16 Νοεμβρίου 2019
 
 
σελίδα υποδοχής
ταυτότητα
αρχείο υλικών
θέσεις - απόψεις
έμμισθοι συνεργάτες   και ασκούμενοι
εισηγήσεις ημερίδαςσυνδικαλιστική   επικαιρότητα
πολιτική επικαιρότητα
ημερολόγιο
σύνδεσμοι
επικοινωνίαΣυμπληρώστε το email σας για να λαμβάνετε το μηνιαίο newsletter:
rss

συνδικαλιστική επικαιρότητα

στείλτε αυτή τη σελίδα εκτύπωση

14 Νοεμβρίου 2019

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Παρουσίαση αριστερού ενωτικού ψηφοδελτίου "ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ"


αριστερό ενωτικό ψηφοδέλτιο

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΗΣ 26-27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ

ΕΝΩΤΙΚΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΑ ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΑ!

Οι επερχόμενες εκλογές στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας θα διεξαχθούν στις συνθήκες της μεγάλης κοινωνικής καταστροφής που έχει επέλθει στην ελληνική κοινωνία τα 8 χρόνια της κρίσης και 7 των μνημονίων. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ στο πλαίσιο της διαχείρισης του ίδιου συστήματος εξουσίας και διακυβέρνησης που έφερε τη χώρα στην κρίση, τη μνημονιακή δέσμευση, τη θρησκευτική προσήλωση την απάνθρωπη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις αλυσίδες της Ευρωζώνης. Στον κλάδο μας, δε, είναι υπεύθυνη για την ψήφιση και εφαρμογή του χειρότερο ως τώρα από τα μέτρα που έχουν τσακίσει τη δικηγορία, το νέο ασφαλιστικό που οδηγεί στην πλήρη διάλυσης του συστήματος συνταξιοδότησης και πρόνοιας και στην ιδιωτικοποίηση, ενώ πολλαπλασιάζει και επιταχύνει τις πολλές ρυθμίσεις, φορολογικές και άλλες, που καθιστούν το επάγγελμά μας ακόμη πιο ασφυκτικό. Ο,τι έχει θεσπιστεί για τους δικηγόρους τα τελευταία χρόνια οδηγεί αναπόδραστα στο σβήσιμο κάθε ίχνους από τις συνθήκες του επαγγέλματος όπως το οραματιστήκαμε, το βιώσαμε, το κρίναμε. Οδηγεί αναπόδραστα στο κλείσιμο γραφείων, στην εγκατάλειψη, στη φτώχεια και την εξαθλίωση των αμοιβών και σε ένα μέλλον γαλέρας στις μεγάλες (στις πολύ μεγάλες) εταιρίες, τράπεζες, ασφαλιστικές, που είναι οι μόνες που ωφελούνται.

Οι συνθήκες εργασίας για τους περισσότερους από εμάς, ιδίως για τους νέους, τους μισθωτούς και τους ασκούμενους δικηγόρους, είναι στην ουσία συνθήκες φτώχειας και εργασιακής σκλαβιάς. Οσοι καταφέρνουμε ακόμη και επιβιώνουμε σε καθεστώς ελεύθερου επαγγελματία, βρισκόμαστε μόνιμα πλέον σε φορολογική και ασφαλιστική ομηρία, με αποτέλεσμα να μη συμφέρει πια να δουλεύουμε. Η απειλή της μόνιμης ανεργίας ή της αναγκαστικής μετανάστευσης είναι παρούσα σε κάθε στάδιο αναζήτησης εργασίας, από τη λήψη του πτυχίου μέχρι και μετά από δεκαετίες δικηγορίας. Ταυτόχρονα, τα δύο τελευταία έτη, με την εφαρμογή του νέου φορολογικού και του νέου ασφαλιστικού, η κατάσταση για τους περισσότερους από εμάς έχει υπερβεί το όριο. Εκατοντάδες συνάδελφοι κάθε εξάμηνο εγκαταλείπουν το επάγγελμα γιατί δεν τα βγάζουν πέρα. Για τη μεγάλη μάζα των συναδέλφων που είναι «μισθωτοί συνεργάτες» η κατάσταση είναι χειρότερη από ποτέ και ολοένα χειροτερεύει. Είμαστε μισθωτοί υπάλληλοι με όλα τα μειονεκτήματα του «ελεύθερου επαγγελματία» και χωρίς καμία κατοχύρωση (από αυτές που έχουν μείνει) του υπαλλήλου. Σε ακόμη πιο απελπιστική κατάσταση βρίσκονται οι ασκούμενοι συνάδελφοι. Δίνουν πια δύσκολες πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή τους στο σώμα σε πολλά μαθήματα, σαν να ξανακάνουν δυο χρόνια απ’ τη Σχολή. Υστερα εξαναγκάζονται να αναζητούν δουλειά με αδιανόητα χαμηλές αμοιβές, χαμηλότερες ακόμη και από τον ελάχιστο μισθό, ενώ κάνουν πολύωρη, και σκληρή συνήθως δουλειά, αφού από το πρωί μέχρι το μεσημέρι τρέχουν από δικαστήριο σε υπηρεσίες και το απόγευμα μέχρι αργά εκτελούν εντολές στο γραφείο. Είναι γνωστό ότι με την κάλυψη της ηγεσίας του Συλλόγου, η αμοιβή του ασκούμενου στην «πιάτσα» κυμαίνεται στα 300-400€.

Οι δικηγορικοί συλλογοι ολόκληρης της χώρας εδώ και χρόνια έχουν παραιτηθεί από οποιαδήποτε υπεράσπιση των εργασιακών και επαγγελματικών δικαιωμάτων της τεράστιας πλειοψηφίας των συναδέλφων, ιδίως των νέων και των ασκούμενων. Αντίθετα, ακόμα και όταν συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, επέλεγαν πάντα τις λιγότερο «επικίνδυνες», αφήνοντας αναπάντητη την κατασυκοφάντησή τους και δεν πήρε ποτέ την πρωτοβουλία να διεκδικήσει τα στοιχειώδη συμφέροντα της πλειοψηφίας των δικηγόρων, αλλά μόνο επιχείρησε να προστατεύσει την ελίτ των εταιριών και μεγάλων γραφείων. Ειδικά μετά και την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού, η ηγεσία ιδίως του ΔΣΑ, ο μόνος ρόλος που αναλαμβάνει είναι αυτός του μεσολαβητή και πλασιέ ειδικών υπηρεσιών (ιδιωτικής ασφάλισης, εκπτώσεων σε καταστήματα, πιστωτικών καρτών, pos κ.ο.κ.).

