο με τα οποία συντασσόμαστε, σας παραθέτουμε γραπτή τη συλλογική τοποθέτηση της παράταξής μας που έχει ως εξής:

Για την παρέμβαση του προέδρου του ΔΣΑ στη δίκη της υπόθεσης Τοπαλούδη

1. Η παρέμβαση του προέδρου του ΔΣΑ κ. Δ. Βερβεσού στην δίκη του βιασμού και της ανθρωποκτονίας της Ελένης Τοπαλούδη ήταν συνολικά λαθεμένη, τόσο ως περιεχόμενο της δήλωσής του όσο και ως χειρισμός. Συντασσόμαστε με τις εκατοντάδες συναδέλφισσες και συναδέλφους που αντέδρασαν στην παρέμβαση αυτή. Χωρίς αυτές τις αντιδράσεις, οι δικηγόροι θα είχαμε μείνει απολύτως εκτεθειμένες/οι στις καλόβουλες ή κακόβουλες κριτικές που αυτή ξεσήκωσε.

2. Η από 14/5/2020 δήλωση του κ. Βερβεσού δεν μπορεί να κριθεί μόνο από το γενικό περιεχόμενο υπεράσπισης της θέσης του συνηγόρου στην ποινική δίκη. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ δεν είναι καθηγητής Πανεπιστημίου, ώστε οι παρεμβάσεις του να κρίνονται βάσει της επανάληψης γενικών αληθειών. Ο πρόεδρος του ΔΣΑ εκ του ρόλου του κάνει πολιτικές και συνδικαλιστικές παρεμβάσεις, επιστημονικά τεκμηριωμένες, που σκοπό έχουν την υπεράσπιση της δικαιοσύνης και του κύρους του δικηγορικού σώματος. Με αυτά ως κριτήρια, η δήλωση του κ. Βερβεσού εξέθεσε τους δικηγόρους, αντί να τους προασπίσει.

3. Υπήρξε ασάφεια για το αν η εισαγγελέας της έδρας μέμφθηκε τους συνηγόρους της υπεράσπισης ή τους δικηγόρους γενικά. Από τη διατύπωση της φράσης της, προκύπτει ότι αφετηρία ήταν συγκεκριμένες ενέργειες των συνηγόρων υπεράσπισης της εν λόγω δίκης, η οποία όμως έδωσε αφορμή για την εντύπωση μιας συνολικής κρίσης. Δεν είναι, ωστόσο, δικαίωμα της εισαγγελέως να κρίνει το υπερασπιστικό έργο ή να αμφισβητήσει τον ρόλο του συνηγόρου, είτε ειδικά είτε γενικά. Τυχόν υπερβάσεις του παριστάμενου δικηγόρου μπορούν να αντιμετωπιστούν κατά τα οριζόμενα στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας από τον Πρόεδρο που διευθύνει τη διαδικασία και είναι αρμόδιος προς τούτο. Και βέβαια τυχόν υπερβάσεις ενός εισαγγελικού ή δικαστικού λειτουργού μπορούν να αντιμετωπιστούν από τους παριστάμενους δικηγόρους με τα όπλα που δίνει η δικονομία, από την απαίτηση ανάκλησης προσβλητικού χαρακτηρισμού μέχρι και την υποβολή αίτησης εξαίρεσης.

4. Έχοντας πει αυτά, η δήλωση του Προέδρου πρέπει να κριθεί συνολικά στο πλαίσιο της συγκεκριμένης υπόθεσης. Έλαβε χώρα αμέσως μετά την αγόρευση της εισαγγελέως σε μια πολύκροτη και κορυφαία υπόθεση εμβληματικής έμφυλης βίας, αγόρευση η οποία στην ουσία της επικοινώνησε με την κοινωνική απαίτηση για δικαιοσύνη και ανέδειξε τη σύνδεση των εγκληματικών πράξεων με το φύλο της Ελένης Τοπαλούδη. Και εδώ δεν μιλάμε για έναν “ποινικό λαϊκισμό”, αφού γνωρίζουμε τα συστημικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν γυναίκες-θύματα της έμφυλης βίας όταν την καταγγέλλουν. Η επιμονή της εισαγγελικής αγόρευσης στην έλλειψη συναίνεσης του θύματος έσπασε μια ρουτίνα διαμοιρασμού της ευθύνης ανάμεσα σε θύτη και θύμα, που δυστυχώς χαρακτηρίζει και τις διωκτικές και δικαστικές αρχές σε υποθέσεις βιασμών. Το γεγονός αυτό δεν μπορεί να ξεπεραστεί με την στερεοτυπική φράση “ο ΔΣΑ δεν υπεισέρχεται σε πραγματικά περιστατικά υπό εξέλιξη δίκης”. Ακόμα και χωρίς να πράξει κάτι τέτοιο, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ θα μπορούσε να σημάνει την ευαισθησία του δικηγορικού σώματος απέναντι στο επίδικο της έμφυλης βίας, κάτι το οποίο ουδόλως έπραξε. Έδωσε έτσι αναπάντεχο δώρο σε κάθε κακόπιστο (αλλά δυστυχώς και καλόπιστο) παρατηρητή να εμφανίσει τους δικηγόρους σαν μια “ανησυχούσα συντεχνία” που επιτίθεται σε μια εισαγγελέα που “επιτέλους είπε αλήθειες” και “έκανε τη δουλειά της”.

5. Μέχρις εδώ, η δήλωση είναι άστοχη και εκτός πλαισίου. Όμως, κατά το μέρος που η δήλωση ζητά τον πειθαρχικό έλεγχο της εισαγγελέως αποτελεί πλέον παρέμβαση στην ίδια την εξέλιξη της δίκης, εφόσον υπεβλήθη διαρκούσης της δίκης. Κι αυτό γιατί το αίτημα αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να υποβληθεί εγγράφως μια μέρα μετά την απόφαση και όχι βέβαια στην κορύφωση της ποινικής δίκης που είναι οι αγορεύσεις της εισαγγελέως και των διαδίκων, μάλιστα δε σε δικαστήριο που συναποτελείται από ενόρκους. Η απαίτηση από την Πρόεδρο του δικαστηρίου να “επαναφέρει στην τάξη” την εισαγγελέα (αλήθεια οι συνήγοροι υπεράσπισης έκαναν τέτοια δήλωση εντός ακροατηρίου;) και από τον Άρειο Πάγο να επιληφθεί πειθαρχικά κατέστησε αντικειμενικά διάδικο τον Δικηγορικό Σύλλογο σε μια εκκρεμή δίκη, προκάλεσε δηλαδή ακριβώς αυτό που ο Σύλλογος δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν επιθυμεί.

6. Όλα αυτά δεν αποφασίστηκαν από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ, το οποίο ούτε καν ενημερώθηκε, αλλά αποτελούν προσωπική δήλωση του Προέδρου του ΔΣΑ, ο οποίος μάλιστα υπογράφει ως πρόεδρος της Ολομέλειας. Φυσικά, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ αποτελεί αυτοτελές, μονοπρόσωπο όργανο σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων. Όμως, ένα από τα θετικά στοιχεία της λειτουργίας συλλογικών οργάνων είναι ότι αμφισβητήσεις και αντιδράσεις μπορούν να προληφθούν αποτελεσματικότερα κατόπιν διαλογικής συζήτησης. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει αν εξ ορισμού θεωρείς τη δημοκρατία και τη συλλογική λειτουργία βάρος και αχρείαστο φορτίο.

7. Εκεί που ο αρνητικός χαρακτήρας της παρέμβασης του Προέδρου του ΔΣΑ απογειώνεται είναι στην αποστολή συμβούλου του ΔΣΑ, του κυρίου Γ. Κλεφτοδήμου, εξουσιοδοτημένου από τον Πρόεδρο για να μεταφέρει στο ακροατήριο το περιεχόμενο της δήλωσής του. Διαδικαστικά, έχουμε εδώ την ακύρωση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ, που αντικαθίσταται από τον Πρόεδρο (και ίσως τη συνεδρίαση της Συντονιστικής, βλ. παρακάτω), με μέλη του Συμβουλίου να μετατρέπονται σε κομιστές (!) των αποφάσεων αλλότριου οργάνου. Ουσιαστικά, έχουμε την ωμή παρέμβαση σε υπό εξέλιξη δίκη η οποία φυσιολογικά προξενεί αντιδράσεις από μέλη της οικογένειας της παθούσας. Δικονομικά, ο όλος χειρισμός συνιστά τέτοια εξωθεσμική ακροβασία – οι παριστάμενοι συνήγοροι δεν προτείνουν έστω ως παράγοντες της δίκης την ακρόαση του συμβούλου! – που ακυρώνει την αρχικά προβληθείσα αντίρρηση για τα εχέγγυα της δίκαιης δίκης, αφού από θεματοφύλακας ο ΔΣΑ εξελίσσεται σε καταπατητή της.

8. Τίποτα από όλα αυτά δεν αλλάζει με τη μεταγενέστερη από 16/5/2020 ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων που επιχειρεί να δώσει στον Πρόεδρο του ΔΣΑ αναδρομική νομιμοποίηση των χειρισμών του, αναφερόμενη σε “απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής κατά της συνεδρίασή της στις 12/5/2020”. Πέραν του προφανούς, ότι δηλαδή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής έγινε στις 13/5/2020, η ανακοίνωση της 16/5 σιωπά τόσο για το αίτημα πειθαρχικού ελέγχου της εισαγγελέως της έδρας (“περασμένα ξεχασμένα” αφού δηλώνει και ικανοποίηση από την επανόρθωση της εισαγγελέως!) όσο και για την αποστολή Συμβούλου του ΔΣΑ στο ακροατήριο.

9. Όμως πέραν της διάσωσης των προσχημάτων, η ανακοίνωση της Συντονιστικής δείχνει και την επιλεκτική ευαισθησία του Προέδρου του ΔΣΑ και όσων επιχειρούν να τον συνδράμουν. Η ανακοίνωση αποσιωπά πλήρως την εξωθεσμική παρέμβαση του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κυρίου Σκρέτσου που υπερέβη κάθε έννοια διάκρισης των εξουσιών και με ανάρτηση σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης επιτέθηκε σε εισαγγελική λειτουργό σε δίκη εν εξελίξει. Ο Υφυπουργός αναγκάστηκε βέβαια να ανακαλέσει. Όμως, η Συντονιστική δεν έκανε καν την τυπική αναφορά στην “ανεξαρτησία της δικαιοσύνης”! Το γεγονός αυτό αποδεικνύει ότι το περιεχόμενο δηλώσεων για τον “ρόλο του συνηγόρου” ή την “ανεξαρτησία της δικαιοσύνης” πρέπει να κρίνεται όχι από τη γενική αλήθειά τους, αλλά κυρίως από το πότε επιλέγεται η επανάληψή τους. Φαίνεται λοιπόν πώς μόνο στην υπόθεση Novartis κινδύνευσε η “ανεξαρτησία της δικαιοσύνης”, καθώς εκεί ο Πρόεδρός μας δεν εφείσθη δηλώσεων. Παρομοίως, η αποφυγή τοποθέτησης σε υπό εξέλιξη δίκη αφορά μόνο την υπόθεση Τοπαλούδη, αλλά δεν αφορά τη δίκη της Χρυσής Αυγής για την οποία ο Πρόεδρος του ΔΣΑ είχε κάνει αναλυτική τοποθέτηση σε τηλεοπτική του συνέντευξη παραθέτοντας όλο το σκεπτικό της υπεράσπισης για τη συνένωση των δικογραφιών, γεγονός που αξιοποιήθηκε από τους κατηγορούμενους στο ακροατήριο της δίκης και απασχόλησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

10. Τουναντίον, στην υπό στοιχείο 4 παράγραφο, η ανακοίνωση της Συντονιστικής προβαίνει σε μια ανοίκεια επίθεση σε όσες και όσους εκλεγμένους σε θεσμικά όργανα αντιδράσαμε στην παρέμβαση του Προέδρου. Η μετατροπή των θεσμικών φορέων των δικηγόρων σε πολιτικο-εκλογικό όχημα του Προέδρου του ΔΣΑ είναι μια θλιβερή εξέλιξη, που δεν χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό.

11. Ο Δικηγορικός Σύλλογος της Αθήνας οφείλει απέναντι στα μέλη του – πολλά από αυτά γυναίκες – αλλά και απέναντι στην κοινωνία μια καθαρή τοποθέτηση καταδίκης της έμφυλης βίας, ανάδειξης του οξύτατου κοινωνικού προβλήματος που αυτή αποτελεί και ανάληψης πρωτοβουλιών για την αντιμετώπισή και τον κολασμό της. Στα πλαίσια αυτής της απόφασης που πρέπει να ληφθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο, θα πρέπει να αποδοκιμαστεί η παρέμβαση του Προέδρου του ΔΣΑ στη δίκη της υπόθεσης Τοπαλούδη και να αναζητηθούν τυχόν πειθαρχικές ευθύνες από δικηγόρους στο μέτρο που με τις τοποθετήσεις τους σκύλευσαν το θύμα του βιασμού και της άγριας δολοφονίας. Έτσι μόνον θα σταλεί το μήνυμα ότι η προάσπιση του ρόλου του συνηγόρου στην ποινική δίκη δεν είναι συντεχνιακή απαίτηση, αλλά υπεράσπιση των συμφερόντων της κοινωνίας, γι' αυτό και πρώτοι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι ελέγχουν δεοντολογικά κάθε μέλος τους που υποπίπτει σε παράπτωμα κατά την ενάσκηση των καθηκόντων του.

Κατόπιν τούτων

Παρακαλώ για την ένταξη του θέματος αυτού στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ και τη συζήτηση αυτού.

Παρακαλείται ο κ. Διευθυντής του Συλλόγου να μεριμνήσει, κατόπιν πρωτοκόλλησης της παρούσας, για τη διανομή της στα λοιπά μέλη του ΔΣ. Επίσης ζητώ να δημοσιευθεί η παρούσα στην ιστοσελίδα του ΔΣΑ.

Αθήνα, 25/5/2020,

Ο αιτών σύμβουλος.

 
   
   
   
   
18 Μαϊου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   "Όχι στο όνομά μας!" - Κείμενο υπογραφών δικηγόρων για τις ενέργειες Βερβεσού στην υπόθεση Τοπαλούδη (UPDATE)


[Αναρτούμε σήμερα (18/5/2020) συλλογικό κείμενο πενήντα (50) συναδελφισσών και συναδέλφων αναφορικά με τη δήλωση και τις ενέργειες του προέδρου του ΔΣΑ για την υπόθεση Τοπαλούδη. Η δημόσια συλλογή υπογραφών ξεκινάει σήμερα. Αν θέλετε να υπογράψετε, μπορείτε να στείλετε το ονοματεπώνυμο και τον αριθμό μητρώου του Συλλόγου στο epda.dsa@yahoo.com. UPDATE: Οι υπογραφές έγιναν ήδη διακόσιες είκοσι πέντε (225) και αναρτούμε πλέον και ονόματα από συναδέλφισσες/ους πανελλαδικά].

Η δήλωση του Προέδρου του ΔΣΑ με αφορμή τη δίκη Τοπαλούδη δεν μιλάει στο όνομα μας

Μια προσωπική δήλωση του Προέδρου του ΔΣΑ Δ. Βερβεσού την 14/5/2020, με αφορμή την εισαγγελική αγόρευση στη δίκη βιασμού και ανθρωποκτονίας της Ελένης Τοπαλούδη, προβλήθηκε από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ως γνώμη των δικηγόρων συνολικά. Πρόκειται για προσωπική άποψη του κ. Βερβεσού που δεν τέθηκε ποτέ υπόψιν του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΣΑ.

Η εισαγγελική πρόταση στην πολύκροτη δίκη ανέδειξε την έλλειψη συναίνεσης του θύματος, με τρόπο που συνήθως απουσιάζει από την πρακτική των διωκτικών και δικαστικών αρχών. Αντί για ερωτήσεις του τύπου “και γιατί πήγε;”, “τι φορούσε;” ή “μήπως προκάλεσε;”, η εισαγγελική πρόταση επικέντρωσε στη βία κατά μιας νεαρής γυναίκας που είπε “όχι”. Πρόκειται για σημαντικό μήνυμα προς όλες τις γυναίκες που βιώνουν φαινόμενα βίας ότι η καταγγελία τους θα ακουστεί σοβαρά και υπεύθυνα από τις αρχές.

Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Πρόεδρος του ΔΣΑ επέλεξε να στραφεί με ανακοίνωσή του κατά της εισαγγελέως για μομφές που αυτή απηύθυνε στους δικηγόρους. Ανεξάρτητα του αν όσα είπε η εισαγγελέας αφορούσαν τους συνηγόρους υπεράσπισης της συγκεκριμένης δίκης ή τους δικηγόρους γενικότερα και του πώς αποτιμά κανείς πτυχές της αγόρευσής της, η παρέμβαση σε μια υπό εξέλιξη δίκη τέτοιου βεληνεκούς, στην πιο κρίσιμη καμπή της, με αίτημα τον πειθαρχικό έλεγχο της εισαγγελέως, συνιστά σοβαρό νομικό, πολιτικό και συνδικαλιστικό ατόπημα. Η αποστολή μάλιστα συμβούλου του ΔΣ του ΔΣΑ στο ακροατήριο για να κομίσει την προσωπική άποψη του Προέδρου, χωρίς να υπάρχει προγενέστερη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, ευτελίζει τα συλλογικά μας όργανα και τις δημοκρατικές διαδικασίες. Η εικόνα που αποκόμισε η κοινωνία για τους δικηγόρους από τον όλο χειρισμό είναι αυτή μιας αποκομμένης συντεχνίας, που ενδιαφέρεται μόνο για τη θέση της, χωρίς να αρθρώνει κουβέντα για κρίσιμα κοινωνικά ζητήματα όπως η έμφυλη βία και ο κολασμός της.

Ο καλύτερος τρόπος για να υπερασπιστούμε τον ρόλο και το κύρος του συνηγόρου απέναντι σε αμφισβητήσεις και επιθέσεις είναι να λειτουργήσουμε ως φωνή της κοινωνίας, να αφουγκραστούμε τις αγωνίες της και το αίτημα να αποδοθεί δικαιοσύνη, να λειτουργούμε δεοντολογικά στην ενάσκηση των καθηκόντων μας και – γιατί όχι; – να κάνουμε τον δικηγορικό συνδικαλισμό να μη μυρίζει ναφθαλίνη και σεξισμό.

Όσες και όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο δηλώνουμε μεγαλόφωνα: κύριε Βερβεσέ, μην μιλάτε αυθαίρετα στο όνομά μας!

