20 О‘ПЂПЃО№О»ОЇОїП… 2021
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδαςσυνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

συνδικαλιστική επικαιρότητα 2012

ПѓП„ОµОЇО»П„Оµ О±П…П„О® П„О· ПѓОµО»ОЇОґО± εκτύπωση

18 Οκτωβρίου 2012

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Η κράτηση προσωρινά κρατούμενων σε αστυνομικά κρατητήρια είναι παράνομη!


ANAKOINΩΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

Η κράτηση προσωρινά κρατούμενων σε αστυνομικά κρατητήρια είναι παράνομη!

Εκατοντάδες πολίτες που έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι με αποφάσεις δικαστικών οργάνων παραμένουν επί μήνες σε αστυνομικά κρατητήρια μέσα σε άθλιες συνθήκες. Η (προ)φυλάκιση είναι από μόνη πολύ βαριά προσβολή της ανθρώπινης προσωπικότητας γιαυτό και σύμφωνα με τον Σωφρονιστικό Κώδικα δεν εκτελείται οπουδήποτε αλλά μόνο σε ειδικούς χώρους/φυλακές που εξασφαλίζουν ένα μίνιμουμ αναγκαίων όρων επιβίωσης έστω και σε συνθήκες εγκλεισμού. Από πουθενά δεν χορηγείται εξουσία σε κρατικές αρχές να φυλακίζουν ανθρώπους σε χώρους άλλους από αυτούς που είναι ειδικά προορισμένοι γιαυτό το σκοπό.

Παρ’ όλ’ αυτά με το πρόσχημα ότι οι φυλακές είναι γεμάτες , προσωρινά κρατούμενοι, καθώς και υπό απέλαση μετανάστες, κρατούνται σε αστυνομικά κρατητήρια χωρίς τις ελάχιστες εγγυήσεις που παρέχει και αυτή ακόμα η φυλακή. Δεν έχουν πρόσβαση σε προαύλιο, δεν μπορούν να κινηθούν , κοιμούνται στο πάτωμα , η καθαριότητα είναι ανύπαρκτη, ο εφοδιασμός με ατομικά είδη είναι ιδιαίτερα προβληματικός, δεν υπάρχει οργανωμένη ιατρική υπηρεσία, οι συνθήκες επικοινωνίας με συνηγόρους και οικείους είναι απλώς απαράδεκτες.

Τονίζουμε ότι δεν είναι ευθύνη των κρατουμένων η συνεχής διόγκωση του αριθμού των φυλακισμένων με τη διαρκή εγκληματοποίηση νέων συμπεριφορών , την αυστηροποίηση των ποινών ούτε η επικαλούμενη οικονομική αδυναμία για την αποπεράτωση των ημιτελών καταστημάτων κράτησης.

Ο ΔΣΑ πρέπει να παρέμβει άμεσα για να σταματήσει η κράτηση προφυλακισμένων σε αστυνομικά κρατητήρια, να ελεγχθούν πειθαρχικά οι εισαγγελείς που παραλείπουν να διατάξουν τη μεταγωγή κρατουμένων σε κάποια φυλακή και να μην εκτελούνται προσωρινές κρατήσεις αν δεν υπάρχει δυνατότητα γι΄ αυτό, ιδίως για τα σχετικά ελαφρότερα εγκλήματα. Τέλος πρέπει άμεσα να γίνει νομοθετική ρύθμιση για θέσπιση εναλλακτικών τρόπων έκτισης ποινής. Αθήνα 27 Σεπτέμβρη 2012

 
   
   
   
   
2 Μαρτίου 2012

εκτύπωση του άρθρου pdf
   ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΑΣ:


Κατεβάστε εδώ το πρότυπο προσφυγής κατά ΔΕΗ

Κατεβάστε εδώ το πρότυπο προσφυγής εισφοράς και τέλους

 

ΓΙΑΤΙ ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΜΑΣ:

Γιατί το μνημόνιο οδηγεί στην εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας και ανοίγει διάπλατα το δρόμο προς τη χρεωκοπία. Η εξαθλίωση των πολιτών σημαίνει και την εξαθλίωση των δικηγόρων.

