17 Φεβρουαρίου 2020
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδαςσυνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

πολιτική επικαιρότητα

στείλτε αυτή τη σελίδα εκτύπωση

7 Ιανουαρίου 2020

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Όχι στην ποινικοποίηση του κινήματος κατά των πλειστηριασμών


Την Τετάρτη 8 Ιανουαριου, δικάζονται ενώπιον του Ι' Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών στην Ευελπίδων, διαδηλωτές που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις κατά των πλειστηριασμών στις 7/3/2018. Συγκεκριμένα, δικάζονται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Αντώνης Μαυρομμάτης, ο Λεωνίδας Παπαδόπουλος και ο Ηλίας Παπαδόπουλος για αδικήματα όπως: διατάραξη κοινής ειρήνης, απόπειρα διατάραξης οικιακής ειρήνης, εξύβριση, απειλή και επικίνδυνες σωματικές βλάβες κατά αστυνομικών.

Το κίνημα κατά των πλειστηριασμών αναπτύχθηκε ως απάντηση στις αρπακτικές διαθέσεις των τραπεζών κατά της πρώτης κατοικίας, η προστασία της οποίας έχει πλέον περιοριστεί δραματικά και βαίνει προς την πλήρη κατάργηση. Οι μέχρι σήμερα μαζικές κινητοποιήσεις έχουν αποτρέψει την καταστροφή εκατοντάδων συμπολιτών μας και έχουν πλατιά συμπαράσταση. Για το λόγο αυτό, οι μηχανισμοί κρατικής καταστολής στήνουν διώξεις με αστεία κατηγορητήρια (“εξύβριση” κατά αστυνομικών με συνθήματα, “επικίνδυνες σωματικές βλάβες” αστυνομικών που απωθούσαν διαδηλωτές, κοκ), σε μια επιχείρηση τρομοκράτησης του κινήματος εν όψει και της οριστικής κατάργησης του πλαισίου προστασίας της πρώτης κατοικίας και εκκίνησης μαζικών πλειστηριασμών.

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στους δικαζόμενους αγωνιστές και καλούμε σε συμμετοχή στην κινητοποίηση που έχει εξαγγελθεί για την Τετάρτη 8/11, 10:30πμ στην Ευελπίδων (η δίκη θα διεξαχθεί στο κτίριο 12, αίθουσα 4).

 
   
   
   
   
20 Δεκεμβρίου 2019

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Καταδική της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, όχι στο εισαγγελικό “ξέπλυμα”


Ανακοίνωση της Εναλλακτικής Παρέμβασης - Δικηγορικής Ανατροπής (20/12/2019):

Η εισαγγελική πρόταση στη δίκη της Χρυσής Αυγής νεκρανασταίνει την θεωρία των “μεμονωμένων περιστατικών” που αποτελούσε το δόγμα με το οποίο η ελληνική έννομη τάξη (δεν) αντιμετώπιζε την εγκληματική δράση της ναζιστικής συμμορίας επί δεκαετίες. Από τις πρώτες επιθέσεις στις αρχές της δεκαετίας του 90, τη δολοφονική επίθεση στον Δημήτρη Κουσουρή, τα μαχαιρώματα μεταναστών, τις επιθέσεις σε στέκια και συνδικαλιστές μέχρι και πριν τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, δεν βρέθηκε ένας εισαγγελέας να διερευνήσει την ποινική ευθύνη της ηγεσίας του ναζιστικού μορφώματος.

Τώρα, η εισαγγελική αρχή προτείνει ανερυθρίαστα, κάνοντας εργαλειακή χρήση της αποδεικτικής διαδικασίας, με ψευδή παράθεση στοιχείων και εσκεμμένη στρεψοδικία, την απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων για εγκληματική οργάνωση (Μιχαλολιάκου, Λαγού, Κασιδιάρη, κλπ), την ευμενή μετατροπή των αποπειρών ανθρωποκτονιών κατά Αιγυπτίων μεταναστών και κομμουνιστών συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ σε ελαφρότερα κακουργήματα και πλημμελήματα, ακόμα και την αθώωση των συνεργών στην ανθρωποκτονία Φύσσα, αφού τελικά “έφταιγε μόνο ο Ρουπακιάς”. Εισαγγελείς που διαπρέπουν σε προτάσεις καταδίκης αγωνιστών χωρίς στοιχεία (περίπτωση αναρχικού Τ. Θεοφίλου, που τελικά αθωώθηκε στον δεύτερο βαθμό αφού έμεινε 5 χρόνια στη φυλακή) βγάζουν λάδι τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση και στρώνουν το δρόμο για την επανανομιμοποίηση των ταγμάτων εφόδου και την ολική της επανένταξη στο πολιτικό σύστημα, σε μια περίοδο που η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλιμακώνει τον αυταρχισμό, την αστυνομική καταστολή και την κρατική αυθαιρεσία.

