20 О‘ПЂПЃО№О»ОЇОїП… 2021
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδαςσυνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

συνδικαλιστική επικαιρότητα 2011

ПѓП„ОµОЇО»П„Оµ О±П…П„О® П„О· ПѓОµО»ОЇОґО± εκτύπωση

27 Οκτωβρίου 2011

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Αποχή των δικηγόρων από 13/10/11 μέχρι και 19/10/11


Στηρίζουμε την απόφαση για αποχή των δικηγόρων από 13/10/11 μέχρι και 19/10/11 και θα κινητοποιηθούμε ώστε να είναι ουσιαστική και όχι μια ακόμη τουφεκιά στο βρόντο. Αυτό, βέβαια, δε σημαίνει ότι συντασσόμαστε με τα οποιαδήποτε στενά συντεχνιακά αιτήματα παρουσιάζονται στο σκεπτικό αυτής της απόφασης. Εμείς απέχουμε γιατί:

-          Θέλουμε η δικαιοσύνη να είναι αγαθό ισότιμα προσβάσιμο σε όλα τα κοινωνικά στρώματα και όχι ακριβό εμπόρευμα, προσιτό μόνο σε όσους διαθέτουν χρήματα και μέσα.

-          Θέλουμε ο δικηγόρος να είναι λειτουργός της δικαιοσύνης, υπερασπιστής δικαιωμάτων και όχι έμπορος και φοροεισπράκτορας της εκάστοτε κυβέρνησης.

-          Θέλουμε να παραμείνουμε στη δικηγορία, σε πείσμα όλων όσων θέλουν τη δικηγορική ύλη να τη μοιράζονται μεταξύ τους λίγες εύρωστες δικηγορικές εταιρείες και η πλειοψηφία των δικηγόρων να έχουν θέση σκληρά εργαζομένων και χαμηλά αμειβομένων υπαλλήλων σε αυτές.

-          Θέλουμε να έχουμε πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα και όχι να πετιόμαστε έξω από την ασφάλιση εξαιτίας των υπέρογκων εισφορών, όπως αυτές έχουν θεσπιστεί μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου.

-          Δεν θέλουμε να βαδίσουμε στο δρόμο της εξαθλίωσης, στον οποίο κυβέρνηση και τρόικα μας σπρώχνουν, μαζί με μια κοινωνία υπερφορολογούμενη, χωρίς εργασιακά, κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα.

-          Δεν θέλουμε να πληρώνουμε κεφαλικούς φόρους, προκειμένου να συγκεντρώνει η εκάστοτε κυβέρνηση χρήματα για τους τραπεζίτες.

-          Θέλουμε να συμπαρασταθούμε και να συναγωνιστούμε με τους υπόλοιπους εργαζόμενους ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΕΕ, ΔΝΤ, τρόικας και προθύμων συμμάχων (ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΔΗΣΥ).

-          Θέλουμε το δικηγορικό σώμα να είναι ενεργό μέσα από διαδικασίες συνελεύσεων και όχι παθητικό και έρμαιο των αποφάσεων του Δ.Σ. ή του Προέδρου του Δ.Σ.Α.

-          Θέλουμε να αποφασίζουμε εμείς για τις ζωές μας και όχι κάποιοι άλλοι για εμάς.

-          Θέλουμε αποχή διαρκείας που θα μπλοκάρει τις εισπράξεις της κυβέρνησης και του κράτους και θα αναδείξει την εναντίωση του δικηγορικού σώματος στα μέτρα της κυβέρνησης.

     ΕΜΠΡΟΣ ΤΩΡΑ ΓΙΑ ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ 

  

 

          ΕΝΝΑΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

 
   
   
   
   
27 Οκτωβρίου 2011

εκτύπωση του άρθρου pdf
   ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ(;)!


ΑΣΚΟΥΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ(;)!

(Πάντως σίγουρα δεν λειτουργούμε ως απεργοσπάστες...)

