30 Μαρτίου 2020
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδαςσυνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

συνδικαλιστική επικαιρότητα - Μάρτιος 2008

στείλτε αυτή τη σελίδα εκτύπωση

28 Μαρτίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Νέο κρούσμα συνδικαλιστικής αυθαιρεσίας


Από το μέλος του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. κ. Παναγιώτη Γαλετσέλη πληροφορούμαι ότι μόλις πριν λίγο σήμερα 28/3/2008 ώρα 18.30΄ του απαγορεύθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ.Α. κ. Παξινό να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση της συντονιστικής επιτροπής της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίαζε στο γραφείο του κ. Παξινού στον Δ.Σ.Α. για το κρίσιμο ζήτημα του ασφαλιστικού και την εξέλιξη των κινητοποιήσεων.

Κλειστό κλαμπ λοιπόν και το ανώτατο πανελλαδικό συνδικαλιστικό όργανο των δικηγόρων.

Ποιοι και γιατί φοβούνται τη δημοσιότητα;

Κώστας Παπαδάκης

28/3/2008, ώρα 21.00΄

 
   
   
   
   
27 Μαρτίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Πραξικοπηματική διάλυση του ΔΣ από τον Παξινό στις 20/3


Με ειλημμένη την απόφαση να λυθεί η αποχή των δικηγόρων και μάλιστα να ανακοινωθεί  πριν καν τεθεί σε ψηφοφορία το ασφαλιστικό νομοσχέδιο και χωρίς καν να έχει γίνει δεκτή καμμία από τις έστω επιμέρους τροπολογίες που ζητούσε, ο πρόεδρος του Δ.Σ.Α. με τη σύμπραξη των συμβούλων της παράταξής του καθώς και εκείνων της παράταξης του Μ. Ζαφειρόπουλου, και με την (σκόπιμη) απουσία των περισσοτέρων συμβούλων της παράταξης του ΠΑ.ΣΟ.Κ. ψήφισαν να μην γίνει Γενική Συνέλευση του Δ.Σ.Α. προτού καν ακουσθεί η σχετική πρόταση, και όταν αυτή διατυπώθηκε από τον υπογράφοντα, αρνήθηκε να την θέσει σε ψηφοφορία.

Αντί αυτής μάλιστα, χωρίς να έχει θέσει τέτοιο θέμα στην ημερήσια διάταξη, προχώρησε σε φανερά προσχεδιασμένη με τους συμβούλους του «απόφαση» του Δ.Σ., με την οποία το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. ζητά να τροποποιηθεί ο κώδικας δικηγόρων στη σχετική διάταξη για τα όρια απαρτίας Γ.Σ. και αυτά να είναι το 1/10 των εγγεγραμμένων μελών (δηλαδή με τα σημερινά δεδομένα 2.020 μέλη) αντί του ισχύοντος ορίου απαρτίας των 800 μελών.

Στη συνέχεια και πάντα με τη σύμπραξη των συμβούλων του και εκείνων του ΠΑ.ΣΟ.Κ. διέλυσε αυθαίρετα τη συνεδρίαση και ενώ εκκρεμούσε να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία η πρότασή μας για συνέχιση της αποχής όλη την επόμενη εβδομάδα και σύγκληση Γενικής Συνέλευσης του Δ.Σ.Α., αρχικής στις 26/3/2008 και επαναληπτικής στις 27/3/2008 για να αποφασίσει το σώμα για την περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων.

Τα παραπάνω ανήκουστα συνέβησαν μπροστά στα μάτια δεκάδων, κυρίως νέων δικηγόρων, που είχαν κατακλύσει την αίθουσα του Δ.Σ. εκφράζοντας δυναμικά την αγωνία τους για τις ρυθμίσεις του ασφαλιστικού και για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων, όπως ήδη με μαζικές Γ.Σ. αποφάσισαν οι δικηγορικοί σύλλογοι Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Κορίνθου κ.α. Ήδη μάλιστα είχαν συγκεντρωθεί περισσότερες από 200 υπογραφές δικηγόρων που ζητούσαν τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, ενώ από το πρωί λειτουργούσε μικροφωνική εγκατάσταση στα γραφεία του Δ.Σ.Α. μέσω της οποίας η παράταξή μας ενημέρωνε τους συναδέλφους για το ασφαλιστικό και ζητούσε τη σύγκληση Γ.Σ.

Όμως οι επιλογές των συνδικαλιστών Ν.Δ. και ΠΑ.ΣΟ.Κ ήταν διαφορετικές. Επιμερίζοντας τους ρόλους και το συνδικαλιστικό κόστος προκάλεσαν την αυθαίρετη λήξη των κινητοποιήσεων, ξεπουλώντας την αγωνία και τον αγώνα χιλιάδων συναδέλφων, που στήριξαν με όλες τους τις δυνάμεις την αποχή, καθώς και των συλλόγων που βρίσκονται ήδη σε αποχή την επόμενη εβδομάδα και έστειλαν ένα ξεκάθαρο μήνυμα συμπαράστασης στην κυβέρνηση για την πολιτική της.