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή δηλώνουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα της δολοφονικής δράσης της Χρυσής Αυγής, συμπαραστεκόμαστε στους συναδέλφους μας της πολιτικής αγωγής και ενώνουμε τις φωνές μας με τη μεγάλη αντιφασιστική πλειοψηφία που απαιτεί την καταδίκη των μελών και διευθυντικών στελεχών της εγκληματικής οργάνωσης και την απόδοση δικαιοσύνης. Συμμετέχουμε σε όλες τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις με αυτό το σκοπό, και καλούμε σε συμμετοχή στην αντιφασιστική συγκέντρωση το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου στα Προπύλαια.

 
   
   
   
   
9 Δεκεμβρίου 2019

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Αυταρχισμός και αντιδραστική εκτροπή της νομοθεσίας: Ο νομικός κόσμος έχει λόγο!


Οι πρόσφατες τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα (Π.Κ.) με το Ν. 4637/2019 αλλά και τα γεγονότα που έλαβαν χώρα τόσο τη 17η Νοεμβρίου 2019 στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας μετά την παλλαϊκή διαδήλωση του Πολυτεχνείου, αλλά και μετά την πολύ μαζική διαδήλωση κατά της αστυνομικής αυθαιρεσίας και κρατικής καταστολής στην επέτειο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου, αποτελούν ένα μόνο δείγμα της στροφής της ΝΔ σε μια επικίνδυνη και αυταρχική διακυβέρνηση, που θέτει στο επίκεντρό της την καταστολή και την περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Η ακραία αυστηροποίηση της ποινικής μεταχείρισης για «αδικήματα» που σχετίζονται με την αγωνιστική – πολιτική δράση, η επαναφορά της πρακτικής των συλλήψεων στο σωρό, η επαναφορά σχεδίου περιορισμού των πορειών, έρχονται σε συνέχεια ενός κρεσέντο αυταρχισμού που ξεκίνησε ήδη από το καλοκαίρι με την κατάργηση του πανεπιστημιακού Ασύλου και συνεχίστηκε με την βίαιη εκκένωση των καταλήψεων και των δομών φιλοξενίας προσφύγων στο κέντρο της Αθήνας.

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή εκφράζουμε τη διαρκώς
αυξανόμενη ανησυχία μας για τη διαφαινόμενη περαιτέρω διολίσθηση της μετατροπής της ποινικής νομοθεσίας σε εργαλείο διασφάλισης ενός δεδομένου πολιτικού συσχετισμού, μέσα από την αυταρχική και ποινική θωράκιση. Αυτή η στροφή στην ποινικοποίηση των κοινωνικών αγώνων και σε πρακτικές που απειλούν τις κεκτημένες δημοκρατικές ελευθερίες, φτάνοντας στο σημείο ακόμη και μεταχείρισης εξόφθαλμα παράνομων πρακτικών παρακολούθησης πολιτών με συσκευές γεωεντοπισμού, πρέπει να βρει απέναντί της ένα ευρύ μέτωπο αγώνα στην κοινωνία, αλλά και την φωνή του νομικού κόσμου.