Αυτό πρέπει να αλλάξει. Και έχουμε την εμπειρία για να το αλλάξουμε. Σε κάθε περίοδο που γινόταν προσπάθεια να προχωρήσουν οξεία κυβερνητικά μέτρα ενάντια στο δικηγορικό κλάδο, εμείς κινητοποιηθήκαμε και συχνά πήραμε την κατάσταση στα χέρια μας, ακόμη και σε αντίθεση με την ηγεσία. Στις κινητοποιήσεις ενάντια στην επιβολή του Φ.Π.Α. το καλοκαίρι του 2010, στους αγώνες ενάντια στο «Μεσοπρόθεσμο» και την «απελευθέρωση του επαγγέλματος» το χειμώνα του 2012, στην πολύμηνη αποχή ενάντια στο ασφαλιστικό του 2016, δώσαμε μάχες, καταφέραμε να πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις, έστω και με μεγάλες δυσκολίες, συγκροτήσαμε Επιτροπές Αγώνα που επιχείρησαν να πάνε ένα βήμα πιο μπροστά τους αγώνες μας, να συσπειρώσουν όλους εκείνους τους συναδέλφους που είδαν το αδιέξοδο των συμβιβασμένων ηγεσιών. Σε αυτές τις παρακαταθήκες στηριζόμαστε και επιχειρούμε να οικοδομήσουμε αντιστάσεις και αγώνες για τα μικρά και τα μεγάλα της δικηγορίας, για τα μικρά και τα μεγάλα της δικαιοσύνης, για όλη την κοινωνία.

Θέλουμε να εκφραστούν όλοι οι μισθωτοί δικηγόροι, οι «συνεργάτες», οι ασκούμενοι συνάδελφοι, οι συνάδελφοι που εργάζονται στις ΜΚΟ για τα δικαιώματα των προσφύγων, οι αυτοαπασχολούμενοι δικηγόροι που παλεύουν να ζήσουν από τη δουλειά τους. Ο ΔΣΑ παρά τις μεγάλες δυσκολίες, παρά το ότι συμμετέχουν σε αυτόν δικηγόροι με αντιθετικά συμφέροντα, μπορεί εντός αυτού να ακουστεί και να εκφραστεί η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων, ιδίως αυτών που βρίσκονται στο στόχαστρο και στις χειρότερες θέσεις. Οι εκλογές του φθινοπώρου θα είναι η ευκαιρία για να εκφραστεί πολιτικά ξανά δυναμικά αυτό το ρεύμα μέσα στο ΔΣΑ, με ενωτική διάθεση και με μακροπρόθεσμη προοπτική παρέμβασης στα δικηγορικά πράγματα, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο έναν πολιτικό λόγο και μία συνδικαλιστική πρακτική που λείπει από το ΔΣΑ, θέλοντας να εκφράσουμε όσους αγωνιζόμαστε να ζήσουμε ανεξάρτητοι και με αξιοπρέπεια μέσα από το επάγγελμά μας, υπερασπιζόμενοι τα δημοκρατικά και λαϊκά δικαιώματα, την πρόσβαση στη δικαιοσύνη, το δίκιο των αγωνιζόμενων και του λαϊκού κινήματος.

Ετσι παίρνουμε την πρωτοβουλία ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου να ξαναχτίσουμε έναν τέτοιο χώρο, βασισμένοι στις υπαρκτές μας δυνάμεις και στη νέα πνοή που μπορεί να έρθει από πολλούς νέους και παλιούς στον αγώνα συναδέλφους. Συμμετέχουμε στις εκλογές ενωτικά, παρότι προερχόμαστε από διαφορετικούς χώρους, με πεποίθηση ότι δεν υπάρχει πια χώρος για κατακερματισμό αλλά αντίθετα υπάρχει απόλυτη ανάγκη για συνεργασία και κοινό συντονισμό για τη διεκδίκηση των συμφερόντων και δικαιωμάτων μας. Σχηματίζουμε ενωτικό ψηφοδέλτιο με συναδέλφους που αντιπροσωπεύουν κάθε πτυχή μιας αγωνιστικής ριζοσπαστικής διάθεσης στο δικηγορικό κόσμο, συναδέλφους που έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή των αγώνων από παλιά μέχρι και σήμερα, συναδέλφους που είναι μισθωτοί και αυταπασχολούμενοι καθημερινοί αγωνιστές της υπεράσπισης των δικαιωμάτων και της αξιοπρέπειας. Επιδιώκουμε να σχηματίσουμε ανεξάρτητη, ριζοσπαστική, αποφασιστική φωνή μέσα στο Δικηγορικό Σύλλογο της Αθήνας, έναν ανανεωμένο, μαζικό αριστερό χώρο, με ριζοσπαστικό πρόσημο στη στρατηγική άποψη και στις τακτικές επιλογές, κόντρα στη σιωπή του δ.σ. και τον αυταρχισμό των προέδρων. Επιδιώκουμε οι αποφάσεις να λαμβάνονται από το σώμα των δικηγόρων, με γνώμονα τις ανάγκες αυτών που βρίσκονται στην πιο δεινή θέση κόντρα στη συγκέντρωση της δουλειάς σε λίγα εταιρικά χέρια, κόντρα στην εκμετάλλευση μισθωτών και ασκούμενων, κόντρα στη συνολική απαξίωση της δικηγορίας και της δικαιοσύνης.

 

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ-ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΕΝΩΤΙΚΟ ΨΗΦΟΔΛΕΤΙΟ

Ασπρογέρακας Κωνσταντίνος

Βλάχος Γιώργος

Βουρεκάς Μιχάλης

Γεωργάκης Θεόφιλος

Ζερβού Δανάη

Θεοδωρόπουλος Σαράντος

Καμπαγιάννης Θανάσης

Καψή Νικολέτα

Κολοβός Παναγιώτης

Κουνιάκη Ευγενία

Κουρτζής Κωνσταντίνος

Κυρούδη Δώρα

Λιναρδάκη Δήμητρα

Μοσχοχωρίτου Όλγα

Πατρικουνάκος Πατρίκιος

Σαραφιανός Δημήτρης

Σεραφείμ Αγγελική

Σταυροπούλου Μαργαρίτα

Στεντούμη Ιωάννα

Συμεωνίδης Θεόδωρος

Τριανταφυλλοπούλου Τότα

Τριμπόνιας Βαγγέλης

Τσίχλη Μαριάνα

Τσούτσουβας Γιώργος

 
   
   
   
   
14 Νοεμβρίου 2019

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Τι θα ακολουθήσει μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για το ασφαλιστικό;


                       ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ – ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

             Τι θα ακολουθήσει μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ για το ασφαλιστικό;

  • Καμιά αύξηση ασφαλιστικών εισφορών!
  • Όχι στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης
  • Η κοινωνική ασφάλιση δεν είναι ατομική αποταμίευση
  • Δημόσια υποχρεωτική και καθολική ασφάλιση, με πλήρη υγειονομική περίθαλψη και αξιοπρεπείς συντάξεις

 

Οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας έκριναν ως αντισυνταγματικές διάφορες πτυχές της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης του ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου).

Μετά τις αποφάσεις, η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ προαναγγέλλουν νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, γεγονός που δημιουργεί ανησυχία στην πλειονότητα  των συναδέλφων.