Γιατί τα μέτρα που προβλέπει το μνημόνιο μετατρέπουν ακόμα περισσότερο τη δικαιοσύνη σε εμπόρευμα πολυτελείας. Στα δικαστήρια θα μπορούν να προσφεύγουν μόνο όσοι αντέχουν το διογκούμενο οικονομικό κόστος, καθώς πέρα από την επιβολή ΦΠΑ που αύξησε το κόστος των δικηγορικών υπηρεσιών κατά 23%, το εισαχθέν προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης καθιερώνει νεα αυξημένα παράβολα υπέρ του Δημοσίου και οικονομικές επιβαρύνσεις (100 ευρώ για μήνυση –από 15, 200 ευρώ για έφεση, 300 ευρώ για αναίρεση, 300 ευρώ για προσφυγή κατά του κλητηρίου θεσπίσματος και νέο τόκο επιδικίας), ενώ ήδη το μεγαρόσημο αυξήθηκε από 0,5 ή 1 ή 2 ευρώ σε 3, 5 και 15 ευρώ αντίστοιχα!! (άρθρο 7 παρ.10 του Ν. 4043/12) Ταυτόχρονα φαλκιδεύονται βασικά δικαιώματα του κατηγορουμένου με την ίδρυση μονομελών εφετείων κακουργημάτων, ενώ και η ταχύτητα και ποιότητα απονομής της δικαιοσύνης αναμένεται να χειροτερεύσουν ακόμα περισσότερο αφού η πλειονότητα των υποθέσεων μεταφέρεται στα ειρηνοδικεία χωρίς όμως να ενισχύονται οι πόροι για αίθουσες και προσωπικό (που άλλωστε μειώθηκε με τα νεα βαθμολόγια/μισθολόγια και την εφεδρεία)

Γιατί το μνημόνιο προβλέπει μέχρι τέλος Φεβρουαρίου την αναμόρφωση του κώδικα δικηγόρων, έτσι ώστε να καταργηθούν τα κατώτατα όρια αμοιβών για τους έμμισθους δικηγόρους, μέτρο που πλήττει τόσο τους δικηγόρους που δουλεύουν σε τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρείες και σε νπδδ, όσο και τους μισθωτούς δικηγόρους των μεγάλων δικηγορικών γραφείων και εταιρειών.

 Ταυτόχρονα καταργεί ολοσχερώς την παράσταση των δικηγόρων στα συμβόλαια (με την αναμόρφωση του Κώδικα), καθώς και τα γραμμάτια προείσπραξης στα δικαστήρια (ρητά επιτάσσει την απεξάρτηση των ασφαλιστικών εισφορών και των συνδρομών προς τους συλλόγους από την δικηγορική αμοιβή, καθώς και την κατάργηση της φορολόγησης στην πηγή μέχρι τον Απρίλιο του 2012) με αποτέλεσμα είτε την πλήρη κατάρρευση των ασφαλιστικών ταμείων, είτε την τεράστια διόγκωση των ασφαλιστικών εισφορών στο ποσό των 9.000 ευρώ ετησίως (ήδη άλλωστε οι εισφορές αυξήθηκαν κατά 20% για όλους και οι δικηγόροι μετά την 1-1-93 μετατάσσονται υποχρεωτικά ανά τριετία σε ανώτερη -και πιο ακριβή- ασφαλιστική κατηγορία). Με την κατάργηση άλλωστε της φορολόγησης στην πηγή ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για τα νεα φορολογικά τεκμήρια

Γιατί το μνημόνιο προβλέπει για το 1ο τρίμηνο του 2012 την απαλλαγή από την δικαστική κρίση μιας σειράς διαδικασιών (προσημειώσεις, σωματεία, οικογενειακές, διαταγές πληρωμής), που υποτίθεται ότι είχε αποφευχθεί από τις προηγούμενες αποχές μας.