 

Από τον φετινό Σεπτέμβρη οι ασκούμενοι έχουμε τη δυνατότητα να περάσουμε το ένα από τα τρία εξάμηνα της άσκησης στα δικαστήρια. Όσοι από εμάς απασχολούμαστε στα πλαίσια του νέου θεσμού εξ αρχής διαπιστώσαμε ότι στην ουσία το αντικείμενο της εργασίας περιορίζεται στην κάλυψη κενών στις γραμματείες των δικαστηρίων, ρόλος που πριν από εμάς είχε ανατεθεί στον έτερο της άσκησης θεσμό ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας, τα γνωστά μας stage. Βέβαια η προοπτική ενός εξαμήνου άσκησης, με συγκεκριμένες απολαβές και ωράρια, φάνταζε και φαντάζει ελκυστική ιδιαίτερα αν συγκριθεί με τις συνθήκες στο μέσο δικηγορικό γραφείο, του κακοπληρωμένου «παιδιού για όλες τις δουλειές»- από τις καφέδες, τις ουρές κλπ.

Τα παραπάνω θα ήταν άλλοτε τμήμα ενός συνδικαλιστικού κειμένου για την άσκηση που στα πλαίσια του νέου θεσμού, και σημειολογικά, αναγνωρίζεται ως κακοπληρωμένη και ανασφάλιστη εργασία. Όμως σε μια συγκυρία που όλη η κοινωνία βρίσκεται σε αναταραχή, όπως αυτό εκφράστηκε από την παλλαϊκή συμμετοχή στην τελευταία 48ωρη απεργία, στις 19-20 Οκτώβρη, μπαίνει κι άλλο ένα ζήτημα. Τι δυνατότητα υπάρχει στον ασκούμενο στα δικαστήρια δικηγόρο να διεκδικήσει συλλογικά τα δικαιώματα του και να αντιπαλέψει μαζί με τον κόσμο της εργασίας μια πολιτική που υποθηκεύει το μέλλον του; Η απάντηση που δόθηκε πρόσφατα είναι σαφής: «Μπορείς να λείψεις μόνο με χαρτί γιατρού», «δεν έχετε δικαίωμα απεργίας», «Δεν καλύπτεστε από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, τις ενώσεις των δικαστικών υπαλλήλων και του δικηγορικούς συλλόγους».

Έτσι η άσκηση στα δικαστήρια, εκτός από:

·         ανασφάλιστη(αλήθεια πως θα πληρωθούν οι υποχρεωτικές πλέον εισφορές στα ταμεία νομικών και προνοίας;)

·         κακοπληρωμένη (...απλήρωτοι βέβαια μέχρι στιγμής- το κείμενο γράφεται 25/10/2011 και ούτε φωνή, ούτε ακρόαση)

·         γίνεται χώρος δίχως κατοχυρωμένα περιθώρια συλλογικής διεκδίκησης.

 Με τον τρόπο αυτό αφήνεται η δυνατότητα στο υπουργείο να αξιοποιούμαστε ως απεργοσπαστικό δυναμικό απέναντι στους συναδέλφους δικαστικούς υπαλλήλους, κλάδου του οποίου, άλλωστε όπως έχει αναφερθεί, καλύπτουμε στην ουσία τα κενά υποστελέχωσης. Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση για να χτυπήσει τους κλαδικούς αγώνες, με τελευταίο παράδειγμα τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στους Ο.Τ.Α., παίζει το αντιθεσμικό χαρτί της επίταξης, στερώντας στην ουσία το δικαίωμα της απεργίας, είναι τουλάχιστον απαράδεκτο να υπάρχει, η παραμικρή δυνατότητα, να αξιοποιηθούμε οι ασκούμενοι, στα δικαστήρια, δικηγόροι, με αυτόν τον τρόπο.