1. Αγγελάκης Γιάννης ΑΜ ΔΣΑ 30088
2. Αγγέλη Ανθία ΑΜ ΔΣΑ 38355
3. Αδαμάκου Αμαλία ΑΜ ΔΣΑ 20844
4. Αδαμαντίου Νικολέτα ΑΜ ΔΣΑ 53636
5. Αθανασοπούλου Βασιλική ΑΜ ΔΣΑ 39136
6. Αλεβίζος Ηλίας ΑΜ ΔΣΑ 54663
7. Αλεβίζου Φώφη ΑΜ ΔΣΑ 12254
8. Αμοριανού Σοφία ΑΜ ΔΣΑ 13336
9. Ανδρεόλα Άννα-Μαρία ΑΜ 055483
10. Αποστολάκη Μαρία ΑΜ ΔΣΑ 26133
11. Αραμπατζή Μαρία ΑΜ ΔΣΑ 32295
12. Ασημακόπουλος Γιάννης ΑΜ ΔΣΑ 54299
13. Ασημένιου Αρετή ΑΜ ΔΣΑ 54372
14. Βαρελά Ευαγγελία ΑΜ ΔΣΑ 15480
15. Βαρελτζής Δημήτρης ΑΜ ΔΣΑ 55391
16. Βλάχος Γιώργος ΑΜ ΔΣΑ 33131
17. Βουλημενέα Χριστίνα ΑΜ ΔΣΑ 35950
18. Βουρεκάς Μιχάλης ΑΜ ΔΣΑ 30943
19. Γαβριήλ Ρεγγίνα ΑΜ ΔΣΑ 13899
20. Γεωργιάδη Αλίκη-Ελένη ΑΜ ΔΣΑ 31263
21. Γεωργίου Θωμάς ΑΜ ΔΣΑ 34950
22. Γεωργίου Νίκη ΑΜ ΔΣΑ 39544
23. Γιακκούπη Αλεξία-Μαρία ΑΜ ΔΣΑ 53833
24. Γιαννάκη Μαρία Νεφέλη ΑΜ ΔΣΑ 35702
25. Γιοσμάς Βαγγέλης ΑΜ ΔΣΑ 9184
26. Γκαβαϊσέ Μαριάνθη ΑΜ ΔΣΑ 28085
27. Γκανέτσος Κωνσταντίνος ΑΜ ΔΣΑ 55292
28. Γκλίβα Ιωάννα ΑΜ ΔΣΑ 54575
29. Γκογκα Θεοδώρα ΑΜ ΔΣΑ 54190
30. Γκόνη Καραμπότσου Αναστασία ΑΜ ΔΣΑ 39850
31. Γυφτοπούλου Αγγελική ΑΜ ΔΣΑ 32863
32. Δεβελέκος Παναγιώτης ΑΜΔΣΑ 54423
33. Δελογιάννη Κωνσταντίνα ΑΜ ΔΣΑ 39741
34. Δημητρούλα Εύα ΑΜ ΔΣΑ 33809
35. Διονυσοπούλου Ελένη ΑΜ ΔΣΑ 26782
36. Ευσταθίου Μαρία ΑΜ ΔΣΑ 24857
37. Ζαχαροπούλου Φαίδρα Χαρίκλεια ΑΜ ΔΣΑ 53587
38. Ζερβού Δανάη ΑΜ ΔΣΑ 36733
39. Ζορμπαλά Αλέκα ΑΜ ΔΣΑ 11116
40. Ζούκα Χαρά ΑΜ ΔΣΑ 39412
41. Ζώτος Δημήτρης ΑΜ ΔΣΑ 9067
42. Ιορδανίδου Αρσενία Ευαγγελία Χλόη ΑΜ ΔΣΑ 37603
43. Ιωάννου Κατερίνα ΑΜ ΔΣΑ 36229
44. Καβαδάκη Μιρέλλα ΑΜ ΔΣΑ 55373
45. Κακαρνιάς Γιώργος ΑΜ ΔΣΑ 34806
46. Καλμούκης Θεόδωρος ΑΜ ΔΣΑ 15460
47. Καμπαγιάννης Θανάσης ΑΜ ΔΣΑ 31280
48. Κανδηλιώτη Κωστούλα ΑΜ ΔΣΑ 12878
49. Κανελλοπούλου Χριστίνα ΑΜ ΔΣΑ 39013
50. Καπελλάκου Γαλάτεια ΑΜ ΔΣΑ 26234
51. Καραγιάννη Δάφνη ΑΜ ΔΣΑ 37658
52. Καραμάνη Μαρία ΑΜ ΔΣΑ 39742
53. Καρνάβα Αφροδίτη ΑΜ ΔΣΑ 35397
54. Καρτάλου Αθηνά ΑΜ ΔΣΑ 12505
55. Κατρακάζη Μαριάννα ΑΜ ΔΣΑ 35219
56. Κατσαρής Δημήτρης ΑΜ ΔΣΑ 20196
57. Κατσιαμπούρα Βασιλική ΑΜ ΔΣΑ 38907
58. Κατσιαούνη Ελένη ΑΜ ΔΣΑ 31692
59. Καψάλης Απόστολος ΑΜ ΔΣΑ 22906
60. Κεραμυδά Δήμητρα ΑΜ ΔΣΑ 36910
61. Κερασιώτης Βασίλης ΑΜ ΔΣΑ 28343
62. Κεφαλά Ισμήνη ΑΜ ΔΣΑ 36293
63. Κιάτος Ιωάννης ΑΜ ΔΣΑ 38981
64. Κιούσης Νικήτας ΑΜ ΔΣΑ 54296
65. Κίτσου Σταυρούλα ΑΜ ΔΣΑ 36913
66. Κοκκινάκου Έλλη ΑΜ ΔΣΑ 38085
67. Κολοβός Γεώργιος Ναθαναήλ ΑΜ ΔΣΑ 55620
68. Κολοβός Παναγιώτης ΑΜ ΔΣΑ 35142
69. Κομητόπουλος Σπύρος ΑΜ ΔΣΑ 33296
70. Κοντάκη Ευαγγελία ΑΜ ΔΣΑ 55863
71. Κοντοστάθη Ελένη ΑΜ ΔΣΑ 40061
72. Κοτζαμάνης Στ. Νικόλαος ΑΜ ΔΣΑ 39678
73. Κούμπου Μαρία Αμαλία ΑΜ ΔΣΑ 54092
74. Κουνιάκη Ευγενία ΑΜ ΔΣΑ 29195
75. Κουρτέση Ελβίρα ΑΜ ΔΣΑ 55249
76. Κουρτζής Κωνσταντίνος ΑΜ ΔΣΑ 32244
77. Κουφάκη Αγγελική ΑΜ ΔΣΑ 54072
78. Κουφοπούλου Μαρία ΑΜ ΔΣΑ 27863
79. Κριονά Σαράντη Έλλη ΑΜ ΔΣΑ 34030
80. Κυρούδη Δώρα ΑΜ ΔΣΑ 34171
81. Κωνσταντινίδου Άσπα ΑΜ ΔΣΑ 16660
82. Λαζανά Ειρήνη ΑΜ ΔΣΑ 10827
83. Λέντζα Ιφιγένεια ΑΜ ΔΣΑ 34353
84. Λιανού Μαργαρίτα ΑΜ ΔΣΑ 30208
85. Λιναρδάκη Δήμητρα ΑΜ ΔΣΑ 34196
86. Λιόκουρας Μιχάλης ΑΜ ΔΣΑ 26319
87. Λιόντος Δημοσθένης ΑΜ ΔΣΑ 5246
88. Λόξα Αλεζίνη-Ειρήνη ΑΜ ΔΣΑ 39169
89. Μαθιουδάκη Ισμήνη - Νικολέτα ΑΜ ΔΣΑ 55083
90. Μακόπουλος Ξενοφών ΑΜ ΔΣΑ 30454
91. Μάμαλη Μαρία ΑΜ ΔΣΑ 55291
92. Μαρινοπούλου Χρυσάνθη ΑΜ ΔΣΑ 23874
93. Μαρκοπούλου Αικατερίνη-Μαγδαληνή ΑΜ ΔΣΑ 21602
94. Ματσούκα Αναστασία ΑΜ ΔΣΑ 38167
95. Μήλιου Ζωή ΑΜ ΔΣΑ 6688
96. Μιγά Ελένη ΑΜ ΔΣΑ 35970
97. Μισαρλή Νεκταρία ΑΜ ΔΣΑ 18796
98. Μόσχου Ιωάννα ΑΜ ΔΣΑ 34412
99. Μουχλιανίτης Κωνσταντίνος ΑΜ ΔΣΑ 36277
100. Μπεμπέλη Γ. Αναστασία ΑΜ ΔΣΑ 22318
101. Μπίκος Γιώργος ΑΜ ΔΣΑ 38662
102. Μπουγιούκου Βαρβάρα ΑΜ ΔΣΑ 30295
103. Μπουρνάζου Ν. Αικατερίνη ΑΜ ΔΣΑ 11512
104. Μπούτσικα Ειρήνη - Έλλη ΑΜ ΔΣΑ 33922
105. Νικόλαρος Κωνσταντίνος ΑΜ ΔΣΑ 40119
106. Ξαγοράρης Χρήστος ΑΜ ΔΣΑ 39710
107. Παλαμίτη Νέλλη (Ελένη) ΑΜ ΔΣΑ 35624
108. Παπαγιαννακοπούλου Παρασκευή ΑΜ ΔΣΑ 33355
109. Παπαγιάννη Ράνια ΑΜ ΔΣΑ 30315
110. Παπαδάκης Αλέξανδρος ΑΜ ΔΣΑ 054894
111. Παπαδάκης Κώστας ΑΜ ΔΣΑ 13679
112. Παπαδαμαντίου Αγαπητός ΑΜ ΔΣΑ 54184
113. Παπαδήμας Χρήστος ΑΜ ΔΣΑ 16367
114. Παπαδημητρίου Γεώργιος ΑΜ ΔΣΑ 34058
115. Παπαδοπούλου Φωτεινή ΑΜ ΔΣΑ15828
116. Παπακωνσταντίνου Βαγγέλης ΑΜ ΔΣΑ 37334
117. Παπαντωνίου Κατερίνα ΑΜ ΔΣΑ 15466
118. Παπαργυρίου Ιωάννης ΑΜ ΔΣΑ 38242
119. Παπασεραφείμ Αρτεμησία ΑΜ ΔΣΑ 11802
120. Παπαχρήστου Αθηνά ΑΜ ΔΣΑ 40068
121. Πατρικουνάκος Πατρίκιος ΑΜ ΔΣΑ 36548
122. Πελεκάνου Φωτεινή ΑΜ ΔΣΑ 29925
123. Περγαντή Μαρία ΑΜ ΔΣΑ 20334
124. Περτσινίδου Αργυρώ ΑΜ ΔΣΑ 38697
125. Πολυχρόνη Αλεξάνδρα - Ορσαλία ΑΜ ΔΣΑ 37077
126. Πολυχρονίδη Ευγενία ΑΜ ΔΣΑ 33405
127. Πούλου Σταματίνα ΑΜ ΔΣΑ 16464
128. Πρεβένιος Δημήτρης ΑΜ ΔΣΑ 34007
129. Ρομποτή Δήμητρα ΑΜ ΔΣΑ 39937
130. Ροντογιάννη Φανή ΑΜ ΔΣΑ 24442
131. Ρουσουνέλου Κατερίνα ΑΜ ΔΣΑ 25844
132. Σαντούση Μύριαμ ΑΜ ΔΣΑ 34867
133. Σαραφιανός Δημήτρης ΑΜ ΔΣΑ 14683
134. Σεραφείμ Αγγελική ΑΜ ΔΣΑ 27056
135. Σκαρβέλη Μαρίνα ΑΜ ΔΣΑ 39520
136. Σκαρμέας Κώστας ΑΜ ΔΣΑ 32672
137. Σκούντζου Μάγδα ΑΜ ΔΣΑ 21114
138. Σοβόλου Ειρήνη ΑΜ ΔΣΑ 32991
139. Σολωμάκου Ελένη ΑΜ ΔΣΑ 53943
140. Σοφός Χρήστος ΑΜ ΔΣΑ 55861
141. Σπανια Άννα ΑΜ ΔΣΑ 23302
142. Σπηλιωτακάρα Μαρία ΑΜ ΔΣΑ 34225
143. Σπυράτου Ειρήνη ΑΜ ΔΣΑ 29995
144. Σταθοπούλου Αγγελική ΑΜ ΔΣΑ 29634
145. Σταματελάτου Στυλιανή ΑΜ ΔΣΑ 33002
146. Σταυρομήτρου Δήμητρα ΑΜ ΔΣΑ 36629
147. Σταυροπούλου Αναστασία ΑΜ ΔΣΑ 35411
148. Σταυροπούλου Γεωργία ΑΜ ΔΣΑ 34467
149. Σταυροπούλου Μαργαρίτα ΑΜ ΔΣΑ 34642
150. Στεντούμη Ιωάννα ΑΜ ΔΣΑ 31341
151. Στεργιοπούλου Ειρήνη ΑΜ ΔΣΑ 37273
152. Στρουμπή Αιμιλία ΑΜ ΔΣΑ 38162
153. Στυλιανίδη Χριστίνα ΑΜ ΔΣΑ 34087
154. Συμεωνίδης Θοδωρής ΑΜ ΔΣΑ 21800
155. Ταγκόπουλος Σωκράτης ΑΜ ΔΣΑ 39905
156. Ταμπέκου Ανδρονίκη ΑΜ ΔΣΑ 17560
157. Ταουλάου Άντζελα ΑΜ ΔΣΑ 37915
158. Τέντε Αναστασία ΑΜ ΔΣΑ 36906
159. Τζουανόπουλος Σπυρίδων ΑΜ ΔΣΑ 34216
160. Τριμπόνιας Βαγγέλης ΑΜ ΔΣΑ 25561
161. Τσακιστράκη Χριστίνα ΑΜ ΔΣΑ 26865
162. Τσαποπούλου Αικατερίνη ΑΜ ΔΣΑ 31230
163. Τσαπουτσόγλου-Φαραζη Αθηνά ΑΜ ΔΣΑ 10799
164. Τσαφά Ευφροσύνη ΑΜ ΔΣΑ 40036
165. Τσες Γιώργος ΑΜ ΔΣΑ 39853
166. Τσιάκκα Άρτεμις ΑΜ ΔΣΑ 33552
167. Τσιμπίδα Βασιλική ΑΜ ΔΣΑ 31068
168. Τσίχλη Μαριάννα ΑΜ ΔΣΑ 34536
169. Τσιώτα Μαρία ΑΜ ΔΣΑ 54515
170. Τσούτσουβας Γιώργος ΑΜ ΔΣΑ 28581
171. Τσούτσουβας Δημήτρης ΑΜ ΔΣΑ 9172
172. Φαλτάκα Ελένη ΑΜ ΔΣΑ 29941
173. Φαρμάκη Ρουμπίνη ΑΜ ΔΣΑ 38648
174. Φαρχούντ Γιάννης ΑΜ ΔΣΑ 34173
175. Φουτούχου Σταυρούλα ΑΜ ΔΣΑ 10639
176. Φώτη Αλεξάνδρα ΑΜ ΔΣΑ 38880
177. Φώτη Γ. Αικατερίνη ΑΜ ΔΣΑ 34111
178. Χαραρά Χρυσάνθη ΑΜ ΔΣΑ 54855
179. Χατζογλίδου Δημ. Σοφία ΑΜ ΔΣΑ 33791
180. Χατζόπουλος Στάθης ΑΜ ΔΣΑ 13440
181. Χριστοπούλου Παντελία ΑΜ ΔΣΑ 56113
182. Χριστουλη Σωτηρία ΑΜ ΔΣΑ 39490
183. Αλιμπέρτη Ιωάννα ΑΜ ΔΣ Θεσσαλονίκης 10342
184. Ανουσακη Αικατερίνη ΑΜ ΔΣ Θεσσαλονίκης 8503
185. Γούσης Κωνσταντίνος ΑΜ ΔΣ Θεσσαλονίκης 10205
186. Καλλίνη Ευαγγελία ΑΜ ΔΣ Θεσσαλονίκης 6597
187. Καναβός Αστέριος ΑΜ ΔΣ Θεσσαλονίκης 11610
188. Κουρουνδής Χαράλαμπος ΑΜ ΔΣ Θεσσαλονίκης 8210
189. Λάτσιου Δήμητρα ΑΜ ΔΣ Θεσσαλονίκης 10821
190. Λιόλιου Αθηνά ΑΜ ΔΣ Θεσσαλονίκης 12114
191. Μακρόγλου Ευκλείδης ΑΜ ΔΣ Θεσσαλονίκης 10934
192. Μέλλιου Καλλιθέα ΑΜ ΔΣ Θεσσαλονίκης 11105
193. Μέλλιου Χαρουλα ΑΜ ΔΣ Θεσσαλονίκης 11350
194. Παπαδόπουλος Δημήτριος ΑΜ ΔΣ Θεσσαλονίκης 8833
195. Παπαθανασίου Νικόλαος ΑΜ ΔΣ Θεσσαλονίκης 8657
196. Σβανά Χριστίνα ΑΜ ΣΔ Θεσσαλονίκης 10527
197. Σκανδάλης Ορέστης ΑΜ ΔΣ Θεσσαλονίκης 9712
198. Σκουνάκη Αρετή ΑΜ ΔΣ Θεσσαλονίκης 4298
199. Τζήμας Θεμιστοκλής ΑΜ ΔΣ Θεσσαλονίκης 8345
200. Τορπουζίδης Κωνσταντίνος ΑΜ ΔΣ Θεσσαλονίκης 6416
201. Τσαλουχίδη Ειρήνη Μαρία ΑΜ ΔΣ Θεσσαλονίκης 202/2019
202. Τσιγαρίδας Βασίλειος ΑΜ ΔΣ Θεσσαλονίκης 10885
203. Τσούπης Ηλίας ΑΜ ΔΣ Θεσσαλονίκης 3292
204. Τσουρδαλάκη Γεωργία ΑΜ ΔΣ Θεσσαλονίκης 12386
205. Φράγκου Δήμητρα ΑΜ ΔΣ Θεσσαλονίκης 11613
206. Δερμιτζάκη Στέλλα ΑΜ ΔΣ Πειραιώς 4036
207. Ζέης Θεόδωρος ΑΜ ΔΣ Πειραιώς 2353
208. Καλαβάνος Πετρόγιαννης Παναγιώτης ΑΜ ΔΣ Πειραιώς 4115
209. Καφφέ Αθηνά ΑΜ ΔΣ Πειραιώς 4129
210. Καφφές Άγγελος ΑΜ ΔΣ Πειραιώς 3875
211. Παπαδοπούλου Χρυσούλα ΑΜ ΔΣ Πειραιώς 3650
212. Τομπατζόγλου Ελευθερία ΑΜ ΔΣ Πειραιώς 4377
213. Τράκας Γεώργιος ΑΜ ΔΣ Πειραιώς 4193
214. Ατσαλής Εμμανουήλ ΑΜ ΔΣ Ηρακλείου 687
215. Βακιρτζιάν Στεπάν ΑΜ ΔΣ Ηρακλείου 693
216. Βαριτάκη Γεωργία ΔΣ Ηρακλείου
217. Βεληβασάκη Ελένη ΑΜ ΔΣ Ηρακλείου 1422
218. Δαριβιανάκη Μαρια ΑΜ ΔΣ Ηρακλείου 1420
219. Λεβέντης Γιάννης ΑΜ ΔΣ Ηρακλείου 0668
220. Μαρκάκης Πέτρος ΑΜ ΔΣ Ηρακλείου 1084
221. Μιχελάκη Έλλη ΑΜ ΔΣ Ηρακλείου 1643
222. Παντελάκης Ιάκωβος ΑΜ ΔΣ Ηρακλείου 1791
223. Στυλιανάκης Ι. Γιώργος ΑΜ ΔΣ Ηρακλείου ΑΜ 614
224. Δούση Ευθυμία ΑΜ ΔΣ Καλαμάτας 665
225. Καούνη Χρυσάνθη ΑΜ ΔΣ Καλαμάτας 647
226. Κουκουλα Ελπινίκη ΑΜ ΔΣ Μυτιλήνης 406
227. Σαντή Αγγελική ΑΜ ΔΣ Μυτιλήνης 322
228. Σκουντιανέλλης Ευστράτιος ΑΜ ΔΣ Μυτιλήνης 446
229. Ψώμος Βασίλης ΑΜ ΔΣ Μυτιλήνης 430
230. Τσαμπαρδούκας Ηλίας ΑΜ ΔΣ Γρεβενών 63
231. Μπακάκου Άννα Μαρία ΑΜ ΔΣ Λαμίας 238
232. Μισκεδάκης Γρηγόρης ΑΜ ΔΣ Σύρου 170
233. Αθανασιάδου Οζενί ΑΜ ΔΣ Δράμας 183
234. Κατσιάνα Χριστίνα ΑΜ ΔΣ Λάρισας 1378
235. Πατζανακίδης Γιάννης ΑΜ ΔΣ Ξάνθης 281
236. Παυλίδου Κυριακή ΑΜ ΔΣ Ροδόπης 420.