Επιπλέον βρήκαν την ευκαιρία να επιδιώξουν και θεσμικά την κατάργηση των γενικών συνελεύσεων του Δ.Σ.Α., τις οποίες άλλωστε στην πράξη έχουν καταργήσει επί πολλά χρόνια. Και τέλος διέλυσαν και το Δ.Σ., παρά την άνετη πλειοψηφία που διαθέτουν δείχνοντας ότι φοβούνται όχι μόνο την επικράτηση της αντίθετης άποψης, αλλά ακόμη και την ίδια την έκφρασή της.

Η απαξίωση και ο ευτελισμός των συνδικαλιστικών διαδικασιών στον Δ.Σ.Α. προχωρεί ακάθεκτος. Μόνη δύναμη αντίστασης ο αγώνας των δικηγόρων.

Αθήνα, 20.3.2008

 Κώστας Παπαδάκης, εκπρόσωπος της «Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας» στο Δ.Σ του Δ.Σ.Α.  

 
   
   
   
   
27 Μαρτίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Νέα αποχή υπό πίεση


Υπό την εμφανή πίεση των συναδέλφων, που έφθασε τα όρια της κατακραυγής, και ιδίως της αποχής των δικηγορικών συλλόγων Πειραιά, Θεσσαλονίκης, Πάτρας, Κορίνθου κλπ, η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. αναγκάστηκε να αποφασίσει νέα διήμερη αποχή των δικηγόρων στις 31/3 και 1/4/2008, ημέρα που προβλέπεται η τελική ψήφιση του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό στο σύνολό του.

Η πρόταση του γράφοντος να απόσχουμε και την Παρασκευή 28/3/2008 απορρίφθηκε. Το ίδιο και η πρόταση για τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης, η οποία αντιμετωπίστηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ. σχεδόν ως.... παράνομη.

Η επιμονή του προέδρου να αρνείται να θέσει την πρόταση σε ψηφοφορία οδήγησε σε αγανάκτηση δεκάδες παρευρισκομένους στη συνεδρίαση συναδέλφους, οι οποίοι γνώρισαν από πρώτο χέρι τι σημαίνει αυθαιρεσία και αλαζονεία της εξουσίας. Ο πρόεδρος δεν άντεξε τις διαμαρτυρίες τους, διέκοψε τη συνεδρίαση και κλείστηκε στο γραφείο του.

Με τις παραινέσεις των συμβούλων επανήλθε και έθεσε σε ψηφοφορία την πρόταση, η οποία απορρίφθηκε με ψήφους 12 κατά και 10 υπέρ. Στους 10 υπέρ περιλαμβάνονται και 5 πλασματικοί, αυτοί των συμβούλων της «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ», οι οποίοι ψήφισαν τελευταίοι και εκ του ασφαλούς, αφού είχαν εκδηλώσει την αντίθεσή τους στη σύγκληση γενικής συνέλευσης προηγουμένως, αφού διαπίστωσαν ότι η πρόταση θα απορριπτόταν, ψήφισαν «ΝΑΙ» για να μην χρεωθούν το ΟΧΙ.

Τα «ΟΧΙ» στη σύγκληση  Γενικής Συνέλευσης ανήκαν στους συμβούλους των παρατάξεων Παξινού, Χατζημιχάλη, Ζαφειρόπουλου και Ν. Κανελλόπουλου.

Κατά τα λοιπά η συνεδρίαση αναλώθηκε σε αυτοσχέδιες προτάσεις εναλλακτικών μορφών κινητοποίησης και στην επιχειρηματολογία πόσο κακή είναι η αποχή, και ιδίως η γενική συνέλευση, την οποία προφανώς η πλειοψηφία του Δ.Σ. φοβάται περισσότερο από το ίδιο το ασφαλιστικό. Μάλιστα ο κ. Παξινός αφού επιχείρησε ανεπιτυχώς να καθησυχάσει στο Δ.Σ. ότι δεν θα θιγούν οι επικουρικές συντάξεις, παραδέχθηκε τελικά ότι δεν έγινε δεκτή καμία από τις βελτιωτικές προτάσεις που είχαν υποβληθεί από την Ολομέλεια κατά τη συζήτηση του ν/σ.

Η πλειοψηφία του Δ.Σ. του Δ.Σ.Α. διαμηνύει με κάθε τρόπο ότι κατευθύνει έναν αγώνα, τον οποίο δεν πιστεύει, έτσι για την τιμή των όπλων.

Μόνη λύση ο αγώνας στα χέρια των δικηγόρων. Η συλλογή υπογραφών για σύγκληση Γ.Σ, συνεχίζεται.

Αθήνα, 27.3.2008

Κώστας Παπαδάκης, εκπρόσωπος της «Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας» στο Δ.Σ του Δ.Σ.Α.