Τη στιγμή που η κοινωνία παλεύει για  να μην πληρωθεί το χρέος που δεν δημιούργησε ,

Τη στιγμή που ο δικηγορικός κλάδος βρίσκεται (ή τουλάχιστον θα έπρεπε να βρίσκεται...) σε αναβρασμό ενάντια στην προοπτική μείωσης της ύλης και απέναντι στο λεγόμενο άνοιγμα του επαγγέλματος, που κάνει την πρόσβαση στη δικαιοσύνη απρόσιτη στη λαϊκή πλειοψηφία και «ρίχνει πόρτα» σε πολλούς από εμάς που επιθυμούν να εργάζονται με ανθρώπινους όρους στο αντικείμενο των σπουδών τους,

Τη στιγμή που, οι δικαστικοί υπάλληλοι, συνάδελφοι μας, βρίσκονται σε κινητοποίηση διαρκείας, με απεργίες, αποχές και καταλήψεις απέναντι στα αντιλαϊκά μέτρα του ενιαίου μισθολογίου, της εργασιακής εφεδρείας και της φορομπηξίας,

Οι ασκούμενοι στα δικαστήρια οφείλουμε να ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ στις μέρες κόμβους για το λαϊκό κίνημα και να ΑΠΕΧΟΥΜΕ από τα καθήκοντα μας τις μέρες και ώρες κινητοποιήσεων των δικαστικών υπαλλήλων, δείχνοντας την αλληλεγγύη μας, σαμποτάροντας τη δυνατότητα αξιοποίησης μας ως απεργοσπαστικό μηχανισμό της τρόικας, που τελευταία, μάλιστα, γυρνοβολά στην Ευελπίδων. 

·         Οργανωνόμαστε για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας

·         Στεκόμαστε αλληλέγγυοι στις κλαδικές κινητοποιήσεις και ιδιαίτερα στους συναδέλφους δικαστικούς υπαλλήλους

·          Παλεύουμε για τη συγκρότηση Σωματείου Εμμίσθων και Ασκούμενων Δικηγόρων.

  

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΣΚΟΥΜΕΝΩΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

 
   
   
   
   
1 Ιουνίου 2011

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Νέα φοροεισπρακτικά μέτρα υποβαθμίζουν διαρκώς τη θέση μας


Για να κατεβάσετε την αφίσα σε pdf πατήστε: εδώ
 
   
   
   
   
6 Μαρτίου 2011

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Η Εναλλακτική Παρέμβαση για τον δεύτερο γύρο των εκλογών στον ΔΣΑ


2ος ΓΥΡΟΣ ΕΚΛΟΓΩΝ ΔΣΑ: ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ

   Αν θεωρείτε ότι οι απόκριες πέρασαν, κάνετε λάθος. Για το Δικηγορικό Σϋλλογο Αθήνας, οι απόκριες συνεχίζονται. ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΘΑ ΠΕΣΟΥΝ μετά και την Τρίτη 8 Μαρτίου, όταν πλέον θα έχει εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του ΔΣΑ, ο οποίος και θα «φροντίσει» να εφαρμοστούν τα «νέα μέτρα» (ΦΠΑ, άνοιγμα του επαγγέλματος, φορολογικός κώδικας) χωρίς αντιδράσεις. Άλλωστε οι δύο μονομάχοι τα προηγούμενα χρόνια από κοινού (και με άλλους) φρόντισαν να επιβληθεί ΦΠΑ τον Ιούλιο του 2010 χωρίς να γίνει ούτε καν Γενική Συνέλευση, χωρίς να ενημερωθούν οι δικηγόροι τι τους περιμένει. Από κοινού φρόντισαν να περάσει νομοθετικά το «άνοιγμα του επαγγέλματος» χωρίς να γίνει ούτε Γενική Συνέλευση, ούτε κινητοποίηση. Αντιθέτως επέλεξαν ως πιο δόκιμη λύση την αποχώρηση από την ολομέλεια των δικηγορικών συλλόγων (λες και αυτοί ήταν οι εχθροί μας). Από κοινού συνδιαλέγονταν με την κυβέρνηση για το πως θα περάσουν οι νέες ρυθμίσεις χωρίς να ενημερωθούν οι δικηγόροι για να μην υπάρξουν αντιδράσεις. ΑΠΟ ΚΟΙΝΟΥ εφάρμοσαν την πολιτική Ε.Ε.-κυβέρνησης-τρόϊκας στους δικηγόρους.