 
   
   
   
   
28 Απριλίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 28/4/2020: Λήξη της αποχής και επανέναρξη με προβλήματα


Στη συνεδρίαση του ΔΣ ΔΣΑ με τηλεδιάσκεψη, στις 28/4, το Συμβούλιο συγκέντρωσε τις πληροφορίες και τα πορίσματα από τις αυτοψίες στις οποίες είχαν προβεί οι Σύμβουλοι την ίδια μέρα στα Ειρηνοδικεία και Υποθηκοφυλακεία (καθώς και στο Πρωτοδικείο) κατόπιν προσωπικών αναθέσεων στο προηγούμενο Συμβούλιο της 24/4. Τα περισσότερα προβλήματα παρατηρήθηκαν στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών, ενώ η γενική εικόνα ήταν ότι οι εργαζόμενοι, οι δικηγόροι και οι πολίτες επεδείκνυαν στάση ευθύνης και αυτορρύθμισης, αν και πχ στα Υποθηκοφυλακεία το Υπουργείο δεν είχε στείλει ούτε καν μια εγκύκλιο με οδηγίες, παρά μονο το ΦΕΚ της Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Το ερώτημα που τέθηκε στο Συμβούλιο ήταν η συνέχιση ή μη της μονοήμερης αποχής που αποφάσισε ο ΔΣΑ στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΔΣ. Ο Πρόεδρος πρότεινε την αναστολή της αποχής και τη στοχευμένη συνέχιση σε σημεία που εκδηλώθηκαν προβλήματα. Η τοποθέτηση του συμβούλου της “Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής” ήταν, μεταξύ άλλων, η εξής:

“Διαφωνούμε και θα καταψηφίσουμε την πρόταση του Προέδρου. Η απόφασή μας την προηγούμενη βδομάδα θα έπρεπε να είναι τριήμερη αποχή, προκειμένου οι αρμόδιοι να κερδίσουν χρόνο με τη δική μας συμβολή και να εξασφαλίσουν ένα οργανωμένο σχέδιο επαναλειτουργίας που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει. Αλλά και οι συνάδελφοι να είναι ασφαλείς στον προγραμματισμό τους και να μην αιφνιδιάζονται από αποφάσεις αποχής που λαμβάνοναι την προηγούμενη μέρα τυχόν εργασίας τους.

Το πρόβλημα με τη σημερινή μας συζήτηση είναι ότι τρέχουμε – ξανά – πίσω από τις εξελίξεις. Σήμερα δεν θα έπρεπε να συζητάμε για τις μέρες 28/4-30/4, αλλά για το περιορισμένο άνοιγμα της επόμενης εβδομάδας και την επικείμενη πλήρη επανέναρξη των δικαστικών λειτουργιών.

Το προσχέδιο της ΚΥΑ για την αναστολή με κάνει να έχω πραγματικές αμφιβολίες για το αν οι συντάξαντες το κείμενο έχουν την παραμικρή σχέση με την κτιριακή υποδομή της ελληνικής δικαιοσύνης και τη δικαστηριακή καθημερινότητα.

Ο προσδιορισμός της απόστασης μεταξύ φυσικών προσώπων κατ’ ελάχιστον 1,5 μέτρο και το ανώτατο όριο εισερχομένων ατόμων με αριθμό τετραγωνικών ανά άτομο, 1 άτομο ανά 10 τ.μ σε κλειστό χώρο, στην πραγματικότητα σημαίνει ότι πολυπρόσωπες δικαστικές συνθέσεις δεν πρόκειται να ξανανέβουν στην έδρα στις υπάρχουσες αίθουσες. Και ξεκινάω από τους δικαστές γιατί προφανώς οι ίδιοι, έχοντας τέτοια ρητή διάταξη και με τέτοια πανηγυρική διατύπωση (“ΚΑΤ' ΕΛΑΧΙΣΤΟΝ”!), θα αξιώσουν να έχουν ελάχιστη αποσταση 1,5 μέτρου ο ένας απο τον άλλον. Αυτό είναι ανέφικτο πχ στα τριμελή με πέντε άτομα πάνω στην έδρα και αστείο στα πενταμελή, τα ΜΟΔ, τα ΜΟΕ, τα τριμελή στις πολυπρόσωπες δίκες που έχουν και αναπληρωματικά μέλη, κλπ. Η μόνη αίθουσα που μπορώ να σκεφτω να έχει τέτοια φόντα ειναι η Αίθουσα Τελετών του Εφετείου και αυτή γιατί έχει πλάτος, θα μπορούν δηλαδή να βάλουν τα αναπληρωματικά μέλη με τις καρέκλες τους πίσω από τους τακτικούς. Υπάρχουν άλλες αίθουσες που να πληρούν τέτοια κριτήρια;

Περαιτέρω, η αναστολή είναι μέχρι και τις 15/5, αλλά επειδή μάλλον θα είναι η τελευταία ορίζεται η έναρξη της συνόδου των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων, εφόσον δικάσουν δίκες με προσωρινά κρατούμενους και κακουργήματα υπό παραγραφή. Σίγουρα θα υπάρχουν τέτοιες δίκες. Αλλά για να γίνουν οι κληρώσεις στην Αθήνα σημαίνει προσέλευση 20+20 ενόρκων για το κάθε ΜΟΔ. Πού θα μπουν όλοι αυτοί; Στις αίθουσες 1 και 2 του Νεόδμητου; Δεν αναφέρομαι καν στην αίθουσα 3, γιατί ειναι ανέκδοτο (έχει προσδιοριστεί στην αίθουσα 3 να συνεχιστεί στις 4/5 η δίκη Τοπαλούδη, την ίδια μέρα λογικά θα γίνουν και οι συγκροτήσεις της νέας συνόδου και θα έχουν κληθεί οι ένορκοι!). Και ακόμα και αν δεν μπουν στις αίθουσες, μήπως ο κλειστός χώρος έξω από τις αίθουσες και ο διάδρομος είναι χώροι ικανοί για να στέκονται τόσοι άνθρωποι (χωρις να βάζω καν διαδίκους, συνηγόρους, δικαστές, γραμματείς, αστυνομικούς, κλπ); Και καλά, θα γίνουν οι κληρώσεις. Νομίζει κανείς οτι θα καθίσουν οι δικαστές δίπλα στους κληρωθέντες ενόρκους να ορκιστούν και να δικάσουν, όταν η απόσταση των καρεκλών στις αίθουσες αυτές δεν είναι 1,5 μέτρο αλλά 1,5 εκατοστό; Είναι αμφίβολο.

Θέλω συμπληρωματικά να επισημάνω ότι συνεχίζεται η πλήρης αναστολή εκδίκασης των πλημμελημάτων που είναι υπό παραγραφή. Η εκδίκαση των υπό παραγραφή πλημμελημάτων προβλεπόταν στην πρώτη ΚΥΑ, μετά “φαγώθηκε” (περιελήφθησαν μόνο τα αυτόφωρα πλημμελήματα) γιατί οι δικαστές και οι εισαγγελείς δεν ήθελαν να ανεβαίνουν στις έδρες και να ξεσκαρτάρουν τι θα δικαστεί ως υπό παραγραφή και τι όχι. Αλλά πόσο μπορεί να συνεχίζεται αυτό; Στην τελική, και η ανθρωποκτονία από αμέλεια πλημμέλημα είναι. Αντιληπτή η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η πανδημία, αλλά πίστευα ότι δεν θα συνεχιζόταν το συγκεκριμένο. Είναι σίγουρο ότι έχουν υπάρξει πλέον σοβαρά πλημμελήματα που έχουν παραγραφεί (και να σκεφτεί κανείς τι “κηρύγματα” ακούγονται καθ'έδρας για τους αποσυμφορητικούς του ενός ή δύο ετών προβλεπόμενης ποινής και των εξάμηνων φυλακίσεων...).

Η εφαρμογή των μέτρων του άρθρου 7 της τελευταίας ΚΥΑ θα χρειαστεί τεράστια οργάνωση για να λειτουργήσει το σύστημα. Θα έπρεπε πχ ήδη να εγκαθίστανται ηλεκτρονικοί πίνακες με όλα τα πινάκια συνδεδεμένα με τις αίθουσες σε ζωντανό χρόνο, που να μπουν στους μεγάλους εσωτερικούς χώρους (πχ σάλες 1ου, 4ου και 6ου ορόφου Εφετείου) και εξωτερικούς χώρους (πχ έξω από το Ειρηνοδικείο και τα κτίρια της Ευελπίδων) για να τα βλέπουν οι διάδικοι και οι συνήγοροι. Τέτοιος σχεδιασμός δεν φαίνεται να υπάρχει από το Υπ. Δικαιοσύνης”.

Στο τέλος της συνεδρίασης, υπερψηφίστηκε με 16 ψήφους η πρόταση του Προέδρου για αναστολή της αποχής και στοχευμένη αποχή σε κάποια Υποθηκοφυλακεία, η πρόταση για συνέχιση της αποχής τις επόμενες δύο μέρες πήρε 5 ψήφους (υπερψηφίστηκε και από τον σύμβουλο της Εναλλακτικής) και η πλήρης αναστολή πήρε 3.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ με την "Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή".

 
   
   
   
   
25 Απριλίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 24/4/2020: Για την επαναλειτουργία των δικαστηρίων και τα αιτήματα των δικηγόρων


Συνεδρίασε στις 24/4/2020, μέσω τηλεδιάσκεψης το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Πριν ξεκινήσουν τα θέματα της ημερήσιας διάταξης, επειδή υπήρξαν αιτήσεις δικηγόρων που απολύθηκαν από την εργασία τους (πχ περίπτωση συναδελφισσών στην ATTICA BANK) και παρατηρήθηκαν κρούσματα εργοδοτικών αυθαιρεσιών (πχ απαίτηση εργοδότη για συμψηφισμό των 600 ευρώ με τις αποδοχές), το ΔΣ αποφάσισε τη δημιουργία επιτροπών που θα παρέμβουν στην κάθε καταγγελλόμενη περίπτωση και θα απευθυνθούν σε μεγάλους εργοδοτικούς φορείς για την τήρηση της νομιμότητας.

Ο Πρόεδρος και οι σύμβουλοι ενημέρωσαν το Συμβούλιο για την κατάσταση που επικρατεί ενόψει περιορισμένης επανέναρξης της Δικαιοσύνης την Τρίτη 28/4: η γενική εικόνα είναι η έλλειψη σχεδίου και οργάνωσης. Οι χειρισμοί του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι ερασιτεχνικοί και ως προς αυτό υπήρχε γενική συμφωνία όλων των συμβούλων.

Η τοποθέτηση του συμβούλου της “Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής” Θανάση Καμπαγιάννη όσον αφορά τα ζητήματα των δικηγόρων που έχουν να κάνουν με την επανέναρξη της Δικαιοσύνης και τα αιτήματά μας προς την Πολιτεία ήταν (μεταξύ άλλων) η εξής:

- Τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στην πανδημία από τον Κορωνοϊό, περιορισμένη λειτουργία Δικαστηρίων και επαναλειτουργία Υποθηκοφυλακείων.

Η θέση μας πρέπει να είναι: Επαναλειτουργία με εξασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των λειτουργών της δικαιοσύνης και των πολιτών. Η επαναλειτουργία χρειάζεται οργάνωση, προσωπικό και πόρους. Οργάνωση σημαίνει ΠΝΠ, εγκυκλίους και ρητές οδηγίες. Προσωπικό: καθαριότητα και γιατροί. Πόροι σημαίνει υλικό.

Το μήνυμα του Υπουργείου “επαναλειτουργία με προτεραιοποίηση τις διαδικασίες που αφορούν τις τράπεζες” δείχνει τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. Πέραν του ότι είναι ανέκδοτο ότι με αυτό τον τον τρόπο “θα πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά”, αυτά δεν αφορούν τον κόσμο, αφορούν τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Το ζουμί είναι οι συντηρητικές κατασχέσεις και οι προσημειώσεις.

Οργάνωση αυτη τη στιγμη δεν υπάρχει: Δεν υπάρχει έγκριση του ΕΟΔΥ. Δεν υπάρχει ΠΝΠ η οποία να δινει σαφείς κατευθύνσεις προς τους δικαστικούς σχηματισμούς. Δεν υπάρχουν εγκύκλιοι με οδηγίες για κρίσιμα ζητήματα πχ υποχρεωτικότητα μάσκας, κλπ. Η εικόνα που μας έδωσαν οι αρμόδιοι σύμβουλοι είναι ότι δεν υπάρχουν και πόροι: ειδικά, υλικό (μάσκες, αντισηπτικά, κλπ).

Το μόνο που ακούμε ρητά να υπάρχει ειναι οι προσλήψεις security. Αυτό είναι προβληματικό, γιατί έχει να κάνει με την πρόσβαση στη δικαιοσύνη. Ανέφερε ο πρόεδρος κατι που μας είναι οικείο: πχ τις υπηρεσίες αλλοδαπών. Αλλά εκεί οι security ρυθμίζουν την ουρά ή δίνουν χαρτάκια. Εδώ μιλάμε για θερμομέτρηση (που θα την κάνει ο Ερυθρός Σταυρός) και τυχόν εύρεση κάποιου εμπύρετου θα σημάνει την μη πρόσβαση. Είναι δυνατόν μια τέτοια αρμοδιότητα να αποδοθεί σε ιδιωτική δύναμη; Το να σιωπήσουμε απέναντι σε κάτι τέτοιο δεν αντιστοιχεί στον ΔΣΑ. Δεν είναι δυνατό ιδιωτική - και όχι δημόσια - δύναμη να απαγορεύει την φυσική πρόσβαση στη δικαιοσύνη.

Ο χρόνος που θα κερδίσουμε (πρακτικά η επόμενη βδομάδα με μια τριήμερη αποχή) πρέπει να αξιοποιηθεί για να διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα εξασφαλίσει την επαναλειτουργία με ασφάλεια και με αποφυγή συνωστισμού. Πάντως, το άθροισμα security + πλεξιγκλάς δεν ειναι σε καμία περίπτωση τέτοιο σχέδιο, ίσα ίσα ειναι υποτιμητικό για τους δικηγόρους.

Πολύ σημαντική είναι η εξασφάλιση αναστολής των προθεσμιών: να ειπωθεί ρητά ότι οι προθεσμίες δεν τρέχουν από 27/4 και να δοθεί “αέρας” στις προθεσμίες ακόμα και μετά την επαναλειτουργία.

Για την παράταση του έτους, πρέπει να καταστεί σαφές ότι η οποιαδήποτε παράταση αφορά τις φετινές έκτακτες συνθήκες και μπορεί να προχωρήσει με συγκεκριμένες προϋποθέσεις: τον προσδιορισμό των δικασίμων του Μαρτίου-Απριλίου που χάθηκαν και την διασφάλιση του οίκοθεν προσδιορισμού για να μην σημειωθεί ο συνωστισμός στις γραμματείες.

- Ηλεκτρονική Δικαιοσύνη.

Είναι πολύ σημαντικό το θέμα της ψηφιακής υπογραφής, της ηλεκτρονικής υποβολής δικογράφων και της έκδοσης ψηφιακών πιστοποιητικών. Πρέπει να καταστεί στόχος του Συλλόγου, που μάλιστα να ποσοτικοποιηθεί, αυτό σημαίνει εκπαίδευση περισσότερων υπαλλήλων μας και μεγάλη αύξηση των ραντεβού (αυτη τη στιγμή όλα τα ραντεβού μηνός Μαϊου έχουν κλείσει). Μαζί ειναι σημαντική η ηλεκτρονική πρόσβαση στις πορείες μηνύσεων, η πρόσβαση στην έκδοση αποφάσεων, η ψηφιοποίηση των αποφάσεων, για τα οποία ενημερωθήκαμε.

- ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ- Τηλεκατάρτιση.