Γιατί οι μόνοι που θα κερδίσουν από τα μέτρα αυτά είναι οι μεγάλες δικηγορικές εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού που «απελευθερωνονται» ώστε να επεκταθούν σε όλη την Ελλάδα, να πετάξουν έξω από το επάγγελμα τη μεγάλη πλειοψηφία των δικηγόρων και να «ανοίξουν» ώστε να  δέχονται κεφαλαιακές επενδύσεις

Γιατί το μνημόνιο και η νεα δανειακή σύμβαση ανατρέπουν κάθε έννοια λαϊκής κυριαρχίας. Γιατί θέλουμε να διατηρήσουμε το ρόλο του δικηγόρου ως υπερασπιστή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και όχι ως αναξιοπρεπή υπηρέτη της τρόϊκας.
Γιατί ξέρουμε ότι μόνο αν τους ανατρέψουμε μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες

Ή ΕΜΕΙΣ Ή ΑΥΤΟΙ

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

 
   
   
   
   
2 Μαρτίου 2012

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Συναδέλφισσες – Συνάδελφοι


Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Σήμερα 28/2 ήταν η μέρα που κατά την απόφαση της Γ.Σ. των δικηγόρων (14.2.2012) έπρεπε να πραγματοποιηθεί επαναληπτική Γ.Σ.

Εκατοντάδες δικηγόροι που παρακολούθησαν το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. ήρθαν αντιμέτωποι για 3η φορά με την παράνομη και αυταρχική άρνηση της διοίκησης του Δ.Σ.Α. να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Γ.Σ.

Ολοι εμείς που παρευρεθήκαμε για άλλη μια φορά στο Σύλλογο αρνούμαστε και αντιστεκόμαστε στο πραξικόπημα.

Γι’αυτό αποφασίσαμε συλλογικά και αμεσοδημοκρατικά να καταλάβουμε το κτίριο του Δ.Σ.Α. Η κατάληψη θα λειτουργήσει ως Κέντρο Ενημέρωσης όλων των συναδέλφων και Προώθησης των αποφάσεων της Γ.Σ. Απευθυνόμενοι στη κοινωνία δηλώνουμε:

α) Την στιγμή που οι πολίτες περισσότερο από ποτέ έχουν ανάγκη δικαστικής προστασίας, η κυβέρνηση ανεβάζει το κόστος σε δυσθεώρητα ύψη, αποκλείει τους εργαζόμενους από τη δικαστική προστασία και καταδικάζει τη μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολουμένων και μισθωτών δικηγόρων στην εξαθλίωση και την ανεργία.

β) Αυτή η διοίκηση του Δ.Σ.Α. δεν εκφράζει τους χιλιάδες πληττόμενους δικηγόρους, αλλά τη κυβέρνηση και τα συμφέροντα κάθε λογής δικηγορικών και μη εμπορικών εταιρειών, εξασφαλίζοντας την εφαρμογή των μνημονιακών επιταγών.

γ) Οι δικηγόροι έχουν αποφασίσει και στη Γενική τους Συνέλευση ότι ο μόνος δρόμος είναι αυτός των μαζικών κινητοποιήσεων μαζί με το σύνολο των αγωνιζόμενων ανθρώπων.

δ) Αγωνιζόμαστε για:

1ον) ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΒΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ.

Η δικαστική προστασία είναι κοινωνικό αγαθό συνταγματικά κατοχυρωμένο. Ο δικηγόρος δεν είναι έμπορος ούτε φοροεισπράκτορας, αλλά υπερασπιστής δικαιωμάτων και ελευθεριών.

2ον) ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΘΕ ΕΜΜΕΣΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗΣ (Φ.Π.Α. τέλος επιτηδεύματος, χαράτσια ΔΕΗ κλπ.).

