8 Απριλίου 2020
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδαςσυνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

συνδικαλιστική επικαιρότητα - Απρίλης 2008

στείλτε αυτή τη σελίδα εκτύπωση

14 Απριλίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Προκήρυξη της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης ενόψει της νέας Γενικής Συνέλευσης


ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ! ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ!

       Η Γενική Συνέλευση του Δ.Σ.Θ. της Τρίτης 1.4.2008 αποφάσισε με 800 ψήφους έναντι 600 τη συνέχιση του αγώνα μας και έστειλε μηνύματα σε πολλές κατευθύνσεις. Μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο ασφα-ληστρικός της νόμος σκοντάφτει στην ενεργή αντίσταση του 80% που ζητάει την απόσυρσή του. Μήνυμα αισιοδοξίας προς όλους τους συναδέλφους και τους εργαζόμενους ότι δεν δεχόμαστε τετελεσμένα. Μήνυμα προς την συνδικαλιστική ηγεσία μας ότι βρίσκεται πολύ πίσω από τις ανάγκες των συναδέλφων και τις απαιτήσεις του αγώνα που ξεκινήσαμε. Η κατάληψη του δικαστικού μεγάρου τη Δευτέρα 7.4.2008 έφερε αυτό το μήνυμα σε πλατειά στρώματα εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα.

      Δυστυχώς, η πλειοψηφία του Δ.Σ. αποδείχτηκε ανίκανη να λάβει το μήνυμα. Αντί να οργανώσει και να διαδώσει το μήνυμα συνέχισης του αγώνα, επιδόθηκε σε μια προσπάθεια κατασυκοφάντησης και πραξικοπηματικής ακύρωσης των αποφάσεων της Γ.Σ., καλλιεργώντας κλίμα εμφυλίου πολέμου μεταξύ των συναδέλφων. Το μόνο που κατάφερε ήταν να βαθύνει το χάσμα που τη χωρίζει από τις αγωνίες και τις διαθέσεις της πλειοψηφίας των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης. Δεν είχαν καν το θάρρος να καταδικάσουν τον απρόκλητο ξυλοδαρμό συναδέλφων από τα ΜΑΤ μέσα στα δικαστήρια το πρωί της Δευτέρας. Η βασική τους προσπάθεια είναι να τρομοκρατήσουν το σώμα και να προεξοφλήσουν την ήττα του αγώνα που δίνουμε εδώ και ενάμισι μήνα.

       Τα επιχειρήματα κατά της αποχής διαρκείας ήταν και παραμένουν σαθρά και ουσιαστικά ακυρώνουν όλο τον μέχρι τώρα αγώνα μας.

Μας λένε: Είμαστε μόνοι μας. Οι υπόλοιποι δικηγορικοί σύλλογοι δεν θα ακολουθήσουν. Η συντονιστική αποφάσισε αναστολή των κινητοποιήσεων. Απαντάμε: Απομονωμένη είναι η κυβέρνηση του 41,8% (ποσοστό που ούτε δήμαρχο δεν εκλέγει) και όχι τα εκατομμύρια των εργαζόμενων που δίνουν τη μάχη να μην εφαρμοστεί ο ασφα-ληστρικός νόμος. Μόνο αν επιμείνουμε στον αγώνα μπορούμε να ανοίξουμε δρόμο για πραγματικό αγωνιστικό συντονισμό και όχι για συντονισμό επιτροπών που, όπως μέχρι σήμερα, θα αποδειχτούν ανίσχυρες και αναποτελεσματικές, αν όχι ηττοπαθείς και συμβιβαστικές. Είναι ολοφάνερο, ότι ο υποσχόμενος συντονισμός τους ήταν προσχηματικός.