 
   
   
   
   
19 Μαρτίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ενημέρωση για τις κινητοποιήσεις άλλων δικηγορικών συλλόγων


Στη Γενική Συνέλευση στην Θεσσαλονίκη αποφασίστηκε η συνέχιση της αποχής για δύο διήμερα (τις ημέρες Δευτέρα 24 Μαρτίου, Τετάρτη 26 Μαρτίου, Δευτέρα 31 Μαρτίου και Τρίτη 1 Απριλίου), με πρόταση όλων σχεδών των παρατάξεων, με 485 ψήφους. Μειοψήφισε με 440 ψήφους η άποψη της Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας (η οποία στηρίχθηκε και από άλλες παρατάξεις) για αποχή διαρκείας.

Επίσης στον Πειραιά, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης, αποφασίστηκε η συνέχιση της αποχής μέχρι και την Τετάρτη 26/3, και νέα Γενική Συνέλευση την Τετάρτη 26 στα γραφεία του ΔΣΠ.

Στην Αθήνα; Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΔΣΑ Παξινός δεν έχει συγκαλέσει ούτε Διοικητικό Συμβούλιο (για την πρωτοβουλία της Εναλλακτικής παρέμβασης για Γενική Συνέλευση ούτε κουβέντα φυσικά...)

 
   
   
   
   
18 Μαρτίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Για την ανακοίνωση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου


 

Π Ρ Ο Σ

Τον κ. Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.

                               Α Ι Τ Η Σ Η                              

Κωνσταντίνου Παπαδάκη, μέλους του Δ.Σ, εκπροσώπου της «Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας».

Α.Π.: 2981/20.3.2008 

..............................

Στην από 17/3/2008 ανακοίνωσή της, ευρύτατα ήδη δημοσιοποιημένη, η «Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος», στα πλαίσια έκφρασης της αντίθεσής της με το νομοσχέδιο για το «Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης», χαρακτηρίζει επί λέξει : «Η εκκλησία δέχεται και ευλογεί κάθε παραδεδομένη τέλεση του γάμου κατά το Ορθόδοξο τυπικό, ενώ θεωρεί πορνεία κάθε άλλη «συζυγική σχέση» εκτός αυτού.

Με την παραπάνω φράση, η οποία υπερβαίνει κάθε όριο οξείας κριτικής αντιπαράθεσης, η Δ.Ι.Σ. υβρίζει απρόκλητα  και απροσχημάτιστα εκατοντάδες χιλιάδες συμπολιτών μας, που είτε συμβιώνουν χωρίς γάμο, ως έχουν δικαίωμα, είτε έχουν τελέσει πολιτικό γάμο και παραδίδει στη διαπόμπευση εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά, των οποίων οι μητέρες συλλήβδην βαπτίζονται «πόρνες» από τους «ηθικούς και πνευματικούς ταγούς του Εθνους».

Απέναντι σε αυτήν την πρωτοφανή βαρβαρότητα ο Δ.Σ.Α. θα καταστεί συνένοχος εάν σιωπήσει. Οφείλει στα πλαίσια των θεσμικής και κοινωνικής του αποστολής (κώδικας δικηγόρων άρθρο 199) και να καταδικάσει ανεπιφύλακτα αυτού του είδους τα νέα ήθη και να πάρει θέση επί της ουσίας για τη στήριξη του υπό θέσπιση συμφώνου.

Παρακαλώ όπως έχω δικαίωμα κατ άρθρο 234 του κώδικα περί δικηγόρων για την ένταξη του θέματος αυτού στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης.

Παρακαλείται ο κ. Δ/ντής του συλλόγου να μεριμνήσει για την πρωτοκόλληση της παρούσας και τη διανομή της στα λοιπά μέλη του Δ.Σ. και στον Σύλλογο Υπαλλήλων του Δ.Σ.Α.

Επίσης ζητώ να δημοσιευθεί η παρούσα στο προσεχές «Βήμα του Δικηγόρου» και στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α.

Αθήνα, 18.3.2008

                                                                                  Ο αιτών

 
   
   
   
   
17 Μαρτίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Εκλογικές δαπάνες 2008


Π Ρ Ο Σ

Τον κ. Πρόεδρο και το Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.

Γ Ν Ω Σ Τ Ο Π Ο Ι Η Σ Η   -   Α Ι Τ Η Σ Η

Κωνσταντίνου Παπαδάκη, μέλους του Δ.Σ, εκπροσώπου της «Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας».

Α.Π.: 2982/20.3.2008

..............................

Όπως είχε πράξει και μετά τις εκλογές του 1999 και του 2002 χωρίς να βρεί μιμητή (βλ. αριθμ. πρωτ. 2821/22.3.1999 και 2996/27.3.2002 αιτήσεις στο Δ.Σ.) καθώς και μετά τις εκλογές του 2005 (βλ. αριθμ. πρωτ. 2907/21.3.2005 αίτηση), συναντώντας ανταπόκριση από μία παράταξη μόνο, η Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας αισθάνεται την ηθική και συνδικαλιστική υποχρέωση να γνωστοποιήσει και πάλι στο δικηγορικό σώμα (συμβολικά μέσω του Δ.Σ. αλλά και άμεσα) το ύψος, την κατανομή και την προέλευση των εκλογικών της δαπανών.