Ως Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή παίρνουμε θέση στη σχετική συζήτηση με άξονα τα συμφέροντα της μεγάλης πλειονότητας του δικηγορικού σώματος, που έχει χαμηλά εισοδήματα και για την οποία οι επικείμενες αποφάσεις είναι ζήτημα επιβίωσης:

Η κατεδάφιση της δημόσιας ασφάλισης την περίοδο των Μνημονίων

Η νομοθεσία, υπό το καθεστώς των μνημονίων, επέφερε τραγικές και ορίζοντιες περικοπές στις κύριες συντάξεις και στα κοινωνικά επίδόματα και επέβαλε ουσιαστικά την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με σκοπό να απεμπλακεί το κράτος από τη χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων και να επιρριφθεί το βάρος των ελλειμμάτων στους ασφαλισμένους και στους νυν και παλαιούς συνταξιούχους. Ιδίως, στην επικουρική ασφάλιση καθιερώθηκε (άρθ. 39 επ. του 4052/2012, νόμος Κουτρουμάνη–Λοβέρδου) σύστημα νοητής κεφαλοποίησης προκαθορισμένων εισφορών, που τηρούνται σε ατομικούς λογαριασμούς (κουμπαράδες), αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Επίσης, προβλέφτηκε νέος τρόπος υπολογισμού της σύνταξης, με βάση τα δημογραφικά δεδομένα και ένα πλασματικό ποσοστό επιστροφής των εισφορών. Επιπλέον, σε περίπτωση ελλειμμάτων λειτουργεί αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης (ρήτρα μηδενικού ελλείμματος), που αποκλείει κάθε αναπροσαρμογή των συντάξεων. Τέλος, επιβλήθηκε επανυπολογισμός/αναπροσαρμογή των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων καθώς και αύξηση των εισφορών για την επικουρική σύνταξη κατά την εξαετία 2016-2022 (άρθ. 96 του ν. 4387/2016, νόμος Κατρούγκαλου).

Το ΣτΕ ήδη, με τις απόφάσεις 2287 και 2288/2015, είχε κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές των συνταξιοδοτικών παροχών που επήλθαν με τις διατάξεις των νόμων 4051 και 4092/2012 καθώς και την αντίληψη ότι το κράτος δεν έχει υποχρέωση να συμμετέχει στη χρηματοδότηση των οργανισμών κύριας και επικουρικής ασφάλισης.

Οι πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας

Με την απόφαση 1889/2019, το ΣτΕ έκρινε ότι η διάταξη του άρθρου 96 παρ. 1 σχετικά με τον τρόπο υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων είναι αντισυνταγματική, επειδή ο νομοθέτης όφειλε, πριν τη θέσπιση του νέου ασφαλιστικού συστήματος, να έχει προκαλέσει τη σύνταξη αναλογιστικών μελετών, ώστε να τεκμηριώνεται η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού φορέα και η επάρκεια των απονεμόμενων παροχών, υπό την έννοια της αξιοπρεπούς διαβίωσης και της ασφαλιστικής κάλυψης ολόκληρου του εργαζόμενου πληθυσμού της χώρας.

Με την 1890/2019 απόφαση, το ΣτΕ έκρινε ότι με τις ρυθμίσεις περί επανυπολογισμού/ αναπροσαρμογής των κύριων (άρθ. 14 και 33 του ν. 4387/16) και επικουρικών συντάξεων (άρθ. 96 παρ. 4 του ν. 4387/16), στο ύψος που είχαν διαμορφωθεί μετά τις αντισυνταγματικές περικοπές του 2012, ο νομοθέτης επιρρίπτει το βάρος της βιωσιμότητας του νέου συστήματος όχι μόνο στους νέους, αλλά και στους παλαιούς συνταξιούχους, επιφέροντας ουσιαστικά νέες περικοπές στις συντάξεις, κύριες και επικουρικές. Με τον τρόπο, ο νομοθέτης υλοποίησε τη μνημονιακή απαίτηση για τη λήψη μέτρων που αντισταθμίζουν τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από την προηγούμενη απόφαση 2287/2015 του ΣτΕ, περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών. Ωστόσο, κρίθηκε ως επαρκώς αιτιολογημένη η αναπροσαρμογή των συντάξεων.

Με τις αποφάσεις 1880 και 1888/2019, το ΣτΕ έκρινε ότι η ένταξη όλων των φορέων κύριας ασφάλισης μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων, ελευθέρων επαγγελματιών και αγροτών σε ένα ενιαίο φορέα ασφάλισης και μάλιστα υπό ενιαίους κανόνες ασφαλιστικών εισφορών και παροχών δεν αντίκειται στο Σύνταγμα. Ωστόσο, έκρινε ότι ενώ οι μισθωτοί ασφαλισμένοι συνταξιοδοτούνται, έχοντας καταβάλλει εισφορά ποσοστού 6,67% επί των αποδοχών τους ενώ το υπόλοιπο της εισφοράς 13,33% βαρύνει τους εργοδότες τους, οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι (αυτοαπασχολούμενοι, ελευθέροι επαγγελματίες και αγρότες) αποκτούν την ίδια συνταξιοδοτική παροχή, έχοντας καταβάλλει το σύνολο της εισφοράς (20%) επί του εισοδήματος που πραγματοποιούν από το επάγγελμά τους. Επομένως, καταβάλλουν τα τριπλασια, για να λάβουν την ίδια σύνταξη.

Η τοποθέτησή μας για το τι πρέπει να γίνει

α. Σε καμία περίπτωση, δεν πρέπει να υπάρξει αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα των δικηγόρων.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, εννέα χρόνια μετά την εφαρμογή της μνημονιακής νομοθεσίας, το δημόσιο σύστημα χορηγεί πια ελάχιστες παροχές στα όρια της φτώχειας, ενώ η ασφαλιστική μεταρρύθμιση Κατρούγκαλου συνέχισε το ξεθεμελίωμα της δημόσιας ασφάλισης, με δέλεαρ τη μείωση των εισφορών για τους φτωχότερους συναδέλφους. Αυτή η μείωση του ύψους των εισφορών, σε συνδυασμό με τη μηνιαία καταβολή και την αφαίρεση των κρατήσεων από τα γραμμάτια, έδωσε προσωρινή ανακούφιση σε χιλιάδες καταχρεωμένους συναδέλφους, που κινδύνευαν με έξοδο από το επάγγελμα, έστω και αν γνωρίζουν ότι οδηγεί σε καταρρακωμένες σύνταξεις.

Η νέα κυβέρνηση συζητείται ότι θα επαναφέρει το παλιό σύστημα των ασφαλιστικών κλάσεων, ανάλογα με τα χρόνια στο επάγγελμα, με άγνωστο ακόμα το ύψος των εισφορών ανά κλάση. Πρόκειται για ένα αποτυχημένο σύστημα, που οδήγησε τόσες και τόσους συναδέλφους στη χρεωκοπία. Καμία σχέση δεν έχουν τα χρόνια που έχει κανείς στο επάγγελμα με τα εισοδήματά του, ώστε να καθίσταται αυτό κριτήριο του ύψους των εισφορών.