Μας λένε: Η πρόταση για συνέχιση του αγώνα είναι τυχοδιωκτισμός, επαναστατική γυμναστική (sic),  δεν είναι ρεαλιστική, δεν έχει στρατηγική και αποτέλεσμα. Απαντάμε: Μόνο η διάρκεια και η συνέχεια θα φέρουν αποτελεσματική πίεση στην κυβέρνηση και την άρχουσα τάξη, τις τράπεζες, τους εργολάβους, τη στεγαστική αγορά. Οι εργαζόμενοι στην τράπεζα της Ελλάδας που επέμειναν και μετά την ψήφιση του νόμου αξιοποιώντας τη δύναμη που είχαν κατάφεραν να ανοίξουν μια πρώτη τρύπα στο ασφαλιστικό έκτρωμα της κυβέρνησης. Οι απόψεις για αναστολή το μόνο που θα καταφέρουν είναι να εξανεμίσουν την πίεση που έχουμε συσσωρεύσει μέχρι σήμερα και να παραπέμψουν κάθε άλλη κινητοποίηση στις καλένδες. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι προεκλογικά πολλές ήταν οι παρατάξεις της πλειοψηφίας που υπόσχονταν αποχή διαρκείας...τι άλλαξε τώρα;

Μας λένε: Θα πρέπει να σταματήσουμε τώρα τον αγώνα και να ξεκινήσουμε «αντάρτικο» το καλοκαίρι (όχι στα βουνά, αλλά μάλλον στις παραλίες) μαζί με άλλους κλάδους. Να συνεχίσουμε με δικαστικές προσφυγές και βελτιωτικές προτάσεις. Απαντάμε: Κύριοι της πλειοψηφίας είχατε 5 ολόκληρους μήνες να εκπονήσετε τη στρατηγική σας, τα επιχειρήματα σας, τις μελέτες και τις προτάσεις. Οι συμβολικές όμως κινητοποιήσεις που προτείνατε και όλες σας οι επαφές με την κυβέρνηση απέτυχαν σχεδόν ολοκληρωτικά. Γιατί να σας εμπιστευθούμε και πάλι ότι μπορείτε να πείσετε τους δομημένους κουμπάρους και τους Ζαχόπουλους με διαπραγματεύσεις, ύστερα από κατάθεση αναλογιστικής μελέτης...; Η ελπίδα και η νίκη είναι στους αγώνες. Η δικαστική οδός μπορεί να λειτουργήσει μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκαταστήσουν το συλλογικό αγώνα διαρκείας. Σταματήστε επιτέλους τα παχιά λόγια και οργανώστε τον αγώνα μας. Κι αυτός ο αγώνας κρίνεται μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού και όχι μετά.

Μας λένε: Οι συνάδελφοι δεν αντέχουν. Οι μόνοι που πλήττονται από τη συνέχεια του αγώνα είναι οι δικηγόροι της Θεσσαλονίκης. Απαντάμε: Τους (επί πάγια αντιμισθία δικηγόρους τραπεζών) ενδιαφέρουν τάχα τα οικονομικά προβλήματα που έχουν οι συνάδελφοι από τον αγώνα διαρκείας. Το ενδιαφέρον τους είναι υποκριτικό. Τι θα έχουν να απολογηθούν άραγε στους συναδέλφους αν από τον Σεπτέμβριο αρχίζουν να ανεβαίνουν κατακόρυφα οι εισφορές και να πέφτουν οι παροχές; Μία οργανωμένη αποχή με απεργιακό ταμείο που θα ενισχύεται και από την περιουσία του ΔΣΘ μπορεί να στηρίξει κάθε συνάδελφο που έχει ανάγκη. Ας αξιοποιηθούν επιτέλους τα χρήματα του συλλόγου γι' αυτήν τη μάχη, που όλοι παραδέχονται ότι αφορά το μέλλον μας, αλλά και την επιβίωση και τη δυνατότητα παραμονής στο επάγγελμα των νέων συναδέλφων και όχι μόνο.