Ασφαλώς, ο νομικός κόσμος έχει εξοικειωθεί με το φαινόμενο της «αυταρχικοποίησης» και «σκλήρυνσης» της ποινικής νομοθεσίας κατ’ επιταγή όχι επιστημονικών σταθμίσεων αλλά σε υλοποίηση συντηρητικών πολιτικών προγραμμάτων. Μια τέτοια «αυταρχικοποίηση» εντάσσεται στο παραδοσιακό περιεχόμενο της ρυθμιστικής πρωτοκαθεδρίας του νομοθέτη και με επιφύλαξη συνταγματικών διατάξεων επιλύεται ή διατηρείται στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Υπό αυτή την έννοια, οι αλλαγές που επέφερε ο Ν. 4637/2019 δεν συνιστούν κάτι «νέο». Το ίδιο, όμως, δεν μπορεί να ειπωθεί με την ίδια ευκολία για το φαινόμενο της διπλής εργαλειοποίησης τόσο της διαδικασίας της ποινικής νομοθέτησης από την πλευρά της νομοθετικής εξουσίας όσο και της εφαρμογής των ποινικών νόμων από την πλευρά της εκτελεστικής.

Χαρακτηριστική της νομοθέτησης με μοναδικό σκοπό όχι την αντιμετώπισης κάποιας υπαρκτής κοινωνικής συνθήκης που αποζητά ποινική ρύθμιση αλλά την επιβολή ενός συντηρητικού, αυταρχικού πολιτικού συσχετισμού ήταν η προσπάθεια επαναφοράς του αδικήματος της κακόβουλης εξύβρισης των θείων. Αν και η σχετική διάταξη αποσύρθηκε μετά από τη γενικευμένη κατακραυγή του νομικού κόσμου, ήταν, ωστόσο, δηλωτική της στοχοθεσίας, η οποία διαπερνούσε το σύνολο της υπό κρίση νομοθετικής πρωτοβουλίας.

Ειδικότερες εκφάνσεις της ίδιας στοχοθεσίας, οι οποίες εν τέλει παρέμειναν στο τελικό κείμενο του Ν. 4637/2019, είναι η νέα παράγραφος 6 του άρθρ. 187Α, η οποία προσθέτει στο ήδη επιβαρυμένο με πληθώρα αόριστων νομικών εννοιών -και συνεπώς αμφίβολης συνταγματικότητας- ρυθμιστικό πλαίσιο περί τρομοκρατικών οργανώσεων την ακόλουθη διάταξη: «Όποιος δημόσια με οποιονδήποτε τρόπο ή μέσω του διαδικτύου απειλεί με τέλεση τρομοκρατικής πράξης ή προκαλεί ή διεγείρει σε διάπραξή της και έτσι εκθέτει σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη τιμωρείται με φυλάκιση». Αντίστοιχης κατεύθυνσης είναι η ακόλουθη παράγραφος, σύμφωνα με την οποία: «Με την ποινή της προηγούμενης παραγράφου τιμωρείται και όποιος με σκοπό να τελέσει ή να συμβάλει στην τέλεση τρομοκρατικού εγκλήματος, να συμμετάσχει στις δραστηριότητες τρομοκρατικής ομάδας, με επίγνωση του γεγονότος ότι η εν λόγω συμμετοχή θα συμβάλει στις εγκληματικές δραστηριότητες αυτής της ομάδας ή με σκοπό να προσφέρει ή να παρακολουθήσει εκπαίδευση για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων, πραγματοποιεί ταξίδι το οποίο διευκολύνει την πραγμάτωση του σκοπού του». Στο σημείο αυτό πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι, ακόμα και πριν την εισαγωγή της ανωτέρω παραγράφου, το ζήτημα της θεώρησης ενός ταξιδιού στη Βαρκελώνη ως στοιχείου δηλωτικού ένταξης σε τρομοκρατική οργάνωση είχε τεθεί ως ερώτημα από τον εισαγγελέα έδρας στο πλαίσιο γνωστής ποινικής δίκης και προκάλεσε τη δικαιολογημένη αγανάκτηση του νομικού κόσμου. Ενόψει αυτού είναι προφανές ότι η εισαγωγή του ανωτέρω κριτηρίου δεν ήταν προϊόν επιστημονικής επεξεργασίας ή απαίτηση του νομικού κόσμου. Άλλωστε, δεν μπορεί να διαφεύγει στο νομοθέτη ότι η σχετική παράγραφος, στο μέτρο που αφαιρεί περαιτέρω στοιχεία από το ελάχιστο περιεχόμενο της «ένταξης» και αναγάγει το «ταξίδι» για τη διευκόλυνση τρομοκρατικών πράξεων σε αυτοτελώς ποινικά κολάσιμη πράξη πάσχει νομικά και συνταγματικά σε πολλαπλά επίπεδα.