Η τηλεκατάρτιση αποδείχτηκε ένα φιάσκο. Δικαίωσε απολύτως την τοποθέτησή μας και την επιμονή μας στην αποζημίωση των 800 ευρώ. Θέλω εδώ να επισημάνω πόσο σημαντική ήταν η απόφασή μας στο ΔΣ της 6/4 να μην έρθουμε σε κανενός είδους επικοινωνία με τα ΚΕΚ για να λάβουμε αντισταθμιστικά οφέλη. Κι αυτό γιατί αποδείχτηκε ότι ούτε καν τα ΚΕΚ δεν ειχαν πρόσβαση στο “εκπαιδευτικό υλικό” το οποίο παρήχθη από τις διαβόητες 7 πλατφόρμες. Αν ο ΔΣΑ είχε προτείνει στα μέλη του να συμβληθούν με κάποιο ΚΕΚ, θα ήταν μια λοταρία που μπορεί να κατέληγε σε μια πλατφόρμα το περιεχόμενο της οποίας θα χρεωνόμασταν. Και τώρα όλη η Ελλάδα θα γέλαγε όχι μονο με το “σκοιλ ελικίκου” αλλά και με τον “μεγαλύτερο επιστημονικό Σύλλογο της χώρας”, όπως σωστά θέλουμε να λεγόμαστε.

Η ιστορία αυτή χρεώνεται απολύτως στον Μητσοτάκη. Δική του ήταν η επιλογή να χρηματοδοτηθούν οι επιστήμονες με αυτά τα προγράμματα. Και όταν πλεόν έφτασε η υπόθεση να αγγίζει τον ίδιο, υπαναχώρησε κακήν κακώς. Και τώρα πάει να γίνει αποδιοπομπαίος τράγος ο Βρούτσης. Παρ' όλα αυτά, επειδή η πολιτεία του Βρούτση ήταν αχαρακτήριστη, επειδή προσέβαλε το δικηγορικό σώμα, πρέπει να ζητηθεί από τον Σύλλογο η παραίτηση του. Από τη στιγμή που μας απαξίωσε και δεν ανακάλεσε τις δηλώσεις του (όπως ζήτησε η Συντονιστική στις 20/4), από τη στιγμή που μας απαξίωσε και δεν ανέλαβε τις ευθύνες του (όπως ζήτησε η Ολομέλεια στις 21/4), δεν μπορούμε πλέον να συνομιλούμε με τον Βρούτση, είναι παντελώς αναξιόπιστος και πρέπει να ζητήσουμε την παραίτησή του. Είναι υπουργός υπό παραίτηση. Πρέπει να ληφθεί το μήνυμα ότι όποιος εμπαίζει τους Συλλόγους πληρώνει πολιτικό τίμημα. Αυτό θα αυξήσει τη διαπραγματευτική μας ισχύ. Γι' αυτό και θα το θέσω σε ψηφοφορία.

Όσον αφορά τώρα τα χρήματα που εκκρεμεί να πάρουμε: μας έταξαν 800 ευρώ για τον Μάρτιο-Απρίλιο δεν μας τα έδωσαν. Μας έταξαν 600 ευρώ για τηλεκατάρτιση, ακόμα δεν μας τα έδωσαν. Μας έταξαν 800 ευρώ τον Μάιο και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μας τα δώσουν. Και τώρα τα δημοσιεύματα λένε ότι θα πληρωθούμε 10 Μαϊου. Πρόκειται για το αποκορύφωμα της αναξιοπιστίας. Δεν γινεται να εξαρτηθεί η πληρωμή απο το ποιοι έκαναν την αίτηση τηλεκατάρτισης, γιατί υπήρχαν συνάδελφοι που δεν έκαναν την συγκεκριμένη αίτηση. Οπότε πρέπει να επιμείνουμε στην εκταμίευση των 800 ευρώ άμεσα για όλους, με όσα κερδίσαμε, δηλαδη τη συμπερίληψη ασκουμένων και συναδέλφων ανεξαρτήτως αν έκλεισαν βιβλία.”

Μετά από μακρά διαλογική συζήτηση, έφτασε η ώρα της απόφασης για το αν θα γίνει αποχή την επόμενη βδομάδα. Αν και στην αρχή του Συμβουλίου, ο Πρόεδρος είχε υπονοήσει ότι θα προτείνει τριήμερη αποχή ώστε να καλυφθεί όλη η επόμενη βδομάδα, στο τέλος προσαρμόστηκε στην πίεση – ιδίως από συμβούλους της κεντροδεξιάς – και πρότεινε μόνο μία μέρα αποχή, την Τρίτη 28 Απριλίου, και νέο ΔΣ. Αντιτείναμε ότι οι συνάδελφοι περιμένουν από εμάς ξεκάθαρες αποφάσεις και σαφές χρονοδιάγραμμα και όχι αποφάσεις της τελευταίας στιγμής κατά το πρότυπο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Στην ψηφοφορία ΝΑΙ-ΟΧΙ στην αποχή, το αποτέλεσμα ήταν 17-7, ενώ στην ψηφοφορία “Μία ή περισσότερες μέρες αποχή” το αποτέλεσμα ήταν 11-7. Το Συμβούλιο θα επανεκτιμήσει την κατάσταση στη συνεδρίασή του την Τρίτη. Οι σύμβουλοι χρεώθηκαν Ειρηνοδικεία και Υποθηκοφυλακεία στα οποία θα μεταβούν την Τρίτη για να ελέγξουν τα μέτρα που θα έχουν ληφθεί.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Για άλλη μια φορά, τα μέσα πάλης που επιλέγονται είναι αναντίστοιχα με τις διακηρύξεις. Το διεκδικητικό πλαίσιο της Ολομέλειας της 31/3 είναι απλά γραμμένο σε χαρτί, χωρίς να στηρίζεται από συγκεκριμένες κινητοποιήσεις. Ο Πρόεδρος και η πλειοψηφία του Συμβουλίου αρνούνται κάθε πρόταση παράστασης διαμαρτυρίας, κλπ. Είναι τέλος χαρακτηριστικό ότι όσον αφορά το θέμα της παραίτησης του Υπουργού Εργασίας Βρούτση, ο Πρόεδρος είπε ότι “ανέλαβε την ευθύνη ο Υπουργός, ας μην μπούμε στη λογική των παραιτήσεων, δεν είμαστε πολιτικό κόμμα”: είναι προφανές ότι ο Πρόεδρος δεν θέλει να σπάσει τις γέφυρες με τους κυβερνητικούς, τη στιγμή που η κυβέρνηση ρίχνει στους δικηγόρους τη μια σφαλιάρα μετά την άλλη. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι το 2021 υπάρχουν και εκλογές των Συλλόγων...

Όσον αφορά τα εσωτερικά του Συλλόγου, υπήρξε ενημέρωση για τη διανομή του βοηθήματος των 200 ευρώ στους δικηγόρους (και 100 ευρώ στους ασκούμενους) που είναι στην τελική ευθεία. Υπήρξε τέλος ενημέρωση για την απόφαση θέσης σε καθεστώς αναστολής σύμβασης 79 εργαζόμενων του ΔΣΑ από 14/4 έως 30/5. Στην παρέμβασή μας τονίσαμε ότι η απόφαση λήφθηκε εν κρυπτώ από τον Πρόεδρο χωρίς τη στοιχειώδη ενημέρωση του ΔΣ που την πληροφορήθηκε από μέηλ του Αντιπροέδρου Θ. Σοφού. Οι δικαιολογίες ότι “δεν υπήρχε χρόνος” και “πίστευα ότι δεν θα υπήρχε αντίρρηση” είναι αστείες και αποκρύπτουν μια συστηματική πρακτική του προέδρου και ένα συγκεντρωτικό μοντέλο διοίκησης. Ως αποτέλεσμα της τακτικής που ακολουθήθηκε, οι εργαζόμενοι βρίσκονται πλέον σε αντιπαράθεση με τη Διοίκηση, κάτι που βλάπτει τη λειτουργία του Συλλόγου. Δυστυχώς η ανάγκη εξοικονόμησης χρημάτων του Συλλόγου (περίπου 190.000 ευρώ από τις αποζημιώσεις των 800 ευρώ και τις εισφορές) ήρθε σε αντιπαράθεση με την ανάγκη συνεργασίας με τους εργαζόμενούς μας. Καταψηφίσαμε τις ενέργειες του Προέδρου (που εκ των υστέρων και καταχρηστικά μας ζήτησε να νομιμοποιήσουμε) και υπερψηφίσαμε την απόδοση του υπολοίπου των αποδοχών των εργαζόμενων (πέραν των 800 ευρώ), η οποία και εγκρίθηκε.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ με την "Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή".

 
   
   
   
   
23 Απριλίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   «Σκόιλ Ελικικού Προσθέσεις» οι εξηγήσεις της κυβέρνησης για το φιάσκο της τηλεκατάρτισης!


Ανακοίνωση Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής, 23/4/2020:

«Σκόιλ Ελικικού Προσθέσεις» οι εξηγήσεις της κυβέρνησης για το φιάσκο της τηλεκατάρτισης!

Ο τραγέλαφος της τηλεκατάρτισης ολοκληρώνεται με την κατάργηση των προγραμμάτων voucher. Αφού ο Υπουργός κ. Βρούτσης υπεραμύνθηκε της ποιότητας του υλικού κατάρτισης μιλώντας για 1-2 ορθογραφικά λαθάκια, η πραγματικότητα διέλυσε κάθε ψευδαίσθηση και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προβεί σε άτακτη υποχώρηση.

Αυτή η απόφαση επιβλήθηκε στην κυβέρνηση μετά τις αντιδράσεις των επαγγελματιών και τον καταιγισμό καταγγελιών για την απόλυτη κοροϊδία της περίφημης τηλεκατάρτισης. Η υποχώρηση οφείλεται στους χιλιάδες συναδέλφους που, ακόμα και από την καραντίνα, ανέδειξαν το θέμα, δεν παραιτήθηκαν από τη διεκδίκηση των βασικών και αυτονόητων και καταφέραμε να πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση για να αναδειχθεί η κοροϊδία, απέναντι σε μία με κυβέρνηση που και έχει όλα τα μέσα μαζικής δήθεν ενημέρωσης μαζί της.

Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ – κυβερνητικοί εκπρόσωποι προσπαθούν να μπαλώσουν όπως όπως το φιάσκο, μιλώντας για εντολή Πρωθυπουργού να γίνει αξιολόγηση! Δεν μπορούν όμως να κρυφτούν! Η επιλογή τηλεκατάρτιση αντί για επίδομα 800 ευρώ ήταν καθαρή επιλογή Μητσοτάκη και είναι αυτή ακριβώς η επιλογή που συντρίφτηκε από την πραγματικότητα, με την αποκάλυψη μάλιστα και του σκανδάλου ανάθεσης του έργου σε εταιρίες «κολλητών».

Ενώ οι δικηγόροι και όλοι οι πληττόμενοι επαγγελματίες απαιτούσαν την ένταξή τους στην έκτακτη ενίσχυση των 800 ευρώ, η κυβέρνηση προτίμησε να μοιράσει μπουναμά 36 εκατομμυρίων ευρώ με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες σε 7 εταιρείες ημετέρων, «συγγενών και φίλων». Και αυτά τα «μνημεία επιστημονικής πληροφορίας» αξιολογήθηκαν από το Υπουργείο σε μισή μέρα μετά τη λήξη των προτάσεων στη «διαγωνιστική διαδικασία»!

Το φιάσκο της τηλεκατάρτισης θέτει επιτακτικά ερωτήματα:

- Γιατί ήταν αναγκαίο να υποβληθούν δεκάδες χιλιάδες επιστήμονες σε αυτήν την εξευτελιστική διαδικασία, αντί να ενταχθούν εξαρχής στην ενίσχυση των 800 ευρώ με άλλους πληττόμενους;

- Οι λοιποί ιδιώτες μεσάζοντες ΚΕΚ, ΙΕΚ και άλλοι ογκόλιθοι των επιστημών, θα λάβουν κανονικά τα 50 εκατομμύρια ευρώ για τις υπηρεσίες μεσολάβησης σε μια ανύπαρκτη πλέον τηλεκατάρτιση;

- Ο Βρούτσης θα παραιτηθεί μετά από αυτό το πολιτικό ρεζιλίκι του;

Ο εμπαιγμός των εργαζόμενων πρέπει να λάβει ένα τέλος!

Τα 600 ευρώ, που ακόμα πιθανότατα δεν έχει δει κανείς στο λογαριασμό του, παρότι χιλιάδες έχουν κάνει αιτήσεις από τις 9 Απριλίου, δεν αρκούν για να καλυφθεί η ξεφτίλα της κυβέρνησης.

Πλήρης αποζημίωση (των έστω και) 800 ευρώ για τον Μάρτη και τον Απρίλη για τους δικηγόρους και λοιπούς πληττόμενους επαγγελματίες! Το ίδιο και για το Μάιο.

Πλήρης ικανοποίηση των αιτημάτων των Δικηγορικών Συλλόγων.

 
   
   
   
   
20 Απριλίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Αίτημα της Εναλλακτικής για συζήτηση του θέματος των ψηφιακών υπογραφών στο ΔΣ του ΔΣΑ


Δημοσιοποιούμε το αίτημα του συμβούλου της "Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής" Θανάση Καμπαγιάννη, όπως προωθήθηκε (ημερομηνία: 15/4/2020) στον Πρόεδρο και τους συμβούλους του ΔΣΑ για συζήτηση του θέματος των ψηφιακών υπογραφών των δικηγόρων στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ:

"Επειδή σε κάποιες βδομάδες τα μέτρα έκτακτης ανάγκης θα αρθούν, έστω και σταδιακά, θα γεννηθεί το ζήτημα της επαναλειτουργίας της δικαιοσύνης και του συνωστισμού που αυτή θα συνεπαχθεί (ήδη το έθιξαν ο αντιπρόεδρος κ. Κονδύλης και ο σύμβουλος κ. Κακλαμάνης). Με δεδομένο ότι ο ιός δεν θα εξαφανιστεί, το δε εμβόλιο αναμένεται όχι σε λιγότερο από έναν χρόνο, χρειάζεται ο ΔΣΑ να κινηθεί αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης όλων των δικηγορικών εργασιών. Πέραν των ενεργειών που έχουν ήδη γίνει, κρίσιμο είναι το ζήτημα της ψηφιακής υπογραφής.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κυρίου Β. Μανιού στον γράφοντα, δικαίωμα ψηφιακής υπογραφής έχουν ήδη κατοχυρώσει 4.800 δικηγόροι μέλη του ΔΣΑ. Από τον αριθμό αυτό όμως, μόνο οι 2.500 ψηφιακές υπογραφές είναι αυτή τη στιγμή ενεργές, καθώς οι υπόλοιπες έχουν λήξει: για λόγους ασφαλείας η ψηφιακή υπογραφή ανανεώνεται κάθε χρόνο και χρειάζεται προς τούτο (με το παρόν σύστημα) η αυτοπρόσωπη παρουσία στον ΔΣΑ για την “φόρτιση” των κωδικών.

Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται με αργούς ρυθμούς η παροχή νέων USB σε δικηγόρους που το ζητούν: οι δικηγόροι ενεργοποιούν τον λογαριασμό τους στο σύστημα ΕΡΜΗΣ και στη συνεχεια πρέπει να προσέλθουν στα γραφεία του ΔΣΑ για να πάρουν τους κωδικούς και να παραλάβουν το USB το οποίο κοστίζει 22 ευρώ (+ ΦΠΑ), μια πολύ καλή προσφορά σε σχέση με την αγορά. Τα ραντεβού κλείνονται από το portal.olomeleia, είναι 12 την ημέρα και ήδη έχουν καλυφθεί όλες οι ημερομηνίες μέχρι την 18/5/2020. Ο κύριος Μανιός με ενημέρωσε ότι ο Σύλλογος διαθέτει περίπου 200 usb, ενώ η εταιρεία από την οποία τα προμηθευόμαστε έχει προς διάθεση αυτή τη στιγμή άλλα 500. Να πω εδώ από προσωπική εμπειρία ότι η εργασία όλων των εμπλεκομένων υπαλλήλων ήταν υποδειγματική.

Είναι αντιληπτό ότι αυτή τη στιγμή ο ΔΣΑ είναι σε διαπραγμάτευση προκειμένου να λάβει το δικαίωμα 18 χιλιάδων ψηφιακών υπογραφών για όλα τα μέλη του, στα πλαίσια σχετικής προσπάθειας που γίνεται από το Ελληνικό Δημόσιο να ψηφιοποιήσει όλες τις εργασίες του με 150.000 ψηφιακές υπογραφές. Αν καταστεί αυτό εφικτό, οι νέες ψηφιακές υπογραφές δεν θα απαιτούν USB, άρα ούτε και αυτοπρόσωπη παρουσία στον ΔΣΑ, με την περαιτέρω πληροφόρηση ότι οι σφραγίδες αυτές θα είναι πιο εύχρηστες και πιο γρήγορες (σε σχέση με το σύστημα του USB).

Ωστόσο, η διαδικασία αυτή μπορεί να καθυστερήσει. Ένα ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι αν υπάρχει αυτή τη στιγμή εκτίμηση για το πόσον καιρό θα χρειαστεί για να υλοποιηθεί αυτό το σενάριο.

Για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι, χωρίς χρονοτριβή, πρέπει να αξιοποιήσουμε το χρονικό διάστημα που τα δικαστήρια είναι κλειστά προκειμένου να μεγαλώσουμε όσο γίνεται περισσότερο τον αριθμό των συναδέλφων που διαθέτουν ψηφιακή υπογραφή. Να μην το αφήσουμε δηλαδή στο τυχαίο, αλλά να το βάλουμε ως στόχο.

Από τα παραπάνω, προκύπτουν οι ακόλουθοι στόχοι και οι αντίστοιχες προτεινόμενες ενέργειες:

α. Πρέπει ο ΔΣΑ να εξασφαλίσει ότι οι συνάδελφοι που έχουν εγγραφεί στο σύστημα ψηφιακής υπογραφής, αλλά δεν το έχουν ανανεώσει, θα προβούν στην ανανέωση άμεσα. Αυτό σημαίνει τη δημιουργία call-center στον Σύλλογο από όπου θα ειδοποιηθούν οι συνάδελφοι και θα κλειστούν τα απαιτούμενα ραντεβού. Θα μπορούσαμε να θέσουμε και κάποιο κίνητρο, πχ της κατοχύρωση μιας έκπτωσης στη φετινή συνδρομή, προκειμένου να κινητοποιηθούν οι συνάδελφοι και να προβούν στην ανανέωση. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης: +2300 ενεργές ψηφιακές υπογραφές.