         Το δίκαιο είναι με το μέρος μας! Οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο διψάνε για συνέχιση και κλιμάκωση της αντίστασης άσχετα από τις υποχωρητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες. Σε κάθε χώρο (ΟΤΕ, λιμάνια, νοσοκομεία κτλ) αποφασίζονται απεργίες και μετά τις 19 Μάρτη, τη μεγαλύτερη πανεργατική απεργία από την μεταπολίτευση, ενάντια στις επιθέσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε και εμείς! Γι' αυτό καλούμε κάθε συνάδελφο πέρα από πολιτική ταυτότητα να συνεχίσουμε μαζί ενάντια στη λεηλασία των ταμείων μέσα από ένα μαζικό, ενωτικό και πλειοψηφικό δικηγορικό κίνημα.

Παλεύουμε για στρατηγική πολιτική ήττα της κυβέρνησης στο μέτωπο του ασφαλιστικού.

Διεκδικούμε

* Συνολική απόσυρση του νόμου Πετραλιά * Όχι στην ενοποίηση των ταμείων. Πλήρης αυτοδιοίκηση. * Κάτω τα χέρια από τα αποθεματικά των ταμείων μας. * Να μη διαλυθεί το ΤΠΔΘ. * Κατάργηση διάκρισης παλιών και νέων ασφαλισμένων

Η μόνη ρεαλιστική πρόταση που μπορεί να φέρει τη νίκη του αγώνα μας είναι η κλιμάκωση του:

1) Αποχή από 17.4 έως και 9.5.2008 και νέα Γ.Σ. την Τετάρτη 7.5 και Πέμπτη 8.5.2008

2) Επαναφορά του Πλαισίου χορήγησης αδειών, όπως ίσχυε πριν τις 3.4.2008

3) Πραγματική περιφρούρηση της αποχής σε δικαστήρια, υποθηκοφυλακεία και δημόσιες υπηρεσίες με τη συμμέτοχη  στις απεργιακές φρουρές συναδέλφων με εξουσιοδότηση του Δ.Σ.

4) Δημιουργία Απεργιακού Ταμείου, ως εξής:

α) Απόδοση σε όλους τους συναδέλφους του μέχρι τώρα μερίσματος, β) Έκτακτη ενίσχυση όλων των δικαιούχων του ειδικού διανεμητικού λογαριασμού με το ποσό των 200 €, ποσό που θα διανεμηθεί από λογαριασμό του Συλλόγου, γ) Έκτακτη απεργιακή ενίσχυση 300 € σε όσους συναδέλφους υποβάλλουν αίτηση, ποσό που θα διανεμηθεί από λογαριασμό του Συλλόγου. Δικαιούχοι: - Συνεργάτες Συνάδελφοι (δικηγόροι μετά το 1993), - Νέοι Συνάδελφοι 7ετίας, - Σε άλλους συναδέλφους μετά από αίτηση τους, αλλά με δυνατότητα ενδεικτικού ελέγχου εκκαθαριστικού εφορίας. Καταβολή του συνολικού ποσού μέχρι τη Δευτέρα 21.4.2008.

5) Μαζική κινητοποίηση του συλλόγου την Πέμπτη 17.4.2008 έξω από το υπουργείο απασχόλησης στην Αθήνα και κάλεσμα στους συναδέλφους του ΔΣΑ και άλλων συλλόγων για κοινή διαδήλωση διαμαρτυρίας.

6) Κοινή εκδήλωση ΔΣΘ και συναφών ταμείων μηχανικών, γιατρών την Τρίτη 6.5.2008 με θέμα τον συντονισμό των περαιτέρω κινητοποιήσεων και ενεργειών με στόχο τη μη εφαρμογή του νόμου.

7) Μη απόδοση του παρακρατούμενου φόρου 15%.

8) Μη απόδοση εισπραττομένων ποσών και ασφαλιστικών βιβλιαρίων στο Ταμείο Νομικών.

9) Διαγραφή από τα μητρώα του ΔΣΘ του Κ. Καραμανλή και όσων βουλευτών ψήφισαν τον ασφα-ληστρικό νόμο.