3ον) Διαγραφή των χρεών όλων των νοικοκυριών προς τις Τράπεζες, οι οποίες από το 2008 μέχρι σήμερα έχουν λάβει κρατικές ενισχύσεις τις οποίες πληρώνουν οι φορολογούμενοι ύψους 200 δισ. ευρώ.

4ον) Πλήρη ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ελεύθερη δημόσια και δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους.

5ον) Κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων.

6ον) Να πέσει αυτή η κυβέρνηση και κάθε επίδοξος διαχειριστής ανάλογης πολιτικής.

Οι δικηγόροι δηλώνουν ότι συμπορεύονται με τον υπόλοιπο λαό.

Η Επιτροπή Αγώνα Δικηγόρων Αθήνας ΚΑΛΕΙ τα μέλη του Δ.Σ. να προσέλθουν στο κτίριο του Δ.Σ.Α. και να συνεδριάσουν προκειμένου να συγκαλέσουν άμεσα τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΡΑ ΑΡΧΙΖΕΙ!

 

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

 
   
   
   
   
21 Φεβρουαρίου 2012

εκτύπωση του άρθρου pdf
   οι θέσεις της εναλλακτικής για την συνέλευση


ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ 9.2.2012

          Κάθε εξαγγελία της κυβέρνησης χρεοκοπίας και της τρόικας φέρνει τους δικηγόρους λίγο πιο κοντά στην απελευθέρωση:
ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΑΣ!

          Οι ασφαλιστικές εισφορές αυξήθηκαν περίπου 22% για όλους τους συναδέλφους.
Επιβλήθηκε υποχρεωτική ανά τριετία μετάβαση στην ανώτερη ασφαλιστική κλίμακα χωρίς κανένα άλλο κριτήριο και ανεξάρτητα από το εισόδημα, τη στιγμή που οι συντάξεις όλων των κλάδων περικόπτονται δραστικά και τα αποθεματικά των ταμείων εξυπηρετούν τους τόκους των δημόσιων δανείων. Απελευθέρωση από τη σύνταξη δηλαδή.
Επιβλήθηκε υποχρεωτική ασφάλιση στους ασκούμενους συναδέλφους, ώστε να  απελευθερωθούν ακόμη και από την πενιχρή αμοιβή που λαμβάνουν.
Καταργήθηκαν οι ελάχιστες αμοιβές, ώστε να απελευθερωθούμε, ιδιαίτερα οι νέοι συνάδελφοι, από οποιαδήποτε κατοχύρωση αξιοπρεπούς διαβίωσης με τη δύναμη της δουλειάς μας.
Καλούμαστε να πληρώνουμε τέλη επιτηδεύματος και εισφορές αλληλεγγύης ώστε να σπάσουν τα δεσμά της συντήρησης των οικογενειών μας.
Επιβλήθηκε ΦΠΑ 23% στις υπηρεσίες μας, ώστε να απελευθερωθούμε από την συγκράτηση των αμοιβών μας εν μέσω κρίσης και, βέβαια, να απελευθερωθούν και οι πελάτες μας από την δυνατότητά τους να μας αναθέτουν  με εύλογες γι’ αυτούς δαπάνες την υπεράσπισή τους.
Επιτράπηκε στις εγχώριες δικηγορικές εταιρίες να ιδρύουν υποκαταστήματα στην επαρχία, ώστε να απελευθερωθούν οι συνάδελφοί μας εκεί από τις υπηρεσίες που παρέχουν, εις όφελος των εταιρειών που θα εγκαθίστανται.