β. Πρέπει ο ΔΣΑ να εξασφαλίσει περισσότερα USB και να καλέσει συναδέλφους να αιτηθούν την εγγραφή τους στο σύστημα ηλεκτρονικής υπογραφής. Θα μπορούσαμε να αγοράσουμε πχ τα 500 στικάκια (+τα 200 υπάρχοντα) και να καλέσουμε συναδέλφους να αιτηθούν, να κλείσουν ραντεβού και να τα λάβουν δωρεάν. Με αυτόν τον τρόπο, θα ευνοηθεί η κινητοποίηση. Αποτέλεσμα αυτής της δράσης: +700 ενεργές ψηφιακές υπογραφές.

γ. Για να επιτευχθούν οι στόχοι (α) και (β), πρέπει να αυξηθούν κατακόρυφα τα καθημερινά ραντεβού στον Σύλλογο για την παροχή του USB. Σήμερα λειτουργεί μόνο ένα συνεργείο με δύο υπαλλήλους-δικηγόρους του Συλλόγου. Πρέπει άμεσα να εκπαιδευτούν περισσότεροι υπάλληλοι προκειμένου να καταστεί εφικτός ο προσδιορισμός των απαιτούμενων ραντεβού.

Με τον παραπάνω στόχο, μπορούμε να φτάσουμε στις 5.500 ψηφιακές υπογραφές άμεσα, που είναι πάνω από το 25% των μελών μας. Όσο πιο γρήγορα κινηθούμε προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο περισσότερο θα συμβάλλουμε στην αποφόρτιση των δικαστηρίων και στην αποφυγή του συνωστισμού των συναδέλφων. Η μάχη ενάντια στη διασπορά του ιού όταν η καραντίνα θα αρθεί, θα κριθεί από το τι κάνουμε σήμερα και πώς θα αξιοποιήσουμε τον χρόνο που μας δίνεται και που δυστυχώς μας κοστίζει τόσο ακριβά.

Ζητώ, λοιπόν, τη συζήτηση του θέματος αυτού στην επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, με παράκληση να παραστεί και να ενημερώσει το συμβούλιο ο κ. Μανιός για το εν λόγω ζήτημα."

 
   
   
   
   
6 Απριλίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 6/4/2020: Για τα αιτήματα των δικηγόρων, την τηλεκατάρτιση και το βοήθημα του ΔΣΑ


Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ 6/4/2020: Για τα αιτήματα των δικηγόρων, την τηλεκατάρτιση και το βοήθημα του ΔΣΑ

Συνεδρίασε σήμερα, 6/4/2020, μέσω τηλεδιάσκεψης το Διοικητικό Συμβούλιο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Προέδρου: επιμένουμε στο πλαίσιο αιτημάτων της Ολομέλειας και θέτουμε περαιτέρω στην κυβέρνηση τα ζητήματα της υπαγωγής μας στην έκπτωση ενοικίου και στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Ο Πρόεδρος ενημέρωσε για τις ενέργειες προς τον ΟΑΕΔ (για την ενεργοποίηση του λογαριασμού) και προς το ΤΑΧΔΙΚ (για την πληρωμή των οφειλομένων από τη νομική βοήθεια). Επίσης ενημέρωσε για τις κινήσεις ηλεκτρονικής δικαιοσύνης (e-justice), την έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών κλπ.

Όσον αφορά την τηλεκατάρτιση, διευκρινίζεται ότι δικαιούχοι είναι οι δικηγόροι και οι ασκούμενοι που έχουν ΑΦΜ και ενεργό ΚΑΔ. Αυτό σημαίνει ότι, κατά την προκήρυξη, αποκλείονται ασκούμενοι που δεν έχουν κάνει έναρξη και δεν έχουν ΚΑΔ, έμμισθοι που έχουν κάνει διακοπή και εν γένει οποιοσδήποτε δεν έχει ενεργό ΚΑΔ. Αμφίβολο είναι, σύμφωνα με την τρέχουσα ενημέρωση, αν είναι δικαιούχοι δικηγόροι που διαθέτουν ΑΦΜ κάνοντας χρήση του εταιρικού ΚΑΔ. Σε κάθε περίπτωση, συμφωνήθηκε πως, αφού η κυβέρνηση εμφανίζει το επίδομα αυτό ως αποζημίωση στους δικηγόρους, αντί των 800 ευρώ, πρέπει να είναι δικαιούχοι όλοι χωρίς εξαιρέσεις.

Η τοποθέτηση του συμβούλου της “Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής” είχε ως εξής:

“Όσον αφορά τα ζητήματα που συζητάμε:

Για την τηλεκατάρτιση και τα 600 ευρώ

Η τηλεκατάρτιση ήταν και είναι ο απόλυτος εμπαιγμός της κυβέρνησης απέναντι στους δικηγόρους, που αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να δουλέψουν, έχουν πρόβλημα από την πρώτη μέρα να πληρώσουν τρέχοντα έξοδα και λογαριασμούς και η απάντηση είναι "καταρτιστείτε". Γι' αυτό σωστά επιμείναμε να είναι θέση των Συλλόγων η αποζημίωση των 800 ευρώ εδώ και τώρα.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πούμε σε κανέναν ατομικά "μην πάρεις το 600άρι" και θα διαχωρίσουμε τον κλάδο με βάση αυτό, ειδικά απευθυνόμενοι σε συναδέλφους που δεν έχουν τα προς το ζην. Απέναντι σε μια κυβέρνηση που έχει σαν ξεκάθαρο στόχο την εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, κάθε συναδέλφισσα και συνάδελφος μπορεί να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα που της δίνεται για να επιβιώσει. Απο κει και πέρα, οι Σύλλογοι πρέπει να συνεχίσουν να έχουν τα αιτήματα τους, που δεν ειναι η τηλεκατάρτιση, αλλά όσα έχουν αποφασιστεί ως πλαίσιο από τους Συλλόγους και την Ολομέλεια των Προέδρων.

Απέναντι στη συζήτηση που βάζουν διάφοροι σύμβουλοι να κάνει ο Σύλλογος μέσω ΚΕΚ την κατάρτιση ή να έρθει σε επαφή με τα ΚΕΚ που θα πιστοποιηθούν, για να πάρει επιπλέον λεφτά κλπ, είμαστε απολύτως αρνητικοί. Αν εκδηλώσουν δημόσια τέτοια προθυμία οι Σύλλογοι αφενός δεν θα πάρουμε κανένα από τα υπόλοιπα αιτήματά μας γιατί θα νομιμοποιήσουμε όλη τη διαδικασία, αφετέρου οι ηγεσίες των Συλλόγων κινδυνεύουν να γίνουν πλέον ενεργούμενα των Υπουργών μέσω ΕΣΠΑ. Μιλάμε δηλαδή για το απόλυτο πολιτικό και συνδικαλιστικό διαφθορείο.

Θέλουμε, αλήθεια, να μπλέξουμε με αυτή την απάτη; Λέει η προκήρυξη ότι λαμβάνει ο ωφελούμενος 400 ευρώ πριν την τηλεκατάρτιση και δεν θέτει καν ζήτημα επιστροφής αυτών των χρημάτων αν ο ωφελούμενος δεν την πραγματοποιήσει! Είναι δηλαδή μια προκήρυξη-fake, απολύτως εικονική, ένα παραθυράκι που βρήκε η κυβέρνηση για να “βολέψει” και τους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό ο κάθε πολίτης μπορεί να το προσπεράσει, αλλα εμείς ως δικηγόροι και ειδικά ως Συλλογοι που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε έλεγχο νομιμότητας, δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε. Εκπλήσσομαι που οπαδοί του “αντιλαϊκισμού”, ειδικά όταν το βασικό αφήγημα της δεξιάς και εκσυγχρονιστικής παράταξης στην Ελλάδα ήταν το πώς μοίραζε η κυβέρνηση Παπανδρέου τη δεκαετία του 80 τα ευρωπαϊκά προγράμματα, τώρα ξαφνικά μας λένε να εμπλακούμε σε μια απάτη, με μονη διαφορά ότι σήμερα αυτό το κάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη και μάλιστα το ομολογούν και οι υπουργοί..

Για το βοήθημα του ΔΣΑ

Ως παράταξη θεωρούμε ότι σε αυτη την κρίσιμη στιγμή για τους δικηγόρους, σε μια κατάσταση που οι αρχές μάς έχουν θέσει σε αναγκαστική αργία κλείνοντας τα δικαστήρια, με τα γραφεία μας κλειστά λόγω απαγόρευσης κυκλοφορίας και με την κυβέρνηση να μην μας αποζημιώνει, οι Σύλλογοι πρέπει να σταθούν αρωγοί σε όλους τους συναδέλφους, αλλά ειδικά στους πιο αδύναμους. Τώρα θα κριθεί στη συνείδηση των συναδέλφων αν αξίζει να έχουμε Συλλόγους, τώρα θα αποδείξουν τα Διοικητικά Συμβούλια με τις αποφάσεις τους τη χρησιμότητα των Συλλόγων.

Οπότε τασσόμαστε υπέρ του βοηθήματος όπως το πράξαμε και την προηγούμενη φορά. Όσον αφορά τα κριτήρια, επαναλαμβάνουμε και συγκεκριμενοποιούμε την άποψή μας: το βοήθημα θα πρέπει να ειναι ένα ποσό στοιχειωδώς σοβαρό, να μπορεί κάποιος να καλύψει νοίκι ή κάποιους λογαριασμούς. Προτείνουμε λοιπόν να ειναι ένα ποσό 200 ευρώ, το οποίο σημαίνει οτι περιορίζονται οι δικαιούχοι σε 5.000 άτομα. Αυτά τα άτομα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα είναι πραγματικά συνάδελφοι που έχουν ανάγκη. Οπότε θα πρέπει να υπάρξουν δηλώσεις ενδιαφέροντος, στις οποίες θα υπάρχουν εκ των προτέρων εισοδηματικά κριτήρια, κάτω των 20.000 ευρώ και θα εξαιρεθούν οι έμμισθοι που λαμβάνουν τον μισθό τους, συν τις προβλέψεις της Επιτροπής. Αυτονόητα θα συμμετάσχουν και οι ασκούμενοι. Απο κει και πέρα, να τεθούν και θετικά κριτήρια για ΑΜΕΑ και πολύτεκνους. Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των δηλώσεων, να γίνει κλήρωση. Η διαδικασία αυτή είναι οικεία στους συναδέλφους απο τις εκλογές και ειναι αδιάβλητη. Η διαδικασία επιλογής με εισοδήματα 2018 κατ' αύξουσα σειρά, ενώ φαίνεται πιο “ακριβής”, δεν είναι. Δεν απεικονίζει απαραίτητα την τρέχουσα πραγματικότητα, χρειάζεται πρόβλεψη με τάξη μεγέθους εισοδήματος, όχι με αύξουσα σειρά. Όσοι δεν κληρωθούν, μπορούν να προτιμηθούν σε επόμενη ανάλογη διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο, όλοι οι συνάδελφοι που θα κάνουν αίτηση και θα δικαιούνται, θα δουν τον εαυτό τους στη διαδικασία. Ο δειγματοληπτικος ελεγχος του αληθούς περιεχομένου των αιτήσεων, να γίνει στους κληρωθέντες.

Για τις φυλακές

Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτης, ενώ είχε καθορίσει ραντεβού με την Επιτροπή του ΔΣΑ υπαναχώρησε λέγοντας ότι θα μας συναντήσει αφού καταθέσει την ΠΝΠ αποσυμφόρησης. Η τοποθέτηση αυτή δεν μας καλύπτει: θέλουμε να συναντηθούμε ακριβώς για να πιέσουμε προς την κατεύθυνση της νομοθετικής πρωτοβουλίας. Ειδικά τη στιγμή που, συμφωνα με δημοσιεύματα, κυβερνητικοί κύκλοι λένε ότι η ΠΝΠ θα ψηφιστεί, ΑΦΟΥ εμφανιστούν κρούσματα κορονοϊού στις φυλακές. Πρόκειται για εγκληματική χρονοτριβή. Ζητάμε λοιπόν την ανάρτηση στο σάιτ του κειμένου που έχει ήδη διαμορφωθεί ως επίσημης τοποθέτησης του Συλλόγου και την επιμονή στη συνάντηση με το Υπουργείο για να την εκθέσουμε.”

Κατόπιν πολύωρης διαλογικής συζήτησης, στο τέλος του ΔΣ αποφασίστηκε:

- Διανομή βοηθήματος 200 ευρώ σε 5000 περίπου συναδέλφους (ποσό από λογαριασμό αλληλεγγύης ύψους περίπου 1 εκατομμυρίου ευρώ) με οικογενειακά εισοδηματικά κριτήρια κατά αύξουσα σειρά (από τα μικρότερα εισοδήματα προς τα μεγαλύτερα), με βάση τα εισοδήματα του 2018. Θα ανοίξει πλατφόρμα μέσω portal (από 7-17/4) όπου ο δυνάμει δικαιούχος θα κάνει αίτηση και θα υπογράφει δήλωση. Ειδική πρόνοια για διανομή βοηθήματος 100 ευρώ σε (χίλιους περίπου) ασκούμενους. Απορριπτομένης της πρότασης του συμβούλου της Εναλλακτικής για κλήρωση κατόπιν εισοδηματικών κριτηρίων, υπερψηφίσαμε την πρόταση της Επιτροπής για εισοδηματικά κριτήρια κατά αύξουσα σειρά.

- Ο ΔΣΑ εξακολουθεί να είναι αντίθετος με την υποκατάσταση της αναγκαίας αποζημίωσης που δικαιούνται οι δικηγόροι με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης. Σε κάθε περίπτωση, θα υπάρξει προσπάθεια να απαντηθούν ερωτήματα που έχουν οι συνάδελφοι, σε συνεννόηση με το help-desk του Υπουργείου Εργασίας.

Το ΔΣ θα εκδώσει επίσης ψηφίσματα για την αποσυμφόρηση των φυλακών, τον θάνατο της απεργού πείνας Helin Bolek και την αλληλεγγύη σε γιατρούς και υγειονομικό προσωπικό με αφορμή τις κινητοποιήσεις της ΟΕΝΓΕ, ενώ αποφασίστηκε και η υλική ενίσχυση του ΕΣΥ από πλευράς ΔΣΑ με αγορά αναπνευστήρα. Για όλα τα παραπάνω, θα υπάρξει ενημέρωση από την ιστοσελίδα του ΔΣΑ.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ με την "Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή".

 
   
   
   
   
27 Μαρτίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 27/3/2020: Για τα 800 ευρώ και τα μέτρα άμεσης ανάγκης


Πραγματοποιήθηκε σήμερα (27/3/2020) πολύωρη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Πρόεδρος ενημέρωσε για το τι συνέβη με το επίδομα των 800 ευρώ και εισηγήθηκε την απόφαση της Συντονιστικής. Ξεκαθάρισε ότι υπήρξε πλήρης υπαναχώρηση της κυβέρνησης και εμπαιγμός των δικηγόρων. Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι δεν της έβγαιναν τα οικονομικά νούμερα, γιατί μπήκαν στους πληττόμενους κλάδους και οι υπόλοιποι επιστήμονες. Δεν τέθηκε ποτε ζήτημα διαπραγμάτευσης όρων και κριτηρίων λήψης του επιδόματος. Οι επιταγές κατάρτισης των 600 ευρώ (με 100 ώρες κατάρτισης και λεφτά μέσω vouchers στο αβέβαιο μέλλον) δεν απαντούν στο πρόβλημα των δικηγόρων, που αυτή τη στιγμή έχουν κλείσει τα γραφεία τους. Τα μέσα πάλης που προτάθηκαν ήταν τα όσα αναφέρονται στην απόφαση της Συντονιστικής, μια αίτηση ακύρωσης και κάποιες επικοινωνίες με βουλευτές και υπουργούς. Συζητείται και η ομαδική παραίτηση των προέδρων της Ολομέλειας.

Όλοι οι σύμβουλοι κατήγγειλαν την υπαναχώρηση της κυβέρνησης. Ξεκαθαρίστηκε μάλιστα ότι “η απόφαση αυτή ειναι απόφαση του Μαξίμου” (Κωτσής), ότι “ο Υπουργός Δικαιοσύνης είναι ανύπαρκτος” (συμφώνησαν σε αυτό όλοι οι σύμβουλοι όλων των πλευρών) και “πρέπει να ξυπνήσει” (Σοφός), ότι “η κυβέρνηση εμπαίζει το δικηγορικό σώμα” (Αναστασόπουλος). Ακόμα και ο αντιπρόεδρος Θ. Σοφός δήλωσε ότι παρεξηγήθηκαν τα λεγόμενά του, ότι δεν ειχε σκοπό να στηρίξει την κυβέρνηση και ζήτησε συγγνώμη αν έφερε τα μέλη του ΔΣ του ΔΣΑ σε δύσκολη θέση με τις “προσωπικές” του απόψεις.

Τέθηκαν ακόμα ζητήματα: πλαισίου διεκδικήσεων, απόφασης αποχής (συμβολικής απόφασης μιας και τα δικαστήρια ειναι κλειστά), διανομής βοηθήματος που θα μοιραστεί από τον Σύλλογο σε μέλη του, ανοίγματος λογαριασμού ενίσχυσης σε δικηγόρους, κλπ.

Η τοποθέτηση του συμβούλου της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής Θ. Καμπαγιάννη είχε ως εξής:

Η τοποθέτησή μας γίνεται με βασικό άξονα την πεποίθηση ότι βρισκόμαστε ακόμα στην φάση της διεκδίκησης και όχι στη φάση της αποτίμησης. Προφανώς μετά, και ευθύνες θα έχουμε την ευκαιρία να αποδώσουμε και πολλά να πούμε. Ωστόσο, η μάχη για να πάρουμε και το επίδομα των 800 ευρώ και άλλα μέτρα ανακούφισης είναι σε εξέλιξη και όχι πίσω μας.

Η επιχειρηματολογία μας για να πάρουμε το επίδομα στηρίζεται σε γερά θεμέλια, τα οποία πρέπει διαρκώς να προβάλλουμε και να ενισχύουμε. Τα κλειστά δικαστήρια, η απαγόρευση κυκλοφορίας, το διάγγελμα του πρωθυπουργού, οι δηλώσεις των Υπουργών (που δεν παίρνονται πίσω με ένα συγγνώμη λάθος όσο γελοίο υποκείμενο και αν είναι ο Άδωνις), τα μέτρα ενίσχυσης που λαμβάνονται διεθνώς από όλες τις κυβερνήσεις, κλπ.

Το επίδομα των 800 ευρώ αυτή τη στιγμή όχι μόνο το δικαιούμαστε, αλλά το χρειαζόμαστε. Χιλιάδες συνάδελφοι δεν θα έχουν να πληρώσουν το νοίκι τους και τους λογαριασμούς τους. Είναι ζήτημα επιβίωσης και όσοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό είναι γιατί απλούστατα δεν βρίσκονται σ' αυτή τη θέση. Εμείς σε κάθε περίπτωση αυτό το κομμάτι των δικηγόρων επιλέγουμε να εκφράσουμε.