Οποιαδήποτε λοιπόν και αν αποδειχθεί η κατεύθυνση της νέας κυβέρνησης, ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ, ιδίως για τους συναδέλφους με χαμηλά εισοδήματα, για τους οποίους ελάχιστος λόγος γίνεται στα ΜΜΕ, στις δηλώσεις των κυβερνητικών παραγόντων και στις τοποθετήσεις πολλών μελών του ΔΣ του ΔΣΑ, που ασχολούνται μόνο με τη μείωση των εισφορών όσων δικηγόρων διαθέτουν μεγάλα εισοδήματα.

β. Απορρίπτουμε την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης που προωθεί η νέα κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προωθεί την πλήρη ιδιωτικοποίηση και τη μετατροπή του ασφαλιστικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό, με την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο δημόσιο σύστημα ασφάλισης, με τη δυνατότητα «προαιρετικής» υπαγωγής και πληρωμής εισφορών, ακόμα και με την κατάργησή της υποχρεωτικότητας για τους νέους συναδέλφους. Εδώ το δέλεαρ είναι πάλι η “διευκόλυνση” στους συναδέλφους, που με το ζόρι βγάζουν τα έξοδα του μήνα και που θα έχουν την “επιλογή” να καταργήσουν ένα πάγιο έξοδο και να απευθυνθούν σε ιδιωτικές εταιρείες που ήδη τρέχουν να αρπάξουν το κοινωνικοασφαλιστικό κεφάλαιο της επικουρικής ασφάλισης.

Όμως, χωρίς την υποχρεωτική καταβολή εισφορών (είτε για όλους είτε για τους νέους συναδέλφους), το έλλειμμα θα διευρυνθεί, θα δημιουργηθεί μια τεράστια τρύπα στα υπάρχοντα ταμεία και, σε ελάχιστο χρόνο, θα ψηφιστεί ένα ακόμα ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με νέα αύξηση των εισφορών και μείωση των συντάξεων. Γι' αυτό παραμένουμε σταθερά υπέρ ενός δημόσιου αναδιανεμητικού συστήματος κοινωνικής αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, που θα επιτρέπει σε όλους, χωρίς δυσβάσταχτες εισφορές και χωρίς αποκλεισμούς, να απολαμβάνουν αξιοπρεπείς συντάξεις.

γ. Θέλουμε δημόσια ασφάλιση με πλήρη υγειονομική περίθαλψη και αξιοπρεπείς συντάξεις

Ένα σύστημα δημόσιας και αξιοπρεπούς ασφάλισης, χρειάζεται  τις εισφορές που προέρχονται  από την εργασία μας, την κρατική εγγύηση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού κεφαλαίου, αλλά και την εξασφάλιση τρίτων πόρων. Οι υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές πλήττουν τα έσοδα των ταμείων. Αντίθετα, η εξασφάλιση μηνιαίων ασφαλιστικών εισφορών, σε ύψος που να μπορούν να πληρωθούν από τους συναδέλφους θα σημάνει αύξηση των ασφαλιστικών εσόδων . Ιδίως τώρα που «τρέχει» η ρύθμιση των 120 δόσεων, το άθροισμα των ασφαλιστικών εισφορών και της δόσης για οφειλόμενες εισφορές πρέπει να είναι βιώσιμο, ώστε οι οικονομικά αδύναμοι συνάδελφοι να μην οδηγηθούν εκτός ασφαλιστικού συστήματος. Επομένως, διεκδικούμε: καμία αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές, ευνοϊκότερους όρους στη ρύθμιση των χρεών (π.χ. επιμήκυνση της εξόφλησης, ακύρωση των οφειλομένων στο Ταμείο Προνοίας για τα έτη που οι συνάδελφοι ήταν ανασφάλιστοι, κλπ), αφορολόγητο όριο στα 10.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, πρέπει να διεκδικήσουμε τη χρηματοδότηση των Ταμείων από τρίτους πόρους, νομικές και άλλες ενέργειες που αφορούν το μεγάλο κεφάλαιο και τα ψηλά εισοδήματα, συμβόλαια και αγορά ακινήτων, γραμμάτια στις μεγάλης αξίας ιδιωτικές συμβάσεις, κλπ. Είμαστε αντίθετοι στη λογική του ατομικού κουμπαρά και διεκδικούμε ίσες παροχές σε όλους ανεξάρτητα απο την ασφαλιστική κλάση, κλάσεις που σε κάθε περίπτωση πρέπει να είναι τεκμαρτές με βάση το ύψος του εισοδήματος και όχι με βάση τα χρόνια εργασίας.

Πρέπει να θυμηθούμε ξανά τον τρόπο με τον οποίο φτιάχτηκε το ασφαλιστικό κεφάλαιο των  ταμείων μας και μαζεύτηκαν τα αποθεματικά τους: με σκληρή δουλειά, με διεκδικητικούς αγώνες και μαζική κινητοποίηση, με τους δικηγόρους και τους Συλλόγους τους να αναδεικνύουν την κοινωνική τους χρησιμότητα, σε συμμαχία με τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, στην πρώτη γραμμή των διεκδικήσεων για ευημερία και δημοκρατικά δικαιώματα.  Οι σημερινές ηγεσίες των Δικηγορικών Συλλόγων ξεχνάνε αυτή την ιστορία και την θυμούνται μόνο με κάποιες φωτογραφίες στο ετήσιο Ημερολόγιο του Συλλόγου. ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΧΑΡΙΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΜΑΣ ΣΕ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΤΖΟΓΑΡΟΥΝ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.

Για το σκοπό αυτό, ως Εναλλακτική Παρέμβαση-Δικηγορική Ανατροπή θα πάρουμε πρωτοβουλίες για να ανοίξουμε τη συζήτηση με συναδέλφισσες και συναδέλφους που συμμερίζονται αυτές τις σκέψεις. Να κάνουμε τα καθημερινά μας προβλήματα αφορμή όχι για κλείσιμο στα γραφεία μας, αλλά για συνάντηση, συζήτηση, συλλογικότητα και αλληλεγγύη.

 
   
   
   
   
12 Νοεμβρίου 2017

εκτύπωση του άρθρου pdf
   ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ Αριστερό ενωτικό ψηφοδέλτιο


                                              ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΣΑ 26,27ΝΟΕΜΒΡΗ

                         ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ-ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

                                                Αριστερό ενωτικό ψηφοδέλτιο

 

Ενάντια στην πασαρέλα (14) υποψηφίων Προέδρων, που είναι στην ουσία συντεταγμένη πλήρως με την τροϊκανή πολιτική εγκλωβίζοντας τους δικηγόρους σε ένα παράλληλο σύμπαν, οφείλουμε να χτίσουμε ένα μέτωπο αγώνα. Υπερασπιζόμενοι την πλειοψηφία των δικηγόρων, τους μισθωτούς, τους «συνεργάτες», τους αυταπασχολούμενους, αλλά και τους ασκούμενους συναδέλφους, συμμετέχουμε στις εκλογές του ΔΣΑ χωρίς υποψήφιο Πρόεδρο, αντιδρώντας στο προεδροκεντρικό σύστημα και στην υπερπροβολή των προσώπων. Προκρίνουμε την εναλλαγή των συμβούλων και τη μαζική δραστηριότητα! Δεν ζητάμε  μικροδιορθώσεις στη  συνεχώς χειρότερη κατάσταση που βιώνουμε στη δουλειά μας. Διεκδικούμε  τομές στα ουσιαστικά.