   Συνάδερφοι, στον δεύτερο γύρο μας καλούν να επιλέξουμε το νέο «πρόσωπο» που θα συνδιαλέγεται με την κυβέρνηση και την τρόϊκα, το νέο «πρόσωπο» που θα αρνείται τις Γενικές Συνελεύσεις, το νέο «πρόσωπο» που θα αρνείται το συντονισμό με τους άλλους δικηγορικούς συλλόγους, το νέο «πρόσωπο» που θα εφαρμόσει τα «νέα μέτρα» («άνοιγμα του επαγγέλματος», κ. α.).

   Η ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ καλεί τους δικηγόρους να μην μπαίνουν σε ψευτοδιλήμματα ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη, καλεί τους δικηγόρους να αποδοκιμάσει και τους δύο υπαλλήλους της κυβέρνησης-Ε.Ε.-τρόϊκας επιλέγοντας τον δρόμο της ΑΠΟΧΗΣ, του ΛΕΥΚΟΥ και του ΑΚΥΡΟΥ.

   Ας μην έχουμε αυταπάτες : δεν κρίνεται τίποτα άλλο στο δεύτερο γύρο παρά το πρόσωπο που την επόμενη τριετία θα εφαρμόσει την πολιτική Ε.Ε.-κυβέρνησης-τρόϊκας. ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥ.

ΑΚΥΡΟ, ΑΠΟΧΗ, ΛΕΥΚΟ στις εκλογές αυτές !!!

 
   
   
   
   
17 Φεβρουαρίου 2011

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ανακοινώσεις ΔΣΑ για τις εκλογές


Ανακοίνωση ΔΣΑ για την διενέργεια των εκλογών:

http://www.dsa.gr/word_docs/ANAKOINWSH_14-02-2011.pdf

Ανακοίνωση ΔΣΑ για τα εκλογικά τμήματα:

http://www.dsa.gr/word_docs/tmhmata.doc

 

 
   
   
   
   
12 Φεβρουαρίου 2011

εκτύπωση του άρθρου pdf
   ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗΣ ΔΣΑ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Στην εποχή της κατάργησης κάθε έννοιας εργατικού και κοινωνικού  δικαιώματος, η περίφημη «απελευθέρωση» του δικηγορικού επαγγέλματος δεν είναι τίποτε άλλο από την απόλυτη υποταγή της απονομής δικαιοσύνης στην αγοραία οικονομία. Ο χώρος της απονομής δικαιοσύνης γίνεται χώρος επένδυσης και επιχειρηματικότητας, η δικαστική προστασία, εμπόρευμα και μάλιστα ακριβό. Η οργάνωση των νομικών υπηρεσιών αναδιαρθρώνεται με την επικράτηση του μοντέλου των δικηγορικών, ασφαλιστικών, τραπεζικών και λοιπών εταιριών και τη βίαιη υπαλληλοποίηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικηγόρων.

Ο πρόεδρος και η πλειοψηφία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών αποτελούν τη «συμμαχία των προθύμων» στρατευμένοι στην προώθηση των κυβερνητικών σχεδίων μέσα στο δικηγορικό σώμα. Εντασσόμενοι στο κυβερνητικό σχέδιο υπονόμευσαν τον αγώνα και τις συλλογικές διαδικασίες για την επιβολή του ΦΠΑ και τώρα υποστηρίζουν τις στρατηγικές επιλογές της κυβέρνησης συναινώντας ανοιχτά στην προωθούμενη «απελευθέρωση». Για το λόγο αυτό καταλύουν κάθε δημοκρατική διαδικασία, ματαιώνουν κάθε αίτημα για συνέλευση, καταστέλλουν κάθε προσπάθεια για συζήτηση και υπονομεύουν οποιαδήποτε συλλογική δράση. Τη στιγμή που ο δικηγορικός κόσμος είναι στους δρόμους εδώ και ένα χρόνο η οικτρή κοινωνική μειοψηφία της ηγεσίας του Δ.Σ.Α. όχι μόνο αρνείται να εξαγγείλει κινητοποιήσεις, αλλά έμπρακτα ακυρώνει τη βούληση των δικηγόρων για αγώνες και σαμποτάρει τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις. Σε αυτή τη συγκυρία είναι προκλητική και μεθοδευμένη η αποχή του προέδρου του Δ.Σ.Α. από την ολομέλεια των προέδρων των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.