          Κι όμως, οι επιταγές της τρόικας για το νέο μνημόνιο ΜΑΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΟ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΜΑΣ ΝΑ ΖΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ ΜΑΣ:
«για την βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις ανοικτές αγορές» θα προωθηθούν:

  • Ελευθερία λειτουργίας αλλοδαπών δικηγορικών εταιριών και ίδρυσης υποκαταστημάτων.
  • Άρση της απαγόρευση διορισμού/επαναδιορισμού ως δικηγόρων δημόσιων διοικητικών υπαλλήλων, στρατιωτικών κ.ά. και δικηγόρων που έχουν παραιτηθεί από το δικηγορικό λειτούργημα (π.χ. δικαστών!!!!!!!!!!!!!!)
  • Κατάργηση υποχρεωτικής παράστασης δικηγόρου  στα συμβόλαια και στη διενέργεια ελέγχου τίτλων.
  • Αύξηση αριθμού των εντολέων στους οποίους ένας δικηγόρος μπορεί να παρέχει υπηρεσίες με πάγια περιοδική αμοιβή
  • Κατάργηση κατοχυρώσεων για την ελάχιστη πάγια περιοδική αμοιβή.
  • Απελευθερώνει τη δυνατότητα διαφήμισης
  • Καταργεί τους πόρους των Συλλόγων και τους αντικαθιστά με υποχρεωτικές περιοδικές εισφορές
  • Επιβάλλει κατώτατο ετήσιο τεκμήριο διαβίωσης το εισόδημα των 25.000€!!!!!, το οποίο προσαυξάνεται με «αντικειμενικά» κριτήρια, όπως τα χρόνια άσκησης του επαγγέλματος ή το ιδιόκτητο γραφείο.
  • ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ

          Η απελευθέρωση όμως αφορά και την απονομή της δικαιοσύνης! Οι πολίτες απελευθερώνονται από κάθε δυνατότητα πρόσβασης σε αυτήν. Το  νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τα αυξημένα παράβολα, την αύξηση της ύλης των Ειρηνοδικείων (που τα μετατρέπει σε περιφερειακά Πρωτοδικεία), τα μονομελή Εφετεία που θα κρίνουν και κακουργήματα, δίνει το πλήρες νόημα στην «απελευθερωμένη Δικαιοσύνη».  Δραματική αύξηση του κόστους που αποκλείει όλο τον δοκιμαζόμενο λαό από την δικαστική προστασία, τη στιγμή μάλιστα που την έχει περισσότερο ανάγκη από ποτέ.  Αντί για δικαστική προστασία, εγγυημένη προχειρότητα, αδιαφάνεια και αυταρχισμός περιμένει τον πολίτη που, θέλοντας ή μη, θα βρεθεί μπροστά στα δικαστικά έδρανα.  Με αυτόν τον τρόπο, η καλή μας κοινοβουλευτική χούντα, μας απελευθερώνει από τους πελάτες και το άγχος που μας προκαλούν με τις υποθέσεις τους ...
Η δικαστική προστασία γίνεται εμπόρευμα πολυτελείας, προσιτό σε όποιον έχει να το πληρώσει. Από την άλλη πλευρά, όχι προστασία, αλλά αμείλικτη δίωξη περιμένει κάθε διαμαρτυρόμενο,  απεργό, διαδηλωτή ή απλώς φτωχό που δεν κατάφερε να σταθεί στο ύψος της νέας «εθνικής υπόθεσης», της διάσωσης τραπεζιτών και λοιπών μεγαλοκαρχαριών από την κρίση!
Τα μέτρα που λαμβάνονται και σχεδιάζονται για τους δικηγόρους δεν είναι ξεχωριστά από την χρεοκοπία ολόκληρου του ελληνικού λαού η οποία μεθοδεύεται από την κυβέρνηση και την τρόικα. Ό,τι  συμβαίνει σε κάθε γειτονιά, ό,τι πιστεύαμε, ελπίζαμε, ευχόμαστε, είχαμε την ψευδαίσθηση ότι συνέβαινε κάπου αλλού και όχι κοντά μας, τώρα είναι καθημερινός εφιάλτης για την τεράστια πλειοψηφία των συναδέλφων. Αυταπασχολούμενοι με πολλά χρόνια δικηγορίας κλείνουν τα γραφεία τους και κυνηγούν μια θέση στις μεγάλες δικηγορικές εταιρίες, χωρίς καμιά κατοχύρωση. Νέοι συνάδελφοι διαπραγματεύονται συνθήκες σκλαβιάς και αμοιβές πείνας των 600 και 700€, φυσικά αυτασφαλιζόμενοι. Οι ασκούμενοι συνάδελφοι δουλεύουν χωρίς καμία απολύτως κατοχύρωση, με τους χειρότερους δυνατούς όρους, για ένα χαρτζιλίκι που στην καλύτερη περίπτωση φτάνει τα 600€, εννοείται αυτασφαλιζόμενοι. Κάθε ένας από εμάς τρέμει το τέλος του τριμήνου που θα κληθεί εν είδει φοροεισπράκτορα να αποδώσει τον ΦΠΑ. Τα δάνεια για τα «ιδιόκτητα» γραφεία τρέχουν, ενώ καλούμαστε να πληρώσουμε, τέλος επιτηδεύματος, χαράτσι, ετακ, φμαπ, εισφορά αλληλεγγύης, φπα και ασφάλιση αυξημένη 22% (για μια σύνταξη που δε θα πάρουμε ποτέ). Το Ταμείο Προνοίας αρνείται να καλύψει ιατρικές δαπάνες μας επικαλούμενο ταμειακές αδυναμίες. …………………………
Το συμπέρασμα είναι ένα: Για κάθε έναν συνάδελφο τίθεται πλέον ένα καθαρό δίλημμα:

Ή ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ Ή ΜΙΣΘΩΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ

          Φυσικά, κάποιοι ωφελούνται από τα μέτρα αυτά. Δεν είναι άλλοι από τις ΠΟΛΥ μεγάλες δικηγορικές εταιρίες. Αυτές που απασχολούν δεκάδες συναδέλφους προτείνοντάς τους το αμερικάνικο όνειρο της δικηγορίας των δεκάδων ωρών εργασίας, χωρίς ασφάλιση, με πενιχρή αμοιβή, συχνά με εργασία φασόν, με την ψευδαίσθηση της ανέλιξης και της «στελεχοποίησης». Είναι τα νομικά τμήματα των  τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων. Είναι οι ίδιες οι μεγάλες επιχειρήσεις για τις οποίες η πρόσβαση στη δικηγορική υπηρεσία και στη δικαιοσύνη καθίσταται ευνοϊκότερη και φθηνότερη.
Με βιομηχανικούς ρυθμούς, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, ξεριζώνει τα δικαιώματα και ελευθερίες των πολιτών και «φυτεύει» δικαιώματα και ελευθερίες εταιριών.  Το κόλπο παλιό και δοκιμασμένο. Από το «στρατό» των ανέργων που δημιουργείται, προσλαμβάνουν και κακοπληρώνουν τους δικηγόρους, ενώ πουλάνε ακριβά το αποτέλεσμα της εργασίας τους!  Έτσι, κερδίζουν αυτές και τροφοδοτείται η ανάπτυξη που είναι άλλωστε «εθνικός στόχος»!
Για άλλη μια φορά, στην ολομέτωπη αυτή επίθεση, η διοίκηση του ΔΣΑ παίρνει το μέρος του επιτιθέμενου (άλλωστε, πλειοψηφούν οι εκλεκτοί των κυβερνώντων), διαχωρίζοντας τη θέση της από τη θέση του Συντονιστικού της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας στο θέμα της 48ωρης πανελλαδικής αποχής των δικηγόρων στις 23 και 24 Ιανουαρίου 2012. Ξεπουλάει, έτσι, τον αγώνα των δικηγόρων ήδη από το ξεκίνημά του. Δεν μας εκπλήσσει. Ξέρουμε ότι δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα από διαπραγματεύσεις που γίνονται πίσω από κλειστές πόρτες, ερήμην μας, από προσχηματικές αποχές που σκοπεύουν να προφυλάξουν τους «αρχηγούς» του ΔΣΑ από την οργή μας. Δεν περιμένουμε κανέναν «φωτισμένο» σωτήρα να μας σώσει.
Συγκρουόμαστε με τη «δικηγορική αγορά». Είμαστε υπερασπιστές λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Στο πλευρό κάθε εργαζόμενου και άνεργου, νέου ή συνταξιούχου που, όπως και εμείς, δέχεται τα πυρά του κοινωνικού πολέμου που μας έχουν κηρύξει. Απαιτούμε κατάργηση όλων των παραβόλων και δικαστικών ενσήμων. Αρνούμαστε να πληρώσουμε χαράτσια και τεκμήρια. Απαιτούμε, ελεύθερα, δημόσια και δωρεάν, όλα τα κοινωνικά αγαθά, για όλους. Δεν τα φάγαμε μαζί, ΔΕΝ ΧΡΩΣΤΑΜΕ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ.