Συμμετέχουμε στις εκλογές και ζητάμε τη στήριξη των συναδέλφων επειδή θα παλέψουμε για:

 

για τους  «συνεργάτες»:

Υπεράσπιση και διεκδίκηση δικαιωμάτων για την πλειοψηφία των μισθωτών δικηγόρων. Κλιμακούμενος κατώτατος μισθός. Κατοχύρωση αδειών και ωραρίων.

Κατοχύρωση δικαιωμάτων για την ανάπτυξη προσωπικής πελατείας.

Κατοχύρωση δικαιωμάτων για τους γονείς συναδέλφους και ειδικά για τις γυναίκες συναδέλφους.

Υποχρεωτική ασφάλιση και καταβολή των 2/3 της ασφάλισης από τους εργοδότες επιπλέον του ποσού του καθαρού μισθού.

 

για τους ασκούμενους:

Υπεράσπιση των ασκούμενων συναδέλφων. Νομοθετική κατοχύρωση αξιοπρεπούς μισθού, ωραρίων, αδειών.

Υποχρεωτική καταβολή εισφορών από τους εργοδότες.

Στήριξη από το Σύλλογο των ασκούμενων τόσο στην αναζήτηση εργασίας (μητρώο θέσεων) όσο και κατά τη διάρκεια της άσκησης για την τήρηση των όρων από τους εργοδότες. Εγγραφή των εργαζόμενων ασκούμενων στους Δικηγορικούς Συλλόγους.

Πειθαρχικός έλεγχος των εργοδοτών.

Κατάργηση των εξετάσεων για την εισαγωγή στο επάγγελμα.

Κατάργηση του θεσμού της άσκησης γενικά, ως θεσμού που διατηρεί ευέλικτο και χωρίς δικαιώματα εργαζόμενο δυναμικό για τα δικηγορικά γραφεία.

 

για τους ελευθέρους επαγγελματίες:

Υπεράσπιση των χιλιάδων συναδέλφων ελεύθερων επαγγελματιών.

Κατάργηση του ΦΠΑ στις δικηγορικές αμοιβές.

Επαναφορά του αφορολογήτου ορίου. Κατάργηση των χαρατσιών.

Επαναφορά της κλιμακωτής φορολόγησης με δραστική μείωση των συντελεστών για τα χαμηλά εισοδήματα και αύξηση για τα πολύ υψηλά.

Αναδιάταξη της δικηγορικής ύλης με επιβολή γραμματίου σε ιδιωτικές συμβάσεις μεγάλης αξίας.

 

για το ασφαλιστικό:

Αγώνας ενάντια στο νέο ασφαλιστικό.

Σεισάχθεια, διαγραφή των χρεών των δικηγόρων στα ασφαλιστικά ταμεία μέχρι ένα ποσό χωρίς άλλες συνέπειες.

Να αποδοθούν στα Ταμεία τα αποθεματικά που κλάπηκαν είτε μέσω του κουρέματος του 2012 είτε μέσω της ανακεφαλαιοποίησης του 2015.

Ενιαία και δημόσια υγεία και περίθαλψη για όλους τους συναδέλφους άνευ προϋποθέσεων καταβολής εισφορών.

Οχι στο κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα , το γνήσιο ή τις παραλλαγές του.

Οχι σε ατομικούς κουμπαράδες και ατομικούς υπολογισμούς εισφορών και παροχών. Αμεση δραστική μείωση των εισφορών.

Να πληρώσουν επιτέλους όσοι φταίνε για το πρόβλημα, κράτος, τράπεζες και εργοδότες.

Καμία εισφορά για μισθωτούς και αυτοαπασχολούμενους με εισόδημα κάτω από 12.000 €.

Καμία μείωση, αλλά αύξηση συντάξεων.

 

για τη δικαιοσύνη:

Αγώνας για την άρση των περιορισμών πρόσβασης στη δικαιοσύνη.

Ριζική μείωση του κόστους πρόσβασης στη δικαιοσύνη.

Αύξηση του αριθμού των δικαστικών υπαλλήλων.

Λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της καθυστέρησης στην εκδίκαση των υποθέσεων με πρόσληψη του απαιτούμενου αριθμού δικαστών Κατοχύρωση πραγματικού συστήματος νομικής βοήθειας (legal aid)

Κατάργηση των τρομονόμων και άλλων νομοθετημάτων που φαλκιδεύουν τα δικαιώματα του κατηγορουμένου.

Κατάργηση των Μονομελών εφετείων Κακουργημάτων.

Καμία σκέψη για επιπλέον Πρωτοδικεία στην Αττική.

 

για το ΔΣΑ:

Δραστική δημοκρατική αναδιαμόρφωση των διαδικασιών του Συλλόγου, με κατάργηση του αυταρχικού προεδροκεντρικού συστήματος, ανασύσταση του συνδικαλισμού και υπεράσπιση των δημοκρατικών διαδικασιών συλλογικής απόφασης (Γενικές Συνελεύσεις).

Κατάργηση του νέου Κώδικα Δικηγόρων. Επαναφορά απλής αναλογικής. Κατάργηση της άμεσης εκλογής Προέδρου. Λειτουργία Πανελλαδικού Δικηγορικού Συνεδρίου και εκλογή Συντονιστικού Οργάνου.

Ενεργή και όχι δι’ επιστολών συμμετοχή του Συλλόγου σε πρωτοβουλίες με στόχο την ανάπτυξη θεσμών κοινωνικής αλληλεγγύης, ως αντίβαρο στην βαρβαρότητα της κυβερνητικής πολιτικής.

Λειτουργία στο ΔΣΑ επιτροπών για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των πληττόμενων κοινωνικών στρωμάτων.

Λειτουργία θεσμών αλληλεγγύης προς τους πληττόμενους δικηγόρους (κοινωνικό παντοπωλείο, συνεταιρισμός παροχής αναλώσιμων σε χαμηλό κόστος, παιδικός σταθμός)

 

Ασπρογέρακας Κωνσταντίνος

Βλάχος Γιώργος

Βουρεκάς Μιχάλης

Γεωργάκης Θεόφιλος

Ζερβού Δανάη

Θεοδωρόπουλος Σαράντος

Καμπαγιάννης Θανάσης

Καψή Νικολέτα

Κολοβός Παναγιώτης

Κουνιάκη Ευγενία

Κουρτζής Κωνσταντίνος

Κυρούδη Δώρα

Λιναρδάκη Δήμητρα

Μοσχοχωρίτου Όλγα

Πατρικουνάκος Πατρίκιος

Σαραφιανός Δημήτρης

Σεραφείμ Αγγελική

Σταυροπούλου Μαργαρίτα

Στεντούμη Ιωάννα

Συμεωνίδης Θεόδωρος

Τριανταφυλλοπούλου Τότα

Τριμπόνιας Βαγγέλης

Τσίχλη Μαριάνα

Τσούτσουβας Γιώργος

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   
   
   
   