Επειδή όπως γνωρίζετε το απελθόν Δ.Σ. για άλλη μία φορά απέφυγε να θέσει οποιουσδήποτε κανόνες στην προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα την αποδέσμευση από κάθε νομικό και δεοντολογικό φραγμό της προεκλογικής συμπεριφοράς παρατάξεων, υποψηφίων προέδρων και υποψηφίων συμβούλων, πιστεύουμε ότι όλοι οι παραπάνω έχουν την ίδια υποχρέωση και ότι η άρνηση ή παράλειψη ανταπόκρισής τους, στην οποία ως τώρα μας έχουν συνηθίσει θα εκτιμηθεί δεόντως από το δικηγορικό σώμα.

Διότι το σώμα δικαιούται να γνωρίζει πόσο έχει κοστίσει κάθε ψήφος σε κάθε συνδυασμό και υποψήφιο. Διότι οι συνδυασμοί και οι υποψήφιοι υποχρεούνται -χάριν και της δικής τους αξιοπιστίας- να δημοσιοποιούν το ύψος των δαπανών τους. Και διότι ο Δ.Σ.Α. υποχρεούται επιτέλους να ελέγχει και να θέτει όρια και μέτρα στον τρόπο της προεκλογικής δραστηριότητας.

Ισως εάν το «Βήμα του Δικηγόρου», αντί να δημοσιεύει κυρίως φωτογραφίες και λιβανωτούς του προέδρου, προέβαλε σε όλη τη διάρκεια της τριετίας ισότιμα όλες τις παρατάξεις, όπως με επιτυχία κάνει επί σειρά ετών το αντίστοιχο δελτίο του Τ.Ε.Ε. και όπως επανειλημμένα έχουμε προτείνει χωρίς να έχει τύχει αποδοχής η πρότασή μας, θα συνέβαλε στην εμπέδωση μιάς διαφορετικής συνδικαλιστικής κουλτούρας στον χώρο.

Διότι και αυτές οι εκλογές ένα σημαντικό ερέθισμα συζήτησης που προκάλεσαν στους δικηγόρους (και όχι μόνο) ήταν το που βρίσκονται τόσα χρήματα και (ακόμη χειρότερα) το γιατί «επενδύονται».

Αναδείχθηκε ακόμη από την προεκλογική περίοδο ως επιτακτικό και άμεσο καθήκον του Δ.Σ. η αποτίμηση του επιπέδου της προεκλογικής εκστρατείας, του τρόπου με τον οποίον υποψήφιοι πολιτεύθηκαν και «επικοινώνησαν» με τους ψηφοφόρους και βέβαια την καθιερωμένη «πολιορκία του διαδρόμου», με σκοπό την άμεση θέσπιση κανόνων δεοντολογίας με κυρώσεις ως προς τον τρόπο διενέργειας του εκλογικού αγώνα που θα διαφυλάξουν την αξιοπρέπεια της εκλογικής διαδικασίας, την αξιοπιστία όσων ασχολούνται με τα κοινά απέναντι στο εκλογικό σώμα και τη διαφάνεια, ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσουν τη συμβολή του συνδικαλιστικού διαλόγου και του συνδικαλισμού αρχών αντί της προσωπικής προβολής.

Η συζήτηση αυτή πρέπει να γίνει το νωρίτερο δυνατό, τώρα και μακρυά από συγκυρίες νέας προεκλογικής περιόδου.

Διαφορετικά και πάλι το Δ.Σ. αναλαμβάνει απόλυτα την ευθύνη της νομιμοποίησης της μετατροπής των εκλογών σε πασαρέλα υποψηφίων που σήμερα με το χρήμα, αύριο (ιδίως στο «ενιαίο ψηφοδέλτιο») και με την προβολή των Μ.Μ.Ε, και των εκδοτών του χώρου θα υποκαταστήσουν τον προγραμματικό λόγο με τις δεξιώσεις και τις αποστολές βιογραφικών και λοιπών εντύπων με αποτέλεσμα την αλλοτρίωση του δικηγορικού συνδικαλισμού, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνία και την εκπροσώπηση του θεσμικού εκφραστή των δικαιωμάτων της.

Παρακαλώ όπως έχω δικαίωμα κατ άρθρο 234 του κώδικα περί δικηγόρων για την ένταξη του θέματος αυτού στην ημερήσια διάταξη της επόμενης συνεδρίασης.

ΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΔΑΠΑΝΕΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ

ΕΚΛΟΓΩΝ Δ.Σ.Α. 2008

- Παράβολο Δ.Σ.Α. για τη συμμετοχή                    ΕΥΡΩ           1.000

- Αφίσα Γ.Σ.                                                                           250

 - Εφημερίδα «Παρέμβαση»   (8σέλιδη διχρ.)3.000 τεμ               1.500

- Προσκλήσεις πάρτυ                                                                150

- Αφίσα πάρτυ                                                                          10

-Εξοδα πάρτυ                                                                         500

- 3 αφίσες δίχρωμες                                                                900

- Αφίσες Φάτσες (2/χρωμες, 200 τεμ.)                                        350

- Αφίσα κεντρική (4/χρωμη, 1.000 τεμ.)                                  1.050

- Κόστος κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης                              200

- Φυλλάδιο (16σέλιδο, 2/χρωμο, 3.000 τεμ)                            1.100

- Πρόσκληση προεκλογικής εκδήλωσης  (1.000 τεμ)                    180

- Αφίσα εκδήλωσης                                                                 110

- Ταχυδρομικά                                                                        30

 - Εξοδα εκδήλωσης                                                                  30

- Δημιουργία ιστοσελίδας                                                      1.500

                                          Σ Υ Ν Ο Λ Ο         ΕΥΡΩ       8.860

Το κόστος των δαπανών καλύφθηκε εξ ολοκλήρου από εισφορές μελών,  πωλήσεις προσκλήσεων για το πάρτυ και από κυκλοφορία κουπονιών οικονομικής ενίσχυσης σε μέλη και φίλους της παράταξης καθώς και άλλους συναδέλφους. Η αφισσοκόλληση και η διανομή των εντύπων μας έγιναν αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους. Ανώτατο όριο οικονομικής βοήθειας είχε ορισθεί για τα μέλη και φίλους το ποσό των 300 ΕΥΡΩ. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους μας βοήθησαν.

Τέλος είναι γνωστό ότι οι υποψήφιοι της «Εναλλακτικής Παρέμβασης» δεν διενεργούν ατομικές εκλογικές εκστρατείες και κατά συνέπεια δεν υφίστανται αντίστοιχες δαπάνες προς δημοσιοποίηση.

Παρακαλείται ο κ. Δ/ντής του συλλόγου να μεριμνήσει για την πρωτοκόλληση της παρούσας και τη διανομή της στα λοιπά μέλη του Δ.Σ. Επίσης ζητάμε να δημοσιευθεί η παρούσα στο προσεχές «Βήμα του Δικηγόρου» και στην ιστοσελίδα του Δ.Σ.Α.

Αθήνα, 17.3.2008

Για την Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων Αθήνας

 
   
   
   
   
15 Μαρτίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Ολομέλεια για... κλάματα!!!


ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΓΙΑ... ΚΛΑΜΑΤΑ!!!

Θλιβερή και απογοητευτική ήταν η εικόνα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συνεδρίασε με τη νέα σύνθεση - δηλαδή τους προέδρους που εκλέχθηκαν στις πρόσφατες αρχαιρεσίες - το Σάββατο 15/3/2008 στην Αθήνα. Και τούτο γιατί σε μία κρίσιμη λόγω ασφαλιστικού συγκυρία για τη δικηγορία, 62 εκπρόσωποι δικηγορικών συλλόγων έφτασαν από όλη την Ελλάδα όχι για να διαβουλευθούν, αλλά για να ανέχονται βουβοί τον μονόλογο Παξινού και τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων άλλων φορέων (Ένωσης Δικαστών & Εισαγγελέων, Ένωσης Εισαγγελέων, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος, ΤΕΕ κλπ.), που κατέλαβαν περίπου τη μιάμιση από τις τρεις ώρες που διήρκεσε. Ο υπόλοιπος χρόνος διατέθηκε :

 α) στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Απασχόλησης κ. Γεράσιμο Μαμμωνά, ο οποίος αφού «χαιρέτησε», απάντησε σε σωρεία διευκρινιστικών ερωτήσεων για το νομοσχέδιο, το οποίο φυσικά παρουσίασε ως ευνοϊκό για τα συμφέροντα των δικηγόρων.

β) Στην παρουσίαση της εξέλιξης στην Επιτροπή Ανταγωνισμού του ζητήματος της νομιμότητας της απαγόρευσης παράστασης δικηγόρου από άλλη πόλη σε αστικές δίκες, από τον κ. Ιωάννη Δρυλλεράκη, που έχει αναλάβει την νομική εκπροσώπηση του Δ.Σ.Α. στην υπόθεση.

 Ετσι λοιπόν για το ασφαλιστικό καμμία συζήτηση για κινητοποίηση πέρα από την προαποφασισμένη πενθήμερη αποχή. Αντίθετα ο κ. Παξινός ξεκαθάρισε από την αρχή ότι «δεν θα πάμε σε αποχή διαρκείας» χωρίς η απαγόρευση αυτή να συναντήσει αντιδράσεις. Αλλά καμμία συζήτηση, έστω και για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου και τις διεκδικήσεις των δικηγόρων.