Αντίστοιχα προβληματική είναι και η πρόβλεψη περί φυλάκισης έως τρία έτη για «όποιον παράνομα εισέρχεται και παραμένει σε δημόσια κτήρια και προκαλεί έτσι διακοπή ή σοβαρή διατάραξη της ομαλής διεξαγωγής της υπηρεσίας», αλλά και η εισαγωγή νέας διάταξης, βάσει της οποίας προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως ένα έτος για την είσοδο και διακοπή πλειστηριασμών σε συμβολαιογραφικά γραφεία και εξάμηνη φυλάκιση για την είσοδο και απλή παραμονή σε συμβολαιογραφικά γραφεία κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών. Στη ίδια κατεύθυνση άλλωστε είναι και η πρόβλεψη ποινής φυλάκισης έως τρία έτη για διατάραξη συνεδριάσεων συλλογικού οργάνου. Τα ανωτέρω, συνολικά ορώμενα, μοιάζουν να αποτελούν κατά παραγγελία στοχευμένη ποινικοποίηση επί της ουσίας πολιτικών και αγωνιστικών πρακτικών υπό τον μανδύα δήθεν του δόγματος του νόμου και της τάξης. Είναι προφανές ότι το κατάλληλο πεδίο πολιτικών αντιπαραθέσεων, όπως αυτή της σκοπιμότητας μαζικών εκπλειστηριασμών ακινήτων (συμπεριλαμβανομένων κατοικιών) οφειλετών, δεν είναι η ποινική νομοθεσία. Η ποινική τυποποίηση των πράξεων, οι οποίες πλέον αντιμετωπίζονται δίχως καμία διάκριση με κριτήρια αναλογικότητας, πέρα από ανεπίτρεπτη περιστολή συνταγματικά καθιερωμένων ελευθεριών έκφρασης και πολιτικής συνάθροισης, συνιστά μια δικαιοπολιτικά ανεπίτρεπτη προσπάθεια «επίλυσης» πολιτικών επί της ουσίας αντιπαραθέσεων στο πεδίο του ποινικού δικαίου.

Η αυστηρότητα δε του νομοθέτη μοιάζει να εξαντλείται στην ποινική μεταχείριση των ανωτέρω πρακτικών. Και τούτο, γιατί ο Ν. 4637/2019 αφαιρεί από πεδία δικαίου, έχοντα αυξημένη ποινική απαξία, όπως η απιστία κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή επιχειρήσεων του χρηματοπιστωτικού τομέα, τον αυτεπάγγελτο χαρακτήρα τους και τα υποβιβάζει στην κατηγορία των -ήσσονος σημασίας- κατ’ έγκληση διωκόμενων αδικημάτων. Όλη η επιείκεια εξαντλήθηκε στους τραπεζίτες, ενώ την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση σκοπεύει να γεμίσει τις φυλακές, παραβιάζοντας τα δικαιώματα των κρατουμένων και αυστηροποιώντας την ποινική μεταχείριση, αφού το όριο της υφ’ όρων απόλυσης με βάση τις νέες διατάξεις του άρθρου 110Α ΠΚ ανεβαίνει από τα 17 στα 22 έτη, εντείνοντας τον αυταρχικό/εκδικητικό χαρακτήρα του συνολικού σωφρονιστικού συστήματος.

Κοινό στοιχείο αυτών είναι μάλλον τόσο η επιλεκτική αυστηροποίηση φαινομένων, τα οποία κρίνονται με βάση εργαλειακές σταθμίσεις από τον υπάρχοντα πολιτικό συσχετισμό ως πολιτικά ανεπιθύμητα, όσο και η διάθεση αντιμετώπισης ευρέων κοινωνικών αντιστάσεων διά της ποινικής νομοθεσίας. Έτσι, στο ίδιο πλαίσιο της αποσυνδεδεμένης από ευρύτερες σταθμίσεις του ποινικού κώδικα νομοθέτησης με αμιγώς συμβολικά κριτήρια εντάσσεται και η νέα παράγραφος 2 του άρθρ. 272 ΠΚ, η οποία αποσυνδέει τον κακουργηματικό χαρακτήρα της κατοχής και χρήσης εκρηκτικών υλών από το στοιχείο του κινδύνου σε άνθρωπο ή σε πράγματα, αρκούμενη στη «διατάραξη της κοινής ειρήνης». Είναι νομίζουμε σαφές ότι μια τέτοια διάταξη, πέρα από τα εμφανή ζητήματα αναλογικότητας (στέρηση ελευθερίας από 5 έως 20 χρόνια για «διατάραξη κοινής ειρήνης» δια εκρηκτικών υλών), θέτει αντίστοιχα εμφανή ζητήματα σκοπιμότητας και προσφορότητας. Η άκριτη αυστηροποίηση της ποινικής αντιμετώπισης της χρήσης «μολότοφ» μπορεί να ικανοποιεί συγκυριακές σταθμίσεις πολιτικής σκοπιμότητας. Ωστόσο μοιάζει πλήρως ασυμβίβαστη με στοιχειώδεις σταθμίσεις σωφρονιστικής και αντεγκληματικής πολιτικής, οι οποίες μέχρι πρόσφατα έμοιαζαν να αποτελούν κεκτημένο της ελληνικής ποινικής νομοθεσίας.

Η ανωτέρω διαπίστωση δεν είναι καινοφανής. Άλλωστε, όπως δήλωνε ο ίδιος ο υπουργός προστασίας του πολίτη, κ. Χρυσοχοΐδης, σε παλαιότερη συνέντευξή του, «Τα κοινωνικά ζητήματα θα τα καταπολεμήσουμε με την Αστυνομία; Έδωσε πουθενά η Αστυνομία στα κοινωνικά προβλήματα λύσεις; Αλήθεια πιστεύουν ότι αν συλλάβουμε ένα παιδί που ενδεχομένως να ρίξει και μια μολότοφ κάποια στιγμή και το βάλουμε φυλακή δεν θα βγει ο χειρότερος εγκληματίας; Γιατί από τις φυλακές μας βγαίνουν εγκληματίες».

Ωστόσο, η εργαλειοποίηση της ποινικής νομοθεσίας και η αξιοποίησή της για την εκπλήρωση επιδιώξεων πολιτικού συμβολισμού δεν διαπερνά μόνο το επίπεδο της νομοθέτησης. Αντανακλάται με ενάργεια στις πρακτικές που απασχόλησαν την επικαιρότητα και το νομικό κόσμο το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου και ειδικά μετά τη δημοσίευση της φωτογραφίας με το εξευτελιστικό ξεγύμνωμα του διαδηλωτή από τα ΜΑΤ το βράδυ της 6ης Δεκέμβρη. Ειδικότερα, όπως καταγράφτηκε σε σειρά βίντεο, στα Μ.Μ.Ε. αλλά και διαπιστώθηκε προσωπικά από πολλούς συναδέλφους, μετά την ολοκλήρωση των δύο διαδηλώσεων που ήταν μεγάλης μαζικότητας και με έντονο το στοιχείο της αντίστασης στον κρατικό αυταρχισμό, οι νύχτες σημαδεύτηκαν από γεγονότα αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας, αθρόων και αδιάκριτων συλλήψεων και προσαγωγών, παραβίασης σειράς θεμελιωδών δικονομικών δικαιωμάτων των συλληφθέντων, συμπεριλαμβανομένου του θεμελιωδέστερου όλων, ήτοι του δικαιώματος πρόσβασης σε δικηγόρο. Δε δίστασαν μάλιστα να χτυπήσουν εντελώς απρόκλητα με δυνάμεις των ΜΑΤ, ξύλο και χημικά τους συγκεντρωμένους γονείς, φίλους αλλά και συνηγόρους των συλληφθέντων της 17ης Νοέμβρη εντός του χώρου των δικαστηρίων της Ευελπίδων. Και είναι προφανές ότι πλέον δεν αισχύνονται να εφαρμόζουν δημόσια, μπροστά στα φλας των φωτορεπόρτερ, το νέο δόγμα του Υ.Προ.Πο., δηλαδή τον άγριο εξευτελισμό, την κατατρομοκράτηση και την προσβολή κάθε αξιοπρέπειας όποιου ή όποιας τυχαίνει να πέφτει θύμα της αυθαιρεσίας της αστυνομίας.

Εν προκειμένω, δηλαδή, η δήθεν επίκληση του δόγματος του «νόμου και της τάξης» είναι μονομερής και μοιάζει να περιορίζεται στο δεύτερο σκέλος αυτού, στην «τάξη» και όχι «στο νόμο». Ως Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή καταδικάζουμε απερίφραστα τις πράξεις και πρακτικές που έλαβαν χώρα το βράδυ της 17ης Νοεμβρίου και της 6ης Δεκεμβρίου, τον εκτροχιασμό της μεταχείρισης των αστυνομικών εξουσιών και την κατάσταση των ατομικών δικαιωμάτων υπό την τρέχουσα ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Το νέο αυταρχικό οπλοστάσιο της κυβέρνησης της ΝΔ στοχεύει ευθέως ενάντια στους κοινωνικούς αγώνες, στη νεολαία που αντιστέκεται στην αντιδραστική μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης, σε όσους και όσες αγωνίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια ενάντια στους ληστρικούς πλειστηριασμούς λαϊκής περιουσίας και κατοικίας. Επιδιώκουν να διασπείρουν το φόβο και με όπλο την καταστολή να περάσουν αναίμακτα το διακηρυγμένο αντικοινωνικό και ακαριαία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμα της ΝΔ με άξονες το τσάκισμα των κοινωνικών δικαιωμάτων στο μισθό, την εργασία, την κατοικία και την υγεία και τις ιδιωτικοποιήσεις και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Είναι επιτακτικό να αντιπαρατεθούμε σθεναρά στη νέα κανονικότητα του φόβου και της καταστολής που η νέα κυβέρνηση προσπαθεί να επιβάλει. Να μην αποδεχθούμε τη νέα πραγματικότητα και να μην επιτρέψουμε να σιωπήσουν οι φωνές που αντιστέκονται, για να μπορούμε να συνεχίσουμε ακόμα να αγωνιζόμαστε. Είναι αναγκαία η συγκρότηση ενός πλατιού μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, αγωνιστών και αγωνιστριών για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Μιας ευρείας πρωτοβουλίας που θα αντιστέκεται στην αυταρχική σκλήρυνση, τη βίαιη καταστολή των κινημάτων και την αστυνομική αυθαιρεσία.

Αλλά και ο νομικός κόσμος πρέπει να ορθώσει φωνή αντίστασης απέναντι στην αυταρχική εκτροπή που λαμβάνει χώρα. Ο κατά τα άλλα λαλίστατος σε ζητήματα προσωπικής προβολής του Προέδρου του, ΔΣΑ, σιωπά προκλητικά, όπως και η πλειοψηφία των Δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Έτσι, όχι μόνο εξευτελίζει το ρόλο του δικηγορικού σώματος ως υπερασπιστή των δημοκρατικών κεκτημένων, αλλά συμβάλλει δια της αποδοχής στην αντιδραστική σκλήρυνση και τη συντηρητική στροφή.

Η Εναλλακτική Παρέμβαση – Δικηγορική Ανατροπή επιδιώκει τη συγκρότηση ενός ανοιχτού μετώπου συναδέλφων, δικηγόρων και νομικών, με σκοπό την προάσπιση των δικαιωμάτων και ελευθεριών, που πλέον καθίσταται απαραίτητη για την κοινωνία και για τις μάχες που έχει να δώσει το κοινωνικό κίνημα το επόμενο διάστημα.

• Αντίσταση στην κρατική καταστολή και τον αυταρχισμό – την επέκταση της ποινικής μεταχείρισης σε κάθε όψη της κοινωνικής και πολιτικής ζωής.
• Αγωνιζόμαστε για την κατάργηση των αντιδραστικών διατάξεων του Ποινικού Κώδικα – Καμία ποινικοποίηση των αγώνων.
• Καμία σκέψη για περιορισμό των διαδηλώσεων.
• Άμεση απόσυρση των κατηγοριών των συλληφθέντων.
• Πειθαρχικός έλεγχος και παραδειγματική τιμωρία των δυνάμεων καταστολής που υιοθετούν πρακτικές αυθαίρετων συλλήψεων, ξυλοδαρμού πολιτών, άμεσης, φυσικής, εξοντωντικής καταστολής, βασανισμού κρατουμένων, στέρησης δικαιωμάτων.
• Υποχρέωση αστυνομικών οργάνων να επιδεικνύουν και να γνωστοποιούν τα διακριτικά τους στοιχεία.
• ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΙΔΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

 
   
   
   
   
5 Δεκεμβρίου 2019

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ψήφισμα αλληλεγγύης στους 4 αγωνιστές του κινήματος υπεράσπισης των Αγράφων


Το μεσημέρι της Παρασκευής 22/11, άντρες της αστυνομίας πήγαν στα σπίτια 4 αγωνιστών για να τους παραδώσουν την κλήση για εξηγήσεις, με αναφορά σε 2 κατηγορίες, για την κινητοποίηση έξω από το Δημαρχείο της Καρδίτσας στις 22 Αυγούστου. Οι κατηγορίες προσάπτονται εξαιτίας των καταθέσεων 3 αστυνομικών που υποτίθεται ότι αναγνώρισαν τους συγκεκριμένους αγωνιστές.

Στις 22 Αυγούστου, στο Δημαρχείο της Καρδίτσας, ήταν προγραμματισμένη η οικονομική επιτροπή που θα επικύρωνε την δημοπρασία 10 δημοτικών δασικών τεμαχίων προκειμένου να περάσουν οι υποδομές μεταφοράς ρεύματος από τα αιολικά εργοστάσια, που θέλουν να κατασκευάσουν, προς τον Θεσσαλικό κάμπο. Η δημοπρασία είχε πραγματοποιηθεί λίγες μέρες πριν την οικονομική επιτροπή και μόλις λίγες μέρες πριν αλλάξει η δημοτική αρχή, με κλειστές τις πόρτες του Δημαρχείου, με αστυνομοκρατία σε όλη την πόλη και καταστολή με ξύλο και χημικά απέναντι στους κατοίκους, τους εργαζόμενους, τους φοιτητές και τους μαθητές που επιχείρησαν να παρευρεθούν σε μια υποτιθέμενη ανοιχτή διαδικασία. Στις 22 Αυγούστου ο κόσμος που συγκεντρώθηκε στο Δημαρχείο βρέθηκε αντιμέτωπος για ακόμα μια φορά με ξύλο και χημικά αλλά κατάφερε να σταματήσει τη διεξαγωγή της οικονομικής επιτροπής.

Η τακτική των διώξεων με στόχο την τρομοκράτηση και την εξόντωση των αγωνιστών δεν μας είναι άγνωστη. Δεκάδες άλλοι αγωνιστές και κινήματα έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με τις δυνάμεις καταστολής και τις διώξεις. Φοιτητές, εργαζόμενοι και αρκετοί άνθρωποι του αγώνα έχουν βρεθεί πολλές φορές αντιμέτωποι με το μένος των δυνάμεων καταστολής και της δικαστικής εξουσίας.

Άλλωστε και στην Καρδίτσα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Αγράφων, οι αγωνιστές βρίσκονται αντιμέτωπο με την αστυνομοκρατία, το ξύλο, τα χημικά και τα δακρυγόνα. Το δημαρχείο έχει περικυκλωθεί 2 φορές από τις δυνάμεις των ΜΑΤ ώστε γίνουν οι συνεδριάσεις, την ίδια ώρα που ασφαλίτες, ΟΠΚΕ και ΜΑΤ βρίσκονται παντού στο βουνό και κάνουν εξακριβώσεις στοιχείων σε όσους περνάνε.

Οι κλήσεις αυτές εντάσσονται στην κατασταλτική εκστρατεία του κράτους και στο δόγμα «νόμος, τάξη και επενδύσεις» που επιχειρεί να επιβάλλει. Από το λοκ-άουτ στην ΑΣΟΕΕ, τις συλλήψεις φοιτητών, τις διώξεις σε συνδικαλιστές εργαζόμενους μέχρι τις εκκενώσεις των καταλήψεων και τις αναίτιες επιθέσεις στην ευρύτερη περιοχή των Εξαρχείων.

Ως "Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή", καταδικάζουμε οποιαδήποτε προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα ενάντια στην λεηλασία και την καταστροφή των Αγράφων από τα επενδυτικά σχέδια. Στεκόμαστε στο πλευρό των αγωνιστών και απαιτούμε να παύσει κάθε δίωξη. Υπερασπιζόμαστε τις ελευθερίες των ανθρώπων και το δικαίωμα στο να διαδηλώνουν, να αντιστέκονται και να διεκδικούν.

 
   
   
   
   
21 Νοεμβρίου 2019

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ψήφισμα καταδίκης της σκευωρίας κατά της Ειρήνης Εμινίδου, του Ζήση Σούρλα και των συλληφθέντων της 17/11 στην Αθήνα


Ακολουθεί ψήφισμα της "Εναλλακτικής Παρέμβασης-Δικηγορικής Ανατροπής" για τις συλλήψεις μετά τη μεγάλη φετινή πορεία της 17 Νοεμβρίου στην Αθήνα. Καταδικάζουμε τις αυθαίρετες αστυνομικές πρακτικές και την κυβερνητική πολιτική της καταστολής, στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όσους αγωνίζονται εναντίον της και ζητάμε την άμεση απόσυρση των κατηγοριών.

"Καταδικάζουμε την σκευωρία που έχει στηθεί από την αστυνομία κατά των Ειρήνη Εμινίδου, Ζήση Σούρλα και άλλων ατόμων που συνελήφθησαν από τα ΜΑΤ στην πλατεία Εξαρχείων το βράδυ της Κυριακής 17/11.

Οι φοιτητές Ειρήνη Εμινίδου και Ζήσης Σούρλας, μέλη της «Διεθνιστικής Σοσιαλιστικής Οργάνωσης – Ξεκίνημα», κατευθύνονταν μετά την μαζική πορεία του Πολυτεχνείου σε φιλικό τους σπίτι στην περιοχή των Εξαρχείων. Εκεί τα ΜΑΤ τους επιτέθηκαν, τους χτύπησαν και τους συνέλαβαν. Πριν τους μεταφέρουν στη ΓΑΔΑ τους πήγαν σε ένα γκαράζ για να τους φωτογραφήσουν ώστε να «αναγνωριστούν» μετά από τους ίδιους ή άλλους συναδέλφους τους, ενώ από την ώρα που έφτασαν στη ΓΑΔΑ και για πολλές ώρες δεν τους επέτρεπαν να έχουν επαφή με τους δικηγόρους τους.

Το «σενάριο» που έχει στηθεί, είναι πως η Ειρήνη και ο Ζήσης συμμετείχαν σε ομάδα ατόμων, που επιτέθηκε στην αστυνομία με βόμβες μολότοφ. Η αρχική προσπάθεια να τους φορτώσουν βαριά κακουργήματα ήδη κατέπεσε, καθώς δεν βρέθηκε κανένα στοιχείο να την στηρίξει και καθώς αναπτύχθηκε άμεσα μαζική εκστρατεία καταδίκης της αστυνομικής αυθαιρεσίας. Έτσι, ο εισαγγελέας τους παρέπεμψε σε δίκη για τα πλημμελήματα της «εξύβρισης», της «αντίστασης κατά της αρχής», «απλής σωματικής βλάβης» και «απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης». Ακόμα και αυτά τα πλημμελήματα είναι τελείως ψευδή και κατασκευασμένα.

Η σύλληψη τους εντάσσεται στα πλαίσια της εκστρατείας της κυβέρνησης που βρίσκεται σε εξέλιξη όλο το τελευταίο διάστημα και σκοπό έχει να τρομοκρατήσει κάθε άνθρωπο που αγωνίζεται, αλλά πάνω απ’ όλα τη νεολαία που αμφισβητεί και βγαίνει στους δρόμους!

Καταδικάζουμε τις αυθαίρετες αστυνομικές πρακτικές και την κυβερνητική πολιτική της καταστολής, στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε όσους αγωνίζονται εναντίον της και ζητάμε την άμεση απόσυρση των κατηγοριών."