30 Μαρτίου 2020
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδαςσυνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

συνδικαλιστική επικαιρότητα - Ιούνιος 2008

στείλτε αυτή τη σελίδα εκτύπωση

12 Ιουνίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την συνθήκη της Λισσαβώνας


Π Ρ Ο Σ τον κ. Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.

Α Ι Τ Η Σ Η

Κωνσταντίνου Παπαδάκη, μέλους του Δ.Σ, εκπροσώπου της «Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας».

Όπως είναι γνωστό επίκειται στην Βουλή μετά την κύρωση της «Ευρωπαϊκής Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης» της Λισσαβώνας, η συζήτηση για την πρόταση δημοψηφίσματος. Ο Δ.Σ.Α. από το 2005, στα πλαίσια της τοποθέτησης του για το Ευρωσύνταγμα, του οποίου αντίγραφο αποτελεί η «Ευρωπαϊκή Μεταρρυθμιστική Συνθήκη» είχε ταχθεί υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Η ανάγκη αυτή καθίσταται ιδιαίτερα επιτακτική αν ληφθεί υπόψη ότι η μετονομασία του Ευρωσυντάγματος σε «Σύμβαση» και η φαινομενική υποβάθμιση της θεσμικής σημασίας της γίνεται σκόπιμα για την παράκαμψη των δημοψηφισμάτων που επιτάσσουν πολλές από τις συνταγματικές τάξεις των χωρών μελών. Για τον λόγο αυτό ζητώ από τον Δ.Σ.Α. να επαναλάβει τη θέση που είχε πάρει το 2005 για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την Ευρωσυνθήκη.

Παρακαλώ όπως έχω δικαίωμα κατ άρθρο 234 του κώδικα περί δικηγόρων για την ένταξη του θέματος αυτού στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης.

Παρακαλείται ο κ. Δ/ντής του συλλόγου να μεριμνήσει για την πρωτοκόλληση της παρούσας και τη διανομή της στα λοιπά μέλη του Δ.Σ. Επίσης ζητώ να δημοσιευθεί η παρούσα στο προσεχές «Βήμα του Δικηγόρου» και στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α.

Αθήνα, 12.6.2008

 
   
   
   
   
5 Ιουνίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ο ΔΣΑ απέκτησε προεδρείο


Έληξε επιτέλους σήμερα 5/6/2008 το σήριαλ της συγκρότησης του προεδρείου του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. Ήταν η πρώτη φορά που εμφανίστηκαν και τα 25 μέλη του Δ.Σ. μετά τις εκλογές, καθώς ούτε καν στις συνεδριάσεις για το ασφαλιστικό προσήλθαν ποτέ όλοι. Γεμάτοι φούρια, ένταση, αγωνία, παρασκήνιο, μυστικά κ.λ.π.

Κυριότερο στοιχείο των ψηφοφοριών ήταν η άνετη και με τρόπο που θύμιζε ομοφωνία σοβιέτ επανεκλογή του Θόδωρου Σχινά στη θέση του Α' αντιπροέδρου με ψήφους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και διαφόρων ανταρτών. Σύνολο ψήφων 20, 3 λευκά και 2 άκυρα.

Η ομοφωνία της εκλογής Σχινά στη θέση του αντιπροέδρου μετά από ένα τρίμηνο γύρο παρασκηνιακών διαβουλεύσεων αντιστοιχεί φυσικά προγραμματικά στη σύγκλιση του με τις παρατάξεις Παξινού και Βερβεσού δικαιώνοντας για άλλη μία φορά τις σχετικές επικρίσεις μας, αλλά θα πρέπει να βάλει επιτέλους σε πολύ σοβαρό προβληματισμό του δικηγόρους υποστηρικτές της παράταξης τους και αυτούς που μέχρι πρόσφατα διατηρούσαν αυταπάτες ότι είναι δυνατόν από την δραστηριοποίηση των δικηγόρων του ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. να υπάρξει μια διαφορετική κατεύθυνση της οικόσιτης αριστεράς του ΣΥΝ στον Δ.Σ.Α.

Κατά τα λοιπά οι λοιπές ψηφοφορίες ανέδειξαν τον Δημήτρη Βερβεσό σε Β΄ Αντιπρόεδρο. Αυτόν όμως μόνον με τις ψήφους των «δημοκρατικών δυνάμεων» και συγκεκριμένα με ψήφους 12 αντί 11 του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και αφού χρειάστηκαν 3 ψηφοφορίες για να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία (υπήρχαν και 2 άκυρα), ενώ Γενική Γραμματέας εκλέχθηκε η Ιωάννα Καλατζάκου της παράταξης Παξινού με 17 ψήφους έναντι 6 του Παναγιώτη Γαλετσέλη και 2 άκυρων.

Την συμφωνία μεταξύ των «δημοκρατικών δυνάμεων» για την εκλογή του Ν. Κανελλόπουλου (του «Δικαιοράματος») στην θέση του ταμία έσπασε ο Παναγιώτης Γαλετσέλης στην ψηφοφορία για την εκλογή Ταμία και με τη στάση του (αρχικά έθεσε υποψηφιότητα σε 2 ψηφοφορίες παίρνοντας από 3 ψήφους στην κάθε μία και τελικά αποσύρθηκε) απέτρεψε την εκλογή του, με αποτέλεσμα να εκλεγεί με σχετική πλειοψηφία στην τρίτη ψηφοφορία ταμίας ο Γιώργος Μπουλούκος της παράταξης Παξινού με 11 ψήφους έναντι 10 του Νικόλα Κανελλόπουλου από το Δικαιόραμα, 2 λευκών και 2 άκυρων.

Τα 2 μόνιμα άκυρα για την ιστορία ανήκαν σε εμένα και στον Μανόλη Κοκκινάκη σε όλες τις ψηφοφορίες.

Θλιβερό ήταν και το γεγονός ότι η ατραξιόν αυτή ήταν το μοναδικό θέμα στη σημερινή ημερήσια διάταξη. Την ώρα που το ασφαλιστικό εφαρμόζεται, το ν/σ για τον Κ.Πολ.Δ. που καταργεί τα ασφαλιστικά μέτρα για τους εργαζόμενους σέρνεται από συνεδρίαση σε συνεδρίαση και δεν συζητιέται, σωρεία καταπατήσεων δικαιωμάτων μένει ασχολίαστη (ιδιωτικοποίηση Α.Ε.Ι. και παράκαμψη άρθρου 16, ευρωσυνθήκη, παρεμβάσεις Σανιδά για γάμους ομοφύλων κλπ), την ώρα που ο κόσμος καίγεται, το Δ.Σ... συγκροτείται.

Κώστας Παπαδάκης