Μάλιστα, στο ντοσιέ των συνέδρων υπήρχε και ένα κείμενο της Ολομέλειας Προέδρων (που συνεδρίασε 15/3/08), με ημερομηνία 14/3/2008, απευθυνόμενο στην Υπουργό Απασχόλησης κ. Φάνη -  Πάλλη Πετραλιά και με τίτλο «Βελτιωτικές προτάσεις στο Ασφαλιστικό Νομοσχέδιο». Το κείμενο αυτό, που όπως μάθαμε δόθηκε στην Υπουργό στις 14/3/2008, κινούμενο απόλυτα στο πνεύμα της φιλοσοφίας του νομοσχεδίου ζητά αρχικά την απόσυρση του, αλλά επικουρικά διατυπώνει επιμέρους «εποικοδομητικές» προτάσεις σε μέρος των διατάξεων του ν/σ. Όπως φαίνεται λοιπόν το μεν ν/σ θα ψηφιστεί με πιθανές τροπολογίες μικροαλλαγών, ώστε η κυβέρνηση να δείξει ότι εκπληρώνει το δημοκρατικό της καθήκον, η δε αποχή θα ολοκληρωθεί στις  21/3/2008 ώστε και οι εκπρόσωποι των Δικηγορικών Συλλόγων να δείξουν ότι έκαναν τη δουλεία τους και μετά την ψήφιση ... «τα κεφάλια μέσα».

Για το δεύτερο θέμα, που όπως φαίνεται εξελίσσεται σε βραδυφλεγή βόμβα στις σχέσεις δικηγορικών συλλόγων κέντρου και περιφέρειας, οι εκπρόσωποι των τελευταίων άσκησαν έντονη πίεση στους νεοεκλεγέντες προέδρους Θεσσαλονίκης και Πειραιά κ.κ. Εμμ. Λαμτζίδη και Στ. Μανουσάκη να πάρουν θέση. Οι τελευταίοι επιφυλάχθηκαν να το θέσουν σε συζήτηση στα Δ.Σ. τους. Η συνεδρίαση έκλεισε με την εκλογή συντονιστικής επιτροπής.

Τέλος ο κ. Παξινός βρήκε την ευκαιρία να ξιφουλκήσει κατά του Υπουργού Δικαιοσύνης για την αγένειά του να μην παραστεί στην Ολομέλεια, αν και το είχε υποσχεθεί, ή έστω να ειδοποιήσει. Απέδωσε την απουσία του στην δήλωση Παξινού την προηγούμενη ημέρα ότι η εξαγγελία για ίδρυση περιφερειακών πρωτοδικείων στην Αθήνα αποτελεί casus belli.

Και πράγματι αποτελεί casus belli αλλά με ποια αξιοπιστία θα τα αντιμετωπίσουμε όταν «συμμορφωνόμαστε» στο ασφαλιστικό ;

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην αίθουσα κυκλοφορούσε επιστολή της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ προς την Ολομέλεια των προέδρων με την οποία ζητούσαν να πάρει θέση :

α) Για την παρέμβαση Σανιδά κατά της νομιμότητας της απεργίας και β) Για την συνοπτική διαδικασία προσδιορισμού δικασίμου της διοίκησης ΔΕΗ κατά της ΓΕΝΟΠ / ΔΕΗ για να κηρυχθεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία, με τηλεφωνική ειδοποίηση της εναγομένης προ μιας ώρας, και χωρίς καν επίδοση δικογράφου της αγωγής !!!

Αλλά η Ολομέλεια σιώπησε.

Συμπερασματικά, η Ολομέλεια των Προέδρων επιβεβαίωσε τη συγκεντρωτική, αντιδημοκρατική, παραγοντίστικη και προεδροκεντρική δομή και λειτουργία της. Αποδείχθηκε αναντίστοιχη των περιστάσεων. Οργανο χειροκροτητών και όχι βουλευομένων εκπροσώπων. Η κατάργησή της και η θέσπιση αντιπροσωπευτικού πανελλαδικού οργάνου των δικηγόρων εκλεγόμενο από πανελλαδικό συνέδριο που συγκροτείται από εκπροσώπους όλων των συλλόγων με απλή αναλογική, αποτελεί επιτακτική συνδικαλιστική ανάγκη.

Το μόνο που υπό τις σημερινές συνθήκες απαιτούμε είναι η άμεση σύγκληση πανελλαδικού συνεδρίου των δικηγόρων, που αν και προβλέπεται ανά τριετία (άρθρο  206Α κώδικα δικηγόρων) έχει να συγκληθεί από το 1997, για μια προσπάθεια πανελλαδικού συντονισμού των δικηγορικών αντιστάσεων στο ασφαλιστικό, και όχι μόνο.

Αθήνα, 15/3/2008

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Εκπρόσωπος της Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων Αθήνας στο Δ.Σ. του Δ.Σ.Α.