5 Νοεμβρίου 2017

εκτύπωση του άρθρου pdf
   Προτάσεις για το ασφαλιστικό                               Ο (όχι πια και τόσο) αργός θάνατος των δικηγόρων

To αντικοινωνικό, ληστρικό και ανάλγητα νεοφιλελεύθερο έκτρωμα Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) έχει ήδη οδηγήσει 2.500 νεους συναδέλφους σε έξοδο από το επάγγελμα, αλλά και την συντριπτική πλειοψηφία των δικηγόρων σε οφειλέτες του ΚΕΑΟ με μέσο όρο ανεξόφλητων εισφορών τα 3-4 χρόνια.  Καμία εντύπωση δεν μπορεί να προξενεί αυτή η κατάσταση όταν με 37,95% ασφαλιστικές εισφορές (υπολογιζόμενες από του χρόνου και σε μη εισπραχθέν εισόδημα), πλέον εισφοράς υπέρ ΟΑΕΔ, πλέον 22% φόρου εισοδήματος, πλέον αύξηση προκαταβολής φόρου στο 100%, πλέον τέλους επιτηδεύματος, πλέον εισφοράς αλληλεγγύης, πλέον ΕΝΦΙΑ, πλέον τελών κυκλοφορίας,  πλέον ασφάλειας αυτοκινήτου το ποσό που μένει κανείς για να ζήσει και να πληρώνει και τυχόν δόσεις δανείων ανέρχεται σε 363,59 ευρώ για όποιον τυχερό βγάζει 1200 ευρώ το μήνα! Η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη για τα χαμηλότερα εισοδήματα, καθώς ανάλογα μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα που παραμένει μετά από την αφαίρεση του συνόλου των ανελαστικών υποχρεώσεων προς το κράτος 
Ο στόχος της «απελευθέρωσης του επαγγέλματος», με άλλα λόγια της απελευθέρωσής μας από το επάγγελμα, βρίσκεται σε πλήρη ενεργοποίηση. Όποιος δεν αντέχει, έξω! Μόνο μεγαλοδικηγόροι και μεγαλοεταιρίες. Οι υπόλοιποι υπάλληλοι, άνεργοι ή μετανάστες. Ακόμα και όσοι αντέχουμε ακόμα να συντηρούμε ένα μικρό δικηγορικό γραφείο εργαζόμαστε για να πληρώνουμε την εφορία και τα ρημαγμένα ταμία και μάλιστα με την προοπτική για τη συνταξιοδότηση, το εφάπαξ ή την κατάσταση  των παροχών υγείας στα τάρταρα. Ας αναφέρουμε μόνο ότι με ποσοστό αναπλήρωσης 42,8% για 40 χρόνια δικηγορίας όσοι παλιοί ασφαλισμένοι (30 έτη και άνω) βγουν τελικά στη σύνταξη το ανταποδοτικό τμήμα της σύνταξής τους θα ανέρθει κατά μέσο όρο στο υπέρογκο ποσό των 370 ευρώ ! Ακόμα και όσοι παλαιοί ασφαλισμένοι πληρώσουν από δω και πέρα το ανώτατο ποσό ασφαλιστικής εισφοράς των 26.565 ευρώ το χρόνο θα πάρουν σύνταξη χαμηλότερη από αυτή που λαμβάνουν οι ήδη συνταξιούχοι…  Ως προς δε τις παροχές έχουν συρρικνωθεί δραματικά (ιδίως μετά την ένταξη των κλάδων υγείας στον χρεωκοπημένο ΕΟΠΠΥ). Η χρεωκοπία των κλάδων υγείας και πρόνοιας σχετίζεται άλλωστε άμεσα με την μετατροπή των δημόσιων παροχών υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων σε πεδίο κερδοφορίας των φαρμακευτικών εταιρειών και των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων, ακόμα και εταιρειών που παρέχουν επ αμοιβή υπηρεσία ραντεβού με γιατρούς

Ετσι οι ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνουμε έχουν μετραπεί σε χαράτσι, το οποίο χρησιμεύει αποκλειστικά και μόνο ως μηχανισμός οικονομικής αφαίμαξης για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, ως μηχανισμός χρηματοδότησης της απόσυρσης του κράτους από την ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης και ως μοχλός πίεσης για την έξοδο από το επάγγελμα όσων δεν μπορούν να αντέξουν αυτά τα χαράτσια. Αυτό το στόχο επιτελεί και η δημιουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, μιας δηλαδή δημόσιας εισπρακτικής εταιρείας, με μόνο στόχο την ποινικοποίηση της αδυναμίας καταβολής των εισφορών και την επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης. 

Εν γένει με τη σύνδεση δηλωθέντος εισοδήματος-εισφορών και τις διαφοροποιημένες ανά εισόδημα παροχές, το σύστημα μετατρέπεται σε κεφαλαιοποιητικό, σε ατομικό δηλαδή κουμπαρά του καθενός, και μάλιστα χωρίς καμιά εγγύηση για τα αποθεματικά, χωρίς καμία αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων γενεών και κυρίως, με την προοπτική ακόμα μεγαλύτερων περικοπών και αυξήσεων όσο το πρόγραμμα αποπληρωμής του δημοσίου χρέους δεν θα «βγαίνει». Ω του θαύματος όμως, υποψήφιοι σήμερα πρόεδροι του ΔΣΑ, όπως ο Δ.Βερβεσός, ο οποίος είχε και την ευθύνη της διοίκησης του Συλλόγου κατά την προηγούμενη περίοδο, βγαίνουν και υποστηρίζουν ότι το ασφαλιστικό πρέπει να μετατραπεί πλήρως σε κεφαλαιοποιητικό (όσα δίνεις τόσα παίρνεις –αν βέβαια δεν στα έχουν φάει με PSI) κατά το πρότυπα του ασφαλιστικού της Χιλής επί Πινοσέτ! Καθόλου λοιπόν περίεργο που επί προεδρίας Αλεξανδρή ο Σύλλογος κατάντησε πλασιέ προγραμμάτων ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Όμως, αν ήταν να μετατραπεί το σύστημα σε κεφαλαιοποιητικό γιατί απεργούσαμε επί 6μηνο, αφού αυτή είναι και η λογική του νόμου Κατρούγκαλου; 
Σε χαράτσι φυσικά έχουν μετατραπεί και οι φόροι που πληρώνουμε και μάλιστα όχι μόνο οι καθ’εαυτό έκτακτοι φόροι (τα ψευδεπίγραφα τέλη- επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ κλπ), αλλά και η ίδια η φορολογία εισοδήματος, αφού και αυτή εισπράττεται για να αποπληρώνεται το δημόσιο χρέος μεχρι το 2060, ενώ το σύνολο των δημοσίων παροχών διαλύεται.  Είναι προφανής η αναποτελεσματικότητα αυτών των μέτρων για τη μείωση του δημοσίου χρέους: τα δημόσια έσοδα μειώνονται αντί να αυξάνουν, αφού η αγορά συρρικνώνεται. Γι’αυτό και τα πρωτογενή πλεονάσματα προέρχονται όχι από την αύξηση των εσόδων, αλλά από την άγρια περικοπή των εξόδων (ήτοι των κοινωνικών παροχών). Το αντίστοιχο έχει συμβεί και με τα έσοδα από τέλη και παράβολα: όσο αυξάνει η αξία τους, τόσο μειώνεται το έσοδο από αυτά, αφού η πλειοψηφία του κόσμου στερείται της δυνατότητας πρόσβασης στα δικαστήρια, με αποτέλεσμα τη μείωση της δικηγορικής ύλης που συγκεντρώνεται ολοένα και περισσότερο σε μεγάλα δικηγορικά γραφεία, διαμορφώνοντας ένα σπιράλ θανάτου και στο χώρο μας.