Η κυβέρνηση είναι αποδεδειγμένα αναξιόπιστη. Όμως δεν ειναι απλά διαδικαστικό ζήτημα χειρισμών. Η κυβέρνηση έχει κάνει τις επιλογές της: επιδοτεί τον δικηγόρο επιχειρηματία, τον δικηγόρο εργοδότη, τη δικηγορική εταιρεία. Είναι η κυβέρνηση των εργοδοτών και των εταιρειών. Αδιαφορεί για τον αυτοαπασχολούμενο δικηγόρο και λίγο-πολύ του λέει “να φάει παντεσπάνι” μέχρι το καλοκαίρι που θα ανοίξουν τα δικαστήρια (και αν). Πρόκειται για σχέδιο εξόντωσης των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων που θεωρούνται από τα χρόνια του Μνημονίου στρέβλωση της ελληνικής οικονομίας και που πρέπει να υπαλληλοποιηθούν σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες.

Χρειάζεται να διεκδικήσουμε τωρα. Άμεσα. Ξεκινώντας από το επίδομα των 800 ευρώ για όλους τους δικηγόρους και τους ασκούμενους. Τώρα και όχι αργότερα. Να μην δεχθούμε διαχωρισμούς στο εσωτερικό μας και να μην μπούμε σε διαδικασία εξαιρέσεων, όπως το θέλουν οι παπαγάλοι της κυβέρνησης και μεσα στο δικηγορικό σώμα. Οι επιταγές κατάρτισης των 600 ευρώ ειναι κοροϊδία. Διεκδίκηση δεν σημαίνει παραίτηση της ηγεσίας των Συλλόγων, αυτά είναι αδιέξοδοι λαϊκισμοί. Αυτό που χρειάζεται είναι η ηγεσία να ηγηθεί: τη Δευτέρα να καλέσουμε και να βρεθούμε σύσσωμο το ΔΣ έξω από το Υπουργείο Εργασίας με όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις υγείας και να απαιτήσουμε συνάντηση όπου θα εκθέσουμε τα αιτήματά μας. Αν τολμήσουν να μας εμποδίσουν, να επιμείνουμε. Αν τολμήσουν να μας συλλάβουν γιατί η συγκέντρωση θα είναι άνω των 10 ατόμων, να μας συλλάβουν και να πάμε στον Εισαγγελέα. Αν μας βάλουν διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ γιατί είμαστε στο Υπουργείο χωρίς να πάμε βόλτα τον σκύλο μας, να το προσβάλλουμε, μαζί και όλες τις αντισυνταγματικές απαγορεύσεις της κυβέρνησης.

Το πλαίσιο πάλης μας πρέπει να διευρυνθεί: με αίτημα για αναστολή των λογαριασμών για νερό, ρεύμα, τηλέφωνο, για ενοικιοστάσιο, για μη πληρωμή τέλους επιτηδεύματος, για πληρωμή παρανόμως παρακρατηθέντων ΤΑΧΔΙΚ, με απαίτηση για προστασία της πρώτης κατοικίας, ζητήματα δηλαδή που καίνε τον μέσο πολίτη και που οι δικηγόροι πρέπει να σταθούμε στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης.

Όποιος ή όποια δεν θέλει να δώσει αυτή τη μάχη, ας κάνει στην άκρη. Αυτό ισχύει και για τον Πρόεδρο και για όλους μας. Το λέω βέβαια με αφορμή τις προκλητικές δηλώσεις του Αντιπροέδρου που πρέπει να αποδοκιμαστούν από το Διοικητικό Συμβούλιο ως θεσμικά ανεύθυνες. Όποιος θέλει να γίνει εκπρόσωπος της κυβέρνησης, δικαίωμά του, αλλά ας μην μιλάει με την ιδιότητα του εκπροσώπου των δικηγόρων.

Προτείνω η Ολομέλεια και το ΔΣ να κηρύξουν το δικηγορικό σώμα υπό ΔΙΩΓΜΟ, αφού αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η επιβίωσή μας, τον δε πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη διώκτη και εχθρό των αυτοαπασχολούμενων δικηγόρων, της Δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου. Να κινητοποιηθούμε τη Δευτέρα με τον τρόπο που περιέγραψα και στη συνεχεια να επανεκτιμήσουμε με νέο ΔΣ.

Είμαι σύμφωνος σε διανομη μερίσματος - έστω μικρού - από ταμείο αλληλεγγύης σε πιο αδύναμους συναδέλφους. Τα κριτήρια να συγκεκριμενοποιηθούν άμεσα, με προτίμηση στους χαμηλοεισοδηματίες και τους άμισθους. Αν οι σχετικές δηλώσεις λήψης με αυτα τα κριτήρια υπερβούν τον αριθμό των δυνάμει δικαιούχων, να γίνει κλήρωση. Και όσοι δεν κληρωθούν, να ειναι κατά προτίμηση δικαιούχοι στο μέλλον. Οσον αφορά το πως θα ψηφισω: δηλωνω απο τωρα πως αν ψηφίσουμε πακέτο στόχους και μέσα πάλης, αν δεν μπει κινητοποίηση μαζική στο Υπουργείο κατά τα όσα ανέφερα, δεν θα υπερψηφίσω. Αν δεν αποφασίσουμε μαζική παράσταση στο Υπουργείο, τα υπόλοιπα προτεινόμενα μέτρα κινδυνεύουν να γίνουν αντικείμενο χλεύης. Χρειάζεται να στείλουμε μήνυμα αγώνα και αδιαλλαξίας στην κυβέρνηση, αλλά και στους συναδέλφους."

Στο τέλος έγιναν ψηφοφορίες σε δύο μέρη, αφενός για το πλαίσιο, αφετέρου για τα μέσα πάλης. Υιοθετήθηκε ένα πλαίσιο πάλης που συμπεριλαμβάνει πολλές από τις προτάσεις των συμβούλων με αιτήματα όπως: επίδομα 800 ευρώ, αυτοδίκαιη χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας, κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, επιστροφή προκαταβολής φόρου, αναστολή και μη ενήμερων δανείων, κάλυψη ενοικίου, απόδοση οφειλομένων από ΤΑΧΔΙΚ και ΕΦΚΑ, απόδοση χρημάτων από λογαριασμό ΟΑΕΔ, απαγόρευση κατασχέσεων. Ο σύμβουλος της Εναλλακτικής ψήφισε υπέρ του πλαισίου το οποίο απηχεί τις προτάσεις της παράταξης στο ΔΣ της 11/3/2020. Ωστόσο όσον αφορά τα μέσα πάλης, οι προτάσεις που υιοθετήθηκαν ήταν απολύτως αναντίστοιχες (απλή επανάληψη αναφερομένων στην απόφαση Συντονιστικής). Ο σύμβουλος της Εναλλακτικής ψήφισε υπέρ της διανομής βοηθήματος από τον ΔΣΑ, ενώ δεν υιοθετήθηκε η πρόταση της παράστασης του ΔΣ στα Υπουργεία Εργασίας και Δικαιοσύνης, με την αιτιολογία του Προέδρου ότι αν κινητοποιηθούμε “θα φανούμε σαν συντεχνία που σπάει τα μέτρα δημόσιας υγείας”. Αποφασίστηκε η έκδοση ρητής δήλωσης ότι τα λεχθέντα από τον Αντιπρόεδρο του ΔΣΑ Θ. Σοφό δεν απηχούν τις απόψεις του Διοικητικού Συμβουλίου.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ ΔΣΑ με την "Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή".

 
   
   
   
   
25 Μαρτίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Απόλυτος ο εμπαιγμός για τα 800 ευρώ - Το δικηγορικό σώμα σε ΔΙΩΓΜΟ!


Ανακοίνωση "Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής", 25/3/2020:

Η λέξη “εμπαιγμός” είναι λίγη μπροστά στον κυβερνητικό χειρισμό απέναντι στους δικηγόρους.

Αφού η κυβέρνηση έκλεισε με ΠΝΠ από 13/3/2020 τα δικαστήρια και μας αφαίρεσε τη δυνατότητα να βιοποριζόμαστε, έσπευσε να αντλήσει πολιτικό κεφάλαιο υποσχόμενη ότι οι δικηγόροι θα είναι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ. Έτσι, όλη η Ελλάδα παρακολούθησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο διάγγελμά του να δηλώνει ότι το επίδομα των 800 ευρώ θα λάβουν ΟΛΟΙ οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Όταν τις επόμενες μέρες τα μέτρα συγκεκριμενοποιήθηκαν, ο ΚΑΔ “Νομικές Υπηρεσίες” ανακοινώθηκε κανονικά από το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Άδωνις Γεωργιάδης δήλωνε ρητά σε συνεντεύξεις του ότι “από τη στιγμή που τα δικαστήρια έκλεισαν, δικαιούχοι είναι και οι δικηγόροι”.

Αφού λοιπόν η κυβέρνηση άντλησε πολιτική υπεραξία υποδυόμενη τον “φύλακα-άγγελο” των μεσοστρωμάτων, των επιστημόνων και των αυτοαπασχολούμενων, ήρθε χτες (25/3/2020) ο Υπουργός Εργασίας Βρούτσης να ανακοινώσει ότι οι δικηγόροι και όλοι οι επιστημονικοί κλάδοι εξαιρούνται από το επίδομα των 800 ευρώ.

Σε τοποθετήσεις τους, κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είτε ψεύδονται λέγοντας ότι “ποτέ δεν ανακοίνωσε η κυβέρνηση ότι θα πάρουν οι δικηγόροι τα 800 ευρώ!” είτε επικαλούνται λόγους οικονομικής στενότητας. Μάλιστα ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (και δικηγόρος!) Θάνος Πλεύρης έγραψε ότι οι δικηγόροι θα αποκαταστήσουν τα χαμένα τους έσοδα δουλεύοντας τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο, αφού μπορεί να προβλεφθεί να μείνουν τότε τα δικαστήρια ανοιχτά.

Αποδεικνύεται έτσι η απόλυτη ταξική υπεροψία της κυβέρνησης των “αρίστων”:

 • Οι δικηγόροι θα πάρουν επίδομα μόνο αν είναι υπάλληλοι.

 • Οι αυτοαπασχολούμενοι κηρύσσονται είδος προς εξόντωση.

 • Μέχρι να ξανανοίξουν τα δικαστήρια, οι αυτοαπασχολούμενοι ας “φάνε παντεσπάνι”!

 • Και όταν ξανανοίξουν, ας δουλέψουν και ας βγάλουν λεφτά με “κανονική εργασία” και όχι με επιδόματα.

Ο σχεδιασμός είναι βέβαια γνωστός από τα χρόνια των Μνημονίων: η εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων που θεωρούνται στρέβλωση της ελληνικής οικονομίας και η υπαλληλοποίηση σε μεγάλες δικηγορικές εταιρείες.

Οι Σύλλογοί μας είναι σε σταυροδρόμι: είτε θα αποφασίσουν να κλιμακώσουν τώρα τη σύγκρουση με την κυβέρνηση αξιώνοντας όχι μόνο το επίδομα των 800 ευρώ για δικηγόρους και ασκούμενους, αλλά ένα πλήρες πρόγραμμα μέτρων για την επιβίωσή μας, είτε θα βουλιάξουν στην απόλυτη ανυποληψία χωρίς επιστροφή.

Η Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και τα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων όλης της Ελλάδας πρέπει να κηρύξουν το δικηγορικό σώμα σε ΔΙΩΓΜΟ. Αν η κυβέρνηση επιμείνει στη στόχευσή της, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρέπει να κηρυχθεί ΔΙΩΚΤΗΣ και ΕΧΘΡΟΣ του δικηγορικού σώματος, της Δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου.

Ο αγώνας μας σήμερα είναι αγώνας ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ. Είναι αγώνας για να εξασφαλίσουμε τη διατροφή μας, για να έχουμε ρεύμα και νερό στα σπίτια μας, για να αποφύγουμε τον θάνατο που καραδοκεί λογω της επιδημίας. Οι μορφές πάλης που θα επιλέξουμε πρέπει να είναι τόσο ακραίες όσο ακραία είναι η επίθεση που δέχονται οι βιοπαλαιστές δικηγόροι και οι οικογένειές τους. Καμία απαγόρευση δεν θα σταματήσει τη φωνή των δικηγόρων να ακουστεί.

Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή // epda.gr

 
   
   
   
   
12 Μαρτίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 11/3/2020: κορονοϊός και αναστολή λειτουργίας δικαστηρίων


Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 11/3/2020, συζήτηθηκε ως μοναδικό (κατ' ουσίαν) θέμα η αναστολή λειτουργίας των δικαστηρίων λόγω κορονοϊού.

Ο Πρόεδρος πρότεινε να βγάλουμε ανακοίνωση που να ζητάμε απο την κυβέρνηση την εξέταση του μέτρου της αναστολής λειτουργίας των δικαστηρίων.

Η τοποθέτησή μας ήταν ότι δεν ψηφίζουμε εν λευκώ μια ανακοίνωση αναστολής αν αυτή δεν συνοδεύεται από ρητά και συγκεκριμενα μετρα που να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των συναδέλφων.

Η τοποθέτηση της Εναλλακτικής υπάρχει αναλυτικά εδώ.

Το κείμενο της πλειοψηφίας του ΔΣ που εκδόθηκε ήταν τελικά άνευρο και σε λίγη ωρα θα ειναι πίσω από τις εξελίξεις, καθώς απο ωρα σε ωρα θα βγει η ΠΝΠ αναστολής της λειτουργίας των δικαστηρίων.

Οσον αφορά το θέμα της Επιτροπής δικαιωμάτων και ελευθεριών, ανακοινώθηκε από τον Πρόεδρο ότι θα έχει πρόεδρο τον Χριστόφορο Αργυρόπουλο, ενώ ζητήθηκε από τα μέλη ΔΣ να στείλουν ονόματα άλλων προτεινόμενων συμμετεχόντων.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ του ΔΣΑ για την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή.

 
   
   
   
   
27 Φεβρουαρίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Τοποθέτηση Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής για τον προϋπολογισμό έτους 2020 του ΔΣΑ


 

Η τοποθέτηση του συμβούλου της "Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής" Θανάση Καμπαγιάννη για τον προϋπολογισμό έτους 2020 του ΔΣΑ, στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 27/2/2020, έχει ως εξής:

«Ξεκινάμε από την αφετηρία ότι ο προϋπολογισμός του Δικηγορικού Συλλόγου αποτελεί ρητά, σύμφωνα με το άρθρο 92 παρ. 1 εδ. β' του Κώδικα Δικηγόρων, αντικείμενο Γενικής Συνέλευσης των μελών του. Απέναντι λοιπόν στην απαξίωση των συλλογικών διαδικασιών και την γενικευμένη καχυποψία των συναδέλφων, ζητάμε τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης για να συζητήσουμε ανοιχτά και δημόσια τα ζητήματα του προϋπολογισμού και τον σχεδιασμό δράσης του Συλλόγου για το 2020 (σσ: η πρόταση για ΓΣ υπερψηφίστηκε μόνο από τους συμβούλους Καμπαγιάννη και Αντανασιώτη). Σε κάθε περίπτωση, ο προϋπολογισμός πρέπει να αναρτάται και να αναρτηθεί στο σάιτ του ΔΣΑ, κάτι που δυστυχώς δεν γίνεται συστηματικά.

Η τοποθέτηση ψήφου για τον Προϋπολογισμό του ΔΣΑ δεν είναι για μας μια τοποθέτηση τεχνοκρατική ή λογιστική. Αφορά μια κορυφαία συζήτηση για την αποτίμηση της κατάστασης της δικηγορίας και του δικηγορικού σώματος, αλλά και τη στρατηγική του κορυφαίου δικηγορικού συνδικαλιστικού οργάνου για τη χρονιά που έρχεται. Ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή και εκπροσωπώντας μια συλλογικότητα που μετράει 30 χρόνια αδιάλειπτης δράσης στον Δικηγορικό Σύλλογο, καταψηφίζουμε το προσχέδιο του προϋπολογισμού και τοποθετούμαστε ως εξής:

Λογιστικά, ο προϋπολογισμός που παρουσιάζεται είναι πλεονασματικός, με βασική “αισιόδοξη” πρόβλεψη την είσπραξη 3,5 εκατομμυρίων ευρώ για προεισπράξεις, μια προϋπολογιζόμενη αύξηση δηλαδή κατά 350.000 ευρώ περίπου (από 3,16 εκατομμύρια που εισπράχτηκαν το 2019). Το αν αυτή η πρόβλεψη θα υλοποιηθεί, μένει να το δούμε. Τα διαθέσιμα του Συλλόγου στους τραπεζικούς του λογαριασμούς υπολογίζονται σε περίπου 13,5 εκατομμύρια ευρώ.

Η δυνατότητα του Συλλόγου να έχει έσοδα και μέσω αυτών να χρηματοδοτεί τις δράσεις του, καθώς και υπηρεσίες και πόρους για τις ανάγκες των συναδέλφων (πχ μέτρα κοινωνικής στήριξης των πιο αδύνατων), έχει υπονομευτεί σοβαρά μετά τα μνημονιακά μέτρα: αναφέρουμε εδώ ενδεικτικά την άρση της υποχρεωτικότητας παράστασης στην υπογραφή των συμβολαίων που μείωσε δραματικά τους πόρους. Το αποτέλεσμα είναι οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι που μπαίνουν τώρα στο επάγγελμα να μην θυμούνται καν τις διανομές μερισμάτων των παλαιότερων χρόνων που επέτρεπαν την πληρωμή της ετήσιας συνδρομής και των ασφαλιστικών εισφορών και αποτελούσαν ανάσα, ειδικά για τους οικονομικά πιο αδύνατους συναδέλφους.

Σύμφωνα με την άποψη που κυριαρχεί στα Διοικητικά Συμβούλια των Συλλόγων μας (όχι παράξενα από αυτούς που θεωρούν την πολιτική αυτή “μονόδρομο”), οι εποχές αυτές έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Το μόνο που μπορούμε να συζητάμε πλέον στα πλαίσια των Συλλόγων είναι η παροχή υπηρεσιών στα μέλη μας με τους διαθέσιμους (περιορισμένους) πόρους, το κυνήγι των πιστοποιήσεων, το καλύτερο management με ιδιωτικο-οικονομικούς όρους κοκ. Με την πολιτική αυτή, που εκφράζει την ταξική διαστρωμάτωση του δικηγορικού σώματος και τα συμφέροντα των εχόντων μεγαλύτερα εισοδήματα και των εργοδοτών, το δικηγορικό σώμα έχει καταλήξει τα τελευταία χρόνια ο ιδανικός καρπαζοεισπράκτορας: ΦΠΑ, υπερφορολόγηση, διάλυση ασφαλιστικού μας ταμείου και δομών υγειονομικής περίθαλψης, μείωση συντάξεων, υποχρεωτική διαμεσολάβηση, αγωγόσημα, ο κατάλογος δεν έχει κυριολεκτικά τέλος.