-          Θέλουμε η δικαιοσύνη να είναι αγαθό ισότιμα προσβάσιμο σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και όχι ακριβό εμπόρευμα, προσιτό μόνο σε όσους διαθέτουν χρήματα και μέσα.
-          Θέλουμε ο δικηγόρος να είναι λειτουργός της δικαιοσύνης, υπερασπιστής δικαιωμάτων και όχι έμπορος και φοροεισπράκτορας της εκάστοτε κυβέρνησης.
-          Θέλουμε να παραμείνουμε στη δικηγορία, σε πείσμα όλων όσων θέλουν τη δικηγορική ύλη να τη μοιράζονται μεταξύ τους λίγες εύρωστες δικηγορικές εταιρείες και η πλειοψηφία των δικηγόρων να έχουν θέση σκληρά εργαζομένων και χαμηλά αμειβομένων υπαλλήλων σε αυτές.
-          Θέλουμε να έχουμε πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι να πετιόμαστε έξω από την ασφάλιση εξαιτίας των υπέρογκων εισφορών, όπως αυτές έχουν θεσπιστεί μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.
-          Δεν θέλουμε να βαδίσουμε στο δρόμο της εξαθλίωσης, στον οποίο κυβέρνηση και τρόικα μας σπρώχνουν, μαζί με μια κοινωνία υπερφορολογούμενη, χωρίς εργασιακά, κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα.
-          Δεν θέλουμε να πληρώνουμε κεφαλικούς φόρους, προκειμένου να συγκεντρώνει η εκάστοτε κυβέρνηση χρήματα για τους τραπεζίτες.
-          Θέλουμε να συμπαρασταθούμε και να συναγωνιστούμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΕΕ, ΔΝΤ, τρόικας και προθύμων συμμάχων (ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ).
-          Θέλουμε το δικηγορικό σώμα να είναι ενεργό μέσα από διαδικασίες συνελεύσεων και όχι παθητικό και έρμαιο των αποφάσεων του Δ.Σ. ή του Προέδρου του Δ.Σ.Α.
ΠΡΟΤΕΙΝΟΥΜΕ:
Πενθήμερη αποχή και νέα γενική συνέλευση για την συνέχιση του αγώνα μας.
Συγκρότηση ανοιχτής απεργιακής επιτροπής που θα επεξεργάζεται τις πρωτοβουλίες του Συλλόγου και θα ενημερώνει τα μέλη.
Περιφρούρηση της αποχής σε μεγάλες δικηγορικές εταιρίες, τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες.
Διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας την………………
Συντονισμός με άλλους κλάδους ελευθέρων επαγγελματιών
Συμμετοχή στην κατάληψη της πλατείας Συντάγματος την Κυριακή 12.2.2012

ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΝΑ ΧΑΣΟΥΜΕ.

ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΩΝΙΣΤΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ!