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ

 
   
   
   
   
10 Απριλίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Αίτηση για καταγγελία της αστυνομικής καταστολής σε βάρος συναδέλφων απεργών της Θεσσαλονίκης


Π Ρ Ο Σ

Τον κ. Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.

Α Ι Τ Η Σ Η

Κωνσταντίνου Παπαδάκη, μέλους του Δ.Σ, εκπροσώπου της «Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας».

Α.Π.: 3983/10.4.2008

..............................

Όπως είναι γνωστό σε σας και στο πανελλήνιο από την τηλεόραση, την Δευτέρα έγινε επέμβαση των Μ.Α.Τ. στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης με χρήση βίας και δακρυγόνων και με απειλή συλλήψεων κατά δικηγόρων οι οποίοι περιφρουρούσαν την αποχή σε εφαρμογή της πρόσφατης απόφασης της Γενικής Συνέλευσης.

Απέναντι σε αυτήν την πρωτοφανή αγριότητα ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. και η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων έχουν μέχρι σήμερα σιωπήσει.

Παρακαλώ το Δ.Σ. να λάβει θέση και να καταγγείλει την αστυνομική καταστολή σε βάρος των συναδέλφων απεργών της Θεσσαλονίκης, που αποτελεί αδιάσπαστη συνέχεια της όλης κυβερνητικής πολιτικής για το ασφαλιστικό.

Παρακαλείται ο κ. Δ/ντής του συλλόγου να μεριμνήσει για την πρωτοκόλληση της παρούσας και τη διανομή της στα λοιπά μέλη του Δ.Σ. και στον Σύλλογο Υπαλλήλων του Δ.Σ.Α.

Επίσης ζητώ να δημοσιευθεί η παρούσα στο προσεχές «Βήμα του Δικηγόρου» και στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α.

Αθήνα, 9.4.2008

 
   
   
   
   
7 Απριλίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Δελτίο τύπου κατά της επίθεσης εναντίον δικηγόρων


Δ Ε Λ Τ Ι Ο   Τ Υ Π Ο Υ

     Κωνσταντίνου Παπαδάκη, μέλους του Δ.Σ, εκπροσώπου της «Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας».

..............................

Η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας καταδικάζει την απροκάλυπτη εισβολή των Μ.Α.Τ. στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, την απειλή συλλήψεων και τη χρήση βίας κατά δικηγόρων που περιφρουρούσαν την αποχή των δικηγόρων που έχει αποφασισθεί από τη Γ.Σ. του Δ.Σ.Θ. μέχρι τις 16/4/2008.

Εκτιμά ότι οι αυταρχικές αυτές ενέργειες ενθαρρύνονται από την εγκληματική ανοχή της διοίκησης Παξινού και του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. (με πλήρη στήριξη Ν.Δ.  ΠΑ.ΣΟ.Κ. και ΣΥΝ και δορυφόρων) στην εφαρμογή του ασφαλιστικού νόμου και την απαγόρευση κάθε συζήτησης για σύγκληση Γ.Σ. του Δ.Σ.Α. και συνέχιση των κινητοποιήσεων, που εκπέμπουν προς κάθε κατεύθυνση μήνυμα στήριξης του κυβερνητικού αυταρχισμού, παρά το ότι η επανειλημμένα εκφρασμένη διάθεση της συντριπτικής πλειοψηφίας των δικηγόρων και όλης της κοινωνίας ζητά συνέχιση της αποχής μέχρι την κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου.

Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στους αγωνιζόμενους δικηγόρους Θεσσαλονίκης και ζητάμε από το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. να καταδικάσει την αστυνομική βία εναντίον τους.

Αθήνα, 7.4.2008

 
   
   
   
   
3 Απριλίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Για τη συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΣΑ


Για μια ακόμα φορά η πλειοψηφία του Δ.Σ του ΔΣΑ αρνήθηκε να θέσει σε συζήτηση οποιαδήποτε περαιτέρω κινητοποίηση για το ασφαλιστικό παρά το γεγονός ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι Θεσσαλονίκης και Πειραιά συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.