Το να διαπιστώσει κανείς ότι ο ΔΣΑ παριστάνει απλώς τον τροχονόμο στις σφαλιάρες που πέφτουν στην συντριπτική πλειοψηφία των μελών του θα ήταν ευφημισμός. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. του ΔΣΑ και άλλων δικηγορικών συλλόγων έχει άλλωστε έμπρακτα και πολλάκις ταχθεί με το μέρος της μνημονιακής πολιτικής και αποδέχεται ότι αυτή είναι υποχρέωση που η χώρα πρέπει να ακολουθήσει.
O δρόμος που εμείς οφείλουμε να ακολουθήσουμε είναι εντελώς αντίστροφος: Αγώνας ενάντια στο νόμο Κατρούγκαλου. Όχι στο κεφαλαιοποιητικό ασφαλιστικό σύστημα, το γνήσιο ή τις παραλλαγές του.  Όχι σε ατομικούς κουμπαράδες και ατομικούς υπολογισμούς εισφορών και παροχών. Κατάργηση του ΕΦΚΑ. Οχι δημιουργία ΦΚΑ χωρίς επιστημονική και τεκμηριωμένη αναλογιστική μελέτη. Υπολογισμός των εισφορών επί τεκμαρτών κλιμάκων (ανάλογα με το εισόδημα) και όχι επί του δηλωθέντος εισοδήματος (το ασφαλιστικό σύστημα δεν πρέπει να ταυτίζεται με τη φορολογία). Καθιέρωση ανεισφορολόγητου ορίου. 
Μέχρι την αλλαγή του εισοδήματος, άμεση μείωση των εισφορών των δικηγόρων για τον κλάδο σύνταξης από 20% στο 6,67 % (ποσοστό εισφοράς εργαζομένου). Κατάργηση των ανώτερων και κατώτερων ορίων. Καθιέρωση οιονεί εργοδοτικών εισφορών επί τη βάσει των γραμματίων προείσπραξης, αλλά με αναδιάταξή τους κυρίως μέσω επέκτασης της υποχρεωτικότητάς τους στις ιδιωτικές συμβάσεις μεγάλου αντικειμένου. 
Καθιέρωση ενιαίου αξιοπρεπούς ποσού σύνταξης για όλους τους δικηγόρους επί τη βάση αναλογιστικής μελέτης που θα εξασφαλίζει ένα ελάχιστο όριο ανταποδοτικότητας, αλλά θα έχει αναδιανεμητικά χαρακτηριστικά. Ενιαία δημόσια υγεία και περίθαλψη για όλους τους συναδέλφους άνευ προϋποθέσεων καταβολής εισφορών
Αναστολή καταβολής των εισφορών για επικούρηση και εφάπαξ μέχρι την ίδρυση  αυτοτελούς δημόσιου ταμείου κατόπιν αναλογιστικής μελέτης που θα αποδεικνύει την δυνατότητα καταβολής αξιοπρεπών παροχών. 
Κατάργηση της εισφοράς υπέρ ΟΑΕΔ (αφού ουδέποτε βγήκε η υ.α. για την παροχή επιδόματος σε άνεργους δικηγόρους) και συμψηφισμός των καταβληθέντων εισφορών με τις τρέχουσες 
Διεκδίκηση των κλεμμένων αποθεματικών του Ταμείου Νομικών (μεταξύ των οποίων και των ομολόγων που είχαν δωθεί έναντι της ουδέποτε καταβληθείσας κρατικής εισφοράς). Τα χρήματα αυτά δύνανται να αναζητηθούν εφόσον παύσει η πληρωμή του δημοσίου χρέους, αλλά και από την κατάσχεση της ιδιωτικής περιουσίας όσων συνέβαλαν στην κλοπή.
Σεισάχθεια, διαγραφή μέρους των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία ανάλογα με τα εισοδήματα και την περιουσία. Κατάργηση του ΚΕΑΟ
Κατάργηση του ΦΠΑ στην παροχή δικηγορικών υπηρεσιών με άμεσο πρώτο βήμα την απαλλαγή για εισόδημα άνω των 25.000 και την μείωση του ποσοστού (ένταξη των δικηγορικών υπηρεσιών –ιδίως αυτών που σχετίζονται με την παράσταση σε δικαστήρια ή επιτροπές του ευρύτερου δημόσιου τομέα ή ανεξάρτητες αρχές- στον κατώτατο προβλεπόμενο συντελεστή ΦΠΑ)
Κατάργηση τέλους επιτηδεύματος (από το οποίο ξεκίνησε το τέλος του επιδημεύματος)
Επαναφορά αφορολογήτου ορίου. Επιβολή κλιμακούμενου ορίου άνω του οποίου δεν δύναται να ανέρχεται το σύνολο εισφορών, φόρων, επιβαρύνσεων για παροχή στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών (φως, νερό, τηλέφωνο με ΦΠΑ, τέλη συνδρομητών, ΤΑΠ κλπ) με αυτόματη αναλογική μείωση των φόρων όταν υπερβαίνεται το σχετικό όριο

 

 
   
   
   
   
5 Νοεμβρίου 2017

εκτύπωση του άρθρου pdf
   ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΣΗΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ΣΤΟ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΘΗΝΑΣ ΣΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΣΥΣΤΗΜΙΚΗ ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ

«΄Η νομοθετείτε ό,τι, όπως και όποτε σας εντέλλουμε ή δεν παίρνετε την δόση» …. 13-9-2013

Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Δικηγόρων (ΡΑΚ)

 

13-9-2013: «Το συζητούμενο στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής ν/σ του νέου Κώδικα Δικηγόρων είναι ένα ακόμη υπόδειγμα υποτέλειας των εντολοδόχων των δανειστών και στο πλαίσιο της  παραγωγής νομοθεσίας.

Η πρόσφατη αποκάλυψη του, κωμικοτραγικού και προσβλητικού για όλους μας,  email υπαλλήλου της τρόικας προς παράγοντες των αρμοδίων υπουργείων (http://unfollow.com.gr/blog/item/283-emailtroikalaw.html)  επιβεβαιώνει τον εξακολουθητικό και αέναο εκβιασμό στον οποίο με χαρακτηριστική ευκολία υποκύπτουν οι (τύποις) κυβερνώντες : «΄Η νομοθετείτε ό,τι, όπως και όποτε σας εντέλλουμε ή δεν παίρνετε την δόση» ….

Στόχος της συνολικής νεοφιλελεύθερης επίθεσης είναι για μια ακόμη φορά οι  μαχόμενοι δικηγόροι.»