Για το λόγο αυτό αυτοαπασχολούμενοι και μισθωτοί δικηγόροι από όλη την Ελλάδα κινητοποιούμενοι από τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας για αυτοτελή και αμεσοδημοκρατική έκφραση, συζήτηση και οργάνωση της συλλογικής δράσης ενάντια στο μαύρο μέλλον που μας επιφυλάσσουν, διαδηλώσαμε, καταλάβαμε το ΔΣΑ και προχωρήσαμε στη συγκρότηση  ανοιχτής πανελλαδικής επιτροπής αγώνα. Εντασσόμαστε στον κοινό αγώνα των πληττόμενων δικηγόρων όλης της χώρας. Αντιπαλεύουμε τα σχέδια εμπορευματοποίησης των νομικών υπηρεσιών. Ζητούμε την κατάργηση της απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας των δικηγόρων. Διεκδικούμε την άρση των οικονομικών και κοινωνικών φραγμών στην παροχή δικαστικής προστασίας. Υπερασπιζόμαστε τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα των πολιτών ενάντια σε κάθε κατάργηση και ποινικοποίηση.

Η κατάληψη του Δ.Σ.Α. θεωρεί τον εαυτό της τμήμα του αγώνα όλων των εργαζομένων ενάντια στο μνημόνιο, την κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων και εμπνέεται από τις καταλήψεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο υγείας, των μαζικών κινημάτων ανυπακοής, του αγώνα των κατοίκων της Κερατέας, των απεργών εργαζομένων που συνεχίζουν παρά την κήρυξη των απεργιών τους ως παράνομων.

Καλούμε όλους τους δικηγόρους Αθηνών στον κατειλημμένο Δ.Σ.Α. την 12.02.2011 και ώρα 10.00π.μ., ώστε όλοι μαζί να πορευτούμε και να παρέμβουμε στην συνεδρίαση της Ολομέλειας των δικηγορικών συλλόγων ζητώντας τη συνέχιση και κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

ep.ag.di@gmail.com

 
   
   
   
   
5 Φεβρουαρίου 2011

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Οι υποψήφιοι της Εναλλακτικής Παρέμβασης


Για τους υποψηφίους/ες της Εναλλακτικής Παρέμβασης βλ:

http://www.dsaekloges.gr/index.php?pN=ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ_πΑΡΕΜΒΑΣΗ_ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ_ΑΘΗΝΑΣ

 

 
   
   
   
   
14 Ιανουαρίου 2011

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ανακοίνωση ΔΣΑ για τις αρχαιρεσίες 2011


ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ 2011

Σύμφωνα με το άρθρο 219 §§ 2 και 3 του Κώδικα Δικηγόρων ημέρες αρχαιρεσιών για την εκλογή Προέδρου και Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών ορίζονται η Κυριακή 27.2.2011 και η Δευτέρα 28.2.2011.
Η ψηφοφορία θα γίνει στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών (Ακαδημίας 60) από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου.
Σε περίπτωση επαναληπτικής ψηφοφορίας για εκλογή Προέδρου η ψηφοφορία θα γίνει την Κυριακή 6.3.2011 και Τρίτη 8.3.2011 από την ανατολή μέχρι τη δύση του ήλιου (άρθρο 228 § 3).

Αθήνα, Ιανουάριος 2011

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