Αίτηση μου για αλλαγή σειράς της ημερήσιας διάταξης, ώστε το ασφαλιστικό υπό το πρίσμα των νέων εξελίξεων να τοποθετηθεί δεύτερο στη σειρά των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης αντί της έκτης θέσης στην οποία το είχε θέσει ο πρόεδρος, όχι απλώς απορρίφθηκε αλλά ούτε καν τέθηκε σε ψηφοφορία.

Έκτος από το σύμβουλο κ. Μανώλη Κοκκινάκη ουδείς άλλος υποστήριξε το αίτημα αλλαγής των θεμάτων στην ημερήσια διάταξη, αλλά αντίθετα τόσο οι συνδικαλιστές του ΠΑ.ΣΟ.Κ όσο και του Συνασπισμού συντάχθηκαν ενεργά με τον πρόεδρο.

Η συνεδρίαση επιβεβαίωσε για μια ακόμα φορά την απόφαση να προταθεί αύξηση των ορίων απαρτίας για την Γενική Συνέλευση του ΔΣΑ σε 2.000 για την πρώτη συνέλευση και 1.000 για την επαναληπτική με την στήριξη του ίδιου μπλοκ δυνάμεων.

Ενώ, αφού συζήτησε τα πρώτα πέντε θέματα της ημερήσιας διάταξης, όταν έφτασε σειρά του ασφαλιστικού να συζητηθεί έστω και 6ο , ο πρόεδρος σηκώθηκε και διέλυσε τη συνεδρίαση, ενώ στις διαμαρτυρίες μας γιατί δεν συζητείται το ασφαλιστικό απάντησε επί λέξει : 

«Για το ασφαλιστικό σας είπα. Κινητοποιήσεις άλλες δεν θέλω, ότι είχα να σας πω σας ενημέρωσα. Τελειώσαμε.»  

Και σηκώθηκε και έφυγε.

Η παραπάνω συμπεριφορά αποτελεί ακόμη ένα δείγμα αυταρχισμού, στον οποίο δυστυχώς ο πρόεδρος δεν είναι μόνος του, αλλά απολαμβάνει τη στήριξη των περισσοτέρων παρατάξεων και συμβούλων.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέσα και έξω από το Διοικητικό Συμβούλιο.

Κώστας Παπαδάκης

3/4/2008

 
   
   
   
   
2 Απριλίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Αίτηση στο ΔΣ αναφορικά με το θέμα της Γενικής Συνέλευσης


Π Ρ Ο Σ

Τον κ. Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.

Α Ι Τ Η Σ Η

Κωνσταντίνου Παπαδάκη, μέλους του Δ.Σ, εκπροσώπου της «Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας».

Α.Π.:3643/3.4.2008

Οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό και ιδίως οι αποφάσεις των Γενικών Συνελεύσεων Πειραιά, που αποφάσισε στις 31/3/2008 αποχή για τις 8/4 και 16/4/2008 και Θεσσαλονίκης, που αποφάσισε στις 1/4/2008 αποχή διαρκείας από σήμερα 2/4/2008 έως 16/4/2008 με νέα συνέλευση στις 16/4/2008,  παρά την επιδεικτική απροθυμία του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. και της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων να κλιμακώσουν τον αγώνα των δικηγόρων, δίνουν νέες προοπτικές στον αγώνα για την κατάργηση του ασφαλιστικού νόμου και καθιστούν αναγκαία την κατά προτεραιότητα συζήτηση του ασφαλιστικού στην αυριανή συνεδρίαση του Δ.Σ. (Πέμπτη 3/4/2008 ώρα 15.00΄) με σκοπό τη συνέχιση των κινητοποιήσεων και την άμεση σύγκληση Γενικής Συνέλευσης του Δ.Σ.Α. για να πάρει τον αγώνα στα χέρια της.

Ζητώ λοιπόν την αλλαγή της σειράς των θεμάτων στην ημερήσια διάταξη, ώστε το ασφαλιστικό να συζητηθεί αμέσως μετά τα υπηρεσιακά (2ο θέμα) και όχι 6ο όπως το έχετε.

Παρακαλείται ο κ. Δ/ντής του συλλόγου να μεριμνήσει για την πρωτοκόλληση της παρούσας και τη διανομή της στα λοιπά μέλη του Δ.Σ. και στον Σύλλογο Υπαλλήλων του Δ.Σ.Α.

Επίσης ζητώ να δημοσιευθεί η παρούσα στο προσεχές «Βήμα του Δικηγόρου» και στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α.

Αθήνα, 2.4.2008                                                                                  Ο αιτών

 
   
   
   
   
1 Απριλίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Προκήρυξη της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων Θεσσαλονίκης (κάλεσμα στη Γενική Συνέλευση)


ΑΠΟΧΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!

ΟΧΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ

Στη συνέλευση της 18 Μάρτη παρευρέθηκαν 1151 δικηγόροι για να εκφράσουν την αγωνία τους για το ασφαλιστικό και να αποφασίσουν τα μέσα αντίστασης κατά της κυβερνητικής επίθεσης στα ασφαλιστικά ταμεία. Η μειοψηφούσα πρόταση  στο διοικητικό συμβούλιο για αποχή διαρκείας (πρόταση εναλλακτικής με την οποία συντάχθηκαν η αγωνιστική κίνηση και ο δικηγορικός παλμός) εξέφρασε το 48 % των συναδέλφων και δεν πέρασε μόλις για 40 ψήφους  απέναντι στην πρόταση που κατέθεσε η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου από τους συνδικαλιστές των ΣΥΡΙΖΑ,  ΝΔ, και  ΠΑΣΟΚ για  48ωρες αποχές.

Μόνο αυτό το αποτέλεσμα δείχνει ότι η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου δεν έχει καμία απήχηση στους δικηγόρους. Δείχνει ποια είναι η διάθεσή μας απέναντι στην ασφα-ληστρική κυβέρνηση και την συνειδητοποίηση ότι το μόνο μέσο για τη νίκη και τη διάσωση των ταμείων μας είναι η αποχή διαρκείας.

Τα επιχειρήματα κατά της αποχής διαρκείας ήταν και είναι σαθρά: τούς (επί πάγια δικηγόρους τραπεζών)  ενδιαφέρουν τάχα τα οικονομικά προβλήματα που θα έχουν οι συνάδελφοι από τον αγώνα διαρκείας, ότι πρέπει να υπάρχει συντονισμός με τους υπόλοιπους δικηγόρους της χώρας, ότι μπορούμε να πείσουμε τους δομημένους κουμπάρους και τους Ζαχόπουλους με διαπραγματεύσεις, ύστερα από  κατάθεση αναλογιστικής μελέτης... Όμως η ελπίδα  και η νίκη είναι στους αγώνες. Μία οργανωμένη αποχή με απεργιακό ταμείο που θα ενισχύεται και από την περιουσία του ΔΣΘ ( φεύγουν χιλιάδες ευρώ σε μοναστήρια, νεοσύστατα αθλητικά σωματεία και αλλού...) μπορεί να στηρίξει κάθε συνάδελφο που έχει ανάγκη. Μόνο η αποχή διαρκείας μπορεί να πιέσει πραγματικά την κυβέρνηση παγώνοντας τα έσοδα των τραπεζών με την παύση έκδοσης διαταγών πληρωμής και προσημειώσεων. Εμείς μπορούμε να βάλουμε φρένο στη στεγαστική αγορά αφού δεν θα γίνονται συμβόλαια. Αυτές οι πιέσεις δεν μπορούν να ασκηθούν με 48ωρες, διότι οτιδήποτε  δεν γίνεται τη μία μέρα αποχής θα γίνεται την επόμενη εργάσιμη. Μόνο η διάρκεια και η συνέχεια θα φέρουν αποτελεσματική πίεση στην άρχουσα τάξη και την κυβέρνηση. Όσο για το συντονισμό των αγώνων, αυτός εφαρμόζεται στην πράξη:  Η απόφαση των δικηγόρων της Θεσσαλονίκης για 48ωρες αποχές καθώς και άλλων συλλόγων (Πειραιά, Πάτρα, Κόρινθο) ανάγκασαν το ΔΣΑ και τη Συντονιστική της Ολομέλειας να αποφασίσουν πανελλαδική αποχή την 31/1 και 01/04. Αν  δεν υπήρχε αυτή η κινητοποίηση  τα πράγματα θα ήταν πιο εύκολα για τους ναρκοθέτες των αναγκών μας και δήθεν μπροστάρηδες. Οι προθέσεις τους φαίνονται από  γεγονότα όπως τη διάλυση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΣΑ την 20.03.2008 από τους συνδικαλιστές των Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ με ηγέτη τον Παξινό ώστε να μην συζητηθεί πρόταση που κατατέθηκε για 5ημερη αποχή στην Αθήνα και σύγκληση γενικής συνέλευσης. Αντίθετα αποφάσισαν την τροποποίηση του Κώδικα για αύξηση της απαρτίας γενικών συνελεύσεων του ΔΣΑ με σκοπό να μην μπορεί να συγκληθεί ποτέ. Η Συντονιστική Επιτροπή  της Ολομέλειας συνεδρίασε την Παρασκευή 28/03 και αποφάσισε την παύση των αγώνων μας. Είναι ολοφάνερο, ότι ο υποσχόμενος συντονισμός τους ήταν προσχηματικός. Εμείς όμως μπορούμε να συντονίσουμε τους αγώνες μας. Οι δικηγόροι Θεσσαλονίκης μπορούμε να βγούμε μπροστά να αποφασίσουμε για αποχή διαρκείας και να απευθυνθούμε σε κάθε σύλλογο για να αποφασίσει και  τη δική του συνέχεια.

Οι εργαζόμενοι σε κάθε κλάδο διψάνε για συνέχιση και κλιμάκωση της αντίστασης άσχετα από τις υποχωρητικές συνδικαλιστικές ηγεσίες. Σε κάθε χώρο μεμονωμένα αποφασίζονται απεργίες και μετά τις 19 Μάρτη, τη μεγαλύτερη πανεργατική από την μεταπολίτευση. Είναι επιτακτική ανάγκη να συνεχίσουμε και εμείς!

Το δημοψήφισμα, η πρόταση μομφής και η δικαστική οδός  μπορούν να λειτουργήσουν μόνο συμπληρωματικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποκαταστήσουν το συλλογικό αγώνα διαρκείας.

Η αντιπολίτευση  πρέπει να σταματήσει τη σιωπηρή συναίνεση και την βροντερή επαναστατική φρασεολογία  στηρίζοντας τους αγώνες μας με οργάνωση αποτελεσματικών διαρκών μορφών αγώνα.

Γι' αυτό καλούμε κάθε συνάδελφο πέρα από πολιτική ταυτότητα να πορευθούμε μαζί  ενάντια στη λεηλασία των ταμείων μέσα από ένα μαζικό, ενωτικό και πλειοψηφικό δικηγορικό κίνημα. 

ΟΛΕΣ-ΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 31.3/ ΤΡΙΤΗ 01.04 ΩΡΑ 8 Μ.Μ. ΣΤΟ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΚΑΨΗΣ

να αποφασίσουμε για:

- αποχή διαρκείας και νέα γενική συνέλευση

- να μην αποδοθεί η προείσπραξη του φόρου στο κράτος

- κατάληψη δικαστηρίων