Δεν υπάρχει τίποτα το μοιραίο σε αυτή την κατάσταση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για επακόλουθο μιας πολιτικής διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης που επέλεξαν οι κυβερνήσεις όλων των πολιτικών χρωμάτων την τελευταία δεκαετία και μιας αποδοχής της ως αναπόφευκτης από τις κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις που δρουν στον δικηγορικό συνδικαλισμό.

Υπάρχει άλλος δρόμος; Δεν έχει κανείς παρά να διαβάσει την ιστορία των Δικηγορικών Συλλόγων όπως αυτή ειναι αναρτημένη στις ιστοσελίδες μας. Τις δεκαετίες του 1950 και 1960, οι παραδοσιακά συντηρητικοί Δικηγορικοί Σύλλογοι μετατοπίστηκαν και προχώρησαν σε μια γραμμή σύγκρουσης με την εκτελεστική εξουσία. Η πολιτική αυτή επιλογή (και όχι απλώς η οικονομική άνθιση της εποχής) σήμανε κατακτήσεις για το δικηγορικό σώμα και μάλιστα σε μια περίοδο μαζικοποίησης του κλάδου.

Το δίδαγμα αυτό είναι κρίσιμο στο σήμερα: ούτε τα οικονομικά των Συλλόγων ούτε οι κατακτήσεις των δικηγόρων θα επανέλθουν στην προτεραία κατάσταση περιμένοντας τα τρίμματα της εύθραυστης οικονομικής ανάκαμψης που βιώνει (για πόσο;) η ελληνική οικονομία. Πρέπει να αγωνιστούμε για να ξαναστήσουμε εκείνους τους μηχανισμούς που θα σημάνουν κατακτήσεις και πόρους για τα μέλη μας, αξιώνοντας κομμάτι του πλούτου που συνεχίζει να συγκεντρώνεται στα χέρια των λίγων (πχ χρηματοδότηση των Ταμείων από τρίτους πόρους, νομικές και άλλες ενέργειες που αφορούν το μεγάλο κεφάλαιο και τα ψηλά εισοδήματα, συμβόλαια και αγορά ακινήτων, γραμμάτια στις μεγάλης αξίας ιδιωτικές συμβάσεις, κοκ) .

Για να το πετύχουμε αυτό, χρειάζεται μαχητική αντιπαράθεση με την εκάστοτε κυβέρνηση και τα μέτρα που μας θίγουν, ανοίγοντας τη βεντάλια της σύγκρουσης στο εύρος που αναλογεί στον ρόλο και το κύρος του δικηγορικού σώματος. Τα ζητήματα του κράτους δικαίου, της κρατικής και αστυνομικής αυθαιρεσίας, της ασυδοσίας των ολιγαρχών, του μνημονιακού παρασυντάγματος που ζει και βασιλεύει, είναι πεδία στα οποία ο Σύλλογός μας πρέπει να βρεθεί στην πρώτη γραμμή, αν θέλει να αυξήσει το κύρος και την διαπραγματευτική του ισχύ απέναντι στην εκτελεστική εξουσία. Η στρατηγική αυτή πρέπει να εξηγηθεί στις συναδέλφισσες και τους συναδέλφους, ώστε να δοθεί συλλογικά η μάχη που θα αποκαταστήσει τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας, με στόχο: έναν δικηγόρο αξιοπρεπή στις αποδοχές και τα δικαιώματά του και ταυτόχρονα εγγυητή των δικαιωμάτων των πολιτών απέναντι στην αυθαιρεσία του κράτους και των οικονομικά ισχυρών.

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή, έχοντας επίγνωση των πολιτικών συσχετισμών στο εσωτερικό του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά και της απαίτησης χιλιάδων συναδέλφων για μια διαφορετική πορεία του Συλλόγου και του δικηγορικού συνδικαλισμού, θα προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε αυτό το πολιτικό και συνδικαλιστικό ρεύμα, σε συμπόρευση με την εργαζόμενη πλειοψηφία που είναι ο φυσικός κοινωνικός μας σύμμαχος».

 
   
   
   
   
27 Φεβρουαρίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 27/2/2020: Προϋπολογισμός και ψηφίσματα για νησιά και αστυνομική βία


Στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της 27/2/2020, πριν ξεκινήσει η ημερήσια διάταξη τέθηκαν από την πλευρά της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής δύο ζητήματα:

Το πρώτο αφορούσε τις κινητοποιήσεις των δικαστικών υπαλλήλων και την επιστολή του Προέδρου του ΔΣΑ προς τον πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας με κοινοποίηση προς τον Υπουργό. Από την πλευρά μας δηλώσαμε ότι το περιεχόμενο της επιστολής είναι λάθος στη συγκυρία των κινητοποιήσεων των γραμματέων με αιτήματα (προσλήψεις, μηχανογράφηση, θεσμικά, κλπ) που μας βρίσκουν απολύτως σύμφωνους. Η ανάδειξη μεμονωμένων συμπεριφορών γραμματέων προς δικηγόρους στη συγκυρία αυτή διασπά την αναγκαία ενότητα που θα έπρεπε να υπάρχει. Ως Εναλλακτική δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στους δικαστικούς υπαλλήλους, συμμετείχαμε στις κινητοποιήσεις τους, τοιχοκολλήσαμε ανακοινώσεις συμπαράστασης και θα συμμετάσχουμε στη σχεδιαζόμενη συγκέντρωση στο Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Το δεύτερο αφορούσε ενημέρωση του Συμβουλίου για την πρωτοβουλία αναζήτησης πειθαρχικών ευθυνών από τον εν ενεργεία ιατροδικαστή για τις γνωστές δηλώσεις περί “σεξουαλικής κακοποίησης” του 11μηνου βρέφους. Κατόπιν επιστολής του συμβούλου της Εναλλακτικής στον προϊστάμενο της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας και στον Υπουργό Δικαιοσύνης, διατάχτηκε προκαταρκτική εξέταση για πειθαρχική έρευνα. Ο Πρόεδρος και το Συμβούλιο συμφώνησαν στο περιεχόμενο της πρωτοβουλίας.

ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ: Το Συμβούλιο ολοκλήρωσε την ψήφιση του προύπολογισμού του ΔΣΑ για το έτος 2020. Ως Εναλλακτική δηλώσαμε ότι η διαφάνεια επιτάσσει τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης που σύμφωνα με τον Κώδικα είναι το αρμόδιο όργανο για την ψήφιση του προϋπολογισμού, αλλά η πλειοψηφία του Συμβουλίου (πλην των συμβούλων Καμπαγιάννη και Αντανασιώτη) επέλεξε την οδό του Διοικητικού Συμβουλίου. Ζητήσαμε σε κάθε περίπτωση την ανάρτηση του προϋπολογισμού στο site του ΔΣΑ, κάτι που προβλέπεται αλλά δεν υλοποιείται: ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι ο προϋπολογισμός θα αναρτηθεί. Η τοποθέτηση της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής υπάρχει αναρτημένη εδώ.

ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΗΣΙΑ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ: Το Συμβούλιο αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος καταδίκης της αστυνομικής βίας στα νησιά, με το οποίο καλείται η κυβέρνηση να προχωρήσει με διάλογο και όχι με τα ΜΑΤ. Βάση για το ψήφισμα ορίστηκε σχετικό κείμενο του συμβούλου Π. Κορδώνη. Υπερψηφίσαμε το κείμενο ως βάση και ζητήσαμε να πάρει θέση ο Σύλλογος ενάντια στα κλειστά κέντρα κράτησης προσφύγων και μεταναστών, επισημαίνοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά στον άμεσο κίνδυνο να διπλασιαστεί εν μία νυκτί ο αριθμός των φυλακισμένων στην ελληνική επικράτεια και μάλιστα με όρους “εκτόπισης” στα νησιά. Το Συμβούλιο αποφάσισε περαιτέρω να επικαιροποιήσει το ψήφισμα ενάντια στην αστυνομική καταστολή που είχε εκδώσει ο ΔΣΑ, καθώς με εκτίμηση του Προέδρου είμαστε ενώπιον μιας κλιμάκωσης της αστυνομικής βίας που θέτει ζητήματα για το κράτος δικαίου, με χαρακτηριστικά και απανωτά περιστατικά οπλοφορίας αστυνομικών εκτός υπηρεσίας (ΑΣΟΕΕ, κλπ).

Δεν έλειψαν οι παρεμβάσεις συμβούλων που επιχείρησαν να ακυρώσουν την καταδίκη της αστυνομικής βίας με απαίτηση καταδίκης της βίας “και των δύο πλευρών”, καθώς “οι αστυνομικοί προκλήθηκαν”. Στην τοποθέτηση του συμβούλου της Εναλλακτικής ότι στη Χίο και τη Μυτιλήνη τα ΜΑΤ έσπασαν κεφάλια ανθρώπων που τους έβρισαν ή τους πέταξαν ένα μπουκάλι, ενέργειες που δεν είναι δυνατόν να μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι, ο αντιπρόεδρος του ΔΣΑ Θ. Σοφός μίλησε για “αντισυνταγματική τοποθέτηση”. Φαίνεται πως σε κάποιο άρθρο του Συντάγματος γράφει ότι τα ΜΑΤ μπορούν να ανοίγουν κεφάλια. Σε κάθε περίπτωση, σπεύσαμε να δηλώσουμε ότι εμείς “δεν καταγγέλλουμε γενικά τη βία από όπου και αν προέρχεται”, όπως είναι το μότο όσων θέλουν να αποφύγουν την καταγγελία της κρατικής και αστυνομικής βίας. Κατόπιν τούτων, ψηφίσαμε επί της αρχής υπέρ της έκδοσης του ψηφίσματος για την αστυνομική βία, αλλά επιφυλαχθήκαμε για το περιεχόμενό του – τη διαμόρφωση θα κάνει ο Πρόεδρος του ΔΣΑ.

Όσον αφορά τέλος το ζήτημα του ασφαλιστικού, δεν συζητήθηκε λόγω χρόνου. Έχουμε ήδη εξηγήσει την κωλυσιεργία του Προέδρου στη συζήτηση του ζητήματος, που έφτασε μέχρι τη σημερινή εικόνα ψήφισης του νόμου Βρούτση χωρίς να υπάρξει ούτε καν μια εκδήλωση από πλευράς του Συλλόγου. Το γεγονός αυτό θέτει με οξύτητα το ζήτημα της πραγματικής εκπροσώπησης των συμφερόντων της πλειοψηφίας των συναδέλφων από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ του ΔΣΑ για την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή.

 
   
   
   
   
12 Φεβρουαρίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 12/2/2020: αποχή 18/2 και ασφαλιστικό


Πρώτο θέμα στη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ ήταν η συμμετοχή του ΔΣΑ στην απόφαση της Ολομέλειας για αποχή στις 18 Φεβρουαρίου για το αγωγόσημο. Ο Πρόεδρος του ΔΣΑ εκφράστηκε υπέρ της συγκεκριμένης κινητοποίησης αποκλειστικά για το αγωγόσημο, ενώ υπήρξαν τοποθετήσεις κατά της αποχής “από θέση αρχής”. Η τοποθέτηση του συμβούλου της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής ήταν η εξής: δεν είναι δυνατόν να ακούγονται τοποθετήσεις για αξιωματική απόρριψη της αποχής ως μέσου πάλης. Οι τοποθετήσεις αυτές απαξιώνουν την ιστορία του Συλλόγου, τους αγώνες μέσω των οποίων κερδήθηκαν κατακτήσεις και φυσικά αφοπλίζουν συνδικαλιστικά και πολιτικά τον Σύλλογο στο σήμερα. Όσον αφορά τη συγκεκριμένη πρόταση, η αποχή της 18ης Φεβρουαρίου δεν μπορεί να ειδωθεί ξέχωρα από τα θέματα που αυτή τη στιγμή “καίνε”, όχι δηλαδή μόνο το αγωγόσημο, αλλά πρώτα και κύρια το ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Για τον λόγο αυτό, υπερψηφίσαμε την πρόταση της αποχής (η αποχή υπερψηφίστηκε με 11 υπέρ και 6 κατά), θέτοντας το ζήτημα της διεύρυνσης του πλαισίου με αιχμή το ασφαλιστικό, πρόταση που τέθηκε αργότερα σε ψηφοφορία (βλ. παρακάτω).

Στη συνέχεια, ολοκληρώθηκε η συζήτηση για το νέο νπδδ (Κέντρο Επιμόρφωσης και Κατάρτισης) που αποφάσισε να δημιουργήσει ο ΔΣΑ. Την τοποθέτησή μας την έχουμε ήδη καταγράψει σε προηγούμενες ενημερώσεις. Οι κριτικές που ήδη ασκήθηκαν για το άρθρο του Καταστατικού περί “πιστοποίησης” οδήγησαν σε απάλειψη της συγκεκριμένης πρόβλεψης, ενώ αποφασίστηκε οι σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά το νέο νπδδ να λαμβάνονται από το ΔΣ του ΔΣΑ. Στις σχετικές ψηφοφορίες, τοποθετήθηκαμε εκ νέου με επί της αρχής “όχι” στο νέο νπδδ και με “παρών” στις επιμέρους αλλαγές που επήλθαν.

Στο κύριο θέμα της ημερήσιας διάταξης που ήταν το ασφαλιστικό (η εικόνα του Συμβουλίου δεν περιποιούσε τιμή, καθώς πολλοί σύμβουλοι είχαν πλέον αποχωρήσει), ο σύμβουλος Ανδρέας Κουτσόλαμπρος παρουσίασε την εισήγηση της Επιτροπής Ασφαλιστικού (υπάρχει αναρτημένη στο dsa.gr). Ως Εναλλακτική, καταθέσαμε αναλυτικά την επιχειρηματολογία μας, την οποία έχουμε ήδη αναρτήσει, με βασικά σημεία:

 1. Το ασφαλιστικό Βρούτση σημαίνει αύξηση των εισφορών 35 ευρώ τον μήνα για το 80% των συναδέλφων που πληρώνει την κατώτατη εισφορά και τους νέους συναδέλφους κάτω 5ετίας. Σε συνδυασμό με την έναρξη της ρύθμισης των 120 δόσεων από τον Μάιο του 2020, η αύξηση αυτή είναι δυσβάστακτη και θα σημάνει αδυναμία πληρωμής για πολλούς συναδέλφους.

 2. Η αποσύνδεση εισοδήματος-εισφορών θα σημάνει την έξοδο των εχόντων μεγαλύτερα εισοδήματα από το δημόσιο ασφαλιστικό σύστημα αφού οι περισσότεροι θα επιλέξουν την κατώτατη εισφορά και την ιδιωτική ασφάλιση. Το γεγονός αυτό υπονομεύει το δημόσιο σύστημα ασφάλισης.

 3. Τα ποσοστά αναπλήρωσης παραμένουν πολύ μικρά, ο νόμος Βρούτση στην ουσία επισφραγίζει τον νόμο Κατρούγκαλου με πολύ μικρές αυξήσεις βασικά στα 35-40 χρόνια ασφάλισης. Για τους πολλούς σημαίνει: αύξηση στις εισφορές για σύνταξη των 700 ευρώ.

 4. Η ηλεκτρονική ενοποίηση ΕΦΚΑ-ΕΤΕΑΕΠ στρώνει το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και το πλήρες κεφαλαιοποιητικό σύστημα, που ειναι ο ομολογημένος στόχος της νέας κυβέρνησης.

Οι προβλέψεις αυτές επιτάσσουν την κινητοποίηση του Συλλόγου που πρέπει να συμμετάσχει στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 18/2 μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Επιστήσαμε την προσοχή στο ότι: αν ο Σύλλογος δεν κινητοποιηθεί, τη στιγμή που για τον νόμο Κατρούγκαλου απείχαμε επί εξάμηνο, επιβεβαιώνεται η εκτίμηση ότι το Διοικητικό Συμβούλιο δεν είναι αντιπροσωπευτικό του Σώματος και οι Σύλλογοι κινδυνεύουν να απωλέσουν κάθε νομιμοποίηση στα μάτια της συντριπτικής πλειοψηφίας των μελών τους.

Η τοποθέτηση του Προέδρου ήταν παρεξηγήσιμα φιλοκυβερνητική. Στην επί μακρόν παρέμβασή του, δεν ανέφερε καν ως αιχμή πάλης το αίτημα μη αύξησης της κατώτατης εισφοράς. “Κάποιος πρέπει να πληρώσει το μάρμαρο”, είπε ο Πρόεδρος εννοώντας ότι το 80% των φτωχότερων ασφαλισμένων πρέπει να δεχθεί ως αναπόφευκτη την αύξηση των 35 ευρώ τον μήνα. Απέναντι στην πρόταση διεύρυνσης του πλαισίου της 18/2 με αιχμή το ασφαλιστικό, αντιπρότεινε “αναμονή” και “θεσμικό διάλογο με την κυβέρνηση”. Το ΔΣ υπερψήφισε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Επιτροπής Ασφαλιστικού (ως Εναλλακτική ψηφίσαμε “κατά”).

Τελικά, την πρόταση Εναλλακτικής (Καμπαγιάννης) και Αγωνιστικής Συσπείρωσης (Αντανασιώτης) για διεύρυνση του πλαισίου της αποχής της 18/2 με το ασφαλιστικό υπερψήφισαν και οι σύμβουλοι Ανδ. Κουτσόλαμπρος και Π. Κορδώνης, καθώς και ο Β. Παπαστεργίου που τοποθετήθηκε υπέρ. Οι υπόλοιποι σύμβουλοι ψήφισαν “αναμονή”, την ίδια στιγμή που οι πληροφορίες μιλούν για ψήφιση του νομοσχεδίου το τρίτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει εν νέου συζήτηση του ασφαλιστικού από το ΔΣ μόλις αυτό κατατεθεί για ψήφιση.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ του ΔΣΑ για την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή.