Επειδή δεν έχουμε όλοι «μνήμη χρυσόψαρου», είναι καλό να θυμίσουμε μία από τις πολλές ανακοινώσεις - καταγγελίες της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ (Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση) κατά την «ηρωική  αντιμνημονιακή του περίοδο».

Όπως επίσης δεν θα ξεχάσουμε ότι:

23 Ιουλίου 2015: Ο υπουργός Δικαιοσύνης της «πρώτη φορά Αριστερά» Κυβέρνησης Ν. Παρασκεύπουλος είναι στο βήμα της Βουλής και εισηγείται την υπερψήφιση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας (Κώδικας Χαμηλοθώρη) παρά τις αντιδράσεις όλου του νομικού κόσμου και απαντά ως εξής στις αιτιάσεις των φορέων ότι ο νέος Κώδικας αν μη τι άλλο θα δυσχεράνει την ίδια την απονομή της δικαιοσύνης:

«Ναι έχετε δίκιο, τα είπαμε αυτά στην Τρόικα αλλά μας απάντησαν  ότι «τώρα δεν προλαβαίνετε να κάνετε αλλαγές, ψηφήστε τον Κώδικα ως έχει»….

Κι εκεί αν μη τι άλλο θα περίμενε κανείς ότι όλοι οι αριστεροί λεγόμενοι δικηγόροι του τότε Σύριζα και της αντίστοιχης παράταξης θα «γύριζαν τα πάνω κάτω» καταγγέλοντας την απεχθή «κωλοτούμπα» της ηγεσίας.

Και να υπενθυμίσουμε στους επιλήσμονες ότι για την μη ψήφιση αυτού του Κώδικα διοργανώθηκε ολόκληρο δημοψήφισμα στο ΔΣΑ όπου και υπερψηφίστηκε με τεράστια πλειοψηφία η αποχή διαρκείας, γυρίζοντας μπούμεραγκ τη φαεινή ιδέα των κενροαριστεροδεξιών Συμβούλων της πλειοψηφίας του ΔΣΑ, να προκηρύξουν το Δημοψήφισμα για να αποφύγουν τις δικές μας πιέσεις για σύγκλιση Γενικής Συνέλευσης που απέφευγαν «όπως ο διάβολος το λιβάνι».

Όμως ο ΔΣΑ δεν τα πάει καλά με τα δημοψηφίσματα, όπως άλλωστε και ο ΣΥΡΙΖΑ όπως αποδείχτηκε. Όταν δεν τα χειραγωγούν, αγνοούν τα αποτελέσματά τους. Ολοι θυμούνται την αντισυνταγματική και κατάπτυστη υποστήριξη του ΝΑΙ από την πλειοψηφία της Διοίκησης  εκείνο το μοιραίο Ιούλιο του 2015.  Και όταν έγινε η Προσφυγή στο Συμβούλιο Επικρατείας για την ακύρωση της διεξαγωγής του, μια μεγάλη συμμαχία των αριστερών και δημοκρατών δικηγόρων ήταν αυτή που προσέφυγε και υπερασπίστηκε το δικαίωμα του λαού να αποφασίζει με αυτόν τον αμεσοδημοκρατικό τρόπο για τα μείζονα ζητήματα της ζωής του.

Και σ’ αυτόν τον αγώνα συμμετείχαν και συνάδελφοι που τώρα ακολουθούν το Συριζα στην Ιστορική του κατάπτωση!!!

Η συνέχεια είναι γνωστή.

Απλά να θυμίσω και πάλι ότι η πλειοψηφία της ΚΟ Δικηγόρων του Σύριζα κατήγγειλε την υπογραφή του 4ου Μνημονίου τον Αύγουστο του 2015 και απεχώρησε από το μόρφωμα του Νεοσύριζα , ενώ μία μερίδα ακόμα κι αυτών που αποχώρησαν, πίεζαν να διατηρηθεί η ΡΑΚ, δήθεν κρατώντας τον αντιμνημονιακό της χαρακτήρα.

Φυσικά και το μεγαλύτερο τμήμα των δικηγόρων αποχώρησε και από αυτό το μεταλλαγμένο κυβερνητικό μόρφωμα και επίσης ένα τμήμα αυτού (που ανήκε στην αρχική ΡΑΚ) βρίσκεται σήμερα να στηρίζει το ψηφοδέλτιό μας αυτό της «ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ-ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ».

Είναι θλιβερό κατάντημα να βλέπεις συναδέλφους – πρώην συντρόφους που μαζί δώσαμε μάχες και εισπνεύσαμε τόνους χημικών, που υπερέβαλαν στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων και κοινωνικών δικαιωμάτων, να επιδίδονται στο ξέπλυμα της ηγετικής ομάδας του Συριζα, εμπλεκόμενοι με συστημικά ψηφοδέλτια, που «δεν λένε τίποτα για την ταμπακιέρα».

Να δηλώνουν ότι είναι κατά του «τρομονόμου» αλλά να μην τολμάνε να παραδεχτούν ότι οι βολές τους είναι άσφαιρες, εφόσον συντρέχουν το σημερινό κυβερνητικό Μόρφωμα, όταν είναι γνωστό και μάλιστα μετά την επίσκεψη του Τσίπρα στις ΗΠΑ ακόμα πιο φανερό τοις πάσι, ότι είναι ακριβώς η αμερικάνικη Πρεσβεία και αυτή της Μ. Βρετανίας που δεν πρόκειται να  το επιτρέψουν. Κι ας λιώνουν οι «Ηριάννες και οι Περικλήδες» στις φυλακές. Αλλωστε είναι ο κ. Κοντονής που  δήλωσε «ότι ο τρομονόμος είναι χρήσιμος γιατί μπορεί να μας επιτεθούν οι τζιχαντιστές»!!!

Ολοι αυτοί που συνεχίζουν να «χύνουν κροκοδείλια δικαιωματικά δάκρυα» για την εξόντωση των μεταναστών από τον κ. Μουζάλα και μοιάζουν να δηλώνουν τον αποτροπιασμό τους για την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, μέσα από την ασφάλεια των καλοπληρωμένων ΜΚΟ και των ΕΣΠΑ της ΕΕ!!!

Θα μπορούσα να συνεχίσω επ άπειρον… Δεν έχει όμως πια νόημα.

à la guerre comme à la guerre λένε οι φίλοι μας οι Γάλλοι κι εμείς διαλέξαμε στρατόπεδο

Κι όπως λέει ο Γεράσιμος Λυκιαρδόπουλος, «Γι αυτό όταν βλέπω κάποιους «πρώην» να φτύνουν μέσα στο πιάτο από όπου έτρωγαν, θυμάμαι,  πάντα τα λόγια ενός φίλου μου που δεν δήλωσε ποτέ του κομμουνιστής: «Το γεγονός ότι έπεσε το Τείχος δεν σημαίνει πως εγώ πρέπει τώρα να γίνω παλιάνθρωπος»…

mutatis mutandisΚαι ο νοών νοήτω…

 

 

                                                          ΟΛΓΑ ΜΟΣΧΟΧΩΡΙΤΟΥ