 
   
   
   
   
6 Μαρτίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Όχι στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης - αγώνας διαρκείας τώρα (κείμενο συλλογής υπογραφών)


Μια εβδομάδα μετά τις εκλογές του ΔΣΑ, ο πρόεδρος και η νεοεκλεγείσα πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου,  απολαμβάνουν τη μετεκλογική «ραστώνη», χωρίς καμία πρόθεση να μοιραστούν την αγωνία των χιλιάδων δικηγόρων για την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση - βλέπε ληστεία - που θα εισάγει η κυβέρνηση στη βουλή, αυτόν το μήνα. Η κυβέρνηση της ΝΔ, με την ουσιαστική συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προχωρά στην αντιλαϊκή καταιγίδα ακολουθώντας πιστά το δρόμο που χαράχτηκε μια δεκαετία πριν, στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Λισσαβόνα και αναπτύσσει παραπέρα την πολιτική των προηγούμενων, εναλλασσόμενων μεταξύ ΝΔ & ΠΑΣΟΚ,  κυβερνήσεων. Η περίφημη ενοποίηση των ταμείων, περιλαμβάνει τη δέσμευση του 10% των ετήσιων εσόδων και πιθανά του 15% των αποθεματικών του Ταμείου Νομικών, για την τροφοδότηση λογαριασμού ενίσχυσης λοιπών Ταμείων, την αύξηση των εισφορών που οι ίδιοι πληρώνουμε, τη μείωση των συντάξεων. Αφού με τους προηγούμενους αντιασφαλιστικούς νόμους του Σιούφα (2084/92) και Ρέππα (3029/02) οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ διαίρεσαν τους εργαζόμενους σε όλους τους κλάδους σε «παλιούς» και «νέους»,  έρχονται τώρα να νομοθετήσουν τα χειρότερα για όλους. Στόχος αυτών των διαχωρισμών αποτελεί η διάσπαση των εργαζόμενων και η διάλυση της όποιας συλλογικότητας του  κλάδου. Διακηρυγμένος στόχος της κυβέρνησης (όπως εξάλλου επιβάλλει και η Ευρωπαϊκή Ένωση), η καπιταλιστική αξιοποίηση των αποθεματικών μέσω της συμμετοχής τους σε τραπεζικά και επενδυτικά σχήματα με τεράστιες επισφάλειες για αυτά. Οι ιστορίες εξάλλου των δομημένων ομόλογων, του χρηματιστηρίου, του ΛΑΦΚΑ, των «θαλασσοδανείων» στους εφοπλιστές,  δεν είναι και πολύ μακρινές.

Η πλειοψηφία του δ.σ. του ΔΣΑ, δεν έχει κρύψει τις προθέσεις της. Συμμετείχε στον κυβερνητικό «διάλογο», προώθησε την ιδιωτική ασφάλιση στους δικηγόρους, συνασπίσθηκαν οι «αντίπαλες» δυνάμεις της, στη συνέλευση, ενάντια στις αγωνιστικές διαθέσεις της πλειοψηφίας των συναδέλφων.  Οι ίδιοι σήμερα ούτε θέλουν ούτε μπορούν να σηκώσουν το βάρος ενός τόσο κρίσιμου αγώνα για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

Ο αγώνας πρέπει να περάσει στα χέρια των εργαζόμενων αυταπασχολούμενων και μισθωτών δικηγόρων.  Αποτελεί ευθύνη όλων αυτή τη στιγμή να δουλέψουμε για τη συγκρότηση ενός ενιαίου, ενωτικού, αποφασιστικού και ανεξάρτητου κινήματος που θα βάλει φραγμό στα κυβερνητικά σχέδια. Να συντονίσουμε τον αγώνα μας με όλους τους κλάδους των εργαζομένων, να διαμορφώσουμε ένα αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο, σε περιεχόμενο και μορφές, που θα μπορέσει να ανατρέψει την επίθεση. Οι συντεχνιακές λογικές των περιούσιων κλάδων και του «μακριά από μένα κι όπου θέλει ας είναι» έχει αποδειχτεί ότι οδηγούν στην απομόνωση και στην ήττα.

Σε αυτή την κατεύθυνση, εμείς που υπογράφουμε αυτό το κείμενο, συγκροτούμε ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ και παλεύουμε για:

Να συγκληθεί Τώρα Γενική Συνέλευση του ΔΣΑ με σκοπό να αποφασίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενάντια στην «ενοποίηση»,  στην ουσία κλοπή των αποθεματικών των ταμείων και ισοπέδωση προς τα κάτω των ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων.

Να καταργηθούν οι νόμοι Σιούφα και Ρέππα και η διάκριση  ασφαλισμένων πριν και μετά το 1993. Απαιτούμε πλήρη και ουσιαστική ασφαλιστική εξίσωση προς τα πάνω όλων των ασφαλισμένων.

Να δοθούν άμεσα τα κλεμμένα και τα οφειλόμενα από το κράτος, στο Τ.Ν. Πλήρη σύνταξη στα 30 χρόνια εργασίας, καμία αύξηση στα όρια ηλικίας, αύξηση των συντάξεων, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για αυταπασχολούμενους και έμμισθους συνεργάτες.

Να πληρώνουν οι εργοδότες τις ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών συνεργατών τους.

Κατάργηση κάθε μορφής χρηματιστηριακής τοποθέτησης των αποθεματικών των ταμείων. Κρατική εξασφάλιση των αποθεματικών.  Άμεση επιστροφή στα ταμεία όλων των απωλειών που έχουν υποστεί από τις πολιτικές των εκάστοτε κυβερνήσεων από το '50 και μετά.

Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα στην κοινωνική ασφάλιση. Πλήρη δημόσια, καθολική, υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη για όλους.

 
   
   
   
   
1 Μαρτίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Αποτελέσματα συνδυασμών στην Θεσσαλονίκη


Εγγεγραμμένοι:  6.189

Ψήφισαν:          5.067 (81,87%)

Έγκυρα:            4.851

Άκυρα:                216

Λευκά:                    0

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ: 268 (5,52%), 1 έδρα

                                                                          (2005: 153 (3,42%), 1 έδρα)

Γαρούφας (Δικηγορική πρωτοπορία): 804 (16,57%), 4 έδρες

                                         (2005: 982 (21,97%), 5 έδρες)

Κωνσταντίνου (Ανανεωτική πρόταση δικηγόρων): 756 (15,58%), 4 έδρες

                                                          (2005: 545 (12,19%), 3 έδρες)

Λαμτζίδης (Δικηγορική συνεργασία - ανεξάρτητοι): 564, (11,63%), 3 έδρες

                                                         (2005: 385 (8,61%), 2 έδρες)

Αντωνιάδης (Σύγχρονη δικηγορία): 518 (10,68%), 3 έδρες

Κοτζαμανίδης (Μαχόμενη δικηγορία): 468 (9,65%), 2 έδρες

Παναγοπούλου (Ανοιχτοί ορίζοντες): 448 (9,24%), 2 έδρες

                                        (2005: 321 (7,18%), 2 έδρες)

Ραδίσης (Δικηγορικός παλμός): 297 (6,12%), 1 έδρα

                                 (2005: 196 (4,38%), 1 έδρα)

ACTUS: 184 (3,79%), 1 έδρα

Γεωργιλάς (Δικηγόρων δράση): 169 (3,48%), 1 έδρα

                                 (2005: 206 (4,61%), 1 έδρα)

Βασιλειάδης (Δικηγορική ενωτική κίνηση): 147 (3,03%), 1 έδρα

Νέα αγωνιστική κίνηση δικηγόρων: 138 (2,84%), 1 έδρα

                                       (2005: 139 (3,11%), 1 έδρα)

Νιφλής (Ζυγός - νέα πνοή): 90 (1,86%), χωρίς έδρα

                             2005: 109 (2,44%), 1 έδρα)

 
   
   
   
   
1 Μαρτίου 2008

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Αποτελέσματα στις κάλπες των συνδυασμών στην Αθήνα


Εγγεγραμμένοι: 20.219

Ψήφισαν:          13.806 (68,28%)

Έγκυρα:            13.253

Άκυρα:                  358

Λευκά:                  195

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΑΘΗΝΑΣ: 658 (4,96%), 1 έδρα

                                                                            (2005:  607 (4,86%), 1 έδρα)

Παξινός (Δικηγορική Παρουσία):                      3.212 (24,24%), 6 έδρες

                                                        (2005: 4.711 (37,72%), 9 έδρες)

Βερβεσός (Αλληλεγγύη Δικηγόρων):                 2.541 (19,17%), 5 έδρες

                                                       (2005: 3.255 (26,07%), 6 έδρες)

Ζαφειρόπουλος (Ώρα δικηγόρων):                   1.853 (13,98%), 3 έδρες

                                                       (2005: - )

Σχινάς (Ενωτική κίνηση δικηγόρων):                1.363 (10,28%), 3 έδρες

                                                       (2005: 1.309 (10,48%), 3 έδρες)

Κανελλόπουλος (Δικαιόραμα δικηγόρων):          1.272 (9,60%), 2 έδρες

                                                       (2005: - )

Κοκκινάκης (Αγωνιστική παράταξη δικηγόρων):  669 (5,05%), 1 έδρα

                                                       (2005: 675 (5,41%), 1 έδρα)

Γαλετσέλης (Δικηγορική συνδικαλιστική αλλαγή): 426 (3,21%), 1 έδρα

                                                        (2005: 464 (3,72%), 1 έδρα)

Χατζημιχάλης (Δικηγορικός σύνδεσμος):             344 (2,60%), 1 έδρα

                                                        (2005: 318 (2,55%), 1 έδρα)

Αναλύτης (Δικηγορική Ανανέωση):                    309 (2,33%), 1 έδρα

                                                         (2005: 340 (2,72%), 1 έδρα)

Δικηγόροι σε κίνηση:                                      244 (1,84%), χωρίς έδρα

                                                           (2005: 411 (3,29%), 1 έδρα)

Μαραγκός (Αυτόνομοι μαχόμενοι δικηγόροι):     218 (1,64%), χωρίς έδρα

                                                           (2005: - )

Τσούγκος (Δικηγορικός δεσμός):                      144 (1,09%), χωρίς έδρα

                                                          (2005: 138 (1,11%), χωρίς έδρα)

Για περισσότερα βλ. στην ιστοσελίδα του ΔΣΑ (www.dsanet.gr)