 
   
   
   
   
9 Φεβρουαρίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Συμπαραστεκόμαστε στις κινητοποιήσεις των δικαστικών υπαλλήλων: δίωρες αποχές (9πμ-11πμ) από 10/2


Δίωρες αποχές από την εργασία τους (9πμ-11πμ) ξεκινούν τη Δευτέρα 10/2 (αρχικά μέχρι τις 14/2) οι δικαστικοί υπάλληλοι σε όλη την Ελλάδα. Τα αιτήματά τους είναι δίκαια, με βασικότερο την άμεση κάλυψη των οργανικών κενών στα δικαστήρια της χώρας, που έχουν ως αποτέλεσμα τόσο την καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης όσο και την εργασιακή τους εξάντληση. Ως Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον αγώνα των δικαστικών υπαλλήλων και ζητάμε από τον ΔΣΑ την ενεργητική και έμπρακτη αλληλεγγύη στα αιτήματά τους, που ειναι και δικά μας αιτήματα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Δικαστικών Υπαλλήλων Αθήνας, τα κενά των μεγαλύτερων Υπηρεσιών έχουν ως εξής:

 • Εφετείο Αθηνών:  Οργανικές θέσεις  247 – Κενές  72.

Βρίσκονται σε εξέλιξη 30 μεγάλες δίκες και ο μέσος όρος των Ποινικών Συνεδριάσεων, ανά μήνα, είναι 350. Οι Γραμματείς του Ποινικού Τμήματος ανεβαίνουν στην έδρα μέχρι και 17 ημέρες τον μήνα.

 • Πρωτοδικείο Αθηνών:  Οργανικές θέσεις 775 –  Κενές  313.

Το 2019 κατατέθηκαν 106.212 δικόγραφα, εκδόθηκαν 255.463 Πιστοποιητικά και έγιναν 4.900 Ποινικές και 3.949 Πολιτικές  συνεδριάσεις

 • Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών: Οργανικές θέσεις  547 – Κενές  153.

Το 2019 κατατέθηκαν 154.700 μηνύσεις και επιδόθηκαν 187.600 Κλήσεις. Η σύνταξη των Κατηγορητηρίων και των Κλήσεων στα αρμόδια Τμήματα βρίσκονται στα όρια της παραγραφής. Στα Εισαγγελικά Γραφεία ένας Δικαστικός Υπάλληλος αντιστοιχεί σε έξι Εισαγγελείς.

 • Ειρηνοδικείο Αθηνών:  Οργανικές  193 – Κενές  57.

Ενδεικτικά στατιστικά εργασιών του Ειρηνοδικείου Αθηνών: Το 2019 κατατέθηκαν 51.750 δικόγραφα, εκδόθηκαν 89.790 Πιστοποιητικά και πραγματοποιήθηκαν 4.200 Συνεδριάσεις.

Κατόπιν τούτων, οι δικαστικοί υπάλληλοι ζητούν:

 • Την άμεση κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των Δικαστικών Υπαλλήλων.
 • Την μαγνητοφώνηση και απομαγνητοφώνηση των πρακτικών και των Ποινικών Δικαστηρίων.
 • Την ταχεία και πλήρη μηχανοργάνωση όλων των υπηρεσιών. Την διασύνδεση μεταξύ τους αλλά και με άλλους δημόσιους φορείς για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.
 • Την ψηφιοποίηση των Αρχείων για την εξοικονόμηση χώρων αλλά και για την άμεση πρόσβαση σε Αποφάσεις παρελθόντων ετών.
 • Την συντήρηση των κτιρίων, ιδιαίτερα στην Σχολή Ευελπίδων και την εξεύρεση χώρων για ακροατήρια και γραφεία. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να σταματήσουν να διακόπτονται οι δίκες σε μακρινές ημερομηνίες λόγω έλλειψης αιθουσών ακροατηρίων αλλά και να συνωστίζεται μεγάλος αριθμός υπαλλήλων σε γραφεία λίγων τετραγωνικών μέτρων, δίπλα σε στοίβες δικογραφιών.
 • Την εξασφάλιση του απαραίτητου κονδυλίου για την κάλυψη των υπερωριών των Δικαστικών Υπαλλήλων και την έγκαιρη έκδοση των σχετικών αποφάσεων από το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Καλούμε τους δικηγόρους σε συμμετοχή στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των Δικαστικών Υπαλλήλων:

 • Την Δευτέρα 10-2-2020, ώρα  09.30, στην κεντρική είσοδο της Ευελπίδων και
 • Την Τετάρτη 12-2-2020, ώρα  09.30, στην είσοδο του Εφετείου Αθηνών.
 
   
   
   
   
4 Φεβρουαρίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ανακοίνωση για το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης - Φεβρουάριος 2020


Το νομοσχέδιο Βρούτση επιβεβαιώνει όλες τις προβλέψεις για τον σχεδιασμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη όσον αφορά το ασφαλιστικό σύστημα: 1) Επισφραγίζει την αρχιτεκτονική του νόμου Κατρούγκαλου. 2) Αναδιανέμει τα βάρη προς όφελος των οικονομικά ισχυρότερων και επιβάλλει νέο χαράτσι για την πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών. 3) Προετοιμάζει το έδαφος για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης και την τροπή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης σε κεφαλαιοποιητικό.

α. Οι νέες εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών

Καθιερώνονται έξι κλάσεις για την κύρια σύνταξη και την υγειονομική περίθαλψη, ο ασφαλισμένος θα επιλέγει στην αρχή της χρονιάς σε ποια κλάση θέλει να ενταχτεί, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Οριστικοποιούνται οι αυξημένες εισφορές για πάνω από το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών που μέχρι σήμερα πλήρωναν την κατώτατη εισφορά των 185 ευρώ (175 + 10 για τον ΟΑΕΔ): η νέα κατώτατη μηνιαία εισφορά ανέρχεται στα 220 ευρώ (210 + 10 για τον ΟΑΕΔ), αυξημένη κατά 35 ευρώ, δηλαδή συνολική επιβάρυνση 420 ευρώ τον χρόνο. Ίδια αύξηση προκύπτει και για την κατώτατη εισφορά των νέων συναδέλφων κάτω της 5ετίας, που θα επιβαρύνονται με μηνιαίες εισφορές 136 ευρώ από 102 ευρώ που πλήρωναν μέχρι σήμερα. Οι μειωμένες εισφορές της 5ετίας δεν θεωρούνται πλέον ασφαλιστικές οφειλές, όπως προέβλεπε ο νόμος Κατρούγκαλου, η διάταξη δε αυτή έχει αναδρομική ισχύ.

Πέραν από τη φιλολογία της κυβέρνησης περί “ελεύθερης επιλογής” της κλάσης που “επιθυμεί” ο καθένας (λες και είναι ζήτημα επιθυμίας και όχι οικονομικού καταναγκασμού), ο “φιλελευθερισμός” τελειώνει στα χαμηλότερα εισοδήματα. Η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν υπάρχει κλάση με κατώτατη εισφορά στα 175 ευρώ (ίδια με τη σημερινή) γιατί “τότε η σύνταξη που θα λάβει ο ασφαλισμένος θα είναι πολύ χαμηλή”! Δεν τους έπιασε, βέβαια, ο πόνος: οι πολλοί καλούμαστε να πληρώσουμε άμεσα το μηνιάτικο χαράτσι των 35 ευρώ, για να κάνει η κυβέρνηση το ρουσφέτι της στα υψηλα εισοδήματα και για να αποφύγει την κατάρρευση των εσόδων του ΕΦΚΑ, αφού οι έχοντες – με το νέο σύστημα – μπορούν να επιλέξουν την κατώτατη εισφορά και να προτιμήσουν την ιδιωτική τους ασφάλιση. “Φιλελευθερισμός” λοιπόν για τους πλούσιους, με ολίγη από “κομμουνισμό” στα πορτοφόλια των φτωχών...

β. Τα ποσοστά αναπλήρωσης ή αλλιώς εισφορές για συντάξεις πείνας

Οι μόνες αλλαγές που επιφέρει ο νέος νόμος στα ποσοστά αναπλήρωσης (που είχαν καταρρακωθεί με τον νόμο Κατρούγκαλου) αφορούν τους ασφαλισμένους με 30 έως 40 έτη ασφάλισης (από 0,77 της ποσοστιαίας μονάδας για 30ετία έως 7,98 ποσοστιαίες μονάδες για 40ετία). Κάτω των 30 ετών, δεν προβλέπεται καμία αύξηση, ενώ άνω των 40 ετών υπάρχει κόφτης που καθιστά ασύμφορη την παραμονή στην εργασία.

Με τα ποσά αυτά, ένας ασφαλισμένος στην κατώτατη κλάση (155 ευρώ) θα λάβει κύρια σύνταξη (εθνική + ανταποδοτική) 770 ευρώ μικτά μετά από 40 χρόνια δουλειά. Υπολογίζεται ότι για να προσδοκάς σύνταξη γύρω στα 1000 ευρώ θα πρέπει να ενταχθείς τουλάχιστον στην τρίτη κλάση (302 ευρώ μηνιαία).

γ. Η προετοιμασία της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης

Οι κατώτατες εισφορές επικουρικής και εφάπαξ ανέρχονται σε 42 ευρώ και 26 ευρώ αντίστοιχα, σύνολο 68 ευρώ μηνιαίως, όπως και πριν. Εδώ η κυβέρνηση ξεκινάει με τη νομοθέτηση της “ηλεκτρονικής ενοποίησης” του ΕΦΚΑ με το ΕΤΕΑΕΠ, που υποτίθεται γίνεται για λόγους εξυπηρέτησης (να μην υπάρχουν δύο χωριστά ειδοποιητήρια, να αφαιρούνται τα ποσά από τα γραμμάτια και από τις εισφορές της επικουρικής κοκ). Όμως ο στόχος της κυβέρνησης έχει ήδη κοινοποιηθεί με δηλώσεις του τέως υφυπουργού Εργασίας Ν. Μηταράκη και με το πόρισμα της “Επιτροπής Σοφών”: ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης από 1/1/2021, ατομικός κουμπαράς κάθε ασφαλισμένου στον οποίο θα κατευθύνονται οι εισφορές (κατάργηση της “αλληλεγγύης των γενεών”) και επένδυση αυτών στην αγορά με ανάληψη ρίσκου από τον ασφαλισμένο. Στο ερώτημα “ποιός θα πληρώσει το κόστος της μετάβασης” αφού οι εισφορές χρηματοδοτούν σήμερα τις αποδοχές των νυν συνταξιούχων, η κυβέρνηση απαντά: οι ασφαλισμένοι! Γι' αυτό έχουν βάλει στο μάτι τα αποθεματικά του ΕΤΕΑΕΠ (περίπου οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ) που πλέον με την ενοποίηση εντάσσονται στον ΕΦΚΑ. Πρόκειται για πλιάτσικο ενός συσσωρευμένου κοινωνικού πλούτου από τις ιδιωτικές εταιρείες, με την κυβέρνηση να λειτουργεί ως μεσίτης και εκπρόσωπος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών.

δ. “Μα δεν θα αποκαθιστούσε τις αδικίες του νόμου Κατρούγκαλου η Νέα Δημοκρατία;”

Η ΝΔ ως αντιπολίτευση είχε μετατρέψει τον νόμο Κατρούγκαλου σε σκιάχτρο. Υποτίθεται ότι θα τον καταργούσε και θα προέβαινε σε αποκατάσταση των αδικιών που αυτός σήμανε για τους ασφαλισμένους. Όμως ο νόμος Βρούτση αποτελεί ουσιαστικά εφαρμοστική διάταξη του νόμου Κατρούγκαλου: αποδέχεται την αρχιτεκτονική του συστήματος (ενιαίο ταμείο), επισφραγίζει τα πολύ χαμηλά ποσοστά αναπλήρωσης και επιταχύνει τη λογική του ατομικού κουμπαρά προς την κατεύθυνση της πλήρους και αμιγούς κεφαλαιοποίησης. Η μόνη πραγματική διαφορά είναι η αναδιανομή του βάρους των εισφορών σε βάρος των οικονομικά αδύνατων ελεύθερων επαγγελματιών προς όφελος των οικονομικά εχόντων. Πρόκειται για “ταξική μονομέρεια” από την ανάποδη! Όσο δε αφορά τα περίφημα αναδρομικά, ο προϋπολογισμός του 2020 έχει εγγράψει για ασφαλιστικές δαπάνες ποσό ΜΙΚΡΟΤΕΡΟ κατά 200 εκατομμύρια ευρώ! Με το μειωμένο αυτό κονδύλι και με την κατάργηση της “13ης σύνταξης” (δηλαδή του προεκλογικού βοηθήματος που έδωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Μάιο), σκοπεύει η κυβέρνηση να “αποκαταστήσει” τις αδικίες... Στην πραγματικότητα, όλες οι κυβερνήσεις δεσμεύονται από τις μνημονιακές υποχρεώσεις που έχουν υπογράψει σύμφωνα με τις οποίες η ετήσια ασφαλιστική δαπάνη πρέπει να βαίνει μειούμενη μέχρι να φτάσει στο 12,5% του ΑΕΠ το 2030.

ε. Σσσσ! Η Ολομέλεια και οι Σύλλογοι κοιμούνται...

Μέχρι στιγμής, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΣΑ και η Ολομέλεια δεν έχουν ακόμα συζητήσει το νέο ασφαλιστικό και δεν δείχνουν να τους καίει. Ο λόγος είναι απλός: στα Διοικητικά Συμβούλια υπερ-εκπροσωπούνται οι δικηγόροι που θα δουν μείωση στις μηνιαίες ασφαλιστικές εισφορές. Δεν υπάρχει λοιπόν καμία αίσθηση επείγοντος, όπως υπήρχε με τον νόμο Κατρούγκαλου. Για τον λόγο αυτό, εκτός του να απαιτήσουμε από τους Συλλόγους να συνεδριάσουν και να εκφράσουν την αντίθεσή τους στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Να εκφραστεί η μεγάλη πλειοψηφία των φτωχότερων και νέων συναδέλφων που πλήττονται από τα νέα μέτρα, σε συνεργασία με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Να συμμετέχουμε στις απεργιακές κινητοποιήσεις και να απαιτήσουμε ενα δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, με αξιοπρεπή σύνταξη και παροχές υγειονομικής περίθαλψης για όλες και όλους!

 
   
   
   
   
28 Ιανουαρίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση ΔΣ ΔΣΑ, 23/1/2020: για το υπό ίδρυση Κέντρο Επιμόρφωσης και Κατάρτισης


“Είμαστε ακόμα πολύ πίσω! Σε Συλλόγους άλλων χωρών, δεν παίρνεις την ετήσια δικηγορική κάρτα αν δεν παρακολουθήσεις σεμινάρια κατάρτισης”. Με αυτή τη φράση του αντιπροέδρου του ΔΣΑ Χ. Κονδύλη, ξεκίνησε η συζήτηση στο ΔΣ του ΔΣΑ για το υπό δημιουργία Κέντρο Διά Βίου Κατάρτισης του ΔΣΑ. Την εισήγηση έκανε ο συνάδελφος Παν. Περράκης που ετοίμασε το Καταστατικό της υπό ίδρυση ΑΜΚΕ.

Η επέκταση και η συστηματοποίηση του επιστημονικού έργου του Συλλόγου είναι αυτονόητο κομμάτι της δράσης του. Ωστόσο, η συζήτηση για τη δημιουργία χωριστού νομικού προσώπου με τα χαρακτηριστικά που ακούσαμε στη συνεδρίαση του ΔΣ δεν αποσκοπεί σε αυτό. Πώς αλλιώς να εξηγήσουμε την πρόβλεψη για πιστοποιήσεις (ποινικολόγος, εργατολόγος, κλπ), για δίδακτρα σε σεμινάρια, για κονδύλια του ΕΣΠΑ που θα διεκδικήσει το νέο νομικό πρόσωπο και ούτω καθεξής; Μάλιστα κάποιες παρεμβάσεις συμβούλων, που τυπικά δήλωσαν τη διαφωνία τους, είχαν να κάνουν με τον “ανταγωνισμό” του νέου νομικού προσώπου του ΔΣΑ με το ΑΚΚΕΔ Προμηθέας. “Γιατί ξοδέψαμε μισό εκατομμύριο ευρώ για τον Προμηθέα και τώρα ερχόμαστε να φτιάξουμε νέο νομικό πρόσωπο;”, αναρωτήθηκε ο σύμβουλος Καλαντζόπουλος. Άλλες παρεμβάσεις επέμειναν στο ότι ήδη έχουν “μοιραστεί” τα πόστα (σύμβουλος Αναστασόπουλος), γεγονός που έκανε εμάς τους “αδαείς” (ομολογούμε ότι δεν ξέρουμε τα πράγματα “από τα μέσα”) να παρακολουθούμε μια συζήτηση που έμοιαζε με αντιπαράθεση χωριστών μαγαζιών προς άγραν πελατείας.

Η τοποθέτηση του συμβούλου της Εναλλακτικής Παρέμβασης – Δικηγορικής Ανατροπής ήταν η εξής: όποιος συνάδελφος μάθει ότι συζητάμε να ξοδέψουμε για αρχή 20 χιλιάδες ευρώ για ένα Κέντρο από το οποίο σύμβουλος λέει οτι στο μέλλον παίζει να εξαρτάται και η λήψη της κάρτας του Συλλόγου (!), θα μας πάρει με τις πέτρες. Η επιστημονική δουλειά του Συλλόγου δεν μπορεί να αποβεί σε επιχειρηματικό κυνήγι του Συλλόγου (συζητήθηκαν τα δίδακτρα που θα μπουν σε παρακολουθούντες τα σεμινάρια κλπ), πόσο δε μάλλον δεν μπορεί να είναι σε βάρος των μελών του Συλλόγου. Οι συνάδελφοι ήδη πληρώνουν πολλά μέσα από την ετήσια συνδρομή και τα γραμμάτια. Ο Σύλλογος, αντί να κυνηγάει να μπει στο παιγνίδι των πιστοποιήσεων (ανοίγοντας κιόλας την όρεξη σε μελλοντικές νομοθετικές παρεμβάσεις), θα έπρεπε να βγάλει ανακοίνωση καταγγελίας του νόμου για τα κολέγια, που είναι καταφανώς αντισυνταγματικός. Είμαστε ενάντια στο ΚΕΚ και υπέρ της επέκτασης και συστηματοποίησης του επιστημονικού έργου του ΔΣΑ. Αν ψηφιστεί απο την πλειοψηφία, θα απαιτήσουμε να μην σημάνει οποιαδήποτε επιβάρυνση για συναδέλφους και οποιοδήποτε εμπόδιο στην άσκηση του επαγγέλματος.

Το Κέντρο ψηφίστηκε επί της αρχής από την πλειοψηφία και η συζήτηση θα συνεχιστεί στο ΔΣ της 29/1/2020.

Θανάσης Καμπαγιάννης, σύμβουλος ΔΣ του ΔΣΑ για την Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή.