20 О‘ПЂПЃО№О»ОЇОїП… 2021
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδαςσυνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

συνδικαλιστική επικαιρότητα 2009

ПѓП„ОµОЇО»П„Оµ О±П…П„О® П„О· ПѓОµО»ОЇОґО± εκτύπωση

1 Σεπτεμβρίου 2009

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Αποχώρηση Κώστα Παπαδάκη


Σύντροφοι και φίλοι,

Η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας έχει αποδείξει συχνά στα χρόνια που πέρασαν ότι είναι μία παράταξη αρχών και όχι προσώπων. Συνεπώς η αέναη ανάδειξη των αυτών προσώπων στη θέση των εκπροσώπων της, όταν μάλιστα η παρουσία τους δεν είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητά της, δεν υπηρετεί τις αρχές της και κατ ουσίαν αντίκειται στη φιλοσοφία της εναλλαγής, που αποτέλεσε συστατικό στοιχείο τρόπου λειτουργίας και εκπροσώπησης σε όλη την ιστορία της. Επιπλέον δημιουργεί μία ψευδή εικόνα ιεραρχίας, που δεν ανταποκρίνεται κατά κανέναν τρόπο στην πραγματικότητα, και προκαλεί εύλογα αρνητικές εντυπώσεις.

Από τη σκοπιά των προσώπων, η αναπαραγωγή ενός ρόλου που έχει εξαντλήσει τις πεπερασμένες δυνατότητές του και απλά επαναλαμβάνεται χωρίς να μετασχηματίζεται σε διαφορετική ποιότητα πολιτικής και συνδικαλιστικής προσφοράς, όχι μόνο στερεί τη δυνατότητα ανάδειξης νέων στελεχών, αλλά και καθηλώνει τα υπάρχοντα σε μία «πολιτική ρουτίνα» στερώντας τους το δικαίωμα εναλλαγής του ρόλου τους στο κίνημα.

Όπως σας είναι γνωστό, με τις παραπάνω σκέψεις είχα εισηγηθεί πριν τις δικηγορικές εκλογές του 2005, καθώς και σε μετέπειτα συνεδριάσεις την μη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της παράταξης. Δεν μου το «επιτρέψατε». Συμμορφώθηκα, όπως έκανα πάντα, στις αποφάσεις της πλειοψηφίας, έστω και αν θεωρούσα την αντίθετη μου άποψη ορθή, έστω και αν πολλοί άλλοι ανακοίνωναν απλώς τις αποφάσεις τους σε αντίστοιχα θέματα, διότι έτσι πρέπει να λειτουργούν οι συλλογικότητες.

Αυτή τη φορά όμως, μετά από είκοσι και πλέον χρόνια συνεχούς παρουσίας και πέντε «θητείες» στο Δ.Σ, ο κύκλος μου στον δικηγορικό συνδικαλισμό, τουλάχιστον υπό τις προπεριγραφόμενες συνθήκες, νομίζω ότι έχει κλείσει. Η όποια προσφορά μου έχει κριθεί. Η στήριξή μου στην παράταξη, παρά την μη συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο και στις διαδικασίες της, θα είναι δεδομένη. Ταμείο και αρχείο στη διάθεσή σας.

Τις σκέψεις μου αυτές έχω γνωστοποιήσει ήδη σε ορισμένους συντρόφους από τον Μάρτιο 2009, όταν παραιτήθηκα από το Δ.Σ., αλλά και αργότερα. Συνεπώς δεν αποτελεί έκπληξη. Στην απόφασή μου καθοριστικό ρόλο έχει διαδραματίσει η βαθύτατη εκτίμησή μου στην πλειάδα των άξιων μελών της παράταξης, που εάν δουλέψουν, συντονιστούν και αναλάβουν πραγματικά την ευθύνη της λειτουργίας της, είναι βέβαιο ότι θα την οδηγήσουν ψηλότερα.

Με τις καλύτερες ευχές για τα περαιτέρω και με σ.χ.

Αθήνα, 1.9.2009

                 ΚΩΣΤΑΣ ΑΛ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ 

  

  

 
   
   
   
   
6 Φεβρουαρίου 2009

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Για την ματαίωση της εκδήλωσης της ντροπής


Ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. ματαίωσε την πραγματοποίηση της εκδήλωσης ντροπής της 9/2/2009, μόλις σήμερα Παρασκευή 6/2/2009 χωρίς να αιτιολογήσει την σχετική ανακοίνωση. Ας σημειωθεί ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ., από την οποία απείχε σε ελάχιστη  ένδειξη διαμαρτυρίας ο εκπρόσωπος της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας Κώστας Παπαδάκης (βλ. σχετική γνωστοποίηση), δεν έγινε καμμία συζήτηση για το θέμα, όπως άλλωστε και όταν αποφασίστηκε.

Η ματαίωση είναι προφανές αποτέλεσμα της αποδοκιμασίας και της κατακραυγής που αισθάνθηκαν οι διοργανωτές της ως αποτέλεσμα της δυναμικής αντίδρασης της Εναλλακτικής Παρέμβασης, της Επιτροπής Συνταγματικών Δικαιωμάτων μελών του Δ.Σ.Α. και της Ομάδας Νομικής Βοήθειας.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας, που κολλήθηκε στις 6/2/2009 στα δικαστήρια για το θέμα :

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΝΤΡΟΠΗΣ

  ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ

ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΗΡΙΓΜΑΤΑ ΤΗΣ

Όπως είναι γνωστό, από τον Δεκέμβριο 2008 μετά την εν ψυχρώ αστυνομική δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου σείστηκε ολόκληρη η Ελλάδα από καθημερινές κινητοποιήσεις, εξεγέρσεις ακόμη και συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία. Ο Δ.Σ.Α. σιώπησε επιδεικτικά απέναντι στις καθημερινές επιθέσεις  των ΜΑΤ στις διαδηλώσεις, με τα γκλόμπ, τον χημικό πόλεμο και ρίψη δακρυγόνων σε κάθε διαδήλωση βίαιη και μη, τις 267 συλλήψεις και 64 προφυλακίσεις διαδηλωτών μέσα στον μήνα Δεκέμβριο, ανάμεσα στις οποίες και ανηλίκων παιδιών (περίπτωση Λάρισας), τα οποία παραπέμπονται με βάση τις διατάξεις του τρομονόμου.

Αντέδρασε υποτονικά ακόμη και στις συλλήψεις 15 δικηγόρων της Ομάδας Νομικής Βοήθειας μετά το συλλαλητήριο της 9.1.2009, ενώ απέναντι στο πρωτοφανές αυτό γεγονός όχι μόνο δεν κάλεσε οποιαδήποτε απεργιακή κινητοποίηση και καταγγελία της κυβέρνησης και της αστυνομίας, η οποία τόλμησε για πρώτη φορά να συλλάβει δικηγόρους επειδή παρενέβησαν για να αποτρέψουν αστυνομικές αυθαιρεσίες εναντίον διαδηλωτών και περαστικών στην οδό Ασκληπιού και Σόλωνος, αλλά απαγόρευσε να τεθεί σχετική πρόταση προς ψηφοφορία στο Διοικητικό Συμβούλιο.

Σιωπά ακόμα και σήμερα μπροστά στην έξαρση του αυταρχισμού και της καταστολής (κατάθεση π.δ. για τη χρησιμοποίηση σκύλων κατά διαδηλωτών, απαγόρευση της διαδήλωσης των αγροτών της Κρήτης, προτάσεις για μετατροπή της κουκούλας σε ιδιώνυμο ποινικό αδίκημα). Καταστολής που επιστρατεύεται για να πέσει η κρίση στην πλάτη όχι αυτών που τη δημιούργησαν, αλλά των λαϊκών στρωμάτων.

Αποκορύφωμα της εξευτελιστικής και ενδοτικής στάσης του Δ.Σ.Α. απέναντι στην εξουσία και την κρατική καταστολή αποτελεί η διοργάνωση στις 9.2.2009 εκδήλωσης διοργανωμένης από κοινού από τον Δ.Σ.Α. και το Υπουργείο Εσωτερικών με θέμα «Τα ανθρώπινα δικαιώματα και ο ρόλος της αστυνομίας».

Στην εκδήλωση αυτή είναι καλεσμένοι βουλευτές από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, μεταξύ δε αυτών και ο γνωστός φασίστας, διαγραμμένος στο παρελθόν από τον φοιτητικό σύλλογο Νομικής βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Βορίδης, ενώ έχει κληθεί για να παρέμβει εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων. Έτσι λοιπόν ο Δ.Σ.Α, θεσμικός εκφραστής και υπερασπιστής των κοινωνικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, στηρίζει αντί να καταγγείλει την αστυνομική και κυβερνητική εξουσία που είναι υπεύθυνη για μία δολοφονία ενός 15χρονου, μία παραλίγο επίσης δολοφονία άλλου 15χρονου, την ανοχή της φασιστικής και ταξικής επίθεσης εναντία στην Κωνσταντίνα Κούνεβα, τον θάνατο άλλων δύο Πακιστανών μεταναστών στο κολαστήριο της Πέτρου Ράλλη, που η κυβέρνηση τους στριμώχνει για χαρτιά για πολιτικό άσυλο. Δολοφονίες των οποίων όλων πολιτικός υπεύθυνος είναι ο συνδιοργανωτής της εκδήλωσης Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας η οποία προφυλακίζει διαδηλωτές και συλλαμβάνει δικηγόρους. Ο ίδιος είναι εμπνευστής της ρατσιστικής οδηγίας για τη μετανάστευση και υπεύθυνος για την συνεχή καταστολή των διαδηλώσεων (πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια, μαθητές, αγρότες, κάτοικοι γειτονιών που υπερασπίζονται τα δέντρα), τους τραυματισμούς διαδηλωτών και το ράντισμά τους με χημικά. Μιας καταστολής, που την συνεχίζει επάξια η εισαγγελική και δικαστική εξουσία με τις κακουργηματικές παραπομπές και προφυλακίσεις των διαδηλωτών και την ατιμωρησία των αστυνομικών.

Αλλά για όλα αυτά  ο Δ.Σ.Α. δεν έχει βρει λέξη να πει εδώ και δύο μήνες. Συνδιοργανώνει εκδήλωση με τους δολοφόνους για τα δικαιώματα των θυμάτων τους, στα οποία. Συνεχίζει τον αυταρχικό του κατήφορο (Κατάργηση συνελεύσεων, απαγόρευση εκδηλώσεων και συνεδριάσεων σε συνδικαλιστικές παρατάξεις στο χώρο του, ωμή καταστολή των αντίθετων απόψεων κλπ).

Ευθύνες έχουν και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της αριστεράς που δέχονται να συμμετάσχουν σε μία εκδήλωση που εκτρέπει τον Δ.Σ,Α. και από τα όρια της συνδικαλιστικής του αυτονομίας και από τα πλαίσια της θεσμικής και κοινωνικής του αποστολής και καθιστούν τον χώρο του βήμα δολοφόνων και φασιστών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη νομιμοποίηση της καταστολής στην κοινή γνώμη και τη δικηγορική συνείδηση.

Αντίσταση στην κρατική καταστολή και τα στηρίγματά της.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ

 
   
   
   
   
5 Φεβρουαρίου 2009

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Αποχή από τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της 5.2.2009


Π Ρ Ο Σ τον κ. Πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.

  

Γ Ν Ω Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η

  

Κωνσταντίνου Παπαδάκη, μέλους του Δ.Σ του Δ.Σ.Α, εκπροσώπου της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας.

Ως ελάχιστη ένδειξη διαμαρτυρίας για την εκδήλωση ντροπής που συνδιοργανώνει ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. με την κυβέρνηση των δολοφόνων στις 9/2/2009, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη σιωπή - συνενοχή του Δ.Σ.Α. στην καθημερινή αστυνομική και ρατσιστική βία και καταστολή, σας γνωστοποιώ ότι δεν θα συμμετάσχω στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.

Αθήνα, 5/2/2009

 
   
   
   
   
27 Ιανουαρίου 2009

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Η Εναλλακτική Παρέμβαση αποχαιρετά τον Γιώργο Γκουντούνα


Έφυγε σήμερα, 26 Ιανουαρίου, από κοντά μας νωρίς, σε ηλικία 52 ετών ο αγαπημένος φίλος και σύντροφος Γιώργος Γκουντούνας, δικηγόρος, από πνευμονική ίνωση.

Μαθητής ακόμα εντάσσεται στην ΠΑΜΚ και γίνεται μέλος του πρώτου γραφείου της. Κατόπιν ως φοιτητής, μέλος του Δ.Σ. του Μαθηματικού της Πάτρας το 1976 - 1978 και ηγέτης της ΠΑΣΠ Πάτρας, πρωτοστάτησε ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των καταλήψεων του 1978 για την ανατροπή του αντιεκπαιδευτικού νόμου 815 που αποσύρθηκε μετά από μεγαλειώδεις αγώνες του φοιτητικού κινήματος.

Mε όλες του τις δυνάμεις προσπάθησε να αποτρέψει την από τότε διαφαινόμενη απομάκρυνση του ΠΑΣΟΚ από τις αρχικές ριζοσπαστικές θέσεις του με αποτέλεσμα να διαγραφεί «ως αριστεριστής», «τροτσκιστής» από τη ΠΑΣΠ και το ΠΑΣΟΚ το1978. Συνέχισε να δραστηριοποιείται στο φοιτητικό χώρο της Πάτρας στο χώρο των αριστερών φοιτητικών συσπειρώσεων μέχρι την αποφοίτηση του και από τότε παραμένει ανένταχτος της άκρας αριστεράς.

Το 1988 εκλέγεται πρόεδρος των συμβασιούχων Δημοσίου της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και μετά από μια σειρά μακροχρόνιους απεργιακούς και δικαστικούς αγώνες που θα διαρκέσουν ως το 1995, επιτυγχάνεται η μονιμοποίηση και η αναδρομική ασφαλιστική κάλυψη 330 συμβασιούχων.

Παράλληλα εισάγεται στην Νομική Αθηνών και μετά την αποφοίτησή του εργάζεται ως δικηγόρος με κύριο αντικείμενο τα εργατικά δικαιώματα και την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών.

Το 2002 μαζί με άλλους συντρόφους, συγκροτούν την «Επιτροπή για την αποκάλυψη και καταγγελία των ξένων παρεμβάσεων στις πολιτικές δίκες», ως απάντηση στη πρωτοφανή τρομολαγνεία που εξαπολύει το κράτος μετά από τις συλλήψεις για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη και στη συνέχεια δραστηριοποιείται δυναμικά στις «Κινήσεις Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους». Το 2005 αναλαμβάνει την υπεράσπιση του Σάββα και Χριστόδουλου Ξηρού στο Εφετείο για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη.

Πατριώτης ο ίδιος, μεγαλωμένος με τις ιστορίες των αγωνιστών του 21 και 40 και με νωπές τις μνήμες από την τραγωδία της Κύπρου, στρατεύθηκε από νωρίς στους αγώνες των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ιδίως μάλιστα των λαών της Παλαιστίνης, του Ιράκ και του Λιβάνου.

Πάντα ως στρατευμένος μαχόμενος δικηγόρος πρωτοστάτησε σε πολιτικές δίκες ως υπερασπιστής αγωνιστών του αντιεξουσιαστικού και αναρχικού χώρου, αλλά και σε πλήθος κοινωνικών και δικαστικών αγώνων προασπιζόμενος τα εργασιακά δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων, αλλά και των μεταναστών απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία αλλά και ως θυμάτων ρατσιστικών επιθέσεων. Κορυφαία στιγμή στην υπεράσπιση των μεταναστών υπήρξε η συμβολή του στην αποκάλυψη του σκανδάλου των απαγωγών των πακιστανών μεταναστών από ξένους πράκτορες το 2004, όπως επίσης και η υπεράσπιση του προέδρου της Πακιστανικής κοινότητας όταν μετά την αποκάλυψη των απαγωγών η χούντα του Πακιστάν ζήτησε την έκδοσή του.

Ήδη βαριά άρρωστος «δήλωσε το τελευταίο του παρών στο κίνημα», όπως έλεγε ο ίδιος, στην υπεράσπιση διαδηλωτών της εξέγερσης του Δεκέμβρη, που όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει..

H κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 15:30 στο Νεκροταφείο Βύρωνα.

Επιθυμία του Γιώργου είναι αντί στεφάνου να κατατεθούν χρήματα για την ενίσχυση του Free Gaza Movement (αρ. λογαριασμού Εθνική Τράπεζα 116/772732-18).

Έχε γεια φίλε και σύντροφε Γιώργο. Η καρδιά μας θα είναι πάντα μαζί σου.

 
   
   
   
   
27 Ιανουαρίου 2009

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Αποχαιρετισμός Γιώργου Γκουντούνα


 

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΚΟΥΝΤΟΥΝΑ

Όπως καλά γνώριζες, οι άνθρωποι δεν κρίνονται ούτε από τις μάχες που κερδίζουν, ούτε από τις μάχες που χάνουν. Κρίνονται από τις μάχες που επιλέγουν να δώσουν. Και οι μορφές των ανθρώπων που επιμένουν να διαλέγουν τις δύσκολες μάχες δεν υπήρξαν πολλές τα χρόνια που ζούμε.

Αλλά όσο λίγες και αν είναι, τόσο έντονες και διακριτές γίνονται. Λάμπουν όπως το φως στο σκοτάδι. Μετριάζουν την απογοήτευση με το βάλσαμο της παρηγοριάς. Μάχονται αποτελεσματικά την πικρία της ματαιοπονίας αντιπαραθέτοντας την αξία του αγώνα. Για κάτι τέτοιους νοιώθεις πως αξίζει αυτό που κάνεις. Για να φτιάξεις μια κοινωνία που τα μέλη της να μοιάζουν σε κείνους. Τέτοιοι άνθρωποι όταν φεύγουν πεθαίνει μέσα σου ένα κομμάτι από την ομορφιά που υπήρξε στην ιστορία σου. Ορφανεύεις και το βάρος της πολιτικής σου μοναξιάς γίνεται ασήκωτο στη διαδρομή σου. Το κενό από το φως που σβήνει ξαναφέρνει σκοτάδι.

Φίλε, συναγωνιστή και συνάδελφε Γιώργο,

Μιλάω για σένα.

Διάλεξες το δυσκολότερο : τη μάχη για την υπεράσπιση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Την έδωσες με αξιοπρέπεια και διάρκεια και τίμησες τις αρχές σου. Υπερασπίστηκες τους από κάτω της κοινωνίας : Εργάτες, αλλοδαπούς μετανάστες, θύματα της κρατικής αυθαιρεσίας και καταστολής. Συνέβαλες στην αποκάλυψη και την ανάδειξη των απαγωγών των Πακιστανών, ενός εγκλήματος που δεν θα επιτρέψουμε ποτέ να μπεί στο αρχείο.  Υπεράσπισες την Πακιστανική κοινότητα από τους χαφιέδες του Μουσάραφ. Βοήθησες χιλιάδες οικονομικούς μετανάστες να βρούν μία θέση στον ήλιο. Αντιστάθηκες στην τρομοϋστερία και ανέλαβες ενεργό ρόλο υπερασπιστή στη δίκη για την υπόθεση 17Ν. Ετρεξες ατελείωτα βράδια στα αστυνομικά τμήματα και στη Γ.Α.Δ.Α. για να απελευθερώσεις διαδηλωτές. Συμμετείχες στην πολιτική και τη συνδικαλιστική δραστηριότητα που πλαισίωνε τις αρχές σου. Καταξίωσες την θεσμική και κοινωνική σου αποστολή. Και το έκανες με τον δικό σου αυθεντικό τρόπο, απεγκλωβισμένος από τα σχήματα της αστικής υποκρισίας, στα οποία όλοι λίγο έως πολύ υποτασσόμαστε. Στάθηκες στις επάλξεις μέχρι το τέλος, αλύγιστος απέναντι στο θάνατο και γενναίος απέναντι στη ζωή, που δεν σου επιφύλαξε γενναιότητα.

Φίλε Γιώργο, απαρηγόρητοι που σε χάνουμε, αλλά ευτυχείς που τουλάχιστον σε γνωρίσαμε, ερχόμαστε πρόωρα αντιμέτωποι με τον απολογισμό σου. Αλλά ήδη έχεις φροντίσει από καιρό να είναι μεστές και πλήρεις οι αποσκευές σου. Το ίδιο και οι παρακαταθήκες που μας αφήνεις, σε μία εποχή που σε χρειαζόμασταν όσο ποτέ άλλοτε καθώς η καταστολή και η κρατική βία επελαύνουν κάθε μέρα με γκλόμπ, σφαίρες, χημικά, βιτριόλι, αυθαιρεσία. Και οι εκατοντάδες των ανθρώπων που έχουν κατακλύσει μέσα και έξω τον χώρο του αποχαιρετισμού σου, φίλοι, συμφοιτητές, παλιοί και νέοι συναγωνιστές σου, άνθρωποι των κινημάτων, πολίτες που υπεράσπισες, συνάδελφοι, εκπρόσωποι του Δ.Σ.Α, αυτοί είναι ο απολογισμός σου.

Φίλε Γιώργο δεν βρίσκεσαι πια ανάμεσά μας. Η Εναλλακτική Παρέμβαση σε χαιρετά. Αλλά ακόμη  και από μακριά μας στέλνεις το φως σου. Ένα φως ανθρωπιάς και αξίας, που μέσα στο έρεβος της περιπλάνησης καλεί τα βήματά μας ψηλά. Ένα φως που λάμπει και φωτίζει το δρόμο για να σε φτάσουμε. Μακάρι να σταθούμε άξιοι. Γιώργο σ' ευχαριστούμε.

Κώστας Παπαδάκης

27/1/2009

Μαθητής ακόμα εντάσσεται στην ΠΑΜΚ και γίνεται μέλος του πρώτου γραφείου της. Κατόπιν ως φοιτητής, μέλος του Δ.Σ. του Μαθηματικού της Πάτρας το 1976 - 1978 και ηγέτης της ΠΑΣΠ Πάτρας, πρωτοστάτησε ως μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής των καταλήψεων του 1978 για την ανατροπή του αντιεκπαιδευτικού νόμου 815 που αποσύρθηκε μετά από μεγαλειώδεις αγώνες του φοιτητικού κινήματος.

Mε όλες του τις δυνάμεις προσπάθησε να αποτρέψει την από τότε διαφαινόμενη απομάκρυνση του ΠΑΣΟΚ από τις αρχικές ριζοσπαστικές θέσεις του με αποτέλεσμα να διαγραφεί «ως αριστεριστής», «τροτσκιστής» από τη ΠΑΣΠ και το ΠΑΣΟΚ το1978. Συνέχισε να δραστηριοποιείται στο φοιτητικό χώρο της Πάτρας στο χώρο των αριστερών φοιτητικών συσπειρώσεων μέχρι την αποφοίτηση του και από τότε παραμένει ανένταχτος της άκρας αριστεράς.

Το 1988 εκλέγεται πρόεδρος των συμβασιούχων Δημοσίου της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας και μετά από μια σειρά μακροχρόνιους απεργιακούς και δικαστικούς αγώνες που θα διαρκέσουν ως το 1995, επιτυγχάνεται η μονιμοποίηση και η αναδρομική ασφαλιστική κάλυψη 330 συμβασιούχων.

Παράλληλα εισάγεται στην Νομική Αθηνών και μετά την αποφοίτησή του εργάζεται ως δικηγόρος με κύριο αντικείμενο τα εργατικά δικαιώματα και την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών και πολιτικών ελευθεριών.

Το 2002 μαζί με άλλους συντρόφους, συγκροτούν την «Επιτροπή για την αποκάλυψη και καταγγελία των ξένων παρεμβάσεων στις πολιτικές δίκες», ως απάντηση στη πρωτοφανή τρομολαγνεία που εξαπολύει το κράτος μετά από τις συλλήψεις για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη και στη συνέχεια δραστηριοποιείται δυναμικά στις «Κινήσεις Αλληλεγγύης στους Πολιτικούς Κρατούμενους». Το 2005 αναλαμβάνει την υπεράσπιση του Σάββα και Χριστόδουλου Ξηρού στο Εφετείο για την υπόθεση της 17 Νοέμβρη.

Πατριώτης ο ίδιος, μεγαλωμένος με τις ιστορίες των αγωνιστών του 21 και 40 και με νωπές τις μνήμες από την τραγωδία της Κύπρου, στρατεύθηκε από νωρίς στους αγώνες των λαών ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ιδίως μάλιστα των λαών της Παλαιστίνης, του Ιράκ και του Λιβάνου.

Πάντα ως στρατευμένος μαχόμενος δικηγόρος πρωτοστάτησε σε πολιτικές δίκες ως υπερασπιστής αγωνιστών του αντιεξουσιαστικού και αναρχικού χώρου, αλλά και σε πλήθος κοινωνικών και δικαστικών αγώνων προασπιζόμενος τα εργασιακά δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων, αλλά και των μεταναστών απέναντι στην εργοδοτική ασυδοσία αλλά και ως θυμάτων ρατσιστικών επιθέσεων. Κορυφαία στιγμή στην υπεράσπιση των μεταναστών υπήρξε η συμβολή του στην αποκάλυψη του σκανδάλου των απαγωγών των πακιστανών μεταναστών από ξένους πράκτορες το 2004, όπως επίσης και η υπεράσπιση του προέδρου της Πακιστανικής κοινότητας όταν μετά την αποκάλυψη των απαγωγών η χούντα του Πακιστάν ζήτησε την έκδοσή του.

Ήδη βαριά άρρωστος «δήλωσε το τελευταίο του παρών στο κίνημα», όπως έλεγε ο ίδιος, στην υπεράσπιση διαδηλωτών της εξέγερσης του Δεκέμβρη, που όμως δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει..

H κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 27 Ιανουαρίου στις 15:30 στο Νεκροταφείο Βύρωνα.

Επιθυμία του Γιώργου είναι αντί στεφάνου να κατατεθούν χρήματα για την ενίσχυση του Free Gaza Movement (αρ. λογαριασμού Εθνική Τράπεζα 116/772732-18).

Έχε γεια φίλε και σύντροφε Γιώργο. Η καρδιά μας θα είναι πάντα μαζί σου.

 
   
   
   
   
12 Ιανουαρίου 2009

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Αίτηση για καταγγελία από τον ΔΣΑ της αστυνομικής και κυβερνητικής καταστολής και αυθαιρεσίας


ΠΡΟΣ

ΤΟΝ  κ. ΠΡΟΕΔΡΟ ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΟΥ Δ.Σ.Α.

Α Ι Τ Η Σ Η

Παπαδάκη Κωνσταντίνου, δικηγόρου, εκπροσώπου της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας στο Δ.Σ.του Δ.Σ.Α.

.....................

Όπως γνωρίζετε, η αστυνομική καταστολή και αυθαιρεσία εκδηλώθηκε πλέον και εναντίον δικηγόρων, δύο φορές μέσα στην περασμένη εβδομάδα, με αποκορύφωμα την απροκάλυπτα παράνομη και αναιτιολόγητη προσαγωγή 14 συναδέλφων στη Γ.Α.Δ.Α. και την σκαιότατη, απρεπή και βίαιη αντιμετώπιση όσων δικηγόρων που προσήλθαν για συμπαράσταση στους προσαχθέντες, μεταξύ των οποίων ήσαν και μέλη του προεδρείου και του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.