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

 
   
   
   
   
30 Ιανουαρίου 2012

εκτύπωση του άρθρου pdf
   ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το μεσημέρι της Τρίτης 24 Ιανουαρίου 2012 δικηγόροι, μέλη της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθηνών και της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών, βρεθήκαμε έξω από την τουρκική πρεσβεία για να διαμαρτυρηθούμε για τη συνεχιζόμενη φυλάκιση 39 Τούρκων και Κούρδων συναδέλφων μας, υπερασπιστών των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη γειτονική χώρα, οι οποίοι συνελήφθησαν απλώς και μόνο εξαιτίας του έργου τους ως δικηγόρων. Το ίδιο έκαναν συνάδελφοί μας στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής μέρας αλληλεγγύης στους φυλακισμένους συναδέλφους μας.

Η ελληνική διαμαρτυρία συνοδεύτηκε ωστόσο από την πανευρωπαϊκή πρωτοτυπία όλοι οι διαδηλωτές να συλληφθούν και να προσαχθούν στη ΓΑΔΑ, όπου έγινε καταγραφή των στοιχείων τους.

Ελπίζουμε να είναι προφανές σε όλους και όλες ότι πρόκειται για γεγονός ανήκουστο και αδιανόητο.

Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι καταλύθηκε χωρίς κανένα απολύτως πρόσχημα, χωρίς η αστυνομία να μπει στον κόπο να διατυπώσει έστω κάποια δικαιολογία. Σε αντιπαράθεση με τις συλλήψεις στην Τουρκία, οι Έλληνες δικηγόροι συνελήφθησαν στη "δημοκρατική" ελληνική έννομη τάξη επειδή άσκησαν το έργο τους ως πολίτες  που διαμαρτύρονται μέσα σε συνταγματικά κατοχυρωμένα πλαίσια. Παρά τις ερωτήσεις των συλληφθέντων συναδέλφων, κανείς δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει ποιος έδωσε την εντολή για τη σύλληψή τους (που ευσχήμως βαφτίστηκε "προσαγωγή"), το λόγο της σύλληψης, το σκοπό της καταγραφής των στοιχείων τους.

Αρνούμαστε να θεωρήσουμε το χθεσινό συμβάν ως μια απλά γελοία ιστορία, αν και σίγουρα έχει και αυτή τη διάσταση. Κι αυτό γιατί δε θεωρούμε ότι όλα αυτά συνέβησαν κατά λάθος ή τυχαία.  Δε θεωρούμε τυχαίο το γεγονός ότι διαλύθηκε μια συγκέντρωση έξω από την τουρκική πρεσβεία ούτε ότι η αστυνομία αναζητούσε Τούρκους και Κούρδους διαδηλωτές ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ούτε ότι καταγράφηκαν τα στοιχεία των συναδέλφων μας.  

Απαιτούμε να λάβουμε απαντήσεις: ποιος έδωσε την εντολή για τις χθεσινές συλλήψεις; θα αναλάβει κάποιος την ευθύνη για την έμπρακτη απαγόρευση μιας ειρηνικής συγκέντρωσης διαμαρτυρίας; τι είδους συνεργασία και τι είδους ανταλλαγή πληροφοριών υπάρχει ανάμεσα στην ελληνική και την τουρκική κυβέρνηση;

Καλούμε όλους τους δημοκρατικούς δικηγόρους και όλους τους δημοκρατικούς πολίτες σε εγρήγορση και κινητοποίηση αν δε θέλουμε όλα αυτά να είναι εικόνες από το μέλλον μας. Στην Ελλάδα του μνημονίου βιώνουμε καθημερινά μία οριακή κατάσταση παραβίασης των δημοκρατικών δικαιωμάτων σε κάθε έκφραση του κοινωνικής ζωής.

Ας σταματήσουμε τώρα αυτή την τάση, είναι στο χέρι μας!

Αθήνα, 27 Ιανουαρίου 2012