Η κυβέρνηση, αντί να αποδοκιμάσει τη συμπεριφορά αυτή, την επιβραβεύει αφήνοντας να διαρρέουν χαρακτηρισμοί περί δικηγόρων των αντιεξουσιαστών και δίνει έτσι το πράσινο φώς στην αστυνομία να στοχοποιήσει όσους δικηγόρους είναι αντιμέτωποι στις αυθαιρεσίες της. Συμπαράσταση της προσφέρουν και όσα κόμματα αποφεύγουν να τοποθετηθούν στα γεγονότα αυτά. Δεν υποκύψαμε ποτέ, ούτε πρόκειται, αλλά :

Η ευθύνη του Δ.Σ.Α. απέναντι στην απαξίωση και καταστολή της κοινωνικής αποστολής των δικηγόρων αυξάνεται. Και τώρα που και κάποιοι από σας υποστήκατε αυτά που χρόνια καταγγέλλουμε, δεν υπάρχει δικαιολογία για εφησυχασμό. Ο Δ.Σ.Α. πρέπει να αντιδράσει δυναμικά.

Ζ Η Τ Α Μ Ε  την άμεση έκτακτη σύγκληση του Δ.Σ του Δ.Σ.Α. για να καταγγελθεί η αστυνομική και κυβερνητική καταστολή και να  συζητηθούν οι ενδεδειγμένοι τρόποι αντίδρασης.

Παρακαλείται ο κ. Δ/ντής να μεριμνήσει για την πρωτοκόλληση και διανομή της παρούσας στα μέλη του Δ.Σ.

Αθήνα, 12/1/2009

 
   
   
   
   
7 Ιανουαρίου 2009

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Καταγγελία - δελτίο τύπου για την παράνομη "έρευνα" της κατοικίας μέλους της Εναλλακτικής Παρέμβασης


ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ  - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας καταγγέλλει την παράνομη και τρομοκρατική αστυνομική έρευνα της κατοικίας  της δικηγόρου μέλους της Σταυρούλας (Βούλας)  Γιαννακοπούλου, κατά τη διάρκεια της Δευτέρας 5/1/2009 εν απουσία και εν αγνοία της.

Όπως  έγινε γνωστό από τους περιοίκους την  επόμενη ημέρα, επί πολλές ώρες μεγάλος αριθμών αγνώστων μπαινόβγαινε στο διαμέρισμα αλλά και παρέμενε σε αυτό επί πολλές ώρες, κάνοντας αρκετή φασαρία. Πολλά σημεία είχαν εμφανώς ερευνηθεί, ενώ το  περιεχόμενο συρταριών, βιβλιοθήκης και ντουλαπιών είχε μετακινηθεί. Η πόρτα της εισόδου  έφερε ελαφρά  ίχνη παραβίασης και βρέθηκε ξεκλείδωτη. Η εν λόγω επίσκεψη - διάρρηξη πραγματοποιήθηκε εμφανώς υπό τη  γνώση (τουλάχιστον) του τοπικού Α.Τ. Εξαρχείων από το οποίο η συνάδελφος, προσερχόμενη να καταγγείλει διάρρηξη πληροφορήθηκε ότι είναι έργο της αστυνομίας.  Ωστόσο έκθεση έρευνας δεν θυροκολλήθηκε.

Προφανής αφορμή και στόχος της αναιτιολόγητης, παράτυπης και παράνομης «έρευνας» αποτελεί η δράση της συναδέλφου, η οποία, όπως άλλωστε και το σύνολο των μελών της Εναλλακτικής Παρέμβασης, τιμώντας τον κοινωνικό ρόλο του δικηγόρου - υπερασπιστή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών έχει βρεθεί και βρίσκεται στο πλευρό των θυμάτων της κρατικής καταστολής και αυθαιρεσίας.

Η προσπάθεια τρομοκράτησης ενός μέλους μας στρέφεται εναντίον όλων μας. Δεν είναι η πρώτη φορά που λαμβάνουμε αντίστοιχο μήνυμα. Δεν μας τρομάζει. Απαντάμε ότι συνεχίζουμε, στρατευμένοι στον κοινωνικό ρόλο του δικηγόρου, διεκδικώντας, ως τμήμα και εμείς του μαζικού κινήματος, την υπεράσπιση των  κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων.   

Αθήνα, 7/1/2009

Για την Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας

Ο εκπρόσωπος στο Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. 

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